Főzhettem Jane Goodall-nak

5613613069_2bfd3ce5d0_z.jpg

A héten hazánkba látogatott Jane Goodall, a világhírű csimpánzkutatónő. Szerda este volt szerencsém vacsorát főznöm neki két barátnőmmel. Fantasztikus élmény volt, és sok mindenen elgondolkodtatott, amit most megosztok veletek.

Jane Goodall egy 84 éves, rendkívül kedves és nyugodt hölgy, akinek az élete olyan, mint egy mese. Titkárnőből lett a világ egyik legismertebb ökológusa, az első ember, aki megfigyelte és tanulmányozta a csimpánzok viselkedését, és bebizonyította, hogy ezek a főemlősök fejlett kultúrával, érzelmekkel és szociális élettel rendelkeznek. Egyszóval nagyon sokban olyanok, akárcsak mi, és ezt az akkori tudósok nagyon nem feltételezték.

Dr. Goodall élete nagy részét gyakorlatilag a vadonban töltötte állatok megfigyelésével, ha valakinek, akkor neki hihetünk, hogy az életmódunk nagyon rossz irányba sodorja az élőhelyünket…

Ezt főztem

Szerda délután találkoztunk nálunk a Rizsázzunk! gasztrobloggerével, Túri Anikóval, hogy felkészüljünk az estére. Én aszalt paradicsomos-diós alternatív pesztós tésztát készítettem lencsével és pirított gombával. Hogy miért ezt az ételt választottam? Mert Jane köztudottan vegetáriánus, és ez a fogás nagyszerűen szimbolizálja a fenntartható növényi fehérjefogyasztást.

Aszalt paradicsomot és diót fele-fele arányban leturmixoltam fokhagymával, bazsalikommal, petrezselyemmel, olívaolajjal, sóval és borssal. Sós vízben, babérlevéllel megfőztem az előzőleg 2 órára beáztatott zöld lencsét (ez egy apróbb szemű, tarka lencsetípus). A gombákat nagyobb gerezdekre vágtam, száraz serpenyőben lepirítottam őket, majd a vége felé egy kevés olajat, petrezselymet, fokhagymát, sót, borsot adtam hozzá.

Végül a főtt tésztát (én gemelli-t használtam) összekevertem az alternatív pesztóval, a lencsével és gombával. A legvégén még egy kis olívaolajat adtam hozzá, hogy ne legyen száraz. Ez az étel hidegen is kitűnő, és hús nélkül is nagyszerű a fehérjetartalma.

A gabonák, hüvelyesek és olajos magvak együttes fogyasztása remek minőségű fehérjebevitelt eredményez, az összes esszenciális aminosavat be tudjuk vinni e három növény megfelelő kombinálásával.

Tévhit, hogy szükségünk van állati eredetű fehérjékre, ahhoz, hogy egészségesek tudjunk lenni. Vannak egyének, akiknek kifejezetten jobban esik, és jobban érzik magukat, ha nem esznek semmi állati eredetűt. Vannak, akik nem érzik jobban magukat, például én sem. Ettől függetlenül mindannyiunk közös felelőssége, hogy csökkentsük az állattartást, mert nyilvánvaló tény, hogy az állattartásnak nem növekednie kellene, hanem inkább csökkeni, hogy legalább élelmezés terén békés időszakok várjanak ránk. (Nemcsak környezetszennyezés, hanem a multirezisztens baktériumok esélynek kialakulása miatt is.) Ráadásul, való igaz, hogy húsból jóval többet eszünk (átlagosan/általában), mint amennyi az egészségünk szempontjából pozitív lenne.

Hogy a többi ételt se hagyjam ki, Szabó Eszti önkéntestársam epres-bazsalikomos pitét sütött, Túri Anikó pedig Kéksajtos - zöld spárgás quiche-t, és egy különleges újburgonya salátát készített pirított szezámmaggal, de a Slow Foodiez csapata is beszállt egy vega wrappal a vacsorába.

