A gyanús táplálkozási tanácsadók 5 típusa

man-211506_960_720.jpg

Neked ki dönti el, hogy mit eszel? Se szeri se száma a különböző diétairányzatoknak, spirituális étrendeknek. Mikor legyen gyanús egy-egy tanácsadó? Kikkel legyünk óvatosak, ha biztonságban akarjuk tudni az egészségünket és a pénztárcánkat?

Tény: az étel élet, pénz, hatalom, élvezet, néha szinte gyógyszer. Csupa olyan dolgot képvisel, ami miatt tömegeket lehet manipulálni vele. Termékek millióinak kell valahogy keresletet generálni a piacon. És hát hogy lehet vevőket fogni a mai világban? Erős gyógyítóerővel vagy egy elit felvilágosult csoporthoz tartozás érzésével. Most mondanám a sablon szöveget, hogy hivatalos képesítéssel rendelkező táplálkozástudományi szakembertől és dietetikushoz forduljunk bizalommal, de természetesen a kollégák között is akad szakbarbár, vagy aki jó pénzért szajkózza amit kérnek tőle. Ez van, itt is emberek dolgoznak. Azért papírtól függetlenül az alábbi jóakarókkal legyük óvatosak, ha belepiszkálnának a tányérunkba és a zsebünkbe…

1. A próféta 4621985308_8a88f3889d_b.jpg

Ő aztán tudja a tutit. Már korábban is számos jel utalt arra, hogy az adott élelmiszer/tápanyagcsoport ártalmas az emberiség számára, ám csak ő volt elég bölcs ahhoz, hogy olvasson a jelekből. Vagy esetleg, ha más is tudatában volt/van a veszélynek, szándékosan elhallgatták azt. Hogy a szakmai szervek miért nem az ő tanait szajkózzák, az számára érthetetlen, már-már gyanús. Jellemzően csodálatos gyógyulástörténettel, drámával teli az élete. Munkásságának sikereit egyfeszt mutogatnia kell, eléggé egocentrikus és exhibicionista.

Mi lehet a probléma a hozzáállásával? Remélem, ezt nem kell megmagyarázni. Gondolj bele, hogy ha szélsőségesen egészségtelenül táplálkoztál korábban, ami miatt elhíztál, egészségügyi problémád lett, nem valószínű, hogy egy élelmiszer/tápanyagcsoport okozta a problémád, hanem a rossz szokások által alakul ki.. De ha mondjuk, orvosi indokok nélkül hanyagolod a glutént, szénhidrátokat vagy akár állati fehérjéket, nyilván kénytelen vagy gyökeresen megváltoztatni a szokásaidat, és sokkal változatosabban, tudatosabban táplálkozni. Persze ezek segítenek a fogyásban és jobban is érzed magad tőlük. Viszont lehet pár pluszköltséged, és erősen bonyolódhat a napi kajarutin. Néha az az érzésem, hogy vannak olyanok, akiknek a diétázás a hobbijuk.

2. A’z népi tudásnak a’z kútfője 2836262962_98423a65f3_z.jpg

(kép: flickr.com, Kris Haamer)

Egy sokkal introvertáltabb, visszahúzódóbb típus. Általában a brand stábja szólal meg helyette, ősi tudásáról ritkábban nyilatkozik személyesen, mint a próféta. Nézetei szerint a mai élelmiszerek már nem azok, mint hajdanán. Elődeink még sokkal egészségesebben táplálkoztak, de mi letértünk az igaz ösvényről. A modern orvostudomány, gyógyszerek, tudományos fejlesztéseket rendszerint a hanyatlásunkat okozó tényezőkként vannak beállítva.

Mi lehet a probléma a hozzáállásával? Amit biztosan tudhatunk, hogy a dolgokat hatékonyabban csináljuk, mint eddig, hiszen az elmúlt 30 évben megduplázódott a számunk. Tény: egészségügyi szempontból jobban és tovább élünk, mint elődeink. És ezt többek között a megfelelőbb táplálék és tápanyag-ellátottságnak, valamint az egészségtudomány fejlődésének is köszönhetünk.

