Cukormentes vagy hozzáadott cukrot nem tartalmaz? Nagyon nem mindegy!

dwdwd.jpg

Amikor egy diéta azt ígéri nekünk, hogy cukormentes, mindig legyünk szkeptikusak. Az ételeink legnagyobb része ugyanis alaptermészetüknél fogva tartalmaznak egyszerű cukrokat.

Azonban valamit ne felejtsünk el! Az élelmiszerek természetes cukortartalma különbözik a kristálycukor cukorösszetételétől. Eleve egy zsírokból, fehérjékből, rostokból és egyéb szénhidrátokból álló közegen található, így nem azonos mondjuk egy cukros üdítő cukortartalmának minőségével. A cukrokat azonban maximálisan kizárni nem lehet, és nem is kell. Erről itt írtunk is korábban: Maximális cukor-stop? Mesélj még!

A gyümölcsök és zöldségek legjobb „étel-barátaink” közé tartoznak, nagyon jó példák arra, hogy bár lehet egy élelmiszernek természetes cukortartalma, attól még lehet rendkívül egészséges. A legtöbb ételnek lesz egy alap cukortartalma, így a cukormentes megnevezés csak speciális esetekben használható.

Mikor cukormentes az étel?

Az FDA (Food and Durg Administration) hivatalos álláspontja szerint csak akkor, ha az étel vagy élelmiszer egy adagja 0,5 g-nál kevesebb cukrot tartalmaz.

Tehát aki eltökélt cukormentes „diéta” hívő, az ódzkodjon egy csésze (kb 12 dkg) nyers sárgarépától is, mert ebben már 6,1 g egyszerű cukor található.

 carrots-1247964_960_720.jpg

Ez a tál répa sosem volt cukormentes

Hogy szemléletesebb legyen, egy szelet steak például tényleg cukormentes, azonban ha megeszünk hozzá mondjuk 1 csésze (18 dkg) főtt spenótot, már át is léptük a 0,5g-os határt. Így egy steak-főtt spenót kombináció már nem nevezhető cukormentesnek. 

Mit jelent az, hogy „hozzáadott cukrot nem tartalmaz”?

Ezt lehet feltüntetni, ha az ételt/élelmiszert nem ízesíttették kristálycukorral, mézzel, melasszal, fruktóz tartalmú kukoricasziruppal, malátasziruppal vagy cukornádsziruppal.

Azért a hozzáadott cukortól sem kell alapból megijedni. Az American Heart Association (magyarul kicsit furám hangzik: Amerikai Szív Szövetség) ajánlása szerint is nőknél napi 6, férfiaknál napi 8 teáskanál hozzáadott cukorbevitel megengedett. A kedvelt magyar orvosi portál, a www.webbeteg.hu is erre hivatkozik. Így ha épp kicsit savanyú a paradicsomszósz, ha helyesen táplálkozunk, és nem tiltja meg az orvos, nyugodtan utóízesíthetjük egy kis cukorral (már aki szereti így). Nem ennyitől leszünk betegek és/vagy kövérek.

Ami fontos, hogy ismerd a jelöléseket és kerüld a „cukormentességet” ígérő kamudiétákat!

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr348749500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) érdekes (81) erdekes (2) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/