Pirosat pisilsz a céklától?

beetroot-687251_960_720.jpg

A jelenség az emberek 14%-át érintheti, te közéjük tartozol? Ha igen, annak egészségügyi vonzata is lehet, amiről érdemes tudnod. Olvasói kommentben kaptunk egy cikket, mely az úgynevezett „cékla-teszt”-ről szól. A cikk szerint, ha nyers céklalevet iszunk, és pirosas-rózsaszínes lesz a vizeletünk, ez azt jelentené, hogy áteresztő a bélfalunk és alacsony a gyomorsav-szintünk. A bélfalunk ugyan nem ereszti át a cékla pigmentet, de utánajártam, mi lehet a dolog hátterében.

Mitől piros a cékla?

A betalainoktól, amelyek növényi pigmentek. Két fő csoportjuk van, a betacianidok és a betaxantinok. Nem fehérjék, hanem nitrogéntartalmú glikozidok.  A betacianidok közül a betain a leggyakoribb cékla betalain, amely a piros színért felelős. Érdekességképp megjegyezném, hogy a szántóföldön termesztett céklák akár 25%-kal több betalaint tartalmazhatnak, mint az üvegházban termesztettek ha szárazabb az időjárás. Az üvegházi cékláknál rendszeres az öntözés, míg a szántóföldi cékla száraz napokat is megélhet. A betalainok segítik a cékla szárazsághoz való alkalmazkodását, így szárazság esetén több termelődik.

 beets-1374323_960_720.jpg

A sárga céklában sokkal több a sárgás betaxantin, mint a betain és egyéb pirosas betacianin vegyületek.

Mire jó ez nekünk?

A betalinok antioxidáns hatással bírnak. Kutatások alapján a betalainok erősebb antioxidánsok , mint a C-vitamin. Nem gyógyítják a rákot, nem nyújtanak védelmet ellene, de valóban segítenek a szervezetünk optimális működésében. Például a megfelelő koleszterin-anyagcsere folyamatok fenntartásában. Kimutatták, hogy védelmet nyújthatnak az LDL-koleszterin (a hírhedt „rossz” koleszterin szállító egység) olyan kémiai elváltozásai ellen, ami érelmeszesedéshez, trombózishoz, koszorúér -betegséghez vagy akár stroke-hoz vezethetnek.

A betalainok érzékenyek a hő- és pH változásokra, de a fényre is. Tehát a céklánkat vagy a céklalevet érdemes a hideg helyen, a kamrában, vagy még inkább a hűtőben tárolni, illetve nyersen is fogyasztani a céklát. A túl savas közeg sem tesz jót nekik. A gyomorsav nagyon savas pH-ja szétroncsolja ezeknek a festékanyagoknak a nagy részét, azonban a véráramba a vékonybélből ettől még felszívódik az a mennyiség, ami a fentebb említett pozitív egészségügyi hatásokat eredményezi.

Ami a cékla főzését és sütését illeti, minél tovább hőkezeljük a céklát, annál jobban csökken a betalain tartalma. Viszont érdekes módon ez a hőkezelés az cékla antioxidáns tulajdonságait összességében pont, hogy növeli. Ez annak tudható be, hogy a céklában olyan polifenol vegyületek is találhatóak, melyeknek az antioxidáns hatása hőkezelés hatására úgymond erősebb lesz.

A lényeg: nyugodtan együnk céklát nyersen és sütve-főzve is! Igazából ez a tanács lényegében mindegyik zöldségre és gyümölcsre igaz, mivel más és más pozitív egészségügyi tulajdonságuk érvényesül nyersen és főzve-sütve. red-beets-1383758_960_720.jpg

Ha kicsit csinibben tálaljuk a céklát, akár egy kis zöldfűszerrel megszórva, máris sokkal gusztusosabb látvány, még azoknak is vonzóbb lehet, akik annyira nem szeretik. 

Itt szeretném megemlíteni mindenkinek, aki esetleg drága fügekaktusz-készítményeket fogyaszt az antioxidáns hatásai miatt, hogy ugyanazok a betalinok vannak benne, mint az olcsóbb magyar céklában. Sárga fügekaktusz helyett sárga céklát, piros fügekaktusz helyett pedig piros céklát ajánlanék.

 fruit-198180_960_720.jpg

Fügekaktusz: van benne betalain, de a céklában még több van!

