Mit tudnak a telítetlen zsírsavak?
Mit tudnak a telítetlen zsírsavak?

46447289142_96bee67773_b.jpg

Miért muszáj enni a zsírsavak bizonyos fajtáiból? Mit csinálnak a szervezetünkben? 

...

Mióta iszunk tejet és eszünk sajtokat?
Mióta iszunk tejet és eszünk sajtokat?

A hol "gonosz " és "bűnös" tejjel, hol "erős vagyok: tejet iszom" jellegű cikkek sora önti el az internetet, és közben kevesen kapunk tényszerű választ a magától értetődő kérdésre: mióta is fogyasztunk tejtermékeket? E kérdés megválaszolásában segítenek az alább olvasható újabb régészeti eredmények.

Çatalhöyük települése (Törökország) az egyik legismertebb és legfontosabb régészeti lelőhely, a több mint kilencezer éves megtelepedés 2012 óta a ...

Véres mese, avagy a vámpírok kedvence: a fekete leves
Véres mese, avagy a vámpírok kedvence: a fekete leves

Manapság a feketelevesről mindenkinek a Heti hetes , a kávé, esetleg a történelemórákról ismeretes spártai étkezde jut eszébe - pedig ez a történet elsősorban vérrel van tele: vérrel, vérrel, és persze még több vérrel.

  549px-french_school_enjoying_coffee_google_art_project.jpg

Keleti kávézás (18. század)

„Hátra van még a feketeleves!”
- szoktuk mondogatni, ha a dolog végére valami nehézség, kellemetlenség, büntetés várható. Kézenfekvő lenne rögtön az étkezést záró keserédes kávét keresni ...

Antik globalizáció kontra békebeli fogyasztói társadalom
Antik globalizáció kontra békebeli fogyasztói társadalom

A magyarországi gyümölcstermesztés első virágkorát a római korban érte el, amikor a Dunántúlon, Pannoniában a gyümölcskultúra számos új fajjal bővült (mandula, kajszi, házi berkenye, naspolya, sárgadinnye). A botanikai leletek szerint az eddig vadon termő gyümölcsök termesztett alakjaival is e kortól találkozunk először (nemes alma, körte, cseresznye, dió).

1280px-pompejanischer_maler_um_70_001.jpg

Római gyümölcsöstálat ábrázoló falfestmény Pompeii-ből

Ekkor jelennek meg a birodalmi ...

Régi tartósítószereink: a jég
Régi tartósítószereink: a jég

„Olyan, mint a jégverem!” – ismerős? „ A dermesztően hideg helyiségről mondjuk. Előfordul, hogy az érzéketlen, minden iránt közömbös emberről is elhangzik. Nőről is mondják becsmérlőleg (vö. Hideg, mint a jég).” – írja Ujváry Zoltán. A régi jégvermek többnyire szalmával fedett gödrök voltak, melyekbe a téli időszakban hordták a befagyott folyókról vagy tavakról metszett jeget többnyire - de ne szaladjunk ennyire előre!

Mezopotámiában több ...

Régi tartósítószereink: a füst
Régi tartósítószereink: a füst

Az elmúlt években Békés megyében a leendő új M44-es gyorsforgalmi út nyomvonalát érintő régészeti lelőhelyeken végeztünk ásatásokat, melynek során 2017-ben egy régi, de ma is divatos élelmiszer tartósítási eljárás nyomaira bukkantunk: egy füstölőére. A szarmata (Kr. u. az 1-5. század között a „barbár” Alföldön élt iráni eredetű népcsoport) településrészen kollégám, Nagy Dániel Sándor vezette az ásatásokat, így ír erről:

A kondorosi ...

Régi tartósítószereink: a só
Régi tartósítószereink: a só

Az emberiség legrégebbi hozzáadott tartósítószerei között tartjuk számon a sót, melyet már évezredek, legkésőbb az új kőkor óta bányászunk hegyeinkből és párolunk le tengereinkből. Ennek egyik bizonyítéka az 1994-ben az Irán nyugati részén található Zandzsán város közelében előkerült 2600 éves sóbányász, aki feltehetően egy bányaomlás következtében veszthette életét, és a só máig egészen éppen megőrizte holttestét: a férfi arcán ...

Ősi édesítőszerünk: az ólom
Ősi édesítőszerünk: az ólom

Gyakran nevezik az írások az ólmot a világ első mesterséges édesítőszerének, mellyel a múltban kevésbé részletesen az Indexen is foglalkoztak. Az antik Rómában vették észre, hogy az ólomból készült illetve ólommal bélelt edényekben tárolt bor édesebbé lett a más edényekben tároltaknál. A hatás még fokozódott is, ha bort felforralták az edényben. A kémiai reakció révén ugyanis a borban megjelent az ólom(II)-acetát , azaz az „ólomcukor.”

lead_electrolytic_and_1cm3_cube.jpg

Ó, ...

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

http://napitaptudas.blog.hu/