A jelenség az emberek 14%-át érintheti, te közéjük tartozol? Ha igen, annak egészségügyi vonzata is lehet, amiről érdemes tudnod. Olvasói kommentben kaptunk egy cikket, mely az úgynevezett „cékla-teszt”-ről szól. A cikk szerint, ha nyers céklalevet iszunk, és pirosas-rózsaszínes lesz a vizeletünk, ez azt jelentené, hogy áteresztő a bélfalunk és alacsony a gyomorsav-szintünk. A bélfalunk ugyan nem ereszti át a cékla pigmentet, de utánajártam, mi lehet a dolog hátterében.
Mitől piros a cékla?
A betalainoktól, amelyek növényi pigmentek. Két fő csoportjuk van, a betacianidok és a betaxantinok. Nem fehérjék, hanem nitrogéntartalmú glikozidok. A betacianidok közül a betain a leggyakoribb cékla betalain, amely a piros színért felelős. Érdekességképp megjegyezném, hogy a szántóföldön termesztett céklák akár 25%-kal több betalaint tartalmazhatnak, mint az üvegházban termesztettek ha szárazabb az időjárás. Az üvegházi cékláknál rendszeres az öntözés, míg a szántóföldi cékla száraz napokat is megélhet. A betalainok segítik a cékla szárazsághoz való alkalmazkodását, így szárazság esetén több termelődik.
A sárga céklában sokkal több a sárgás betaxantin, mint a betain és egyéb pirosas betacianin vegyületek.
Mire jó ez nekünk?
A betalinok antioxidáns hatással bírnak. Kutatások alapján a betalainok erősebb antioxidánsok , mint a C-vitamin. Nem gyógyítják a rákot, nem nyújtanak védelmet ellene, de valóban segítenek a szervezetünk optimális működésében. Például a megfelelő koleszterin-anyagcsere folyamatok fenntartásában. Kimutatták, hogy védelmet nyújthatnak az LDL-koleszterin (a hírhedt „rossz” koleszterin szállító egység) olyan kémiai elváltozásai ellen, ami érelmeszesedéshez, trombózishoz, koszorúér -betegséghez vagy akár stroke-hoz vezethetnek.
A betalainok érzékenyek a hő- és pH változásokra, de a fényre is. Tehát a céklánkat vagy a céklalevet érdemes a hideg helyen, a kamrában, vagy még inkább a hűtőben tárolni, illetve nyersen is fogyasztani a céklát. A túl savas közeg sem tesz jót nekik. A gyomorsav nagyon savas pH-ja szétroncsolja ezeknek a festékanyagoknak a nagy részét, azonban a véráramba a vékonybélből ettől még felszívódik az a mennyiség, ami a fentebb említett pozitív egészségügyi hatásokat eredményezi.
Ami a cékla főzését és sütését illeti, minél tovább hőkezeljük a céklát, annál jobban csökken a betalain tartalma. Viszont érdekes módon ez a hőkezelés az cékla antioxidáns tulajdonságait összességében pont, hogy növeli. Ez annak tudható be, hogy a céklában olyan polifenol vegyületek is találhatóak, melyeknek az antioxidáns hatása hőkezelés hatására úgymond erősebb lesz.
A lényeg: nyugodtan együnk céklát nyersen és sütve-főzve is! Igazából ez a tanács lényegében mindegyik zöldségre és gyümölcsre igaz, mivel más és más pozitív egészségügyi tulajdonságuk érvényesül nyersen és főzve-sütve.
Ha kicsit csinibben tálaljuk a céklát, akár egy kis zöldfűszerrel megszórva, máris sokkal gusztusosabb látvány, még azoknak is vonzóbb lehet, akik annyira nem szeretik.
Itt szeretném megemlíteni mindenkinek, aki esetleg drága fügekaktusz-készítményeket fogyaszt az antioxidáns hatásai miatt, hogy ugyanazok a betalinok vannak benne, mint az olcsóbb magyar céklában. Sárga fügekaktusz helyett sárga céklát, piros fügekaktusz helyett pedig piros céklát ajánlanék.