De hogyan színezheti be a cékla a vizeletet?

Az emberek 14%-nál előfordulhat, hogy ha nyers céklát esznek (vagy főtt céklát nagyobb mennyiségben), pirosas lesz a vizeletük, de akár a székletük is. Azt tudjuk, hogy ezt nem egy gén határozza meg, hogy kinél jelentkezik a piros szín és kinél nem, viszont létezhet genetikai hajlam is a jelenség mögött.

A céklaevés utáni piros pisi a szakirodalom szerint általában alacsony gyomorsav szintre vezethető vissza. Mivel a gyomor kémhatása pH 2 körüli, ez szétroncsolja a betalainok nagyobb részét. Ha valakinek alacsony a gyomorsava, „túl élheti” annyi cékla pigment a gyomorban megtett utazást, hogy kiválasztódnak a vizeletben. Az angol ezt beeturia-nak, lényegében céklavizelésnek nevezi. De akár a székletet is rózsaszínesre színezhetik a betalainok.

Azért egyéb elméletek is napvilágot láttak, mi vezethet még ’céklavizeléshez’. Gyakorlatilag arra is van esély, hogy annyi oxálsavat fogyasztottunk el a céklával együtt, hogy a betalain nem bomlott le a gyomorban. Az oxálsav ugyanis segít konzerválni a cékla színanyagát. Magas oxálsav tartalmú élelmiszerek például a kakaópor, petrezselyem, kóla, kávé, csokoládé, sóska, spenót, paradicsom, zeller. Az aszkorbinsav, ismertebb nevén C-vitamin szintén segít megőrizni az ép cékla pigmenteket, így egyes elméletek szerint van az a mennyiségű C-vitamin, ami segíthet a pigmentek nagy részének túlélni a gyomorban uralkodó pH körülményeket, „céklavizelést okozva”.

Miért érdemes elvégezned a „cékla-tesztet”?

Kimutatták, hogy azoknál az embereknél, akiknél a cékla elszínezi a vizeletet, nagyon gyakoriak tápanyag-felszívódási zavarok, elsősorban a vas felszívódásának zavara, ami vashiányos vérszegénységet okozhat. Az alacsony gyomorsav-szint ugyanis többek között csökkent vasfelszívódáshoz vezet. A kevés gyomorsav ráadásul olyan panaszokat is okozhat, amit könnyű összetéveszteni a túl magas gyomorsav tüneteivel, például reflux. Ezen kívül hasmenést, vagy éppen székrekedést, hasi diszkomfort érzést, de akár a vékonybél baktériumainak túlszaporodását is okozhatja.

Sajnos arról nem találtam hivatalos ajánlást, hogy mennyi nyers céklát vagy céklalevet is kellene elfogyasztani, hogy teszteljük magunkat, de egy kisebb fej nyers cékla, vagy 2 dl céklalé után vélhetően jelentkezne a ’céklavizelés’, ha hajlamunk van rá. Tehát érdemes néhányszor kipróbálni a cékla-tesztet annak, aki kíváncsi az eredményre, arról nem is beszélve, hogy a cékla egy egészséges és finom alapanyag, ami így télen ráadásul pont szezonális is.

 smoothie-1578240_960_720.jpg

Vigyázat, ne fussunk bele az öndiagnózis hibájába, ez a „teszt” még nem bizonyít semmit! Ha valakinél a cékla elszínezi a vizeletet többszöri kísérletre is, akkor érdemes orvoshoz fordulni, pláne ha az alacsony gyomorsav okozta panaszok közül is tapasztalunk valamit.

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr112141025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.01.20. 18:26:34

Es mi van akkor, ha ceklaeves utan 30+ eve ceklapiros pisi es kaki jon ki belolem, de sose voltam sem vashianyos, sem egyeb...? Sot, a tapanyag-felszivodas tul hatekony, nekem eleg egy fenykep a porkolt-nokedlirol, es maris hiztam ket kilot. Kepzeld, ha meg is ennem... Egy agromokus ismerosom mindig azt mondta, hogy barcsak az o husmarhai es disznai lennenek olyan jo takarmanyhasznositok, mint en :) Hat, kosz, ez a "ceklateszt" a hipochondereknek jo, akik ennek alapjan elrohannak majd a dokihoz es megrendelik a reklamokban latott gyogyszereket.
A cikknek azzal a reszevel egyetertek, hogy mindenki egyen ceklat, sutve, fozve, nyersen, kockara vagva, szeletelve, reszelve, lyukasan es lyuk nelkul, meg ahogy tudja es akarja, csak egyen, mert a cekla finom es egeszseges :)

siriq111 2017.01.21. 23:38:56

Baromira jo a cekla es rengeteg modon el lehet kesziteni. Tenyleg fel kellene futtatni, mert egeszseges es meg a termesztese is igenytelen.