3. A hightech science arc
13848660974_6e06b1cd63_b.jpg

A haladás és modern tudás harcos hírnöke. Csak úgy szállnak felénk a furábbnál furább enzim nevek, biokémiai és élettani utak. Kutatásokkal támasztja alá nézeteit, igazi technokrata. Általában modern alfahímként/nőstényként tekint magára, testzsírszázaléka elenyésző, saját testével előszeretettel reklámozza üzletét. Főleg konditermek közelében gyakori, csillogó-villogó termékcsaládok terjesztője. Antioxidánsok, multivitamin komplexek, mozaikszavas csodavegyületek őszinte csodálója.

Mi lehet a probléma a hozzáállásával? Számtalan táplálkozástudományi publikáció kering a neten, a legtöbbjük inkább puhatolózásról, sejtésekről szól, mintsem tényekről. Naponta kezdenek el egy-egy újabb vegyületet kutatni, szinte mindennek kutatják már a „rákellenes” hatását stb. Nagyon könnyű félreértelmezni a dolgokat, pláne kellő szaktudás hiányában. Számtalan tápanyagot és élelmiszert dicsőítenek túl féligazságok alapján. Az ilyen „talán” kutatások a legtöbb termék marketingjének az alapjai.

4. A természetimádó

natural-1434121_960_720.jpg

Személyes kedvencem! Hol is kezdjem…? Az emberben van egy valahol érthető vágy a végső tisztaság, béke, harmónia iránt. Egy olyan világképért, ahol nincs romlás, szenny, fájdalom, minden olyan jó. A testünk persze csupa „pure”, „organic”, „bio”, tiszta” élelmiszert érdemel. Másik állatot meg ne együnk már meg, az nem jó természetre vall. Semmi vegyszer, tartósítás, ízfokozás, GMO, csak semmi mesterséges.

Mi lehet a probléma a hozzáállásával? Egy bit van: természetes = jó, mesterséges = rossz. Vannak természetes dolgok, amiknek összhangban kell lenni a termesztettel. De most komolyan, mégis MELYIK természettel? A természetnek van egy „mocskos” része, amiben állatok trágyában élnek, megölik egymást néha pusztán ösztönből, megeszik saját gyermekeiket, egyesek mások testében élnek, vagy éppen belepetéznek mások testébe, ivadékaik pedig elevenen felemésztik az áldozatot, és még sorolhatnánk. Elnézést a túlzásba esésért, de a természet csodálatos, befogadó, ősjó-ősanya képének hangsúlyozása szinte ugyan ennyire "sok". Egyébként az ember mióta nem a természet része? Ha a tudatunk odáig fejlődött, hogy a géneket is tudjuk módosítani, abban mi a nem természetes? Ha más élőlény genetikájának „piszkálása” egyesekben istenkáromló érzetet kelt, itt az ideje a vírusokat is inkvizíció alá vonniuk. 

5. Az ezo-szakrális ősjógi

19906586511_0e54d24cb4_b.jpg

Nos itt már minden van. Irányzattól függően az első négy kategória tulajdonságai keverednek benne. Hitek, hiedelmek, új tudományos felfedezések (amely eredményeit az „ősi” ember persze már rég ismerte), népi tudás. Egyszer például egy vallásos vegán orvos találkozásos előadásán meghallgattam, hogy nem ajánlja az erjesztett élelmiszereket, mert az édenkertben nem volt erjedés, rothadás. Tessék? Kidőlt egy fa, és ott porosodott volna időtlen időkig? Nem gondolom, hogy szándékosan megtévesztené az embereket, rosszindulatból vallaná ezeket a nézeteket. Mindenkinek lehetnek személyes spirituális nézetei a táplálkozásról. Ha valaki egészségügyi előnyöket erre alapoz, azzal legyünk óvatosak. 