Fügekaktusz: van benne betalain, de a céklában még több van!
De hogyan színezheti be a cékla a vizeletet?
Az emberek 14%-nál előfordulhat, hogy ha nyers céklát esznek (vagy főtt céklát nagyobb mennyiségben), pirosas lesz a vizeletük, de akár a székletük is. Azt tudjuk, hogy ezt nem egy gén határozza meg, hogy kinél jelentkezik a piros szín és kinél nem, viszont létezhet genetikai hajlam is a jelenség mögött.
A céklaevés utáni piros pisi a szakirodalom szerint általában alacsony gyomorsav szintre vezethető vissza. Mivel a gyomor kémhatása pH 2 körüli, ez szétroncsolja a betalainok nagyobb részét. Ha valakinek alacsony a gyomorsava, „túl élheti” annyi cékla pigment a gyomorban megtett utazást, hogy kiválasztódnak a vizeletben. Az angol ezt beeturia-nak, lényegében céklavizelésnek nevezi. De akár a székletet is rózsaszínesre színezhetik a betalainok.
Azért egyéb elméletek is napvilágot láttak, mi vezethet még ’céklavizeléshez’. Gyakorlatilag arra is van esély, hogy annyi oxálsavat fogyasztottunk el a céklával együtt, hogy a betalain nem bomlott le a gyomorban. Az oxálsav ugyanis segít konzerválni a cékla színanyagát. Magas oxálsav tartalmú élelmiszerek például a kakaópor, petrezselyem, kóla, kávé, csokoládé, sóska, spenót, paradicsom, zeller. Az aszkorbinsav, ismertebb nevén C-vitamin szintén segít megőrizni az ép cékla pigmenteket, így egyes elméletek szerint van az a mennyiségű C-vitamin, ami segíthet a pigmentek nagy részének túlélni a gyomorban uralkodó pH körülményeket, „céklavizelést okozva”.
Miért érdemes elvégezned a „cékla-tesztet”?
Kimutatták, hogy azoknál az embereknél, akiknél a cékla elszínezi a vizeletet, nagyon gyakoriak tápanyag-felszívódási zavarok, elsősorban a vas felszívódásának zavara, ami vashiányos vérszegénységet okozhat. Az alacsony gyomorsav-szint ugyanis többek között csökkent vasfelszívódáshoz vezet. A kevés gyomorsav ráadásul olyan panaszokat is okozhat, amit könnyű összetéveszteni a túl magas gyomorsav tüneteivel, például reflux. Ezen kívül hasmenést, vagy éppen székrekedést, hasi diszkomfort érzést, de akár a vékonybél baktériumainak túlszaporodását is okozhatja.
Sajnos arról nem találtam hivatalos ajánlást, hogy mennyi nyers céklát vagy céklalevet is kellene elfogyasztani, hogy teszteljük magunkat, de egy kisebb fej nyers cékla, vagy 2 dl céklalé után vélhetően jelentkezne a ’céklavizelés’, ha hajlamunk van rá. Tehát érdemes néhányszor kipróbálni a cékla-tesztet annak, aki kíváncsi az eredményre, arról nem is beszélve, hogy a cékla egy egészséges és finom alapanyag, ami így télen ráadásul pont szezonális is.
Vigyázat, ne fussunk bele az öndiagnózis hibájába, ez a „teszt” még nem bizonyít semmit! Ha valakinél a cékla elszínezi a vizeletet többszöri kísérletre is, akkor érdemes orvoshoz fordulni, pláne ha az alacsony gyomorsav okozta panaszok közül is tapasztalunk valamit.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
2017.01.20. 18:26:34
A cikknek azzal a reszevel egyetertek, hogy mindenki egyen ceklat, sutve, fozve, nyersen, kockara vagva, szeletelve, reszelve, lyukasan es lyuk nelkul, meg ahogy tudja es akarja, csak egyen, mert a cekla finom es egeszseges :)
amjamayna 2017.01.21. 22:22:03
siriq111 2017.01.21. 23:38:56
user friendly 2017.01.22. 01:35:13
különben én is imádom mindenféle formában.
