Itthon már változatos döner és gyros kínálattal találkozhatunk, de eredetileg vajon miből áll ez a két étel, és miben különbözik egymástól? Honnan származnak, és hogyan alakultak ki? Ezeknek járunk most tömören utána.
Döner
A döner, pontosabban döner kebab egy török eredetű étel, nevének jelentése 'forgó sült'. A döner szó a 'dönmek' török igéből származik, mely a magyar forgatni szónak felel meg. A kebab elnevezés az arab 'kabāb' szóból származik, ami a sültet jelenti. Az egyszerűség kedvéért a továbbiaknak egyszerűen csak dönernek fogjuk hívni.
A döner egy olyan étel, mely tradicionálisan bárányhúsból készül, ezt függőlegesen sütik, és közben forgatják. Újabban marhából és csirkéből is készítik. Ahogy sül a hús, a külső megsült rétegéből vágnak le nagyon vékony szeleteket. A döner elődjét már egy XVIII. századi oszmán utazókönyvben leírták, azonban ekkor a húst még vízszintesen sütötték. A függőleges-forgatós sütést egy Hajdi İskender nevű szakács ötlötte ki, így a döner feltalálását is hozzá kötik. Az eredeti fűszerezésről nem sikerült adatot találni, viszont ITT található egy érdekes fórum a döner-fűszer témában.
A döner húst manapság is tálon, különböző köretekkel, vagy szendvicsként pitába, illetve dürümbe göngyölve szervírozzák, akárcsak régen. A szendvicsekbe kerülő szószók és zöldségek tájegységenként és (újabban ugyebár) országonként is nagyon eltérnek. Általában azonban paradicsom, saláta, káposzta, friss vagy ecetes uborka dukál bele, valamint chili és hagyma. Érdekesség, hogy a török konyha a dönerbe kerülő hagymát egy sumac (ejtsd szumák) nevű, szömörcefélék közé tartozó fűszernövénnyel pácolja be. Ezt nem csak ízesítésre, de ételszínezékként is használják.
Döner kebab pitában (szerző: Wollschaf , forrás: Wikiépdia)
Döner kebab dürümben
Gyros
A gyros egy görög eredetű étel, neve a 'γύρος' görög szóból ered, melynek jelentése szintén forgatni szónak felel meg, akár csak török megfelelője. A gyros húst is függőlegesen és forgatva sütik, ezt a módszert a törököktől vették át a XIX. században. A hús viszont itt már lehet sertés, csirke, marha, borjú, bárány és birka is. Épp ezért a fűszerezés húsonként változik. Vegetáriánus gyros változatok is ismertek Görgországban, melybe fetát vagy halloumni sajtot tesznek. Az utóbbit amúgy kecske és juhtej keverékéből készítik.
A gyros húst is felszolgálhatják tálon, köretekkel, azonban az olajjal megkent, enyhén meggrillezett pitában való fogyasztása a népszerűbb. A gyros pitába eredetileg sültkrumpli, paradicsom és hagyma, valamint tzatziki szósz kerül. Elterjedtek azonban uborkát, salátát, ketchupot és mustárt tartalmazó változatok is.
Gyrosok hm....
(A legfelső képet Wikivoyage nevű Wikipédia felhasználó készítette.)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.