 32644950_2442566015769091_1800801189311283200_n.jpg

Nem kellett flancolni, ilyen otthonosan mutatott az asztal (fotó: Szabó Eszter)

A nagy találkozás

Este 8 óra tájban érkeztünk meg Jane lakására a budai hegyekben. A lakásban már ott ült Jane Goodall és néhány ember, mindenki nagyon halkan beszélt. Amíg a lakásán voltunk, azon gondolkodtam, vajon megfigyel-e minket is, mint a vadonban az állatokat. Biztos voltam benne, hogy pár másodperc alatt teljes jellemrajzot adna bárkiről…

Elkezdtük kipakolni az ételeket, és megtálalni az aszalt, amikor felállt, és kedveden odajött hozzánk, hogy menjünk ki csináljunk pár fotót. Sajnos nem sikerült sokan beszélgetni vele, de megköszöntem a fotót, mire őszinte megdöbbenéssel mondta, hogy „Dehogyis, én köszönöm a vacsorát!” Valószínűleg nem sok híres ember van, aki egy közös fotózásnál, ami a vendégei kedvéért van, ő maga kezd el azon gondolkodni figyelni arra, hogy a készülő fotó és vele az emlék a legelőnyösebb, jól sikerült stb. legyen. Ám ő mégis rendezkedett egy csomót, hogy megtaláljuk szerinte a legjobb fényeket (merthogy este 8-kor azért jócskán sötétedett). 84 évesen.

32710838_2442565842435775_8056907873298415616_n.jpg

Anikó, Jane, én és Eszti. Habár este 8-kor Dr. Jane segítségével sikerült még egy kis fényt elkapjunk, a telefon kamera nem hozta ki magából a maximumot :)

Számomra nagyon szimpatikus az, hogy Jane Goodall, bár megtehetné, nem flancos éttermekből hozat magának ételt, hanem a fenntartható étkeztetéssel foglalkozó alapítvány, a Felelős Gasztrohős Alapítvány tagjai készíthetik ez az ételeit.

Elgondolkodtam…

Nagyon érdekes életesemény volt ez számomra. Hálás vagyok a Felelős Gasztrohősnek a lehetőségért. Jane Goodall a 1980as évekig kutatott, azóta lényegében annak szenteli az életét, hogy felhívja az emberek figyelmét a környezeti válságra, amelyet okozunk. Irigylésre méltó türelemmel figyelte meg emberszabásúak és mindenféle egyéb állatok viselkedését és életmódját, és elkeserítette, ahogy látta, hogyan tűnnek el miattunk fajok és természetes élőhelyek, ez az egész pedig hogyan fog később ránk visszaütni. Számos alapítványt hozott létre világszerte, hogy gyerekeket tanítsanak a természet tiszteletére és a környezettudatosság fontosságára. Azt gondolom, ezek nagyon fontos üzenetek, amelyeket érdemes beépítenünk a mindennapi táplálkozásunkba is.

Alapvető, hogy foglalkozzunk azzal, hogyan lehet az étrendünk fentarthatóbb, hiszen az élelmiszertermelés és -ipar az egyik legnagyobb környezetszennyező. A FAO statisztikái alapján évente mindegy 1,3 milliárd tonna ehető élelmiszer landol a szemétben! Már csak azzal is sokat teszünk a környezet és a pénztárcánk érdekében is, ha nem dobunk ki annyi élelmiszert. A felesleges csomagolóanyagok, félkész élelmiszerek kerülésével, vagy akár a helyi, szezonális alapanyagok választásával szintén jó irányba indultunk el. Elavult nézet az, hogy kizárólag állati fehérjéből tudnánk csak fedezni a megfelelő minőségű fehérjeigényünk (még sportolóknak sem muszáj állati fehérjéket fogyasztaniuk, ha nem akarnak). Aki valamelyik vegetáriánus irányzatot szeretné követni, azt nem piszkálni kellene, hanem támogatni. A jól összeállított vegetáriánus étrendek tudományos tényszerűséggel nézve is egészségesek lehetnek, sőt, egészségügyi előnyeik is vannak (például vegáknál ritkábban forul elő vastag- és végbélrák, mint azoknál, akik sok húst esznek). Ez megkülönbözteti őket a divatdiétáktól a PTE Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézet szakemberi szerint is. De egyébként már az amerikai, a kanadai, és az olasz dietetikus szövetségek is állásfoglalást adtak ki arról, hogy a jól összeállított vegetáriánus étrendek egészségesek lehetnek, az élet bármelyik szakaszában.