2017.01.22. 02:31:35
gyerekkent nem ettem a ceklat, mert fott kukoricara emlekezteto edeskes ize van, aztan valtozott az izlesem es ma mar imadom
WinstonSmith 2017.01.22. 10:15:46
3-4 db céklát hasábokra vágsz, kevés olajon átpárolod, közben ízesíted sóval, borssal, köménnyel, majd egy kis almaecettel és mézzel. kb 10-15 percet párolod. Hagyod kihűlni, majd összekevered tejföllel vagy majonézzel (ízlés kérdése). Jóízűen fogyasztod :) A bátrak egy kis tört erős paprikát is tesznek hozzá :)
Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2017.01.22. 11:32:23
Kevés hagymát apróra vágok, mellé teszem a lereszelt céklát, fűszerezem sóval, borssal, köménymaggal, almaecetet öntök rá, és kevés tökmagolajat.
Hűtőben legalább pár óráig hagyni kell pihenni.
Cukor nem kell bele, a cékla nagyon édes.
2017.01.22. 12:52:30
Gyűrött Papír 2017.01.22. 15:14:21
VLADISZLAV 2017.01.22. 15:38:32
Advanced Flight 2017.01.22. 16:25:41
Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2017.01.22. 16:53:34
Attilajukkaja 2017.01.22. 17:08:39
@elemes:
"de mi az a prtát?"
Ha megtudod, nekem is mondd el! :o)
@Advanced Flight:
"Borzalmasan rossz íze van a céklának. És büdös is."
Remélem, ez a legnagyobb problémád az életben!
elemes 2017.01.22. 17:34:15
Ha elég sokat eszel, szerintem te is rózsaszínűt pisilsz :-)
Igen, a székletet is megfesti.
(A másik, amitől rózsaszínűt lehet pisilni, az az Algopyrin: az egyik mellékhatása, hogy roncsolja a vörösvértesteket, aztán kipisiljük a hemoglobint. Ezért aztán nem nagyon egészséges.)
Attilajukkaja 2017.01.22. 18:07:29
A hemoglobin maradékai is a széklettel ürülnek. Nem? Az adja a barna színt.
Amúgy szeretem a céklát, de még soha nem tudtam annyit enni, hogy a vizeletemen ez meglátszódjon. Komolyan. Biztosan más a metabolizmusom.
elemes 2017.01.22. 18:18:46
Akkor az az eltérő metabolizmus lehet :-)
(Az algopyrinre egyébkén rá is volt írva.)
kvadrillio 2017.01.22. 19:37:35
Advanced Flight 2017.01.22. 20:20:29
Köszi a jókívánságot, bár úgy lenne.
cardiobascuralis 2017.01.22. 21:04:26
Veszel fél kiló céklát, megpucolod, apróra vágod, ecetes-cukros vízben áztatod 2 órán.
Ezután megfőzöd és gyömölcscentrifugán kicentrifugázod.
Aztán kivágod az egészet a picsába, és eszel egy jó pörköltet nokedlivel, kovászos uborkával.
cardiobascuralis 2017.01.22. 21:06:53
Egyél céklát, halat és spenótot, és akkor nemzetiszínűt tudsz szarni.
A helyedben küldenék mintát belőle Orbánnak, ő szerintem ezt értékelné.
Talán még Vona is.
A nemzetáruló MSZP szarna az egészre.
cardiobascuralis 2017.01.22. 21:09:50
Szerintem a barna színt bilirubin meg biliverdin meg a franc tudja még, mi adja.
Amúgy Megyesi megírta:
Ha fehérbort iszol, sárgát pisilsz.
Ha vörösbort iszol, akkor is sárgát pisilsz.
Tehát érdemesebb vöröset inni, abból több marad bent.
Ha a céklától vöröset pisilsz, akkor azt a fentiek értelmében nem érdemes enni.
siriq111 2017.01.23. 00:16:42
Felkockazom a ceklat, repat(feher,sarga) es tepsibe rakom. Leontom kis oliva olajjal , osszekeverem soval borsal es egy kis mezzel vagy karacsonyra fahejjal. Rozmaring a tetejere ha mezkerul ra. Felontom vizzel es folia ra. 1 ora parolas es kb 30 perc sutes utanna folia nelkul. Ha valakinek van karalabe stb. , azt is rakhat hozza.
