Mennyi kókuszolajat kell elfogyasztanunk, ha be akarjuk vinni E-vitaminból a szükséges napi bevitel (RDA) 1%-át?
 
 
Bizonyos reklámokból már tudhatjuk, hogy a kókuszolaj mindenre gyógyír, vitaminok és ásványi anyagok igazi tárháza.
 
De vajon mennyit kell fogyasztanunk belőle, hogy elérjük a példánkban szereplő egy, azaz 1% RDA-t?

Egy egész csészével! Kicsivel több mind 2 dl-t kellene felhörpinteni kókuszolajból minden nap, hogy bevigyük E-vitaminból a napi szükséglet (RDA) 1%-át.
 
 
Szinte „megszámlálhatatlan” azoknak a vitaminoknak és ásványi anyagoknak a száma, amelyek NEM találhatóak meg a kókuszolajban.
 
Van benne némi E-vitamin és K-vitamin, meg egy morzsányi vas (azzal a jelentéktelen vassal amúgy le is tudtuk a benne lévő összes ásványi anyagot). Kimondottan ezek miatt kókuszolajt fogyasztani elég képtelen gondolat lenne.
 
A pálmaolaj már kicsit jobban teljesít ugyan, de egyik sem közelíti meg a (tudom, nem olyan trendi, de) szerény hazánkban is „kitermelhető” napraforgóolajat.
 
A mostanában divatilag háttérbe szorult napraforgóolaj 1 evőkanállal ugyanis fedezi a napi E-vitamin 30%-át! (Még csak nem is a hidegen sajtolt!)
 
 
 
Aki igyekszik távol tartani magát a telített zsíroktól, annak nem árt tudni, hogy azonos mennyiségű kókusz-, pálma-, és napraforgóolaj közül lényegesen a napraforgóolaj tartalmazza a legkevesebb telített zsírt. 
 
A napraforgóolaj, bár csendesen meghúzódik a reflektorfény elől, legalább tartalmaz valamennyit a híres omega-3 zsírsavakból is, nem úgy, mint egzotikus trópusi társa, a kókuszolaj.
 

Azért azt ne felejtsük, hogy hő hatására mindegyik olajban lebomlanak ezek a vitaminok, így ha vitaminok miatt akarunk olajakat fogyasztani, azt lehetőleg hidegen tegyük (salátaöntet, szószok stb.).

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr38694032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) erdekes (2) érdekes (81) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/