Cukormentes-e a laktózmentes tej?

glass-1379877_960_720.jpg

Jogos a kérdés. A laktóz ugyebár a tejcukor, de a laktózmentes az cukormentes is? Egyáltalán nem!

A laktózmentes tejben (és tejkészítményekben) a laktózt laktáz enzimmel kettéhasítják alkotóegységeire, glükózra (szőlőcukorra) és galaktózra. Utóbbiak egyszerű cukrok. Laktózmentesnek akkor nevezhetünk egy tejterméket, ha 0,1 g/100 g-nál kevesebb laktózt tartalmaz. Ez az enzimatikus hasítás egészséges emberekben végbe tud menni, ám ha valaki laktózérzékeny, akkor ebből az enzimből nála vagy jóval kevesebb termelődik, vagy gyakorlatilag hiányzik. Az emésztőrendszerben ragadt laktóz így kellemetlen tüneteket okoz (puffadás, hasmenés stb.)

Tehát alapból a laktózmentes tej kb. ugyanannyi cukrot tartalmaz, mint a vele azonos mennyiségű nem laktózmentes tej.  Csak már nem kell a szervezetnek a laktózt is lebontania glükózra és galaktózra. A glükóz úgy jó, ahogy van, a galaktózt még át kell alakítani glükózzá, mivel a glükóz az elsődleges energiaforrás a szervezetünkben.

Ebből logikusan az következik, hogy habár a különbség nem lehet óriási, a vércukorszintet a laktózmentes hamarabb és magasabbra megemeli, mint a rendes tej, mivel a laktóz lebontásához idő kell az emésztőrendszerünkben, csak utána tudjuk felvenni a tej cukortartalmát, és ez is egyenletesebben fog felszívódni.

Ebben a vizsgálatban például egészséges emberekben a zsír-és laktózmentes tej hamarabb és magasabbra emelte a vércukorszintet, mint a laktóztartalmú zsírmentes tej. Pedig ebben az esetben a laktózmentes tejnek még alacsonyabb is volt az összes cukortartalma.  A klasszikus tej glikémiás indexe alacsony, tehát nem okoz drasztikus vércukorszint ingadozásokat. A sima tej és a laktózmentes tej vércukorszintre és inzulinválaszra gyakorolt hatása között nem lehet óriási különbség, tehát pánikra nincs ok. Ez inkább érdekesség, illetve pl. laktózérzékeny cukorbetegek, laktózérzékeny fogyókúrázók számára, akik viszonylag sok laktózmentes tejterméket fogyasztanak, hasznos információ lehet. A laktózmentes tejtermékek cukoranyagcserére gyakorolt hatását mindenesetre érdekes lenne tovább vizsgálni.

További érdekesség, hogy bár nagy vércukorszint emelkedést nem okoz, a sima tej magas inzulinkibocsátást eredményez (ez nem függ a tej zsírtartalmától). A laktózmentes tej pedig, egyszerű cukor tartalma miatt, a sima tejnél nagyobb inzulinkibocsátással jár. A magas inzulinelválasztás oka vélhetően a tejben lévő fehérjék típusa, ugyanis bizonyos peptidek és aminosavak is inzulinválaszt váltanak ki. Cukorbetegeknek például érdemes erről konzultálniuk a dietetikusukkal.

Amit ne feledjünk, hogy a laktózmentes tej nem cukormentes. A cukortartalma ugyanannyi, mint laktóztartalmú megfelelőjének.

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr2712021837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elvagyok 2016.12.04. 17:23:27

Annyit tennék hozzá, hogy egyes kutatások szerint a tej GI-je valóban alacsony, ugyanakkor a szervezet a tej elfogyasztását követően mégis igen magas inzulinszinttel válaszol (mintha magas glikémiás indexű ételt - pl. kenyeret - fogyasztottunk volna), azaz az alacsony GI-ből származó előny nem érvényesül, ráadásul hiperglikémiát is okozhat a fokozott inzulin válasz. Szerintem ezek olyan tényezők, amit a cukorbetegeknek (is) érdemes lehet szem előtt tartani...

