Mióta iszunk tejet és eszünk sajtokat?

A hol "gonosz " és "bűnös" tejjel, hol "erős vagyok: tejet iszom" jellegű cikkek sora önti el az internetet, és közben kevesen kapunk tényszerű választ a magától értetődő kérdésre: mióta is fogyasztunk tejtermékeket? E kérdés megválaszolásában segítenek az alább olvasható újabb régészeti eredmények.

Çatalhöyük települése (Törökország) az egyik legismertebb és legfontosabb régészeti lelőhely, a több mint kilencezer éves megtelepedés 2012 óta a világörökség része, a több évtizede itt folyó régészeti kutatások betekintést nyújtanak a korai földművelők hétköznapjaiba, társadalmi változásaiba, vallási szokásaiba és természetesen a táplálkozásukba is. A németországi Max Planck Intézet egy nemzetközi kutatócsoportja az innen származó mintegy nyolcezer éves kerámiaedényekben található fehérjék elemzésével újabb eredményekre jutott a korai földművesek által termesztett és fogyasztott gabonafélék, hüvelyesek, tejtermékek és húsféleségek kapcsán, melyről idén októberben tettek közzé a kutatók egy kisebb összefoglalót az intézmény honlapján.

1280px-_atalhoyuk_after_the_first_excavations_by_james_mellaart_and_his_team.jpg

Madártávlati kép az ősi településről

Az elemzések során a 7.900-7.800 éves kerámiaedények egy részében különféle fajoktól származó tejfehérjéket mutattak ki, így elsőként nyert egyértelmű igazolást, hogy a juhokat, kecskéket és marhákat a tejükért is tartották, hiszen ezen állatok már korábban is megtalált maradványaiból – csontjaikból – és ábrázolásaikból erre mindeddig nem következtethettek teljes biztonsággal a kutatók. A kutatás azonos korú edényekben kimutatta az árpa és a búza, valamint a lóbab és a borsó fehérjéinek jelenlétét is, azaz ezeket a növényeket is termesztették, illetve fogyasztották már ezekben a korai időkben a helyiek. A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy egyes edényeket a magok pörkölésére használhatták, illetve hogy az egyes edényeket egymás után különböző élelmiszerekhez használhatták, például levesféleségeket is fogyaszthattak a helyiek.

1280px-catal_huyuk_sanctuary.JPG

A település egyik rekonstruált szentélye, jellegzetes bikafej plasztikákkal

A kutatás egyik legizgalmasabb eredménye, hogy legkésőbb nyolcezer éve (!) már a helyi közösség tagjai feldolgozták a tejet, sajtféleségeket készítettek és még a tejsavót is hasznosították, fogyasztották.

1280px-catal_huyuk_bull_painting.JPG

Korabeli szarvasmarha ábrázolás a lelőhelyről

Az új kutatási módszer tovább fejlesztésétől a tudósok azt várják, hogy mind nagyobb betekintést nyerünk a korai földművesek étlapjára. Az edények belső felületén található fehérjék vizsgálatára leginkább a feltárásról közvetlen származó edények alkalmasak, ugyanis a már múzeumba került edények tisztítási, tartósítási eljárásokon, mechanikai és kémiai behatásokon esnek keresztül, melynek során elvesznek, illetve átalakulnak a bennük található maradványok.

Balázs

Nem volt elég? További táplálkozástörténeti érdekességeket találtok facebook-oldalunkon.

Források:
http://www.shh.mpg.de/1081398/catalhoyuk-proteins-cuisine
https://popular-archaeology.com/…/cuisine-of-early-farmers…/

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr7114607688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2019.03.07. 11:19:01

Mivel az ábrázolások (barlangfestmények, ékszerek, stb) alapján a szarvasmarha a legrégebben háziasított állat, úgy alsó hangon 40-50 e éve szerintem az emberiség egy meghatározott része tejet iszik.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.03.07. 13:56:00

Már Kánaán is tejjel-mézzel folyt... :)

Irbisz 2019.03.07. 14:21:02

@gigabursch: ezt mégis honnan a feneből szeded?
a kutya messze a legrégebben háziasított állat, ha az élelmiszertermlésben résztvevőket nézzük csak, akkor is a szarvasmarhát a kecske, juh, disznó és alighanem a tyúk is megelőzi.
a 40-50 000 éves múltjuk meg egyenesen nevetséges, nem tudom i.e. 10 000 van-e a háziasítás kezdete.
Tejet és tejterméket meg fogyaszthat sok ember, ez tény,de lényegében azok, akiknek ősei állatenyésztő pásztornépek voltak.

ételizésítő 2019.03.07. 17:29:53

@gigabursch:
Te baromságokon kívül mást is tudsz írni?
Mert eddig még nem sikerült.

@Irbisz:
Tejet bárki tud fogyasztani, aki csecsemőkora után is folyamatosan kap tejet. A tehéntejben is ugyanaz a laktóz van, mint az anyatejben, csak ha valaki nem kap tejet az elválasztás után, akkor ez az enzim egy idő után nem képződik tovább, a szervezet elfelejti az előállítását (és később már nem tanulja meg újra).
És ez minden embernél így van, ha pásztornép sarja, ha nem.
A négerek többsége pl. nem tudja meginni a tejet (illetve meg tudja, de hasznosítani nem, hasmenést kap tőle), a maszájoknak viszont, akik szintén eléggé négerek, az a fő élelmiszerük.

Irbisz 2019.03.20. 09:39:47

@ételizésítő:

"Tejet bárki tud fogyasztani, aki csecsemőkora után is folyamatosan kap tejet....
És ez minden embernél így van, ha pásztornép sarja, ha nem.
A négerek többsége pl. nem tudja meginni a tejet (illetve meg tudja, de hasznosítani nem, hasmenést kap tőle), a maszájoknak viszont, akik szintén eléggé négerek, az a fő élelmiszerük."

ennek nézz utána, ezt teljesen rosszul tudod. akiben nincsnek meg a megfelelő gének (most meg nem mondom melyek szükségesek ahhoz h. felnőttkorban is képes legyen valaki a tejet mgemészteni), azt ugyan sose fogják hozzászoktatni a tejiváshoz, teljesen mindegy milyen gyermekkorban kezdik hozzászoktatni.
a maszajok egyébként pásztornép, kialakult bennük a tej megemsztését lehetővé tévő mutáció, épp ezért tudják a tejet megemészteni, ellentétben a környező törzsekkel.

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) érdekes (81) erdekes (2) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/