user friendly 2017.01.22. 01:35:13

@siriq111: szerintem felfutóban van. a mostanában készült főzős műsorokban gyakran használják, ami valószínűleg fellendíti valamelyest a fogyasztást.
különben én is imádom mindenféle formában.

2017.01.22. 02:31:35

@siriq111: kedvenceim kozt van a ceklabol keszult borscs
gyerekkent nem ettem a ceklat, mert fott kukoricara emlekezteto edeskes ize van, aztan valtozott az izlesem es ma mar imadom

WinstonSmith 2017.01.22. 10:15:46

Recept :)

3-4 db céklát hasábokra vágsz, kevés olajon átpárolod, közben ízesíted sóval, borssal, köménnyel, majd egy kis almaecettel és mézzel. kb 10-15 percet párolod. Hagyod kihűlni, majd összekevered tejföllel vagy majonézzel (ízlés kérdése). Jóízűen fogyasztod :) A bátrak egy kis tört erős paprikát is tesznek hozzá :)

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2017.01.22. 11:32:23

Nyers céklasaláta, ahogy én szeretem:
Kevés hagymát apróra vágok, mellé teszem a lereszelt céklát, fűszerezem sóval, borssal, köménymaggal, almaecetet öntök rá, és kevés tökmagolajat.
Hűtőben legalább pár óráig hagyni kell pihenni.
Cukor nem kell bele, a cékla nagyon édes.

2017.01.22. 12:52:30

Nekem a prtátomat festi meg a cékla. Pirosat akkor szoktam vizelni, ha leverik a vesémet.

elemes 2017.01.22. 13:14:30

@Dr. Trejo:

nekem meg a .... nekem meg a .... de mi az a prtát?

Gyűrött Papír 2017.01.22. 15:14:21

@vanvelemenyem: Én is egyetértek. Csak beteg, gyomorsav problémás embert ismerek :)

VLADISZLAV 2017.01.22. 15:38:32

Én egyszer megittam egy húzásra 2 dl frissen préselt cékla levet és olyan rosszul lettem, hogy le kellett feküdnöm, hogy el ne ájuljak. Egy "nagyon okos" ismerősöm azt mondta, hogy a céklának erős vérnyomás csökkentő hatása van és valószínűleg az én normális vérnyomásomat úgy lehúzta, hogy majd elájultam. Auztán hogy ez igaz-e? Mindenestre nem ajánlják töményen inni a cékla levet, vagy sárgarépa lével vagy simán vízzel hígítják.

Advanced Flight 2017.01.22. 16:25:41

Borzalmasan rossz íze van a céklának. És büdös is.

Attilajukkaja 2017.01.22. 17:08:39

Még sohasem vizeltem rózsaszínűt a céklától. Csak a székletemet színezi meg (ahogy a spenót is, csak más színűre). Akkor most mi van?

@elemes:
"de mi az a prtát?"
Ha megtudod, nekem is mondd el! :o)

@Advanced Flight:
"Borzalmasan rossz íze van a céklának. És büdös is."
Remélem, ez a legnagyobb problémád az életben!

elemes 2017.01.22. 17:34:15

@Attilajukkaja:

Ha elég sokat eszel, szerintem te is rózsaszínűt pisilsz :-)
Igen, a székletet is megfesti.

(A másik, amitől rózsaszínűt lehet pisilni, az az Algopyrin: az egyik mellékhatása, hogy roncsolja a vörösvértesteket, aztán kipisiljük a hemoglobint. Ezért aztán nem nagyon egészséges.)

Attilajukkaja 2017.01.22. 18:07:29

@elemes:
A hemoglobin maradékai is a széklettel ürülnek. Nem? Az adja a barna színt.
Amúgy szeretem a céklát, de még soha nem tudtam annyit enni, hogy a vizeletemen ez meglátszódjon. Komolyan. Biztosan más a metabolizmusom.

elemes 2017.01.22. 18:18:46

@Attilajukkaja:

Akkor az az eltérő metabolizmus lehet :-)

(Az algopyrinre egyébkén rá is volt írva.)

