Mennyi a várható élettartam a világ legmagasabb gluténtartalmú lisztet fogyasztó nemzetében?

bemutato2_5.png

Vajon melyik országban a legnépszerűbb épp a legmagasabb gluténtartalmú lisztféleség? Milyen jellegű ételek készülnek belőle? Meddig élnek ebben az országban átlagosan az emberek? „Kilyukad” a belük fiatal korban?

Gluténban a leggazdagabb gabonaliszt a durum búzaliszt.   A fehérjetartalmának 27%-a glutén, míg a hagyományos búzánál ez 24%. Ez nem hangzik nagy különbségnek, pedig gasztronómiai szempontból nagyon is az. Épp ez a magasabb gluténtaralom engedi meg, hogy a világ minden táján népszerű olasz durum tészták, lényegében a pasta-k tojás nélkül készüljenek. A durumliszt gluténtartalma olyan fizikai-kémiai tulajdonságokat ad, amik miatt a tészta állaga és formázhatósága megfelelően ki tud alakulni, tojás hozzáadása nélkül is. (Természetesen van olyan pasta, ami azért tojást is tartalmaz.)

nevtelen_5.png

Ízelítő az olasz konyha kedvelt alapanyagaiból 

Az Olasz konyha bizony a leggluténdúsabb lisztet felhasználó konyha. Már elég hamar, időszámításunk szerint az 1. évszázadban elkezdtek egy lagana nevű kenyeret gyártani maguknak, melyet idővel elkezdtek lapokká formálni, és az 5. századra vélhetően ebből fejlődött ki a lasagne elődje, mely az olasz pasta-történelem legkorábbi pasta-félesége lehetett. 

Napjainkra már számtalan szemet gyönyörködtető pasta formában előfordul az újabban kipécézett feketebárány, a glutén: 

800px-pasta_2006_1.jpg

800px-pasta_2006_2.jpg

pasta_2006_4.jpg

800px-pasta_2006_5.jpg

800px-pasta_2006_7.jpg

1024px-pasta_2006_6.jpg

De vajon meddig él egy átlag olasz ember ilyen mértékű gluténfogyasztás mellett?

82,8 évig! Az olaszok várható élettartalma a 4. legmagasabb a világon, derül ki az OECD 2013-as hivatalos adataiból.  (Magyarországon amúgy 75,7 a várható élettartam, ezzel eléggé az OECD átlag alatt vagyunk…).

Érdekes módon az olasz konyha nem a teljes kiőrlésű gabonákról híres, és nem is a gluténmentességről. A mediterrán konyhák, így az olasz is, nagyon jó példák arra, hogy megfelelő ételkombinációkkal nem kell száműzzünk olyan, újabban rettegett alapanyagokat, mint a fehér liszt vagy a glutén. Az olaszok ráadásul a világ legegészségesebb nemzeteinek élvonalába tartoznak.

Szóval valaki szólhatna az olaszoknak, hogy  amúgy „egészségtelenül” táplálkoznak 1500 éve, és ki kellene lyukadnia a szerveiknek stb… :) Az igazsághoz hozzátartozik, hogy tavaly, 2015-ben egy igen alapos rangsorolás során Olaszországot nyilvánították a világ 2. legegészségesebb országának, csak Szingapúr előzte meg. 

Azért reméljük, ezzel a érdekességgel sikerült felcsigázni a hangulatot az elkövetkező gulténnel foglalkozó táptudás részeknek. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr728742838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bobijub 2016.05.26. 08:00:10

a glutént feldolgozni képtelen szerencsétlenek számára csodát (=életbenmaradás) lehet művelni glutén mellőzésével. érdekes lenne tudni, hogy ebből "történelmileg" (hehehe) hogyan bírt kialakulni az a logikátlan következtetés, hogy a glutén elhagyása mindenkinek jót tehet (érdekes lenne tudni annak mintájára, ahogy például aki akarja, már tudhatja, hogy mekkora csalás és szándékos hazugság következménye az "autizmust-okoz-a-védőoltás" tartalmú baromság). a cikk épp azt szemlélteti, hogy aszerencsétlen gluténemésztésképtelenek példájából kiinduló következtetés mennyire nem igaz.

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) érdekes (81) erdekes (2) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/