Ami nélkül elképzelhetetlen a húsvét: a torma

hren_horseradish_25955939202.jpg

Mivel a húsvét kapcsán leggyakrabban a sonka, a tojás és a kalács kerül előtérbe, mi most kicsit inkább tormáskodunk.

Torma és egészség

 rtrtr.jpg

Janus Kops: Torma (1822)

C-vitaminban, folátban, nátriumban és élelmi rostokban gazdag. Azért azt tegyük hozzá, egy evőkanál reszelt tormánál aligha fogyasztunk egyszerre többet, így az említett tápanyagokból valójában nem tudunk sokat magunkhoz venni. Csípős ízét a benzil-mustárolajnak köszönheti, mely elsősorban antibiotikus hatásáról ismert (még a szennyvíztisztításra is használják!), ezt az anyagot a növény a kártevőkkel szembeni védekezésként termeli. A torma hatóanyagai segíthetnek a vírusos vagy bakteriális légúti és húgyúti fertőzések kezelésében.

Pál István A torma népi felhasználása Magyarországon c. művéből megtudhatjuk, hogy a tormát a néphagyomány szerint reuma és köszvény kezelésére használták: A reszelt tormát betekerték egy ruhába, és addig tartották ott a fájdalmas testrészen, amíg el nem kezdte azt csípni. Mégis, ha ilyen jellegű problémánk van, a mai világban mindenképp forduljunk orvoshoz!

Egy kis tormatörténelem

Xenophón (Kr. e. 5-4. század) szerint a perszák a taknyos gyereket tormával etetik. Az antik görögök a tunyaság és lustaság, a rómaiak az ostobaság ellenszerének tartották - előbbi kettő a „tavaszi fáradtság” velejárója is lehet, így meglehet a torma tavaszi fogyasztásának szokása egészen az ókorig visszanyúlik. Plinius (Kr. u 1. század) úgy tartotta, a torma élesíti az elmét és ugyanakkor csökkenti a nemi vágyat. Míg az ókorban inkább salátanövényként, a középkorban már a főtt marhahús mellé szolgálták fel a frissen reszelt ecetes tormát. Később a reszelt ecetes tormát már mandulával, tejföllel, és cukorral is ízesítik. A kora újkor friss tavaszi salátáinak is része a torma levele: turbolyával, retekkel, fokhagymával és tárkonnyal keverve.

 tr.png

Torma ábrázolása 14. századi gyógyfüves könyvből Itáliából (forrás: pinterest)

Régen a savanyú káposzta készítése során is használtak tormát: egy 18. századi recept szerint a káposztát tormával, kaporral, köménnyel, fenyőmaggal, tört mustárral tették el a hordóba. A 18. században már ismert volt a tormás reszelt cékla is, melyet a német vidékeken főtt húsok mellé tálaltak, koriandermaggal megízesítve. A torma jótékony egészségügyi tulajdonságait is korán felismerték, magas C-vitamin tartalma miatt a skorbut (C-vitamin hiány okozta súlyos táplálkozási betegség, mely vérzéssel, gyulladással jár és a beteg halálával végződik) egyik fontos ellenszerének tartották már a régiek is: tormás bort, -sört és -tejsavót fogyasztottak a betegség elkerülése végett.

 tt.png

Jódos-tormás „mindenre is jó” gyógy-szirup Franciaországból, 1915 körül (forrás: americanhistory.si.edu)

A skorbutot a vízi torma levelével is kezelték: lila káposztát főztek húslevesbe spárgával és cikóriagyökérrel. A tormát a népi gyógyászat emellett külsőleg a reumás panaszok kezelésére, belsőleg köhögés ellen hasznosította szerte a Kárpát-medencében. A Baranya megyei Bodán azt tartják, hogy aki szentelt tormát eszik, azt abban az évben nem kínozza a szomjúság és a keserűség. A torma orvosi használata a háborúk során is gyakori volt: Tomcsányi főszolgabíró 1789. június 29-én kelt parancsában Békés vármegye több településétől (Békés, Körösladány, Füzesgyarmat, Szeghalom, Vésztő) nagy mennyiségű torma beszolgáltatását követelte meg a hadsereg számára:

...kiadott parancsolat szerint az itt alól kitett szám szerint jóféle tormát ásatni és azonnal a nagy ármádiához administráltatni legkeményebb felelet alatt hagyatik kegyelmeteknek...