Attilajukkaja 2017.01.22. 19:18:49

@elemes:
"Az algopyrinre egyébkén rá is volt írva."
Ha egyszer a kezembe kerül egy, ellenörzöm. ;o)

kvadrillio 2017.01.22. 19:37:35

SZERETEM :). EGÉSZSÉGES.

Advanced Flight 2017.01.22. 20:20:29

@Attilajukkaja: "Remélem, ez a legnagyobb problémád az életben! "

Köszi a jókívánságot, bár úgy lenne.

cardiobascuralis 2017.01.22. 21:04:26

Recept:

Veszel fél kiló céklát, megpucolod, apróra vágod, ecetes-cukros vízben áztatod 2 órán.
Ezután megfőzöd és gyömölcscentrifugán kicentrifugázod.

Aztán kivágod az egészet a picsába, és eszel egy jó pörköltet nokedlivel, kovászos uborkával.

cardiobascuralis 2017.01.22. 21:06:53

@Attilajukkaja:
Egyél céklát, halat és spenótot, és akkor nemzetiszínűt tudsz szarni.
A helyedben küldenék mintát belőle Orbánnak, ő szerintem ezt értékelné.
Talán még Vona is.

A nemzetáruló MSZP szarna az egészre.

cardiobascuralis 2017.01.22. 21:09:50

@Attilajukkaja:
Szerintem a barna színt bilirubin meg biliverdin meg a franc tudja még, mi adja.

Amúgy Megyesi megírta:
Ha fehérbort iszol, sárgát pisilsz.
Ha vörösbort iszol, akkor is sárgát pisilsz.
Tehát érdemesebb vöröset inni, abból több marad bent.

Ha a céklától vöröset pisilsz, akkor azt a fentiek értelmében nem érdemes enni.

siriq111 2017.01.23. 00:16:42

Ha mar itt nyomjatok a recepteket akkor en is.
Felkockazom a ceklat, repat(feher,sarga) es tepsibe rakom. Leontom kis oliva olajjal , osszekeverem soval borsal es egy kis mezzel vagy karacsonyra fahejjal. Rozmaring a tetejere ha mezkerul ra. Felontom vizzel es folia ra. 1 ora parolas es kb 30 perc sutes utanna folia nelkul. Ha valakinek van karalabe stb. , azt is rakhat hozza.
Jah, kicsi chili is megy ra, bar nem sokat szoktam. Koretkent vagy magaban is tokeletes.

BiG74 Bodri 2017.01.23. 00:54:17

Használj a cékla termesztése közben jó sok vegyszert, és tuti pirosat fogsz alul-felül...

Azanyadpicsaja · http://anyadpicsaja.hu 2017.01.23. 01:00:46

Mindenki pirosat pisil a cklától de van aki letagadja... :D

Attilajukkaja 2017.01.23. 09:20:59

@cardiobascuralis:
" a barna színt bilirubin meg biliverdin meg a franc tudja még, mi adja"
Én is így tudom, mert ezek a hemoglobin (a benne lévő vas adja a vér piros színét) bomlási termékei.

"érdemesebb vöröset inni, abból több marad bent"
És milyen igaza van! :o))) A bor vörös színét pedig főleg a resveratrolnak köszönheti, ami egy erős antioxidáns. Kis mennyiségben gyógyszer.

"Ha a céklától vöröset pisilsz, akkor azt a fentiek értelmében nem érdemes enni."
Pontosan! Szóval nekem érdemes. :o)))

@siriq111:
Ilyet én is szoktam csinálni, csak méz és víz nélkül. Úgy is megpuhul. A rozmaring viszont sokat dob rajta!

