Ilyen volt a Health Challenge 2018 – és ilyen lesz a folytatás…

 pexels-photo-347135.jpg

2018 januárja néhányunknak kicsit másképp indult… Az év első hetét rögtön azzal kezdtük, hogy tudatosítsunk magunkban néhány jó szokást, emellett egy nagyszerű kis csapat is összeszerveződött, folyamatosan inspiráltuk egymást.

A hét során négy dologra figyeltünk oda

Minden nap megittunk legalább 1,5 liter vizet, minden nap megettünk két dupla marék zöldséget, az egész héten kerültük a hozzáadott cukrokat, és legalább kétszer egy órát sportoltunk a hét során. Velünk volt pár blogger is: Meleg Sándor az Alimento blogtól, Nagy Gina a Modern Dietetetikától, Varga Judit a Felelős Gasztrohőstől, Kőfaragó Anna és Zsuzsi a Sülve-főve együtt blogtól, Zsigovits Angelika a SmartFood Coach-tól. 

Számomra ilyen volt ez az egy hét

Habár a kihívás rövid volt, számomra fantasztikusan telt az idő. Hatalmas öröm volt látni, hogy több mint 170 ember csatlakozott, és nagyon sokat megosztottátok hogyan telik a hét. Szuper csapat voltunk!

Nekem összességében könnyen ment a kihívás. A hozzáadott cukrok kerülése volt a legnagyobb probléma. Ugyanis pl. üveges lecsót akartam venni, de nem találtam olyat, amiben ne lenne hozzáadott cukor; felfuttattam az élesztőt cukros vízben, mire rájöttem, hogy ezt most hivatalosan nem lehetne… De legalább kiderült, nem is szükséges a felfuttatáshoz cukor! Illetve néha akkor is rezgett a léc, miután rendesen kimozogtam magam két nap is és nagyon jólesett volna egy kis cukros édesség, természetesen a megengedett határértéken belül. Nem tudom, ki hogy van vele, de ez a hét csak megerősített abban a véleményemben, hogy a cukrokat nincs értelme fanatikusan kerülni. Ezt szakmailag és magánemberként is így gondolom. A héten a szokásosnál is több gyümölcsöt ettem. Bátran mondhatom, hogy a hozzáadott cukorfogyasztást már csak azért is érdemes mindenesetre a lehető legkisebb szinten tartani, mivel nő a vágyunk a gyümölcsök iránt és amúgy is jobban érezzük az ízeket.

Ezt tapasztalta magán a csapat

Kőfaragó Anna a Sülve-főve együtt blogtól, aki egyébként a Napi Táptudás arculatát is tervezte, így mesélt az élményeiről:

A kihívás alapjai a mindennapjaim részei, ami viszont nehézséget okozott számomra, az a hozzáadott cukor, köztük a méz teljes kerülése. Hiszen ez különös odafigyelést jelent a termékek vásárlásánál, sok bolti savanyúság(!) is tartalmaz cukrot, nem beszélve a 100%-os gyümölcslevekről vagy akár az étcsokoládéról. Ezeket néha napján fogyasztom, de most a kihívás ideje alatt ugye nem lehetett. Persze ezekre is van más megoldás, így kreatív megoldásokkal ki lehet kerülni, például házi gyümölcslé vagy tea készítés, saláta, vagy házi savanyúság. Az édesítőszerektől ódzkodom, így a héten az édesség kimerült az aszalványokban. Pontosabban vendégségben egyszer nem bírtam ellenállni egy ínycsiklandó házi tiramisunak, de szerintem ennyi belefér, hiszen semmilyen más hozzáadott cukrot nem fogyasztottam a 7 napos kihívás alatt. Összességben nekem sokat segített a karácsonyi trakták után visszaállni a tudatos és átgondolt étkezésre, inspirált és segített határt szabni, ami erősíti az elhatározást a folytatáshoz.

Még számos egyéb pozitív visszajelzés érkezett, és negatív szerencsére egy sem! :)

Az esemény végén többen mások is megosztottátok gondolataitokat. A folyadék bevitellel voltak problémáim, de igyekszem majd egész évben odafigyelni, hogy mit eszek, es mit iszok. Koszi a segítséget, es a biztatást!

