Gombatoxinok a gabonán? Ezekre figyelj oda!

oat-2775006_960_720.jpg

Milyen toxinok lehetnek a gabonákon, és miért veszélyesek? Hogyan óvjuk magunkat tőlük? Erdei Lilla dietetikus vendégszakértőnk válaszol, aki a témából írta szakdolgozatát. 

A mikotoxinok a penészgombák által termelt mérgező anyagok, ezek egy része igen veszélyes lehet. Táplálkozás szempontjából a gabonafélék talán a legveszélyesebbek, mivel nagy mennyiségben fogyasztjuk őket.

A gabonákat a Fusarium penészgomba kedveli, a Fusarium fajok számtalan különféle toxint termelnek. Ezek közül a DON, és a ZEN a leggyakoribb toxinok hazánkban. A ZEN egy ösztrogénhez hasonlatos vegyület, emiatt zavart okozhat a hormonháztartásban. A DON, vagy másnéven Vomitoxin rosszullétet, hányást okozhat, jóval gyakrabban előforduló méreganyag.

Ha penészes a gabona, azt látjuk, nem is kerül feldolgozásra, fogyasztásra. Sajnos azonban olyan is előfordul, hogy bár fertőzött a gabona, szabadszemmel mégsem látható, de mégis megbetegítő mennyiségben termel méreganyagot.

Hogyan csökkentsük a kockázatot?

  • Teljesőrlésű gabonatermék, korpa

Bár a teljeskiőrlésű gabonák fogyasztásának számtalan egészségügyi előnye van, a mikotoxinok szempontjából rosszabbak, mivel ezek a penészgombák a gabona héj részén, a korpán telepednek meg. A hántolt „fehér lisztes” termékeknél emiatt kisebb a kockázat.

  • Bio gabonafélék

Az ökológiai gazdálkodásból származó termékek szintén veszélyesebbek, mert nem használnak növényvédő szereket, így penészgombák szennyezettségének is alaposabban ki vannak téve.

  • Kisfogyasztású lisztek, alternatív lisztkeverékek

A búzaliszt a legnagyobb mennyiségben termelt fogyasztásra szánt gabona hazánkba. Ami le lett aratva, az egy éven belül felhasználásra is kerül, valamint a hatóságok rendszeresen ellenőrzik. Azonban a kisfogyasztású lisztek elképzelhető, hogy akár évekig áll egy-egy raktárban, vagy a polcon vagy akár otthon a szekrényben. A rossz hír viszont az, hogy a toxintermelés folytatódhat a tárolás során is, és hiába volt a határérték alatt a toxin mennyisége, 1 év alatt akár meg is duplázódhat, ezért nem érdemes évekig tárolni a liszteket.

  • Változatosság, mértékletesség

Az egészségügyi kockázatot növeli, ha egy esetleg szennyezett termékből nagy mennyiségben kerül fogyasztásra. De ha változatosan fogyasztjuk a gabonatermékeket és mértékletesen azzal is csökkenthetjük a veszélyeket.

grains-651404_960_720.jpg

Hogyan tároljuk a szemes gabonatermékeket?

A tárolás befolyásolja a toxintermelést. Az időnek nagyobb szerepe van, az, hogy milyen hőmérsékleten és páratartalom mellett tárolják, kis mértékben befolyásolja. Továbbá ne nyitott zacskóban, tárolóban tartsuk a termékeket, mert bármi bemászhat.

Összességében elmondhatjuk, hogy hazánkban ritkán fordul elő határérték feletti szennyezettség, mivel a jó termelési gyakorlattal megelőzhető a szennyezettség, a gondos tárolás és higiéniai előírások betartásával tovább csökkenthető a kockázat, de az élelmiszerlánc minden tagjának megvan a felelőssége benne, hogy a fogyasztó asztalára biztonságos gabonatermék kerüljön.

47573688_2192450001075012_4338480034877538304_n.jpg

                                                                                             Erdei Lilla, dietetikus

Erdei Lilláról bővebben: http://dietlilla.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr2914454172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

http://napitaptudas.blog.hu/