Mekkora területet foglal el a takarmánytermesztés?
Mekkora területet foglal el a takarmánytermesztés?

ireland-1985088_960_720.jpg

Valóban óriási területet vesz igénybe az állattartás? Nagyobb területen termelünk takarmányt mint élelmiszernövényt?

...

Mióta iszunk tejet és eszünk sajtokat?
Mióta iszunk tejet és eszünk sajtokat?

A hol "gonosz " és "bűnös" tejjel, hol "erős vagyok: tejet iszom" jellegű cikkek sora önti el az internetet, és közben kevesen kapunk tényszerű választ a magától értetődő kérdésre: mióta is fogyasztunk tejtermékeket? E kérdés megválaszolásában segítenek az alább olvasható újabb régészeti eredmények.

Çatalhöyük települése (Törökország) az egyik legismertebb és legfontosabb régészeti lelőhely, a több mint kilencezer éves megtelepedés 2012 óta a ...

Véres mese, avagy a vámpírok kedvence: a fekete leves
Véres mese, avagy a vámpírok kedvence: a fekete leves

Manapság a feketelevesről mindenkinek a Heti hetes , a kávé, esetleg a történelemórákról ismeretes spártai étkezde jut eszébe - pedig ez a történet elsősorban vérrel van tele: vérrel, vérrel, és persze még több vérrel.

  549px-french_school_enjoying_coffee_google_art_project.jpg

Keleti kávézás (18. század)

„Hátra van még a feketeleves!”
- szoktuk mondogatni, ha a dolog végére valami nehézség, kellemetlenség, büntetés várható. Kézenfekvő lenne rögtön az étkezést záró keserédes kávét keresni ...

Antik globalizáció kontra békebeli fogyasztói társadalom
Antik globalizáció kontra békebeli fogyasztói társadalom

A magyarországi gyümölcstermesztés első virágkorát a római korban érte el, amikor a Dunántúlon, Pannoniában a gyümölcskultúra számos új fajjal bővült (mandula, kajszi, házi berkenye, naspolya, sárgadinnye). A botanikai leletek szerint az eddig vadon termő gyümölcsök termesztett alakjaival is e kortól találkozunk először (nemes alma, körte, cseresznye, dió).

1280px-pompejanischer_maler_um_70_001.jpg

Római gyümölcsöstálat ábrázoló falfestmény Pompeii-ből

Ekkor jelennek meg a birodalmi ...

Régi tartósítószereink: a jég
Régi tartósítószereink: a jég

„Olyan, mint a jégverem!” – ismerős? „ A dermesztően hideg helyiségről mondjuk. Előfordul, hogy az érzéketlen, minden iránt közömbös emberről is elhangzik. Nőről is mondják becsmérlőleg (vö. Hideg, mint a jég).” – írja Ujváry Zoltán. A régi jégvermek többnyire szalmával fedett gödrök voltak, melyekbe a téli időszakban hordták a befagyott folyókról vagy tavakról metszett jeget többnyire - de ne szaladjunk ennyire előre!

Mezopotámiában több ...

Régi tartósítószereink: a füst
Régi tartósítószereink: a füst

Az elmúlt években Békés megyében a leendő új M44-es gyorsforgalmi út nyomvonalát érintő régészeti lelőhelyeken végeztünk ásatásokat, melynek során 2017-ben egy régi, de ma is divatos élelmiszer tartósítási eljárás nyomaira bukkantunk: egy füstölőére. A szarmata (Kr. u. az 1-5. század között a „barbár” Alföldön élt iráni eredetű népcsoport) településrészen kollégám, Nagy Dániel Sándor vezette az ásatásokat, így ír erről:

A kondorosi ...

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) állattenyésztés (1) allergia (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (19) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (2) elhízás (1) érdekes (80) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (1) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) szénhidrát (14) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) Címkefelhő
http://napitaptudas.blog.hu/