Kedves Norbi!

pasta-527286_960_720.jpg

Először is szeretném megköszönni, hogy megosztottad a Napi Táptudás posztját az oldaladon, és köszönöm, hogy kifejtetted a véleményed. Szerintem túlzottan magadra vetted az egyik posztomat. Úgy érzem, úgy helyes, ha erre válaszolok, mivel a szakmai kompetenciámat is kritizáltad. Ami valahol érthető, mert nem ismersz. Engedd meg, hogy én is kifejtsem az álláspontomat.

Nemrég az alábbit nyilatkoztad a posztról és a kompetenciámról a Facebook oldaladon:

nevtelen.jpg

Ha ennyire jelentéktelennek titulálod a Napi Táptudás posztját, és szakmai beleszólási „jogomat” a témába, nem is értem miért kellett ezt így kitenni.

Igazából én az Update munkásságának egy részét nagyon is elismerem. Felhívja a figyelmet arra, hogy túlsúlyos embereknek célszerű csökkenti a bevitt szénhidrátmennyiséget, menüket, recepteket is ajánl, emellett a testmozgás népszerűsítésének elkötelezett híve. Sőt vannak sajátmárkás termékei, mely számos alap élelmiszerterméket gondol újra szénhidrátcsökkentett formában. Ezeket a sikereiteket senki sem kérdőjelezheti meg, még ha nincs is orvosi vagy tudományos végzettséged.

A nagy szénhidrát-hisztéria című posztban valóban volt egy rész az Update-hez hasonló bizniszek irányvonalának is szánva, de a poszt alapvetően nem rólatok szólt. Hanem a szénhidrátokról keringő tévhitekről, és a szénhidrátcsökkentés szélsőségesebb, már-már ideologikus vonaláról. Nem is olyan régen még a koleszterin és a zsírok voltak kikiáltva ellenségnek, most pedig a szénhidrátok.

Szakmai szemmel nézve úgy vélem, az Update kommunikációja akarva-akaratlanul, de könnyen összezavarhatja a fogyasztókat a szénhidrátokkal és azok táplálkozás élettani szerepével kapcsolatban. A szénhidrátok árnyoldalait nagyon hatékonyan kommunikálja, de ez nincs egyensúlyban a túl kevés szénhidrátfogyasztás hátrányainak bemutatásával. Számos egyéb alap élelmiszerünk összetevőinek veszélyeire felhívja a figyelmet (pl. finomított cukor), de a saját termékek összetevőinek esetleges veszélyei nincsenek ilyen precízen reprezentálva.

Ami a posztomban valóban támadható lehet, az a saját gasztronómiai ízlésem és amilyen stílusban ezt kifejtettem, ezt nem tagadom. Én nem az Update termékeket kívánom, hanem az annál egyszerűbb ételeket. Sajnálom, ha ez bántó volt bárkire nézve. Úgy gondolom, élelmiszertermékek kulináris kifinomultságáról véleményt formálni van képesítésem, ugyanis igaz, hogy csak nemrég kezdtem ezt a szakmát, de szakács is vagyok. Bár ízlésről véleményt formálni ugye mindenkinek van joga.

Biológus és táplálkozástudományi végzettséggel rendelkezem. Részt vettem már táplálkozás-biokémiai, nutrigenomikai kutatásban, külföldi ösztöndíjjal is, ráadásul elhízással, zsírszövet-biokémiával kapcsolatos területen. Biológusként és táplálkozástudományi szakemberként is tudom, mi az a GMO, én magam állítottam már elő például GMO baktériumokat. Jelent már meg hivatalos szakmai írásom is, többek között külföldi dietetikai szaklapban. Önkéntes táplálkozási szakértőként tevékenykedem egy civil szervezetnél. A szervezet célja, filozófiája, hogy az egészséges táplálkozásnak fenntarthatónak is kell lennie. Úgy vélem az emberi fajt és táplálkozását érintő gasztrobiológiai témakörökben van kompetenciám véleményt formálni. Ettől függetlenül bármilyen szakmai oldalról szívesen fogadok építő jellegű kritikát.

A koromat firtató megjegyzéseddel pedig nem bántottál meg, talán a te véleményformálási jogodat is támadták ezzel fiatalabb éveidben.

Sok sikert kívánok az Update további fejlődéséhez, és korrekt tudományos információ közlésében, esetleg termékek fenntarthatóbbra formálásában szívesen segítek. Például bambuszrost helyett, ha ajánlhatom, próbáljátok ki az itthon is megtermelhető szárazhüvelyesekből kinyert élelmi rostokat. Ez szerintem egy nagyon update húzás lenne.