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2016.12.04. 17:49:10

@elvagyok: köszi a kiegészítést! Én is olvastam ilyen eredményekről, de azt is, hogy ez nem igaz a magas zsirtartalmú tejre. Mindenesetre ez is megér egy posztot. :)

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2016.12.04. 18:00:31

@elvagyok: Hm... Jó, hogy felhívtad erre a figyelmemet. Köszi! Most olvasom, hogy a zsírtartalom sem számít. Kiegészítem a posztot, úgy korrekt.

elvagyok 2016.12.04. 18:02:50

Tudtommal sajnos arra is igaz, mert úgy tűnik, hogy nem a zsír mennyisége döntő...

Szerintem is jó téma...

elvagyok 2016.12.04. 18:03:32

@elvagyok: látom közben, hogy készül a korrekció... :-))

elvagyok 2016.12.04. 18:24:17

@i.a.p.:
"köszi a kiegészítést!"

Nincs mit... :-)

zsoci 2016.12.05. 12:14:21

Én csak azt nem értem, miért kéne cukormetes legyen egy tej?

mcc 2016.12.05. 12:25:38

A poszt amúgy ízlelőbimbó-mentes embereknek készült? Olyan édes a laktózmentes tej, hogy összeragad a szád. Meg rá is van írva a cukortartalma. Akkor olvasni nem tudók számára készült. De hogyan olvassák el?

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2016.12.05. 12:30:50

@zsoci: Önmagában nem probléma, hogy van benne cukor. :)

zizi77 2016.12.05. 12:35:09

@elvagyok: amikor terhességi diabéteszem volt/2x is/, akkor azt mondták, hogy a zsír lassítja a szénhidrát felszívódását. Pl. a sültkrumpli jobb, mint a főtt. Gyanítom, hogy a tejnél ettől még a 3,5%-os is gyors felszívódásúnak számít sajnos. :(

Segna 2016.12.05. 13:07:18

@mcc: a poszt amúgy olyanoknak készül, akiknek nem mindegy MENNYI és MILYEN cukor van egy ételben.
Mellesleg te is tévúton jársz, neked is szól a cikk, hiszen TE ÚGY ÉRZED, hogy ÉDESEBB, tehát úgy gondolod, hogy akkor automatikusan MAGASABB A CUKOR TARTALMA is. Nem, a laktáz enzim hozzáadásával csak másfajta cukrok lesznek benne, de nem lesz édesebb.
Ennyit a kötözködéshez.
Mellesleg a laktózérzékenység menet közben alakul ki, és aki most találkozik ezzel a problémával az életében, annak ez a mentes/nem mentes mi marad benne kérdéskör nem teljesen világos. Nem tudja, hogy nem kivonnak a tejből valamit - mint az a neve sugallja - hanem hozzáadnak. Ezeket a tényeket minden tej és tejcukor érzékeny általában a saját kárán tapasztalja ki, és magadfajta viccesek kommentjei "könnyítik meg" az életét.

mcc 2016.12.05. 13:19:02

@Segna: Bocs, nem gondoltam, hogy attól, hogy édesebb, több benne a cukor, nem is írtam ilyet. Elolvastam ugyanis a táblázatot rajta, és rájöttem, hogy ugyanannyi.
Amúgy akkor ha a vicc nem menő errefelé, nézzük meg komolyan: vajon nehéz lenne-e cukormentes vagy nagyon lecsökkentett cukortartalmú tejet csinálni? Én teljesen komolyan vevő lennék rá. Már árfüggően, de a laktózmentes se olcsó.

zizi77 2016.12.05. 13:42:15

@mcc: egy baj van ezzel, hogy minél több dolgot vonnak ki, vagy változtatnak meg rajta, annál kevésbé hasonlít már a tejre. :(

Segna 2016.12.05. 14:02:00

@mcc: a vicc nem baj, de hol volt ebben a vicc? ;-)
A cukormentes tejhez... nem elég ha laktózmentes, így az íze... hát olyan amilyen, de még cukor se legyen benne? brrr
Nekem nem infrastrukturális igényem, hogy még cukor mentes is legyen.
Komolyra fordítva, nem tudom, hogy a cukor kivonása után mi maradna a tejből? És minek neveznénk? Savó? Iró? Zacskós tej? Biztos megoldották volna már, ha egyszerű/olcsó volna, de inkább ne legyünk rá kíváncsiak...

elvagyok 2016.12.05. 14:06:59

@zizi77: A zsírnak nem sok szerepe van ebből a szempontból, a krumplit az igen magas GI-je miatt cukorbetegeknek egyáltalán nem volna szabad fogyasztani, sütve meg egyébként is még egészségtelenebb, de ezt már sok helyen kivesézték...

zizi77 2016.12.05. 15:14:20

@elvagyok: A diatetikus/Szt Imre kh/ szerint lassítja a szénhidrát felszívódását. Ezért nem mindegy, hogy van elkészítve ugyanaz a krumpli. De egyébként tapasztaltam is a mérések alapján.