Az Adria-vidékén a szülői szigor, a Dunántúl egyes tájain (például Göcsejben) Krisztus szenvedéseinek jelképe volt még a 19-20. század fordulóján is a csípős torma, mely a magyar húsvéti étek sor szerves része maradt mindmáig.

Mátyus István torma-szósz receptje 1787-ből:

Költségesebb mártogató levet tormával így készítsenek: ősszel a' jó édes szőlő vagy körtvély-mustot (körte mustot), minek utána egy éjszaka jól megázott, üstben addig főzik, míg, mint a' julep megvastagult; ekkor kevés tört fa-hajat (fahéjat), aprón metélt pomagránáthajat (gránátalma) tévén belé, üvegbe, vagy belül jó mázas tiszta edénybe jól becsinálva, hideg helyre elteszik; és mikor kívántatik, a' friss , akkor reszelt tormára keveset töltvén belőle, asztalra viszik.

A torma hasznosításáról Háromszéken (Székelyföld):

A torma levelét fejfájás ellen a fejre kötik. A gyökerét megreszelik, mézzel és tejjel összekeverik, úgy adják köhögés ellen. Tüdőbaj ellen mézzel kirántják. Lázcsillapítóként úgy használják, hogy megreszelve puliszkaliszttel összekeverik, és a beteg talpára kötik. Tormapiritust készítenek reuma ellen: megreszelve szeszben állni hagyják 3 napig, ezzel kenik a beteg végtagokat. A reumás csontra néha a tormalevelet is rákötik, úgy mondják, az is gyógyítja.

Fiumei (ma Rijeka, Horvátország) ünnepi teríték a 19. században:

Az asztal közepén egy tányérban zeller, citrom, torma és fokhagyma van; a zeller a családban a szaporaságot, a citrom a fogárdosságot (tépelődés) jelképezi; a torma meg azt jelenti, hogy a szülők legyenek gyermekeik iránt erélyesek; a fokhagyma pedig minden baj és nyavalya ellen orvosság.

 Magyar torma retró

 fe.png

Tormás cikk az 1980-as évekből (Petőfi Népe 1983. 38. évfolyam 16. szám)

sqsqs.png 

A Hét 1989, 34. évfolyam 46. szám

sqs.png 

Azok a 90-es évek… és a torma (A Hét 1994. 39. évfolyam 49. szám)

A torma termesztése, tartása

Az Encyclopædia Britannica szerint a torma a savanyú talajokat kedveli, így ezt vegyük figyelembe termesztésénél, és persze gyomlálást is igényel. A többi gyökérzöldséghez hasonlóan, felszedés után homokba dugva még sokáig eláll, de tartósítani lehet az ismert ecetes formában, szárítva, és a szárítást követően akár porrá őrölve is. A különböző tartósítási eljárások során azonban sok hasznos tulajdonságát elveszíti a friss tormával szemben.

„A torma alá szánt föld, ha lehet ősszel, különben pedig kora tavasszal 3 jó ásónyomnyira jól megforgatandó (rigolirozandó), s minden ásónyomra jó érett tárgyával ellátandó. Ültetéshez mindig a tavai kiszedett tormagyökerek oldalhajtásai (mellékgyökei) használtatnak, s ezekből azok, melyek jó plajbász vastagságúak és legalább 10-12 hosszúak, adják a jó ültetni való tormát. Az ültetés március-április hóban történik. E végre zsinór után 2’ távolságban 10-12 mély s egy ásónyomnyi széles árkokat ásunk, s az említett oldalgyökereket egymástól 1’-l'|s”-nyi távolságban ezekbe úgy rakjuk bele, hogy azok körülbelül 45 foknyi rézsútossággal feküdjenek, természetesen mind egy irányban. Az árkocskák beföldeltetvén, a torma mintegy 2’-nyire földdel van fedve. Ez a vékony oldalgyökér már most anyagyökérré válik, felül levélsarjakat hajt, melyek csakhamar kibújnak; alább oldalgyökereket ereszt.