Mi lehet a probléma a hozzáállásával? Csak ismételni tudom a fentieket:Mindenkinek lehetnek személyes spirituális nézetei a táplálkozásról. Ha valaki egészségügyi előnyöket erre alapoz, azzal legyünk óvatosak.” Azt hiszem, a tudatalattink, a mítoszok, rítusok valóban rendelkezhetnek gyógyító vagy megbetegítő erővel. Létezik a hipnózis és önhipnózis is, és lehet jól és rosszul is használni az ilyen képességeket. Ezek olyan dolgok, amelyeknek a mibenlétére az egzakt tudomány sosem fog választ adni, és talán nem is kell neki, hiába kötözködnek egyes elvakult szkeptikusok. Azt gondolom, valóban léteznek olyan zseni manipulatív emberek, akiknek a karizmájuk akár pszichoszomatikus hatással lehet egyesekre. Szinte már az gyógyít, hogy egy ilyen különleges ember figyelmet fordít a problémáinkra. Ez persze nem feltétlenül rossz, de a józan eszüket ne hagyjuk otthon.

Nem mindenki akar szándékosan félrevezetni minket. Biztos van, aki szentül hisz a nézeteiben, viszont ugye kérdéses, hogy a nem tudás, vagy az ellenoldali érvek szándékos félresöprése mennyire ment fel valakit ez alól. Azért gondoljunk bele a fent említettekbe, kérdőjelezzük meg a különböző nézeteket, állításokat nyugodtan, még itt a Táptudáson is.  

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr2012750558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.08.17. 01:41:31

"Nem mindenki akar szándékosan félrevezetni minket. "
Hat persze, hogy nem szandekos. Egeszen egyszeruen genetikailag hulye, es, mert elutasitja a genmodositast, igy gyogyithatatlanul hulye is marad :D
(A jomultkor beszelgettem valakivel, izomagyu testepito az o szolid majdnem nagypapi koraval (56 eves), es kifejtette, hogy a dezoxiribonukleinsavat lehet modositani, aztatat o elfogadja, na de a genmodositast, nnnna azt aztan nem es nem...!!! Mert a DNS az egy spiral, tudod? Azert modosithato. De a genek, nnna azokat aztan nem szabad. - Nem tudtam mit valaszolni... )

Munyi cica 2017.08.17. 14:31:33

@vanvelemenyem:

XX:D

Jó kis összefoglaló különben :).

Zb74 2017.08.17. 15:26:19

@vanvelemenyem: Mondjuk, jó lenne, ha a génmódosítást sem egybites módon közelítenénk meg. Mert annak a kérdésnek, hogy a génmódosítás mint olyan ártalmas-e vagy sem, igazából nincs értelme. Biztos van olyan génmódosítás, ami ártalmatlan. Valójában azt kellene kipréselni az iparágból, hogy 1) minden egyes génmódosításról külön-külön bizonyítsa be - a génmódosított haszonnövény kereskedelmi forgalomba hozatala előtt! -, hogy ártalmatlan a fogyasztóra nézvést; 2) ne pusztán a génmódosítást magát nézze, hanem a teljes kaszkádot: mit jelent az adott génmódosított növény mezőgazdasági termelésbe vétele a kártevőirtás, az élőhelyek, a nem kártékony állatfajok, a tágabban vett ökológiai megfontolások, a gazdálkodók, és persze a fogyasztók szempontjából. Ez az, ami ma a legjobban hiányzik. (Amúgy a sztorid a testépítőről zseniális!:))

lobaszopiatej 2017.08.17. 19:05:44

Szerintem mindenki előbb próbálja ki a rosszat, mert a saját génjeire nézve nézve az a halálbiztos!
Aztán kezdje el csinálni az ellenkezőjét!
Másképp nem derül ki, mert mindenki más és más!

