Így vágjunk neki egészségesebben 2018-nak!

cover.jpeg

Megvolt a karácsony kajakóma, sokan szenvedjük az utóhatásait. Valamit az újévvel tenni kell, hogy ez a lelkiismeret furdalás enyhüljön... De mégis melyek a legegyszerűbb hétköznapi dolgok, amelyektől amelyekkel ezt elérhetjük? Nem kell durva fogadalmakat tenni. Csak egy-két jó szokást tudatosítani!

Szerintem 4 alap dolog van, amire azért mindenkinek érdemes odafigyelni. Valamilyen rossz szokása valamennyiünknek van, kár lenne tagadni, viszont nem árt az egyensúlyra törekedni, és az alábbiakat diétától, nemtől, kortól, vallási hovatartozástól, politikai nézettől függetlenül beiktatni az életünkbe:

  1. Tartsuk magunkat hidratáltan.
  2. Turbózzuk fel magunkat rostokkal, vitaminokkal, antioxidánsokkal.
  3. Aktív lendülettel kezdjük az új évet.
  4. Mérlegeljük cukorfogyasztási szokásainkat.

Felhívás a 2018-as egészség kihívásra - Health Challenge 2018

 napi-taptudas-cover-2017-12-07_esemeny-cover.jpg

Természetesen a legtöbben azért rendszeresen figyelünk arra, hogy eleget igyunk, elég zöldséget együnk, vagy éppen sportoljunk és ne együnk túl sok cukordús ételt. Azonban ezekre egyszerre ritkán figyelünk oda valójában tudatosan. Most itt a lehetőség, hogy ezt gyakoroljuk. Az alábbiakat bátran javaslom mindenkinek január első hetére betartani, és utána a tapasztaltak fényében folytatni a 2018-as évet. Biztos vagyok benne, hogy értékes tapasztalatokkal leszünk gazdagabbak. :)

Erről szól a Health Challenge 2018, amelyre már több mint 150-en csatlakoztunk:

1. Minden nap igyunk meg legalább 1,5 l vizet!

Ez azért lesz jó, mert végre szembesülhetsz azzal, valóban mennyi és milyen minőségű folyadékot iszol meg egy nap. Kiépíthetsz egy jó szokást, hogyan tudod legkönnyebben monitorozni mennyit iszol, és milyen adagokban érdemes azt megidd, hogyan lehet mindig kéznél víz stb.

 

Ami fontos: a vizet ízesítheted citromlével (de van aki az ízesített eceteket is szereti bele, pl almaecet), sőt teával, gyógynövényekkel is. A lényeg: ne cukrozd, mert az már gyakorlatilag üdítő kategória. A gyümölcsleveket se számold bele, mert azok jelentős mennyiségű cukrot tartalmaznak, a WHO pl. a gyümölcslevek cukortartalmát (100%-osakat is!) a hozzáadott cukrokhoz sorolja. A héten a hozzáadott cukrok pedig tiltólistásak, lásd lejjebb.

2. Minden nap együnk meg legalább 2 dupla maréknyi zöldséget!

Remek alkalom nyílik arra, hogy gyakorold milyen szezonális zöldségekből milyen ételeket lehet varázsolni. Egy dupla marék ezt jelenti: KÉP Egy dupla maréknyi tehát egy kisebb fej karalábé. Ha ennek a felét nyersen, a másik felét pl levesben megeszed, az már egy maréknak számít!

 

Ha így karácsony után fájdogál a hasad, vagy az epehólyagod kellemetlenkedik könnyen lehet azért van, mert túl sok koleszterin- és zsírdús ételt fogyasztottál. Ilyenkor a szervezetnek el kell távolítani a felesleges koleszterint, és azt csak az epén keresztül tudja megtenni! De a kiválasztott epe nagy része vissza is szívódik. Ha sok rostot eszünk, akkor azok megkötik a koleszterint, és gátolják a felszívódását, visszaszívódást, A sok-sok zöldség rosttartalma nagyon sokat fog ebben segíteni! A sok vitaminról és ásványi anyagról, anitoxidáns jótékony hatásairól nem is beszélve!

