10 különös megfigyelés az ételek és italok színéről

tomatoes-1220774_960_720.jpg

Az ételek és italok színének hatásairól már olvashattatok. Ezekről a furcsa megfigyelésekről azonban nem biztos... 

  1. Egy 2014-es kísérlet résztvevői az ugyanannyi chilit tartalmazó salsát kevésbé érezték csípősnek, ha az kékre volt színezve. 
    salsa-840249_960_720.jpg

  2. Minél intenzívebbre színeznek egy élelmiszerterméket, általában annál ízesebbnek és illatosabbnak gondoljuk, így nagyobb valószínűséggel vesszük le ezeket a boltok polcairól. Ételszínezékek miatt aggódók, figyelem: nem csak az élelmiszeripar az oka, hogy hozzáadott színezéket tartalmaznak egyes termékek, hanem a fogyasztók is! 
    popsicles-735607_960_720.jpg

  3. Ha egy csomag cukorka nem csak egyszínű, hanem változatos színű cukorkákból áll, akkor hajlamosabbak vagyunk belőle többet fogyasztani. 
    skittles-924835_960_720.jpg

  4. Pszichoszomatikus rosszullét színektől
    Egy különös kísérlet során steakből, sült krumpliból és borsóból álló fogásra invitáltak embereket. A helyszínen nagyon furcsa megvilágítást alkalmaztak, amelyben nem lehetett kivenni az adott ételek színét. A vendégek vígan falatoztak, mikor hirtelen felkapcsolták a rendes világítást, és meglátták, hogy a steak kékre van színezve, a krumpli zöldre, a borsó pedig piros. Többen azonnal rosszul lettek fizikálisan is.
    steak-1359902_960_720.jpg

  5. Azokat az édes ételeket, amiket élénkebbre színeznek, akár 10%-kal édesebbnek érezzük, mint az ugyanolyan édes, de kevésbé színeseket. Most az ételfesték fajtájától függetlenül, ez az infó ’édességfüggőség’ esetén jól jöhet...
    cake-680260_960_720.jpg

  6. Akad olyan kísérlet, ahol a 20-30 év közötti alanyok annál ízesebbnek érzékelték ugyanazt a csirkehúslevest, minél intenzívebbre volt színezve. A 60-90 év közötti korosztályt nem sikerült ugyanennyire megtéveszteni, náluk csak néhányan éreztek különbségeket.
    soup-562163_960_720.jpg

  7. Amerikai kutatók egy vizsgálat során arra lettek figyelmesek, hogy a tesztalanyok 20%-a narancsízűnek érezte az amúgy meggyízű, de narancssárga italt. Viszont ha piros, zöld, vagy színtelen volt, mindenki eltalálta a meggy ízt. 
    glasses-653044_960_720.jpg

  8. 8-9 éves korig inkább az italok színe alapján választunk, később egyre inkább az íz számít. 
    girl-714212_960_720.jpg

  9. A sárgarépa eredetileg lila volt, amit egyesek szerint a 17. században nemesítettek narancssárgává a holland királyi család kívánságának megfelelően.
    rep.png                                                                                  (kép: Hartlin Nadar)

  10. Több mint 20 évvel ezelőtt piacra dobtak színtelen kólákat, azonban nem mutattak különösebb érdeklődést irántuk a fogyasztók. Egy épp tegnap megjelent hír szerint, a színtelen Pepsi Crystal-lal azért  hamarosan újra megpróbálkoznak az USA-ban.

6859298366_b4efa2bb76.jpg

 

Ha tetszett, kövesd a táptudatokat Facebook-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr978862290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

otgorbebogre 2016.07.04. 02:26:50

? a csilis resz kimaradt. de amugy a zold csili paprika Magyarorszagon es mindenutt mashol is nagyon elterjedt/ sokszor intenzivebben csip mint a piros. ugyhogy a piros szin nem eredendoen csipos. es a zoldet is elegge csiposnek vesszuk. valoszinu csak megszokas kerdese hogy a keket milyen gyorszan ereznenk ugyanolyan csiposnek.

Void Bunkoid 2016.07.04. 09:17:59

@otgorbebogre: aláírom, ettem én már olyan mezei hegyes-erős zöldpaprikát, hogy heveny káromkodásra késztetett (főleg, hogy a piros nagyon csípős csilikhez képest ugye eleve gyengébbet vár az ember, aztán egy izmosat beleharapva meg rájön hogy á dehogy, tud az ungarisch ződpaprika is simán egy súlycsoportban lenni az indiai meg mexikói csodacsilikkel, ha akar :)).

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

http://napitaptudas.blog.hu/