Jah, kicsi chili is megy ra, bar nem sokat szoktam. Koretkent vagy magaban is tokeletes.
Advanced Flight 2017.01.23. 00:46:24
BiG74 Bodri 2017.01.23. 00:54:17
Azanyadpicsaja · http://anyadpicsaja.hu 2017.01.23. 01:00:46
Attilajukkaja 2017.01.23. 09:20:59
" a barna színt bilirubin meg biliverdin meg a franc tudja még, mi adja"
Én is így tudom, mert ezek a hemoglobin (a benne lévő vas adja a vér piros színét) bomlási termékei.
"érdemesebb vöröset inni, abból több marad bent"
És milyen igaza van! :o))) A bor vörös színét pedig főleg a resveratrolnak köszönheti, ami egy erős antioxidáns. Kis mennyiségben gyógyszer.
"Ha a céklától vöröset pisilsz, akkor azt a fentiek értelmében nem érdemes enni."
Pontosan! Szóval nekem érdemes. :o)))
@siriq111:
Ilyet én is szoktam csinálni, csak méz és víz nélkül. Úgy is megpuhul. A rozmaring viszont sokat dob rajta!
@Amentos:
"de van aki letagadja..."
Nem iiiiiiis! :o)
siriq111 2017.01.23. 22:09:47
siriq111 2017.01.23. 23:56:50
cardiobascuralis 2017.01.24. 02:16:12
A fás gyökérféle (cékla, petrezselyem, paszternák stb.) nem fog megpuhulni, akármit csinálsz vele, legfeljebb a puhább részek leválnak a fás részről, ami marad rághatatlan és ehetetlen, viszkózszerű rost.
Attilajukkaja 2017.01.24. 10:07:27
"En nem boltbol veszem , hanem a foldbol huzom ki. "
Ja, úgy könnyű! :o)
És igen, hasznos volt az infó. Köszönöm.
Ha különböző állagú zöldségeket sütök tepsiben, általában szakaszosan teszem. Előbb a legkeményebbeket párolom fólia alatt (répák, cékla, öreg zeller, esetleg krumpli), aztán a puhábbakat (fiatal zeller, brokkoli, karfiol, hagyma, héjas fokhagyma gerezdek) teszem hozzá, tovább párolom, és a végén, már fólia nélkül a gombát.
Általában nem kell alá víz, de igazad van, ha öregebb a zöldség, akkor nem árt!
Ma amúgy egy egész fej nagy, 1 kg-os fej zellert készítek köretnek fóliában, sok fűszernövénnyel, fokhagymával, oliva olajjal. Kb. 1,5 óra alatt sül meg. Ha látnék olyan nagy fej céklát, azzal is kipróbálnám.
@cardiobascuralis:
"a puhább részek leválnak a fás részről, ami marad rághatatlan"
Ezt nagy paszternáknál tapasztaltam.
cardiobascuralis 2017.01.25. 00:36:14
Nem a méret a lényeg, hanem a kor.
Ami öreg, az megfásodik (elfásul :-), akkor is, ha kicsi. Több répafélénél is előfordul.
siriq111 2017.01.25. 00:50:01
siriq111 2017.01.25. 00:50:02
siriq111 2017.01.25. 00:58:31
cardiobascuralis 2017.01.25. 15:03:53
Hát én sem tegnap főztem először.
Szóval így van ez bizony. Ami fás, azt párolgathatod, fás marad.
siriq111 2017.01.26. 01:42:03
Attilajukkaja 2017.01.26. 11:14:00
"Nem a méret a lényeg, hanem a kor."
Ez egy nagy igazság! :o))))
Nem vitatom, de én általában nem találkozom a konyhában ezzel a problémával (városi lyány vagyok, piacon vásárolok). Normális körülmények között, zöldségek esetében a kor és a méret között azért van összefüggés. De a megjegyzésed abszolút helytálló.