- Zoli

 Nekem a folyadékbevitel volt a legkönnyebb, szerencsére már hozzá vagyok szokva, általában 3 liter víz naponta nem akadály. A mozgást is sikerült tartani, napi fél óra jóga, vagy egy óra séta. A cukor nagyon hiányzott a csoki és egyéb édesség formájában :D és nehéz volt kikerülni a sok késztermékben... A sok zöldség eleinte jól fogyott, de aztán nehéz volt tartani a szintet, sajnos előfordult hogy csak sikítva volt meg a 2x dupla marék... több előkészületet (meg főzésre szánt időt) igényelt mint amennyit szánni tudtam rá. Szóval én leginkább erre fogok odafigyelni, hogy ne hanyagoljam el a zöldségeket, de az édességről nem mondok le, csak igyekszem mértéket tartani. :)

- Zsuzsi

Ez egy családbarát kihívás volt, az biztos!

 

Nekem is a sok zöldséges étel fogyasztása hosszútávon a nagy kihívás. A mozgás is örök mumusom, az is nagy erőfeszítést igényel. Mondjuk a kihívás 2 órája, amibe a séta is belefért, nagyon kellemes volt. Kár, hogy ennyi nem elég. A folyadékmennyiség és a cm életforma már évek óta természetes számomra.

- Éva

Most kezdtem belejönni a vízivásba. :) Ugye lesz még folytatás?! 

- Edit

Méltán az egyik legjobb siker a héten! ;) A kis Zsófi leküzdte félelmeit! 

 

 Nekem nem volt nehézség teljesíteni a kihívást, mert évek óta így élek. Az aktív közösség nagyon motiváló!

- Eszter

Nekem annyira nem volt nehéz teljesíteni, elég egészségesen élek (sok zöldség, sok mozgás, nagyon kevés hozzáadott cukor...) de hogy rendesen igyak, na erre oda kellett figyelnem rendesen! Nagyon nagy segítség volt ez a 7 nap támogatás, tényleg kellett, hogy ezt is megtanuljam �köszönöm, hogy itt lehettem Veletek � és mindenkinek gratulálok, szerintem királyok voltunk ��

-Ildi

Angeli Edit a Nálészáj blog szerzőjének csodás levese. Edit szintén velünk volt a hét során, és nagyon guszta kajafotókat osztott meg!

Ezúton is nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki végigcsinálta velünk a kihívást, vagy legalább lélekben velünk volt! Lássuk be, azért nem volt olyan nehéz, viszont való igaz, hogy folytatni kellene a jövőben a közös munkát, hogy még több jó szokást alakítsunk ki!

Mivel elég sokan kértétek, a folytatás sem marad el! Megalakult a Napi Táptudás online workshop csoport, ahol továbbra is megoszthatjuk egymással, mit eszünk, sportolunk, iszunk stb. Egy közösségi ötletbörze. A cél a közös szórakozás, miközben apró dolgokat teszünk az egészségünk érdekében.

További részletekért, és ha tagja szeretnél lenni egy igazán motiváló csoportnak, kattints az alábbi linkre: https://www.facebook.com/groups/313719265786014/ 

 

Borítókép: https://www.pexels.com/photo/achievement-activity-adolescent-arms-347135/ , Tirachard Kumtanom

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr2413586429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fordulo_bogyo 2018.01.22. 23:26:02

Kerdesem volna: miert a mareknyi, vagy mashol (felenk) a bogrenyi a mertekegyseg?
"megettünk két dupla marék zöldséget"
Arra gondolok, hogy ket mareknyi szol salata, friss leveles spenot egeszen mas mennyiseg (suly es terfogat), mint ket mareknyi sargarepa, brokkoli, vagy parolt spenot... akar tizszeres kulonbseg is lehet kzotuk!
Hogyan ertelmezzuk a mareknyit, vagy bogrenyit?

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2018.01.31. 09:20:30

@fordulo_bogyo: Abszolút jogos a felvetés, köszönöm! Nagy dilemma volt, hogy súlyra vagy valahogy térfogatra adjam meg a mennyiséget. Mivel ez most egy nagyon egyszerű faladatsor volt, a térfogatot választottam. Az elsődleges cél az volt, hogy a mindennapi zöldségfogyasztást népszerűsítsem, a legegyszerűbb megoldásnak a marékos megoldás tűnt, talán ez a legegyszerűbb.

Tapasztalataim szerint ha egy egyszerű üzenetet, feladatot akarok átadni, a túlbonyolításban elveszik a lényeg, így a súlykülönbségeket nem szerettem volna most megemlíteni, a gyakoriságon volt a hangsúly.

De mindenképpen kitérek erre a részre is a jövőben.

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) erdekes (2) érdekes (81) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/