@Amentos:
"de van aki letagadja..."
Nem iiiiiiis! :o)

siriq111 2017.01.23. 22:09:47

@Attilajukkaja: En azert hasznalok vizet , mert jo par cekla kb. 5 kg korul van es mar fas. Igy viszont nem problema , hogy mar az. Kellemesen puha lesz. En nem boltbol veszem , hanem a foldbol huzom ki. Hatha hasznos az info.

siriq111 2017.01.23. 23:56:50

Sokszor ertetlenkedve nezem , ha a ceklat a nagy merete miatt dobaljak ki vagy az allatoknak adjak. Ugyan ugy fel lehet hasznani csak a vizet be kell vetni a fozesi technikaba. Ez lehet "eloaztatas" vagy pedig parolas.

cardiobascuralis 2017.01.24. 02:16:12

@siriq111:
A fás gyökérféle (cékla, petrezselyem, paszternák stb.) nem fog megpuhulni, akármit csinálsz vele, legfeljebb a puhább részek leválnak a fás részről, ami marad rághatatlan és ehetetlen, viszkózszerű rost.

Attilajukkaja 2017.01.24. 10:07:27

@siriq111:
"En nem boltbol veszem , hanem a foldbol huzom ki. "
Ja, úgy könnyű! :o)
És igen, hasznos volt az infó. Köszönöm.
Ha különböző állagú zöldségeket sütök tepsiben, általában szakaszosan teszem. Előbb a legkeményebbeket párolom fólia alatt (répák, cékla, öreg zeller, esetleg krumpli), aztán a puhábbakat (fiatal zeller, brokkoli, karfiol, hagyma, héjas fokhagyma gerezdek) teszem hozzá, tovább párolom, és a végén, már fólia nélkül a gombát.
Általában nem kell alá víz, de igazad van, ha öregebb a zöldség, akkor nem árt!
Ma amúgy egy egész fej nagy, 1 kg-os fej zellert készítek köretnek fóliában, sok fűszernövénnyel, fokhagymával, oliva olajjal. Kb. 1,5 óra alatt sül meg. Ha látnék olyan nagy fej céklát, azzal is kipróbálnám.

@cardiobascuralis:
"a puhább részek leválnak a fás részről, ami marad rághatatlan"
Ezt nagy paszternáknál tapasztaltam.

cardiobascuralis 2017.01.25. 00:36:14

@Attilajukkaja:
Nem a méret a lényeg, hanem a kor.
Ami öreg, az megfásodik (elfásul :-), akkor is, ha kicsi. Több répafélénél is előfordul.

siriq111 2017.01.25. 00:50:01

@cardiobascuralis: Marhara nem igaz. Nem is egyszer csinaltam igy. Probald ki.

siriq111 2017.01.25. 00:50:02

@cardiobascuralis: Marhara nem igaz. Nem is egyszer csinaltam igy. Probald ki.

siriq111 2017.01.25. 00:58:31

Szerintem meg is van miert puha es nem esik darabokra de le is ellenorzom. Szimplan az elkeszites mas.

cardiobascuralis 2017.01.25. 15:03:53

@siriq111:
Hát én sem tegnap főztem először.
Szóval így van ez bizony. Ami fás, azt párolgathatod, fás marad.

siriq111 2017.01.26. 01:42:03

@cardiobascuralis: Mar ne haragudj meg de fozes es elkeszites kozott baromi nagy a kulonbseg.

Attilajukkaja 2017.01.26. 11:14:00

@cardiobascuralis:
"Nem a méret a lényeg, hanem a kor."
Ez egy nagy igazság! :o))))
Nem vitatom, de én általában nem találkozom a konyhában ezzel a problémával (városi lyány vagyok, piacon vásárolok). Normális körülmények között, zöldségek esetében a kor és a méret között azért van összefüggés. De a megjegyzésed abszolút helytálló.
Viszont 5 kg-os céklával még soha nem találkoztam!!! Wow! Te már igen?
@siriq111: -t tapasztalataival pedig nem vitatkoznék. A tapasztalat, az tapasztalat. Én tiszteletben tartom.

cardiobascuralis 2017.01.26. 16:08:24

@siriq111:
Ja baszd meg, mert általában nem úgy szokták mondani, hogy főzök vacsorát, hanem hogy párolok/sütök/blansírozok/gőzölök/faszomtudja vacsorát...
De a fás répaféle semmilyen módszerrel nem fog megphulni, max. ha elreszeled nagyon finom reszelővel. A finomat NEM a reszelő ízére értettem, mielőtt még ezen kezdesz el okoskodni.

cardiobascuralis 2017.01.26. 16:09:55

@Attilajukkaja:
Nem szoktam céklával találkozni. Ha szembejön egy, inkább átmegyek a túloldalra. Jobb a békesség, meg ki tudja, hátha visszajönnek a vörösök...

