Adalékanyagok: E-290 és E-948

 

Ez az Őszintén az E-számokról című rovat I. része.
 
Az élelmiszeripar által csomagológáznak használt anyagot literszámra fogyasztjuk. Ennek hatására már egy savanyúságot szabályozó anyagot is literszámra lehet mérni belőlünk.
 
Tudd meg mivel etetnek!

 
Az E-948 nevű adalékanyagot előszeretettel használják csomagológáznak az élelmiszeriparban. Ebből ráadásul egy átlag felnőtt körülbelül napi 550 litert fogyaszt el.
 
Az E-290 nevű savanyúságot szabályozó anyag (miket bele nem tesznek néha élelmiszerekbe…) pedig a tüdőnkből választódik ki minden nap. Vízben elegyítve pedig leviszi a víz pH-ját akár egészen 3-ra , ami ráadásul már majdnem annyi, mint a kóláé… :)
 
Az E-948 természetesen az oxigént, az E-290 pedig a szén-dioxidot takarja.
 
A tanulság csak annyi, hogy E-szám, nevesítve adalékanyag nem egyenlő halál, rák, világvége. Persze valóban nem minden adalékanyag ilyen barátságos. Viszont ahelyett, hogy az adalékanyag szó hallatán indokolatlanul megrémülnénk egy terméktől, legalább a Wikipédián nézzünk utána az adalékanyagok között, hogy mi lehet az valójában.

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr838694030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

http://napitaptudas.blog.hu/