Viszont 5 kg-os céklával még soha nem találkoztam!!! Wow! Te már igen?
@siriq111: -t tapasztalataival pedig nem vitatkoznék. A tapasztalat, az tapasztalat. Én tiszteletben tartom.
cardiobascuralis 2017.01.26. 16:08:24
Ja baszd meg, mert általában nem úgy szokták mondani, hogy főzök vacsorát, hanem hogy párolok/sütök/blansírozok/gőzölök/faszomtudja vacsorát...
De a fás répaféle semmilyen módszerrel nem fog megphulni, max. ha elreszeled nagyon finom reszelővel. A finomat NEM a reszelő ízére értettem, mielőtt még ezen kezdesz el okoskodni.
cardiobascuralis 2017.01.26. 16:09:55
Nem szoktam céklával találkozni. Ha szembejön egy, inkább átmegyek a túloldalra. Jobb a békesség, meg ki tudja, hátha visszajönnek a vörösök...
Attilajukkaja 2017.01.26. 16:30:50
"Ha szembejön egy, inkább átmegyek a túloldalra."
Ugyan már! Egy 5 kg-os cékla óriási lehet. Ha velem szembejönne egy, nekem földbe gyökerezne a lábam! De komolyan, én nagyon szívesen kipróbálnám, milyen az.
Az 1 kg-os zeller egy újszülött feje méretével vetekszik. Akkor milyen lehet, egy 5 kg-os?
Én szeretem a kihívásokat. :o)
Ettől függetlenül, én nem bántanék senkit azért, mert más a konyhai tapasztalata.
Epikus SZTK · http://www.oek.hu/oek.web 2017.02.01. 12:15:58
Epikus SZTK · http://www.oek.hu/oek.web 2017.02.01. 12:26:37
A cikk azt írja, hogy "...650 and 800 μg/g fresh weight ..." ((az ábrán mg/g van, ez utóbbi elírás lehet)).
Nem lehet, hogy ez attól van, hogy több vizet tartalmaz az üvegházi? Csak úgy felmerült bennem. A Liebig-féle minimum elv alapján a víz tűnik a legvariábilisabb tényezőnek.
i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2017.03.01. 21:38:52
Az eltérés, a cikk szerint, nagy valószínűséggel a a szárazság játszott közre a magasabb betalain szintben. Mivel szárazságstressz hatására több betalain termelődik, ugyanis szerepe van a szárazsághoz való alkalmazkodásnak. Ezt bele is teszem a posztba.
Epikus SZTK · http://www.oek.hu/oek.web 2017.03.03. 12:57:56
DE, egy kérdés, azért motoszkál bennem: ha tényleg mg-mos az adat, akkor elképzelhetőnek tartod, hogy a cékla 65-80 %-a a betalin, stb.? Hiszen a 650-800 mg/g ezt jelentené, nem? Ez csak nekem nem életszerű?
Apropó, itt azt írják, hogy a tavaszi és az őszi cékla betalin tartalma is különbözik: www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjTlLr4oLrSAhXCPxQKHTCJD7UQFggrMAI&url=http%3A%2F%2Fwww.revistafarmacia.ro%2F201602%2Fart-07-Bucur_Taralunga_198-201.pdf&usg=AFQjCNF6dZPSr6vkz1Im-_FKjjz_xaz19g
i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2017.03.03. 13:09:14
Epikus SZTK · http://www.oek.hu/oek.web 2017.03.03. 15:35:00
Inkább valami nagyságrendi gond lesz az ő ábrájukkal. Ha a betain mg/g-mos nagyságrendben van, akkor az összes betalain nem valószínű, hogy ennél két nagyságrenddel nagyobb mennyiségben van jelen.
Ettől függetlenül a céklaevés valóban lehet nagyon jó is, de leginkább nem ezért, hanem, mert finom, jól esik, változatossá teheti az étrendet, ízeket, stb. stb. stb.
Zb74 2017.04.03. 20:39:39
Állítólag a levele is jó mikrotápanyag-forrás. Bár azt csak az tudja megenni, aki maga termeszti.