Régi tartósítószereink: a füst
Régi tartósítószereink: a füst

Az elmúlt években Békés megyében a leendő új M44-es gyorsforgalmi út nyomvonalát érintő régészeti lelőhelyeken végeztünk ásatásokat, melynek során 2017-ben egy régi, de ma is divatos élelmiszer tartósítási eljárás nyomaira bukkantunk: egy füstölőére. A szarmata (Kr. u. az 1-5. század között a „barbár” Alföldön élt iráni eredetű népcsoport) településrészen kollégám, Nagy Dániel Sándor vezette az ásatásokat, így ír erről:

A kondorosi ...

Régi tartósítószereink: a só
Régi tartósítószereink: a só

Az emberiség legrégebbi hozzáadott tartósítószerei között tartjuk számon a sót, melyet már évezredek, legkésőbb az új kőkor óta bányászunk hegyeinkből és párolunk le tengereinkből. Ennek egyik bizonyítéka az 1994-ben az Irán nyugati részén található Zandzsán város közelében előkerült 2600 éves sóbányász, aki feltehetően egy bányaomlás következtében veszthette életét, és a só máig egészen éppen megőrizte holttestét: a férfi arcán ...

Ősi édesítőszerünk: az ólom
Ősi édesítőszerünk: az ólom

Gyakran nevezik az írások az ólmot a világ első mesterséges édesítőszerének, mellyel a múltban kevésbé részletesen az Indexen is foglalkoztak. Az antik Rómában vették észre, hogy az ólomból készült illetve ólommal bélelt edényekben tárolt bor édesebbé lett a más edényekben tároltaknál. A hatás még fokozódott is, ha bort felforralták az edényben. A kémiai reakció révén ugyanis a borban megjelent az ólom(II)-acetát , azaz az „ólomcukor.”

lead_electrolytic_and_1cm3_cube.jpg

Ó, ...

Fogápolási alapok - a fogorvos válaszol
Fogápolási alapok - a fogorvos válaszol

41318492_311322926341823_1824970628143251456_n.jpg

SZTK vagy magán doki? Mit ő l óvjuk fogainkat? Milyen a jó fogkefe, és kilazítja-e a rágó a tömést? Az emésztés már a szájban megkezd ő dik, a fogak épségének meg ő rzése egy életen át fontos.  Dr. Horváth Évát , a konzerváló fogászat és fogpótlástan vidám szakorvosát kérdeztük a témában. A jó fogorvos aranyat ér. Amikor elmentem Évához kezelésre, rögtön tudtam, hogy valahogy el kell juttatni a Napi Táptudás olvasóinak is a ...

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

http://napitaptudas.blog.hu/