Mit számolhatsz bele a zöldségbevitelbe: a burgonya kivételével mindent nyersen, főve, sütve, marinálva, erjesztve, savanyítva, szárítva. Az ételekben lévő hagymát is, a paradicsompürét, a szárazhüvelyeseket (így a szilveszteri maradék lencse megevése is beleszámít!), stb. Nem lesz ez olyan nehéz! 

3. Legalább 2x1 órát aktívan mozogjunk a héten!

Nem kell óriásai dolgokra gondolni. Lehet az jógától kezdve futáson át küzdősport. A lényeg, hogy azért meglegyen egyben 2X 60 perc, hogy valóban belemelegedj a mozgásba! Marczinkó Ági jógaoktatónak (Csillagsarok blog) például ez a jótanácsa: 

Bármilyen mozgást is választasz a heti kihívásban, mindenképpen figyelj a légzésedre. A légzés segít abba, hogy tovább bírd, vagy megnyugtasd magadat (hasi légzés).

 

Egy kis könnyítés: a héten ha egy órát egyhuzamban gyalolgolsz, azt beszámíthatod fél óra sportnak. Remek lehetőség nyílik pl arra, hogy hazasétálj a munkahelyedről. Én egyik nap biztosan így fogok tenni! A hideg miatt még a lábunkat is gyorsabban fogjuk szedni, és bizony a gyorsabb tempó több energia elégetését is jelenti. ;)

4. Ezen a héten kerüljük a hozzáadott cukrokat!

Hozzáadott cukor alatt a WHO szerint megfogalmazottakat értjük most: 

"Monoszacharidok, diszacharidok, melyeket a gyártó vagy a fogyasztó ad az ételekhez/italokhoz. Beletartozik a gyümölcslé, gyümölcskoncentrátum is."

Magyarán: kristálycukor, barnacukor, répacukor, nádcukor, kókuszvirágcukor, almacukor (ezzel kapcsolatban különösen sok álhír terjeng a neten, bővebben ITT lehet róla olvasni.), agave szirup, datolyacukor, méz(!) stb., glülöz-fruktóz szirup, glükóz vagy fruktóz szörp/szirup, glüköz, fruktóz.

A WHO szigorúbb ajánlása szerint hozzáadott cukorból legfeljebb 25g-ot (6 teáskanál) célszerű fogyasztani naponta. Ez a hét remek lehetőséget nyújt arra, hogy tanulmányozzuk, mi vajon mennyit fogyasztunk.

Ne csak mi ne tegyük ezeket az ételünkbe, hanem nézzük meg, hogy az élelmiszerekben se legyen amit veszünk!

Ami mehet: gyümölcsök, aszalt gyümölcsök, hozzáadott cukrot nem tartalmazó lekvárok, energiamentes édesítőszerek (utóbbaikról bővebb infók ITT) .

A sütőtök, dió, mazsola különleges és édes kombináció, ajánlom kipróbálni! És a tököt a zöldségbevitelbe is beleszámolhatod! ;)

 

Nem leszel egyedül a hét során!

A kihíváshoz több táplálkozási szakértő, gasztrobloggerek és jógaoktató is csatlakozott már.

Meleg Sándor dietetikus, az Alimento blog dietetikusa, például így nyilatkozott az a fenti tippekkel kapcsolatban:

Újévkor sokan tesznek fogadalmat, hogy megváltoztatják addigi szokásaikat, életvitelüket. A siker egyik kulcsa talán az, hogy nem kell azonnal és mindent megváltoztatnunk, megfogható és kivitelezhető célokra van szükség. A felhívásban foglalt célok ehhez illeszkednek, érdemes őket kipróbálni - egy hét erejéig. Utána még egy hétig... meg még egy hétig... és lassan összeáll íz íz életmódváltás.

Sándor, és több másik blogger is csatlakozott a Health Challenge 2018-as kihíváshoz, ahol épp a fentieket próbáljuk közösen gyakorolni. A héten a Napi Táptudás Facebook és Instagram oldalán nyomon követhetitek hogyan végezzük a résztvevőkkel a feladatokat, megoszthatjuk egymással tapasztalatinkat.

