Mekkora területet foglal el a takarmánytermesztés?

ireland-1985088_960_720.jpg

Valóban óriási területet vesz igénybe az állattartás? Nagyobb területen termelünk takarmányt mint élelmiszernövényt?

Több helyen lehet olvasni, hogy a  föld lakható területének felét mezőgazdaságra használjuk, és ezen belül is az állattenyésztés körülbelül 77 százalékot foglal el. Ezek a számok azonban kicsit csalókák így elsőre. Már mások is pedzegették, hogy a földterületek óriási része elsősorban legeltetésre alkalmas. Most utánajárunk, hogy is van ez.

Az alábbiakban az Oxfordi Egyetem egy kutatócsoportja által üzemeltetett tudományos kiadó, az Our World in Data térképe látható. A képen a FAO 2015-ös statisztikái alapján, absztrakt módon szemléltetik, hogy mi mekkora földterületet foglal el. 

world-map-by-land-use-01.png

 (Livestock=állattenyésztés, Glaciers=jégmzők, Barren land=meddő terület, Freshwater=édesvíz, Cropland= szántóföld, jelen esetben csak az élelmiszer- és iparnövényeké, Shrub=cserjés, Forests= erdők, Build-up area: beépített terület)

Mint láthatjuk, a teljes földterület 7 százalékán termesztenek élelmiszer- és iparnövényeket, és 27 százalék hasznosítható állattenyésztésre. (Érdekes egyébként, hogy egy Líbia nagyságú terület van beépítve (épületek, utak stb.), és egy Mongólia méretű területen van édesvíz. Ez mindkettő nagyjából 1-1 százaléknyi földterületet tesz ki.) 

Ha nem számoljuk a jégmezőket és a meddő területeket (sivatag, sóssivatag, szikla), akkor valóban elmondható, hogy a lakható földterületek fele hasznosítható mezőgazdaságra, és ebből 77 százalék az, amit hasznosítunk vagy hasznosíthatnánk állattenyésztésre. 

Kicsit csalóka az a kijelentés, hogy a mezőgazdasági területek 77 százalékát az állattenyésztés foglalja el, ugyanis a mezőgazdasági területekbe beleszámolják a föld majdnem összes füves területét is (a parkokat, udvarokat azért nem). Azaz, olyan területeket, amelyek legeltetésre, kaszálásra alkalmasak, de nem szükségszerűen vannak ott tenyészállatok. A földterületek 60 százaléka egyébként csak ezekre a tevékenységekre alkalmasak. 

Jogos a kérdés, hogy mekkora területen termesztünk takarmányt az állatoknak. A FAO adatai alapján a szántóföldi területek 33 százalékán zajlik kifejezetten takarmánytermesztés. 

Az úgynevezett intenzíven művelt legelőterületeken (bár nem hagyományos szántóföldi művelés zajlik) a talajt gyakran trágyázzák és magkeverékeket is szórnak rá. Technikailag ez is takarmány-termesztésnek minősül, ám ezek a területek elenyésző méretűek a többi legelőterülethez képest. Leginkább az EU-ban, Észak-Amerikában, Japánban és Dél-Koreában lehet velük találkozni. 

Azt is érdemes észben tartani, hogy az élelmiszer- és iparnövény-termesztésben melléktermékként keletkező növényi részek egy hányadát is felhasználjuk takarmányozásra. Ennek mértékére megfelelő adatok híján most nem térnék ki.

A fentieket figyelembe véve átdolgoztam az Our World in Data térképét, és az állattenyésztésre alkalmas területeken bejelöltem, hogy mekkora az a rész, amit a szántóföldi takarmánytermesztés vesz igénybe. (Azaz ekkora területen termesztenek takarmánykukoricát, búzát, szóját, lucernát stb.)

dia17.PNG

Amint látható, ez a bolygó földterületeinek 3 százaléka, közel fele akkora terület, mint amit az élelmiszer- és iparnövény termesztés igénybe vesz. Ha csak a mezőgazdasági területeket nézzünk, ezeknek pedig körülbelül 9 százalékán zajlik szántóföldi takarmánytermesztés. Ha nem termesztenénk takarmányt, a szántóföldi területek közel egyharmadát nyernénk vissza. Azaz, nem kontinensnyi területeket, mint azt sokszor sugallják egyes húsfogyasztás ellenes mozgalmak. (Az iparnövénytermesztés egyébként a szántóföldi növénytermesztés területeinek csupán körülbelül 2 százalékát foglalja el.)

A füves területeketeknél például ilyen vidékekre kell gondolni:

hortobagy-4292392_960_720.jpg

Büszkeségünk, a Hortobágyi Nemzeti Park pusztasága.

pexels-photo-1069724.jpeg

Az USA hatalmas préri vidékei, ahol a cow boyok élnek. :)

landscape-wilderness-mountain-meadow-valley-mountain-range-570468-pxhere_com.jpg

Alpesi legelők.

1024px-cumulus_clouds_over_yellow_prairie2.jpg

Sztyepp vidékek Eurázsiában.

2948124_d53df0c3.jpgSzántőföldek végleges vagy időszakos megszüntetése után kialakult rétek, legelők.

Akkor most tenyésszünk csak kérődzőket, és álljunk rá a legeltetésre? Ez nem jó ötlet, a legeltetést is túl lehet tolni, ami sajnos jelenleg is megtörténik egyes helyeken.