bbocs2 2017.08.17. 19:28:58

IT facepalm :/

egy bit is elég, az lehet A vagy B állapotú

segar 2017.08.17. 20:08:21

"Tény: egészségügyi szempontból jobban és tovább élünk, mint elődeink." - NEM IGAZ! Nem "egészségügyi szempontból"..., hanem pont anélkül. Ja, és nem "jobban", hanem csak: "tovább". Illetve még ez sem igaz, mert ha elődeink nem haltak meg a gyerekkorban és elég tápanyaghoz jutottak, akkor tovább éltek, mint a maiak (e-g-é-sz-s-é-g-e-s-e-n!!!, nem gyógyszerrel).
___
Kb 100 év telt el a vegyipari társadalomban, de már szanaszéjjel szennyeztük a környezetet, és mérgezővé ettük a vérünket. Az utóbbi 8-10 évben megduplázódott a cukrosok száma, naponta dőlnek százak a halálba a szívük miatt, és a nők nem fogannak meg, vagy beteg gyereket császároznak ki belőlük. Satöbbi.
___
Nem az önjelölt dietetikusokkal van baj, hanem a beteg emberi szervezettel. Mert aki már komolyabban érintett, az kétségbeesetten kutat valami enyhülésért... Egyébként a "hivatalos" dietetikusok is vékony jégen járnak. Vannak megoldások, de nem járnak mindenkinek. Kevés a fóka... :|

Gekko 2017.08.17. 20:33:52

@segar: Nettó hülye vagy.

Ha "elődeink" nem haltak meg, akkor tovább éltek. Ez mondjuk igaz (aki nem hal meg, az él), még ha értelmetlen is. Ha nem haltak meg? - de meghaltak, mert nem volt elég táplálék, mert nem volt kiegyensúlyozott az étkezésük, mert háborúk voltak, mert nem tudták kivédeni az időjárási hatásokat, mert járványok tomboltak - soroljam? Persze, ha mindezeket túlélték, akkor ad abszurdum élhettek volna sokáig. De ennek stat valószínüsége elég csekély volt. Csak hogy jól értsd, a 20-ik század elején 31 év volt a születéskori várható élettartam. 31 év, érted? Ma ez itt 70 felett van, de a világ átlaga is 67.

Ami meg a boldogságot illeti, olvass szociográfiát (Ceke, Féka, Nagy, Illyés, pl), csak a magyar közelmúltból, és megtapasztalhatod, hogy cca. 100 éve milyen "boldogok" voltak az emberek...

Az emberiség soha nem volt még annyira boldog, nem élt még olyan biztonságban, mint mi itt Erurópában az elmúlt 50 évben. Persze, az olyan kretének, mint te, jó dolgukban sopánkodnak, és mindenféle drámát kreálnak. Ha neked ez jó...

segar 2017.08.17. 21:26:22

@Gekko: Ebből következik, hogy te viszont boldogan eszed a gyógyszert. Csak most elgurult.
___
Átlagos élettartam az azt jelenti: "átlagos". Aki meghal két naposan, az is benne van. És a 20. század elején is nagyszámban volt ilyen. Most viszont (mekkora szerencse!) mindenkit élve tartanak. A tenyérnyi beteg kora"szülött"-császározottat is. Nyilván kreténség azt gondolni, hogy ennek nem lesz jó vége...
___
A liberalizált fogyasztói kultúra tényleg elhozott egy boldog kort. Tartott vagy ötven évig, és jó volt. Most jött el az idő, hogy nagyanyáink és szüleink boldogságáért megfizessünk. SOKKAL NAGYOBB ÁRAT, mint képzelnéd. Ha majd cukor és szívbetegen azt kell látnod, hogy a feleséged méhnyakrákkal haldoklik, a gyerekeid pedig allergiásan és vesebetegen, elhízva járnak műtétről műtétre, akkor felfogod. Egészen addig sopánkodós drámázásnak fogod tartani ezt. Nembaj. :|

2017.08.17. 21:42:01

@segar: Te tényleg nem vagy százas. Remélem, nem szaporodtál, egy ilyen világba.

segar 2017.08.17. 22:07:37

@Pink Petsch: Nem kell neked sem értened (még) ezeket.
___
A mai fiataloknak a felét sem szabadna megtenni, mint amit a szüleik még összebuliztak/vedeltek. Azért van annyi önjelölt dietetikus, mert egyre nagyobb az igény rá. Többekközt azért, mert a fiatalok sokkal hamarabb betegszenek le, mint a szüleik generációja.
___
És aki gyógyszerszedő beteg, az már nem egészséges, de hosszú ideig fog gyógyszert szedni. Mert príma az élettartam... :|