Munyi cica 2017.08.24. 14:15:14

Szia!

Az lenne a kérdésem, hogy ha ha a tej fogyasztás magas inzulinválasszal jár," A magas inzulinelválasztás oka vélhetően a tejben lévő fehérjék típusa, ugyanis bizonyos peptidek és aminosavak is inzulinválaszt váltanak ki....." amint írod), akkor ez igaz lehet a tejalapú, tejfehérjét tartalmazó tápszerekre is (bébi és felnőtt tápszer egyaránt) ? Pl. van ez a Nutrison Powder, felnőttnek, vagy Nutridrink, Fresubin, de a babatápszereket is vehetjük. Hiszen ezekben is kazein(át) van.
És melyik típusú fehérjék nem váltanak ki magas inzulinválaszt? Ezek milyen élelmiszerekben vannak? (gondolok itt tojás? milyen fajta húsok, belsőség, vagy valamilyen tejtermék jobb ilyen szempontból?) Köszi!

Munyi cica 2017.08.26. 15:36:45

Majd tudsz válaszolni? Köszi!

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2017.08.27. 12:13:06

@Munyi cica:

Szia!

A fehérjék aminosav összetétele van hatással arra, hogy váltanak-e ki inzulinválaszt, és mekkorát. A leucin, izoleucin, triptofán és glutamin aminosavak inzulinogének, tehát ezek váltanak ki inzulinválaszt. A kazein tejfehérje ezek közül háromból relatíve gazdag. www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/DBF6912B86521F4C1B4AD9BDD0BA155E/S000711450500022Xa.pdf/dissociation_of_the_glycaemic_and_insulinaemic_responses_to_whole_and_skimmed_milk.pdf

Sajnos a fehérjék, és egyes fehérjékben gazdag táplálékok okozta inzulinkibocsátásról (még) hiányos a szakirodalom, ezért nem tudok a kérdésedre pontos szakszerű választ adni. Természetesen utána lehet nézni, az egyes inzulinogén aminosavakban gazdag élelmiszereknek, ám úgy gondolom, bár teoretikusan a fogyasztásuk inzulinkibocsátással járna a fehérjeösszetétel miatt is, kérdéses, hogy ez mennyire jelentkezik a gyakorlatban, és mennyire kell számolni vele. Éppen ezért nem tippelnék. Figyelni fogom van-e új hír a témában, de azt gondolom, ha komolyan kellene a jelenséggel számolni, már sokkal több kutatás keringene róla.

Csecsemőkorban az inzulin egy kulcshormon a megfelelő növekedés szempontjából, kifejezetten szükséges a fejlődéshez. Nincsenek adatok a kazein alapú csecsemőtápszerek inzulinindexéről. Kérdéses, hogy ha cukorbeteg a baba, ezzel mennyire kellene számolni. Ha ez a helyzet áll fenn, mindenképp a kezelőorvossal konzultálj, ez már az én hatáskörömön túlmutat.

Forráshiány miatt, ennyit tudok segíteni sajnos.

Munyi cica 2017.08.27. 20:13:51

@i.a.p.:

Köszi, ez is nagy segítség. Most konkrétan felnőtt tápszer érdekel, a Nutrison Powder, amit írtam, ez is kazeinátot tartalmaz, tehát nem csecsemő részére van (nem is ehetné). Nyilván vannak benne ezek az aminosavak, ha tejfehérje alapú. Kérdés, hogy kell-e ennyire atomjaira szedni egy fehérjét, ill. vajon mennyi veszélyt hordoz, ha sokat fogyaszt egy IR-es pl. kazeinből, legyen az tej vagy tejalapú tápszer.

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) érdekes (81) erdekes (2) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/