Ezen oldalgyökerektől június hó folytán meg kell tisztítatni mi úgy történik, hogy az egyes töveket ásó-kapával kinyitjuk s róluk az oldalgyökereket, egész a legalsó két-háromig, letisztítjuk. Ezen munkája a leglényegesebb, mert csak ezután kezd a torma igazán vastagodni. Ha ezen nyitás alkalmával a tormahajtások oly bokrosak s buják volnának, hogy ez által a hozzáférhetés nagyon megnehezíttetnék: le kell az alsó leveleket törni (levelezni). Mielőtt a torma a földet ennyire elborította volna, annyiszor, a mennyiszer a sorok gyomosodni kezdenek, szükséges azokat megkapálni s feltölteni. Ilyen formán október-novemberben kész, kiszedhető, s e szedés alkalmával származó oldalgyökerei, melyek természetesen teljesen megtisztítandó - adják a jövő évi ültetni valót. Egyébiránt a torma tavaszig is a földben maradhat, és csak akkor szedetik fel, midőn földjének más vetemény alá kell előkészíttetnie. E művelés előnye az, hogy a torma csak egy évig foglalván el a földet, a benne fekvő pénz gyorsabban forog s igy többet kamatoz; holott a régebbi művelésmód mellett a torma - tudvalevőleg - csak a második év végén került ki a földből. E szerint semmiféle kerti turnusnak sem szolgál akadályul.”

Minden kedves Napi Táptudás olvasónak kellemes húsvéti ünnepeket, és finom lakomákat kívánunk! 

- Nagy-Laczkó Balázs, Papp Andrea

 

Források:

Borítókép: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hren_(Horseradish)_(25955939202).jpg , Amanda Slather

Bálint Sándor: Húsvéti vallásos népszokásaink. Ethnographia • 48. évfolyam (1937);

Mátyus István: Ó és Új diaetetica az az: az életnek és egésségnek fenn-tartására és gyámolgatására, Istentől adattatott nevezetesebb természeti eszközöknek való elszámlálása. 2. köt. Pozsony, Landerer, 1787. (r.sz. 2241);

Páll István: A torma népi felhasználása Magyarországon. Ethnographia • 96. évfolyam (1985);

Péntek János-Szabó T. E. Attila: Egy háromszéki falu népi növényismerete. Ethnographia • 87. évfolyam (1976);

Czink Lajos: Adalékok Fiume néprajzához.

https://en.wikipedia.org/wiki/Horseradish

https://en.wikisource.org/wiki/Wikisource:WikiProject_1911_Encyclop%C3%A6dia_Britannica/Project_Disclaimer

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10496475.2011.595055

https://library.hungaricana.hu/hu/view/Bekes_1900/?query=torma&pg=194&layout=s

https://library.hungaricana.hu/hu/view/Bekes_1873/?query=torma&pg=93&layout=s

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr9113797900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fordulo_bogyo 2018.04.01. 19:27:38

Legyen szabad megjegyezanem, hogy a szokasos mertekben fogyasztott tormanak gyakorlatilag nincs semmi taperteke, nincs benne egyetlen tapanyagbol sem annyi, hogy az emlitesre melto legyen.
Egy eveokanalnyi torma 7 kaloriat es kb 6mg C-vitamint szolgaltat (a napi C vitamin szukseglet 6%-at).
Ennek fenyeben fenntartassal kell kezeni a nepi bolcseseget:
"A torma jótékony egészségügyi tulajdonságait is korán felismerték, magas C-vitamin tartalma miatt a skorbut (C-vitamin hiány okozta súlyos táplálkozási betegség, mely vérzéssel, gyulladással jár és a beteg halálával végződik) egyik fontos ellenszerének tartották már a régiek is: tormás bort, -sört és -tejsavót fogyasztottak a betegség elkerülése végett."

Hasonloan ehhez, a szokasos modon es mennyisegben fogyasztott tormenek nincs a szervezetben bakterium vagy virusellenes hatasa sem.

Nagyon finom fuszer. Ertekeljuk ezt benne!

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2018.04.02. 13:46:06

@fordulo_bogyo: Köszönjük az észrevételt! Ezt mi is letisztáztuk az első bekezdésben. Az idézett rész a történelmi hiedelmeknél van.

fordulo_bogyo 2018.04.02. 15:33:44

@i.a.p.: Lehet, hogy bennem van a hiba, szamomra nem jott at, hogy a tortenelmi hiedelmek tevesek, epp ellenkezoleg, ugy tunik, mintha azokrol, mint komoly megbizhato ismeretekrol irtal volna.