2017.08.17. 22:12:07

@segar: Te komolyan, mondd, hogy nincs gyereked, és nem hülyited az idióta baromságaiddal.

segar 2017.08.17. 22:21:41

@Pink Petsch: Legalább egy "idióta baromságot" cáfolj már meg! Légyszi...
___
(Már ha képes vagy ilyesmire.) :P

2017.08.17. 22:57:34

@segar: Hogyan is lehetnék képes, hiszen te vagy az egyik alaptipus az 5 felsoroltból, és egy ilyen "komoly tanácsadó"val, ugyan ki merne vitatkozni. :PPPP
Ugyan semmivel alá nem támasztod, csak lököd a baromságaidat.

Zb74 2017.08.17. 23:19:22

@Gekko: @segar: Szerintem nincs szükség rá, hogy ilyen hangnemben savazzátok egymást. Próbáljátok komplexebben nézni a kérdést!

Egyfelől valóban igaz, hogy a XIX-XX. század folyamán általánosságban növekedett a születéskor várható átlagos élettartam. Ezt főként a halálos kimenetelű fertőzések visszaszorításával érték el. Ennek okai között infrastrukturális fejlesztések - a vezetékes ivóvízhálózat kiépítése, az ivóvíz kommunális tisztítása és klórozása, a szennyvízcsatorna-hálózat bővítése -; a higiéniai ismeretek bővülése és elterjedése, a személyi, lakó- és munkahelyi higiénia javulása; védőoltások sorának kifejlesztése; az antibiotikumok és antivirális szerek felfedezése és elterjedése szerepelt a legelőkelőbb helyeken. Jelentős szerepe volt még az átlagos élettartam növelésében a baleseti ellátás javulásának, a sebészet fejlődésének is.

Ugyanakkor az átlagos élettartam növekedése nem jelenti önmagában azt, hogy egészségesebben is élünk. Nem sok köszönet van abban, ha 80 évig élsz, de már 40 éves korodban nagybeteg vagy. Ez azt jelenti, hogy az életed második felét 40 évet! - betegen, szenvedések közepette éled le. Márpedig a "civilizációs betegségekre" általában nincs gyógymód. Ezek pedig terjednek. És ezt nem lehet pusztán azzal magyarázni, hogy "tovább élnek az emberek, ezért jobban előjönnek az időskori betegségek". Egyrészt azért nem, mert egyáltalán nem csupán az időseket érintik ezek a nyavalyák. Másrészt azért, mert a XX. század második felében már egyáltalán nem mindenütt nőtt a születéskor várható átlagos élettartam. A magyar férfiak esetében például 1967 és 1994 között ez a mutató egyáltalán nem javult, sőt! egy évtizednyi stagnálás után még csökkenésnek is indult. 1994-ben már alig volt magasabb, mint 1955-ben. Mindeközben a "civilizációs betegségek" egyre csak terjedtek. Ezekre megoldást kell találni, márpedig a megoldás a jelenlegi ismereteink szerint leginkább az életmódban és az étrendben keresendő.

2017.08.17. 23:45:04

@Zb74: Az életmód és étrend viszont egyéni döntés kérdése. Mindenki tudja, hogy egészségtelen a chips, a junk food, a vastagon cukormázas fánk ... az emberek egy részét viszont csak úgy tudod lebeszélni a fogyasztásukról, ha betiltod az árusitásukat. Persze, ezek az emberek szenvednek majd 40 éves koruk körül "civilizációs betegségben".