Nem támogat engem a ’cukorlobbi’, akármit is értettél ezalatt.

Tisztelettel:

Papp Andi

 

Aki követi a blogot, attól elnézést, hogy nem volt a beígért koleszterines teszt a héten. A helyzetre való tekintettel a héten egyszerű cukrokkal foglalkozunk a Facebook oldalon. Jövő héten jön a koleszterines teszt! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr3012013200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fordulo_bogyo 2016.12.01. 00:30:18

Bugos ez az update (Norbi), ne frissitsetek... ;-)
Zavaros feju handabandazo, tipikus sarlatan.

Csattanós maszlag 2016.12.01. 05:42:23

@fordulo_bogyo: Az hagyján. De ráadásul olyan ember, aki szívesen generál ellenséget a konkurenciából, mielőtt ráuszítja a szemellenzős híveit. Az már csak hab a tortán, hogy a vízprédikáló-borivók leggusztustalanabb alfajába tartozik.

Mei Ling 2016.12.01. 08:27:55

Hát ez nagyon kulturált válasz volt az autodidakta Norbi bunkó levelére. Nem lehetett könnyű, de így kell.

herut 2016.12.01. 09:14:09

Hagyjuk már ezeket a Norbi-féle ételeket -végül is- reklámozó írásokat! Aki akarja egye a Réka-Norbi által propagált és árult dolgokat! Nem tartozom közéjük. Naponta fogyasztok "ipari cukrot",immár közel hetven éve. Egészséges vagyok.

Gekko 2016.12.01. 09:26:35

@Mei Ling: Az autodidakta képzi magát, fejlődik, és eredményes. Norbival pont az a a baj, hogy a tanulást, mint építő tevékenységet, messziről kerüli. Bolondok aranyát árulja az arra fogékonyaknak. Ebben kifejezetten sikeres, és az is tény, hogy kell hozzá egyfajta tehetség. De a táplálkozáshoz nem ért, miként ahhoz a rendszerhez sem, ami a táplálkozásunkat determinálja. Viszont ráérez arra a bűntudatra, és arra a szégyenre, amit az életmódunk okozta anyagcsere problémák gerjesztenek. És mint jó farizeus, drága pénzért árulja a búcsúcédulát. Nincs új a nap alatt.

elvagyok 2016.12.01. 09:39:43

Ennél jobb ingyenreklám egy blog számára?? :-)))

Attilajukkaja 2016.12.01. 10:15:12

"az 1900-as évek elejéig a lakósság 1%-a sem sportolt, mégsem tarolt az elhízás, diabétesz és a rák"
Ezt Norbertunk honnan tudja? Sokan egyszeruen csak meghaltak, anelkul, hogy orvos latta volna oket. Es ha latta, akkor sem tudta megmondani, pontosan mi volt a halal oka. Az en nagyapam pl. el sem jutott odaig, hogy cukros vagy rakos legyen, mert a negyvenes eveiben elvitte a TBC.
Szoval ez ervnek nagyon gyengus!

A paromnak gondja tamadt a cukraval, de meg nem cukorbeteg. Kiprobalt nehany Update termeket, de nagyon nem jottek be neki. Azota mas forrasbol szerzi be a szenhidrat-csokkentett, de finom peksutemenyeket. Azt mondja, a Norbie nagyon nem finomak.

pioneer2016 2016.12.01. 10:52:23

Ez egy nagyon elegáns válasz volt, Norbi primitív és nagyképű megnyilvánulására.
Nekem személy szerint, erős fenntartásaim vannak a Norbiék által előállított készítményekkel kapcsolatban. De hát aki hisz benne ...

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2016.12.01. 19:44:47

@elvagyok: Azért örülök, hogy nem fizettem érte :D
A statisztikák alapján a Norbi követőknek legfeljebb a 0,002%-a kattintott rá. Tehát a Norbit követők pici hányada olvashatta mit is oszt. :D

elvagyok 2016.12.01. 23:27:45

@i.a.p.: Most egy picit azért irigyellek.. :-)

Nekem csak annyi adatott, hogy kedves felesége mellet edzhettem, de Neked több jutott...

Nehéz pillanatok ezek, keresem a szavakat, de nem lelem őket. Úgy érzem, most végre kitörhetsz...

Nem tudom, honnan ez a 0,0000002%, de ha ennek csak a 0,000002%-a elgondolkozott, akkor nyertél...

Peace!

:D

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) erdekes (2) érdekes (81) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/