"A torma jótékony egészségügyi tulajdonságait is korán felismerték, magas C-vitamin tartalma miatt a skorbut (C-vitamin hiány okozta súlyos táplálkozási betegség, mely vérzéssel, gyulladással jár és a beteg halálával végződik) egyik fontos ellenszerének tartották már a régiek is: tormás bort, -sört és -tejsavót fogyasztottak a betegség elkerülése végett." - szamomra es nem a történelmi hiedelemnek, hanem regi, de ma is igaznal tartott allitasnak tunik, ezert tettem a megjegyzesemet. Bocs.

Egyebkent abban eltuloztam a torma C-vitamin tartalmat, egy szokasos etkezes egy evokanalnyi tormajaban csak 3,7 mg van belole az altalad megadott forras szerint.

"A torma hatóanyagai segíthetnek a vírusos vagy bakteriális légúti és húgyúti fertőzések kezelésében." - ez az amiben ketelkedek, akkor is ha a forrasodkent hasznalt Hazipatika weblapjan ez olvashato.
Erdekes, hogy azon hazipatika lapon "A reszelt tormát vese- és húgyúti fertőzések, valamint bronchitis esetén is ajánlják, ..."
www.hazipatika.com/eletmod/termeszetes_gyogymodok/cikkek/torma_a_virusolo/20080111075421
Es meg linket is adnak a "vese- és húgyúti fertőzések"-re... de azon a linken mar szo sincs tormarol, ott csak a valodi gyogymod, az antibiotikumos kezeles szerepel.
www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/heveny_holyaggyulladas/335

Bocsanat, vegul is lenyegtelen, csak a mikrobiologus szakmai artalma, hogy nem tud elmenne mellette szo nelkul.

Ha mar beszelgetunk: erdekelne, hogy szennyviz kezelesre hol es milyen mennyisegben hasznalnak benzil-mustárolajat, ha van valami forrasod ra?

Zb74 2018.04.03. 14:53:38

@fordulo_bogyo: Nagyjából egyetértek, viszont a C-vitamin-szükségletről Te korábban az alábbiakat írtad:

"Nezzuk a legextremebb helyzetet:
Vegyunk egy honapot, 30 nap.
Induljunk 2000mg-rol (jo C-vitamin ellatottsag).
2000mg/30nap = 66 mg/nap a C vitamin fogyasztas (ennel kevesebb, mert a skorbut kialakulasakor meg nem nulla a C-vitamin szint.
Az atlagos helyzet 2000mg 6 honap (180 nap) azaz 2000mg/180 nap = 11mg/nap
Az efolotti mennyiseget nem hasznalja fel szervezet, az csak ott van a szervezetben es kiurul."

Erre én akkor ezt reagáltam:

"Na, várj egy picit, ezt most nem teljesen vettem. Azt mondod, hogy hacsak nem eleve hiányállapotból indul az illető, hanem alapból megvan a megfelelő ellátottsága, akkor napi 11 mg bevitele elegendő a jó ellátottság fenntartásához?"

Amire már nem válaszoltál. Pedig ha valóban így értetted, akkor a 6 mg nem a napi szükséglet 6%-a, hanem több mint a fele...

fordulo_bogyo 2018.04.03. 15:25:11

@Zb74: Valoban. A fenti szamolasom alapjan napi 11 mg elegendo kene legyen az adott (akarmilyen) C vitamin szint fenntartasahoz, ha ennyi a fogyasztas.
Ezzel szemben a legtobb ajanlas napi 60-90 mg C-vitamin bevitelet javasolja.
Mi lehet az elteres oka?
Nem tudom. Talan az, hogy magasabb C-vitamin szint eseten tobbet fogyaszt belole az szervezet, vagy tobbet veszit?

Ezt olvasom, egy idei osszefoglalo szakcikk:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29477224
Nem talalok benne magyarazatot, azt irja, hogy a javasolt napi adag orszagonkent jelentosen elter es ez arra mutat, hogy nincs szilard tudomanyos alapja az ajanlasoknak.
Azt is irja, hogy C-vitamin hianyos allapotbol indulva napi 30mg alatti bevitel alig noveli a C-vitamin koncentraciojat a verben (concentrations increase only modestly), napi 100mg gyorsan noveli a koncentraciojat es napi 200 mg teliti, gyorsan eleri a maximalis koncentraciot.

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) erdekes (2) érdekes (81) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/