A kihíváshoz készült mini-magazinért IDE kattintva tudtok regisztrálni, melyben a résztvevő bloggerek (Alimento, Csillagsarok, Felelős Gasztrohős, Modiet, Smartfood Coach, Sülve-főve együtt) tippjeiről és receptötleteiről olvashattok.

A csapathoz a Facebook esemény oldalán tudtok csatlakozni, az alábbi logora kattintva:

unnamed.jpg


A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr7313530835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fordulo_bogyo 2017.12.31. 15:39:49

Tetszik az iras, egyet is ertek legtobb allitasaval, de lenne egy kerdesem:
Miben kulonbozik a "hozzaadott" cukor a benne levo cukortol?
Ha megeszek egy narancsot az jo, de ha szet-turmixolom, es ugy iszom meg, az rossz, kerulendo? Mi a helyzet a sargarepaval?

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2018.01.01. 14:59:57

@fordulo_bogyo:

Attól, hogy a narancsot/sárgarépát/erdei mókust turmixolod, még a cukortartalma nem lesz "hozzáadott" - bár a turmixolás után gyorsabban fog felszívódni, vagyis magasabb a glikémiás indexe.

fordulo_bogyo 2018.01.01. 15:12:14

@Meleg Sándor: Koszonom, ez vilagos.
Bar nem tudom, hogy mondjuk a szolo, vagy malna cukortartalma mennyivel gyorsabban szivodik fel, de egy rostosabb kemenyebb gyumolcs eseten ertem. Vagy epp egy puhara fott zoldseg/gyumolcs cukortartalma...

Fentebb, a cikkben ezt olvastam:
"A gyümölcsleveket se számold bele, mert azok jelentős mennyiségű cukrot tartalmaznak, a WHO pl. a gyümölcslevek cukortartalmát (100%-osakat is!) a hozzáadott cukrokhoz sorolja. "
Nem ertem a megkulonboztetest a hozzaadott es a hozzadas nelkul, eleve benne levo cukrok kozott.
Ez olyan szamomra (csak meg rosszabb), mint a szintetikus-termeszetes megkulonboztetes.

Kerdes: a cukor mennyisege szamit, vagy az etel glikemias indexe?

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2018.01.01. 19:45:04

@fordulo_bogyo: Köszönöm a kérdést teljesen jogos. Egy korábbi posztban is kérdezted már, és ott szerintem már megválaszoltam. Mindenesetre valóban kérdéseket vethet fel a dolog az emberekben. A napokban lesz erről egy poszt a pontosítás végett.

fordulo_bogyo 2018.01.31. 13:49:09

@i.a.p.: Koszi, epp tegnap este olvastam, szerintem az nem ad valasz erre a kerdesre.
Az, hogy valamibol sok cukrot tudsz magadhoz venni (mert csak errol van szo), attol az nem "hozzaadott" cukor.
Ez mennyisegi kerdes.
Ha egy-ket narancs levet iszod, frissen facsarva, vagy nem is pacsarva, hanem csak osszeturmixolva, rostosan, epp csak az elvalaszto-hartyak mennek a szemetbe*, vagy meg az is benne van, az szerintem pont annyi es olyan cukor, mint ha ezeket a narancsokat alaposan megcsocsalva fogyasztanad. Ilyen alapon az alaposan megragott etel is uldozendo es korlatozando?
Az nem a narancsle hibaja, hogy abbol tobbet tudsz fogyasztani.

Ugyanakkor elonye, hogy gyorsabban es jobban felszivodik.

Bizarr vilagban elunk, a kaloria, az elelem energiatartalma szitokszo lett (nem csak itt, hanem peldaul az edzoteremben is).

* ezeket az elvalaszto hartyakat mas narancs-rokon novenyeknel, pl grapefriut es par tarsa, eleve nem is fogyszatjuk...

Kapcsolodva a masik kerdesemhez, egy bogrenyi megpucolt, gerezdekre szedett narancs, az kb egy narancs, mig egy bogrenyi narancslehez 3-4 narancsot kell kifacsarj.
Jelentos a kulonbseg.
Ha suly alapjan hasonlitjuk oket ossze, en tovabbra sem latom a kulonbseget.

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) érdekes (81) erdekes (2) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/