Zb74 2017.08.17. 23:57:43

@Pink Petsch: Egyéni döntés, egyéni felelősség is, igen. De a tájékoztatás, felvilágosítás is lehetne színvonalasabb, és magasabb hatásfokú. Továbbá az államnak - minden államnak - vannak adminisztratív lehetőségei is. A leginkább az olajok részleges hidrogénezésekor - kisebb mértékben többszöri hevítésekor - keletkező mesterséges transzzsírsavak káros volta kb. 1957-58 óta ismert, az amerikai szövetségi mezőgazdasági minisztérium viszont csak 2015-ben hozott döntést a betiltásukról, azt is csak 2018-tól kezdődően. 60 év múltán! És azt is csak azért, mert a problémát az ötvenes években kimutató tudós még a 2010-es években is életben volt - szép kort ért meg! -, és konkrétan perrel fenyegette az FDA-t, ha még mindig nem lép az ügyben. Emellett a betiltáson kívül büntetőadók alkalmazására is lehetőség van. Ha például egy kiló cukor kétszáz helyett kétezer forintba kerülne, mind a gyártók, mind a fogyasztók jóval kevesebbet használnának belőle (a cukor alapból nem méreg, de túl sokat fogyasztanak belőle a Zemberek, mégpedig leginkább azért, mert olcsó).

2017.08.18. 00:05:48

@Zb74: A cukor önmagában valóban nem drága, de hány olyan embert ismersz, aki kilószámra eszi egy héten? (Most azt hagyjuk, hogy ha az állam belepuiszkál a piacba abból sok minden ki szokott sülni, jó viszont sosem). Viszont a nagy cukortartalmú müanyag kajákat valóban sokan fogyasztják napi rendszerességgel. Azok viszont egyáltalán nem olcsóak.

segar 2017.08.18. 00:08:19

@Pink Petsch: Pontosan ezt kérem: támaszd alá e-gy-e-n-k-é-n-t, hogy mi a kifogásod. Nekem ezt nem kell, mert (részben) általánosan elfogadott, új klinikai információkat írtam le.
___
(Mellesleg: a pubmedből vagy a scholar-ból nem fogsz kapni linkeket, mert ez egy laza fórum, nem orvosi disszertáció - ami talán felfogható...)

segar 2017.08.18. 00:12:37

@Zb74: "Nem sok köszönet van abban, ha 80 évig élsz, de már 40 éves korodban nagybeteg vagy." - hát nagyjából erről van szó. Pontosabban arról, hogy ez egyre fiatalabbakat érint.
___
"Márpedig a "civilizációs betegségekre" általában nincs gyógymód." - és itt a másik témakör: van gyógymód, csak nem jár mindenkinek. Illetve ami jár belőle, az információban nem jut el. :|

2017.08.18. 00:13:10

Általéánosan elfogatod, meg a kisfaszom. Legfeljebb te fogatod el, és azt hiszed, mindenki lökött.
E-gy-e-n-k-é-n-t minden egyes leütött karaktered baromság.

segar 2017.08.18. 00:27:15

@Pink Petsch: :D "Általéánosan elfogatod, meg a kisfaszom." - azt hiszem, megértetted...
___
Úgyhogy maradjunk annyiban, ha mégsem úsznád meg a civilizációs betegségeket, akkor majd másképp gondolkodsz a dologról. :|

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.18. 09:22:30

@Pink Petsch:

Tegnap sok hülyeséget zagyváltál össze a HÁ-n. Az a szerencséd, hogy a bloggazda Csák Botond nem engedett ellenvéleményt közzétenni.

Zb74 2017.08.18. 14:13:26

@Pink Petsch: Én azért belefutottam már olyan anyukába, aki panaszkodott arra, hogy nem tud lefogyni, és a gyerekei is egyre csak híznak. Aztán kiderült, hogy minden héten négyszer[!] készít süteményt, alkalmanként több tepsivel. Amikor rákérdeztem, hogy mégis minek, azt válaszolta, hogy "mert annyira szeretik a gyerekek". Na most, szerintem kevesebbet sütne, ha nehezebben megfizethető lenne a cukor. De valójában szemléletformálásra lenne szükség. Például arra, hogy a süteményekre, desszertekre, édességekre ünnepi eledelként gondoljunk, amit születésnapon, névnapon, húsvétkor, karácsonykor, keresztelőkor stb. fogyasztunk, nem pedig mindennap.

Csattanós maszlag 2017.08.19. 06:18:59

70 % próféta + 25 % hightech science arc + 5 % a'z népi tudásnak a'z kútfője = Schobert Norbert

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) érdekes (81) erdekes (2) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/