Azt gondolom a hazai szakmának célszerű lenne mélyebben megismerkednie a vegetáriánus étrendek és a csökkentett húsfogyasztás egészségügyi hatásaival. Éppen ezért táplálkozástudományi szakemberként célom az, hogy ezekkel a témákkal alaposabban foglalkozzak. Elkezdtem a táplálkozástudományi doktorimat csinálni a Debreceni Egyetemen, és szerencsémre a BGE KVIK Vendéglátás Intézeti Tanszékére is felvettek kutatónak. A következő időszakban felmérést tervezek végezni a hazai vegetáriánusok és vegyes táplálkozásúak tápanyag-beviteléről. A felméréshez nagy szükségem lesz viszont néhány vegetáriánus honfitársam segítségére... 

Szeretnél részt venni egy ilyen jellegű felmérésben?
Ha igen, akkor kattints a lenti logóra, és kövesd a Napi Táptudást Facebookon, ahol hamarosan megjelennek a kutatás részletei.

napi-taptudas-logo-2018-01-12-01.png

borítókép: World Bank Photo Collection, https://www.flickr.com/photos/worldbank/5613613069

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr3613985122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zb74 2018.05.21. 13:25:22

Gratulálok, biztosan élmény volt!

Ami a húsfogyasztás visszafogását illeti, tavaly csináltam egy 3 hónapos kísérletet. Nem lettem vega, vegán meg pláne nem , ezért a felmérésedhez nem lennék jó alany. De nagyon komolyan visszafogtam a hús-, tojás- és tejtermékfogyasztásomat. Egy nap legfeljebb egy étkezésben - jellemzően az ebédben - szerepelt hús, akkori is csak 8-10 deka. És minden héten beiktattam 2-3 teljesen húsmentes napot is. Emellett tejből, sajtból, joghurtból, tojásból stb. is kevesebbet fogyasztottam, mint korábban. A kísérlet előtt és után is elmentem laborba, hogy kiderüljön, volt-e hatása a vérképemre.

Nos, volt. A szérum húgysavszint 425 mikromol/literről 355 mikromol/literre esett vissza (a labor szerint a férfiaknál a normális tartomány 208-tól 428-ig terjed). Ez volt a leglátványosabb változás, ui. nekem legalább 30 éves korom óta a referenciatartomány tetején tanyázott ez az érték. A csökkent [állati] fehérjefogyasztás következtében a karbamidkoncentráció is csökkent; 4,8 mmol/l-ről 4,2-re, bár itt a kiinduló érték is teljesen normálisnak számított.

Nem minden változás volt azonban pozitív. A neutrofilok száma 1,45 Giga/l-re esett. A neutropéniának lehetnek nagyon komoly okai is, például autoimmun betegségek, súlyos vírusfertőzések és csontvelő-rendellenességek; ám mivel ilyenek nálam - szerencsére! - nem állnak fenn, az én esetemben elég egyértelműen a B12-vitamin koncentrációjának a csökkenése állt a háttérben.

Itt el is jutunk a lényegig: az állati eredetű élelmiszerekre nem elsősorban a fehérjetartalmuk miatt van szükség, hanem azért, mert a B12-vitamin csak ilyen eredetű élelmiszerekben található meg! Az természetesen egyénfüggő, hogy kinek mennyire gyorsan reagál a szervezete a csökkent B12-bevitelre - nekem nem kellett vegánná válnom ahhoz, hogy már három hónap alatt mérhető problémát okozzon az elégtelen étrendi bevitel; másnál ez nem biztos, hogy ugyanígy volna. A B12-vitamin mellett a "valódi" A-vitamin is csak állati élelmiszerekben van jelen - ezt a legtöbb ember szervezete ugyan elő tudja állítani karotenoidokból is, de vannak pl. olyan mutációk a béta-karotin-oxigenáz enzim működését kódoló BCO1 génben, ill. olyan betegségek (pl. pajzsmirigy-alulműködés), amelyek következtében ez a konverzió nem működik megfelelően. A K2-vitaminnak szintén vannak olyan izoformái - pl. az MK-4, az MK-10 vagy az MK-11 -, amelyek szintén csak állati eredetű táplálékokban találhatók meg. Szerintem tehát alapvetően helytelen megközelítés az, amely az állati élelmiszerek szükségességét csak a fehérjetartalmuk szempontjából vizsgálja.

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) érdekes (81) erdekes (2) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/