Attilajukkaja 2017.01.26. 16:30:50

@cardiobascuralis:
"Ha szembejön egy, inkább átmegyek a túloldalra."
Ugyan már! Egy 5 kg-os cékla óriási lehet. Ha velem szembejönne egy, nekem földbe gyökerezne a lábam! De komolyan, én nagyon szívesen kipróbálnám, milyen az.
Az 1 kg-os zeller egy újszülött feje méretével vetekszik. Akkor milyen lehet, egy 5 kg-os?
Én szeretem a kihívásokat. :o)
Ettől függetlenül, én nem bántanék senkit azért, mert más a konyhai tapasztalata.

Epikus SZTK · http://www.oek.hu/oek.web 2017.02.01. 12:15:58

@elemes: Az algopyrin nem roncsolja jobban a vörösvérsejteket, mint a cékla :-) . A metabolizmusa során keletkezik egy vegyület, no attól lesz piros a pisi- és ez sem mindenkinél.

Epikus SZTK · http://www.oek.hu/oek.web 2017.02.01. 12:26:37

"Érdekességképp megjegyezném, hogy a szántóföldön termesztett céklák akár 25%-kal több betalaint tartalmazhatnak, mint az üvegházban termesztettek."
A cikk azt írja, hogy "...650 and 800 μg/g fresh weight ..." ((az ábrán mg/g van, ez utóbbi elírás lehet)).
Nem lehet, hogy ez attól van, hogy több vizet tartalmaz az üvegházi? Csak úgy felmerült bennem. A Liebig-féle minimum elv alapján a víz tűnik a legvariábilisabb tényezőnek.

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2017.03.01. 21:38:52

@Epikus SZTK: Bocsi, hogy csak most. :) Az absztraktban van elírva a mértékegység, mg/g-os tartományban van a betalain mennyisége a céklában más cikkekben is.

Az eltérés, a cikk szerint, nagy valószínűséggel a a szárazság játszott közre a magasabb betalain szintben. Mivel szárazságstressz hatására több betalain termelődik, ugyanis szerepe van a szárazsághoz való alkalmazkodásnak. Ezt bele is teszem a posztba.

Epikus SZTK · http://www.oek.hu/oek.web 2017.03.03. 12:57:56

@i.a.p.: Semmi gáz, én se mindig egyből olvasom az új írásokat - időm függvénye.
DE, egy kérdés, azért motoszkál bennem: ha tényleg mg-mos az adat, akkor elképzelhetőnek tartod, hogy a cékla 65-80 %-a a betalin, stb.? Hiszen a 650-800 mg/g ezt jelentené, nem? Ez csak nekem nem életszerű?

Apropó, itt azt írják, hogy a tavaszi és az őszi cékla betalin tartalma is különbözik: www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjTlLr4oLrSAhXCPxQKHTCJD7UQFggrMAI&url=http%3A%2F%2Fwww.revistafarmacia.ro%2F201602%2Fart-07-Bucur_Taralunga_198-201.pdf&usg=AFQjCNF6dZPSr6vkz1Im-_FKjjz_xaz19g

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2017.03.03. 13:09:14

@Epikus SZTK: Hát igen, a száraz tömeget lehagytam. :) Köszi, hogy szóltál, javítom.

Epikus SZTK · http://www.oek.hu/oek.web 2017.03.03. 15:35:00

@i.a.p.: Nem hagytad le, az általam elérhető változatban azt írják, hogy "fresh weight".
Inkább valami nagyságrendi gond lesz az ő ábrájukkal. Ha a betain mg/g-mos nagyságrendben van, akkor az összes betalain nem valószínű, hogy ennél két nagyságrenddel nagyobb mennyiségben van jelen.
Ettől függetlenül a céklaevés valóban lehet nagyon jó is, de leginkább nem ezért, hanem, mert finom, jól esik, változatossá teheti az étrendet, ízeket, stb. stb. stb.

Zb74 2017.04.03. 20:39:39

@siriq111: Tegyük még hozzá, hogy olcsó is. Ez főleg télen nagy erény, mert olyankor kevés zöldséget lehet olcsón beszerezni. A cékla viszont olyankor (is) 80-90 Ft-os kilónkénti(!) áron kapható.

Állítólag a levele is jó mikrotápanyag-forrás. Bár azt csak az tudja megenni, aki maga termeszti.

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) érdekes (81) erdekes (2) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/