Vajon hány kalóriával sokkolnánk a szervezetünket, ha elfogyasztanánk egyszerre 1 kg koleszterint?

 
Nos igen…..
.
.
.

 
 
 
1 kg koleszterin energiatartalma = 0
Semennyi. Nulla. Zéró. A koleszterin ugyanis, számos „gonosz”  tulajdonsága ellenére legalább energiát nem szolgáltat a szervezetünknek. Köszönjük!
Konkrétan le sem tudjuk bontani szegény szteránvázát. Sőt, a szervezetből való eltávolítása az epeelválasztáson keresztül egy energiaigényes folyamat. Akkor most a koleszterin negatív kalóriás? Biztosan van, aki eladná ilyen szlogennel. :)
Az egészséges szervezet egyébként valamennyire tudja szabályozni, hogy az elfogyasztott koleszterin hányad részét szeretné felszívni. A többi ugyebár távozik azon a bizonyos módon…
A koleszterin önmagában még nem méreg! Számos POZITÍV tulajdonsága van. (Most a koleszterin molekuláról beszélünk, nem a HDL és LDL „jó és rossz” koleszterinről… amik amúgy sem koleszterinek, zsír és egyben koleszterin szállító egységek.)
Koleszterin alkotja az állati sejtmembránok közel 30%-át. Koleszterinből állítunk elő D-vitamint, szteroid hormonokat (ideértve a szexhormonokat is), sőt a híres koenzim-Q10 is koleszterinből szintetizálódik.  Sőt! Ahhoz hogy meg tudjuk emészteni a pörköltet vagy az oldalast, nem árt egy kis epe, ami megint csak nem létezhetne koleszterin nélkül. Ennek fényében a koleszterin kifejezetten szükséges ahhoz, hogy hatékonyan emésszük a zsíros ételeket, és így hatékonyabban férjünk hozzá a zsíroldékony vitaminokhoz (A-,D-,E- és K-vitamin) a táplálékunkból.
Egy bizonyos Smith nevű lelkes kutató még egyedül is képes volt elmélkedni és írni egy tanulmányt koleszterinről, mint potenciális antioxidánsról (részletekért kattints ide ).
Ha olyan veszélyes lenne önmagában a koleszterin, mint amilyennek sokszor szeretik beállítani, minden bizonnyal kialakult volna bennünk a koleszterin lebontásának képessége, és inkább elégetnénk energiává. De nem így történt. Ennek ellenére képesek vagyunk előállítani.
Nagy szerencsénk, hogy tudunk magunknak koleszterint szintetizálni, ugyanis ha nem tudnánk se megenni valahogy, se előállítani, biztosan meghalnánk. Koleszterin nélkül feltehetően szétpukkannának a sejtjeink, deformálódnának a csontjaink, ráncosak lennénk, és nem lenne kedvünk nagyon hancúrozni sem, egyenesen a kihalás fenyegetné az emberi fajt.
Természetesen a koleszterinfogyasztást is túlzásba lehet vinni, mint minden mást. Jelenleg nincs biztos álláspont abban, hogy az érelmeszesedést, valamint a szív- és érrendszeri problémákat mennyire okozza a koleszterinfogyasztás, és mennyire inkább a túlzott szénhidrátfogyasztást. Épp ezért semmiképp se közösítsük ki a koleszterint az ételeink közül végérvényesen!

Facebook

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr118694034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pucros 2016.08.03. 14:40:33

Eleve nem a koleszterin az, ami árthat, hanem az őt szállító bizonyos lipoproteinek.

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) erdekes (2) érdekes (81) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/