Egy tuti tipp, hogy a szénhidrátok ne az úszógumidba landoljanak

thick-373064_960_720.jpg

Szerintem eddig is nyilvánvaló volt, de most a tudomány is bebizonyította, hogy a dolog működik! ;)

Az izmaink és a zsírszövetünk is inzulin segítségével veszi fel a glükózt. (Minden emészthető szénhidrátból glükóz képződik a testünkben.) Az inzulin a glükózt felvevő "kapukat" kinyitja a glükóz számára, így a sejtek majd szépen fel tudják venni. Nem minden sejtnek van erre szüksége glükózra, de az izom- és zsírszövet sejteknek pont igen. Tudományosan is bizonyítható, hogy a testmozgás hat az izomsejtekben található génekre, és hatására több glükóz felvevő "kapu" fog termelődni. Tehát ezzel két legyet is üthetsz egy csapásra: nemcsak kalóriát égethetsz, hanem felturbózhatod az izmaid glükóz felvevő képességét.

f4_large.jpg

Itt egy  kép a részletekről, akit érdekel. (forrás: http://physiologyonline.physiology.org/content/20/4/260)

Itt a tavasz, sportidő van, nyakunkon a bikiniszezon. Nyomás ki a szabadba mozogni, segítsük a glükóz "útját" az izmokba, hogy ne tévelyeghessen el hurkákat gyártani! :)

forrás: 

http://physiologyonline.physiology.org/content/20/4/260
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23899560

Táptudás előadások:

szénhidrátos

cukros

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr5012398175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elvagyok 2017.04.03. 22:21:40

Erről több helyen lehetett már olvasni, sőt, számszerűsíteni is tudták, hogy a sportolás intenzitása milyen mértékben hat a szervezet génállományára. Ami ebből számomra lényeges: nincs minden véglegesen determinálva, azaz a szervezet igenis képes alkalmazkodni, adoptálódni a megváltozott "környezethez", életmódhoz.

Persze ez felveti az egyén felelősségét is, de ezt már senki nem akarja meghallani... :-)))

Epikus SZTK · http://www.oek.hu/oek.web 2017.04.06. 12:04:22

@elvagyok: Ez a blogcikk nem a génállomány megváltozásáról szól. Arról szól, hogy vannak glukóz transzporterek, amik akkor is aktiválódnak az izmokban, amikor azok működésben vannak - sport, edzés stb. Egyébként meg akkor aktiválódnak, amikor eszünk, ekkor az inzulin aktiválja őket, de ilyen esetben még a zsírszövetben is megjelennek a sejtek felszínén - ez egy elég jó módja a megemelkedő vérglukóz szint szabályozásának. Azaz, ha sportolsz, csökkentheted a vérglukózszintet. Ezért javasolják igen intenzíven inzulinrezisztencia esetén a sportolást pl.

És tényleg, a sportolás intenzitása milyen mértékben hat a szervezet génállományára? Ez mit jelent?

elvagyok 2017.04.10. 23:21:18

Nem baj, ha nem volt érthető, amit írtam, előfordul... :-))

"És tényleg, a sportolás intenzitása milyen mértékben hat a szervezet génállományára? Ez mit jelent? "
Ez annyit jelent, hogy az edzés intenzitása kihat a génállomány módosulásnak mértékére.
De ennél sokkal fontosabb lenne, ha kutatnák, hogy ez a változás mennyire tartós és átöröklődik-e vagy sem...

Na ezt nem meglepő módon nem nagyon kutatják... :-)))

Epikus SZTK · http://www.oek.hu/oek.web 2017.04.11. 13:24:18

@elvagyok: "Ez annyit jelent, hogy az edzés intenzitása kihat a génállomány módosulásnak mértékére." Ez mit jelent? Mije változik a génállománynak? Mit jelent az, hogy "génállomány módosulása"? Nem értem, mi áll a fogalom mögött, hogy képzeljem el?

Zb74 2017.04.20. 00:45:04

@Epikus SZTK: Szerintem ő nem a "génállomány módosulását" akarta írni, hanem bizonyos epigenetikai változásokra akart utalni.

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

http://napitaptudas.blog.hu/