Szerintem már mind találkoztuk olyan, magát öndiagnosztizálás után gluténérzékenynek valló emberel, aki nagy hezitálás után, végül pont egy gluténtartalmú ételt vagy italt választ magának. Akik orvosilag diagnosztizált gluténérzékenyek, azok számára nem mond újat ez a cikk, mivel valószínűleg sokkal pontosabban tisztában vannak azzal, mit ehetnek és mit nem (éppen az orvosi vagy dietetikusi tanácsadás miatt). Azonban vannak olyan újabban divatos vagy éppen egzotikusnak hangzó élelmiszerek, amelyekről megfelelő információ nélkül nem könnyű eldönteni, hogy gluténtartalmúak-e.
Most egy kicsit segítünk ebben eligazodni (a teljesség igénye nélkül). Elég kellemetlen szituáció lehet, ha valaki egy étterembe beülve, közli a pincérrel, hogy ő gluténérzékeny, de a végén pont egy gluténtartalmú ételt vagy italt szeretne választani… (Persze, manapság már sok helyen feltüntetik az allergéneket, érdemes alaposan áttanulmányozni az ilyen étlapokat.) Amennyiben előszeretettel fogyasztasz valamit az alábbiak közül, és egy tünetmentes gluténérzékenynek vallod magad, lehet érdemes elgondolkodni, hogy valóban igazi gluténérzékeny vagy-e. Amennyiben gluténérzékenységre gyanakszol, mindenképpen vizsgáltasd ki magad egy orvossal, már csak azért is, hogy ne kelljen feleslegesen lemondanod az alábbi finomságokról.
1. Durum tészta
Nagyon izgalmasan hangzik a neve, de bizony ez is csak búzából van, és a leggluténdúsabb tésztaféleség, mint ezt már írtuk is: Mennyi a várható élettartam a világ legmagasabb gluténtartalmú lisztet fogyasztó nemzetében?
2. Kuszkusz
A kuszkusz nem egy termés, hanem gyakorlatilag egy tésztaféle és általában durumlisztből készül.
3. Bulgur
Ez gyakorlatilag tört búza. Tehát nagyon is tartalmaz glutént.
4. Gersli
A gersliben, azaz az árpagyöngyben is van glutén. Az árpa is egy gluténtartalmú gabonaféle, akárcsak a búza vagy a rozs.
5. Sör
Bizony, egy valódi gluténérzékeny nem ihat sört. Nem csak búzasört, hagyományos söröket sem. A sör egyik alapanyaga az árpa. A sörhabot többek között a sör fehérjetartalmának köszönhetjük, így ebben az italban bizony elő is fordul a glutén, mivel ez is az árpa egyik fehérjéje.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Preszkirptivizmus 2016.05.31. 08:58:43
Olyan van, hogy "coeliakia" (coeliac disease), de ha valaki ettol szenved, akkor mar tudna rola (mert a tunetei nagyon sulyosak).
protézisesh 2016.05.31. 09:29:31
gyakorló coeliakiás (gyk: lisztérzékeny, vagy glutén-érzékeny) vagyok, ezért ismerem a diagnosztika módját és a betegség tüneteit is.
1.) tünetek: állandósult hasmenés, kóros fogyás, (vashiány-->) vérszegénység, felszívódási zavar. Mivel a glutén a vékonybél flóráját basztatja, ott a bélbolyhok állandó gyulladásban vannak, ami a mindenféle tápanyagok és nyomelemek felszívódását akadályozza. Hosszú távon a tartós gyulladás daganatos betegségeket okoz(hat), illetve a hiánybetegségek miatt jönnek az ízületi problémák, a hajhullás, stb.
2.) a glutén elhagyásával a bél regenerálódik, a betegség tünetmentessé válik. Ezért is fontos, hogy gyanú esetén NEM SZABAD DIÉTÁVAL KEZDENI, mert akkor nem lehet diagnosztizálni!
3.) diagnosztika:
első lépésben vérvétel, egy 3-4000 forintos teszt-készlettel otthon is elvégezhető a gluténallergia által termelt fehérje (?) jelenléte a vérben. Ujjbegyből egy csepp vér, terhességi teszthez hasonló eszköz, 2 csík --> gyanús vagy.
ha ez így van, akkor háziorvos --> beutaló --> vékonybél biopszia, ami megmutatja, hogy valóban fennáll-e a bélben a gyulladás. Ha ez is igazolja a bajt, akkor kezdődhet a diéta, melynek eredményességét később (pár hét-hónap) a tünetmentességen felül a vérvételes teszt könnyen igazolhatja.
Mivel tartós fogyatékkal élésnek minősül, ezért adókedvezmény jár rá. Ha a gyereked ilyen, akkor dupla szabadság jár utána (alapban ugye gyerekenként évente 2 nap, ez esetben 4 nap/év/gyerek), illetve a gyerek 10 éves koráig jár gyes (gyed-gyáp?), valamint emelt összegű családi pótlék.
És a tünteti nem mindig drasztikusak. Az én gyerekeim abszolút tünetmentesek voltak, csak az én (biopsziával is igazolt) diagnózisom után mondta a gyerekorvos, hogy őket is meg kellene nézni. És mindkettő pozitív lett. :(
De te csak okoskodjál, meg keverd össze a paleo és bio étkezéssel....
AgeeZ 2016.05.31. 11:14:10
Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.05.31. 12:30:19
NoOne 2016.05.31. 13:48:01
Részletesebben itt nézzen utána, akit érdekel: www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/15586/liszterzekenyseg-glutenerzekenyseg
Amúgy a szóban forgó gabonafélék lisztje sok mindenben megtalálható (ld. egyes sütőporok, egyes pudingporok, felvágottak, gyógyszerek stb-stb.), de a legnagyobb veszélyt a keresztszennyeződés okozza, amikor pl. az élelmiszerfeldolgozás során -- gyárban, üzemben, ill. otthon -- ugyanazokat az eszközöket használják, és a gluténmentes élelmiszerbe kis mértékben ugyan, de glutén kerül. Az allergiában érintettek szervezete pedig kb. 10 mg glutén visel el/nap, de ez egyénenként változó lehet.
A jó hír, hogy _van_ gluténmentes sör. :) (Bár nem olcsó...)