Ami igen problémás, az az, hogy sokszor erdőségeket irtanak ki, hogy újabb legelőterületeket nyerjenek a gazdák. Elég csak a nemrég kirobbant Amazonassal kapcsolatos botrányra gondolni. Sok helyen a kaszálás és legeltetés épphogy szerves része a természetes ökoszisztéma fenntartásának. Azért azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy ha egyes területeken nem legeltetnének, akkor cserjések és erdőségek is kialakulhatnának, illetve vannak olyan részek is amelyek túl vannak legeltetve. 

israel_egypt_border.jpg

Izrael (jobbra) és Egyiptom (balra) határa. Az egyiptomi vidék túllegeltetett. 

Érdemes lenne megoldani, hogy inkább azokon a területeken legeltessenek, ahol eleve csak erre alkalmas a terület. (Azt gondolom, ez már valahol politikai és gazdasági kérdés…) Illetve annyi állatot eresszenek ki a pusztára, amennyi nem legeli meddő földdé a környéket. 

Akit érdekel, az alábbi térkép szemlélteti, hogy milyen arányban találhatóak állandó rétek és legelők. A szín annál erősebb, minél nagyobb százaléka állandó rét vagy legelő az adott területnek.

share-of-land-area-used-for-permanent-meadows-and-pastures.pngAz állandó rétek és legelők megoszlása 2014-ben.

Természetesen az állattenyésztés hatását nem csak a földhasználat határozza meg. A vízhasználat, a gyógyszerhasználat, a károsanyag kibocsátás mind-mind fontos tényezők. Érdekes például, hogy a legeltetéses és vegyes állattartásban jelentősen több metánt bocsátanak ki a kérődző állatok, mint az ipariban. Szerencsére nemrég cikkeztek arról, hogy a tehenek metánkibocsátása jelentősen csökken, ha egy bizonyos algát megetetnek velük, szóval ezzel a problémával lehet tudunk majd mit kezdeni. 

Mindent összevetve téves az a kép, hogy irdatlan mennyiségű földterületet foglalna el a takarmánytermesztés. Nyilván ettől még továbbra is azon kell munkálkodjunk, hogy kevesebb állatot és normálisabb körülmények között tenyésszünk. A túllegeltetés, valamint az újabb legelőterületek szerzése erdőírtással pedig nagyon nem oké. Ott, annyi és olyan élelmiszert kellene termelni, ami az adott környezetnek a legoptimálisabb.

Figyelem! A földterület használatról csak nagyon nagy becslésekkel tudunk mondani dolgokat, továbbá az egyes területtípusok között átfedés és átmenet is megfigyelhető. Ettől függetlenül a cikkben a lehető legkomolyabb statisztikák szerepelnek. A posztban vannak olyan képek, ahol országok és kontinensek területein keresztül van bemutatva, hogy mi mekkora területet foglal el. Jó kérdés, hogy a domborzati viszonyokat figyelembe veszik-e országok- és kontinensek területének meghatározásakor. A Földrajz Magazin szerzőjétől, Arday Istvántól megtudtam, hogy nem.

Köszönöm szépen a Védegylet munkatársának, Réthy Katalin agroökológusnak a segítségét a poszt megírásához.

 

Források:

FAO (2012) Livestock and Landscapes LINK

Our World In Data: Yields and Land Use in Agriculture LINK

Steinfeld, Henning & Gerber, Pierre J. & Wassenaar, Tom & Castel, Vincent & Rosales, Mauricio & De haan, Cornelis. (2006). Livestock's Long Shadow: Environmental Issues and Options. FAO LINK

WWF (2016) Living Planet Report LINK

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr315012848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oppala 2019.09.11. 21:13:17

A művelt terület 77%-át az állatok etetésére használjuk, de ők csak az elfogyasztott kalória 17%-át adják cserébe. ourworldindata.org/agricultural-land-by-global-diets

Medgar 2019.09.12. 14:04:53

@Oppala: Legközelebb olvasd el a posztot mielőtt kommentelnél.

Miss Large 2019.09.12. 14:09:05

Kimaradt az y betű a „tényleg"-ből.

Oppala 2019.09.12. 14:55:24

@Medgar: Megtörtént, azért kellett kijavítanom.

qwertzu 2019.09.12. 14:55:38

@Medgar: Ez mondjuk tényleg elég idegesítő.

@Oppala: Tényleg sikerült a cikket ignorálva benyögnöd hülyeségeket?
Mit csinálnál az alpesi legelőkkel, ha nem marhát/birkát/kecskét legeltetsz?

Boar. 2019.09.12. 15:29:30

@Oppala: A greenpeace mint mértékadó forrás...na elmész az anyádba...
Olvasd el a posztot, többször is, hátha úgy átjön belőle valami.
Tudod barom, a legelőterületek fenntartásához kellenek állatok is. Amíg nem az ember legeltetett ott, addig voltak a vadon élő állatok.
A mezőgazdasági művelés alá vont területeken pedig egyre több energia célú növénytermesztés folyik.
Nézd meg ezt a táblázatot, második oldal:
www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/vet/vet1806.pdf
Persze lehet játszani...például olyat, hogy az összes kukoricát takarmánynak soroljuk be, noha a 6-9 millió tonna közötti éves termésből 3 milliót felvásárolnak a bioetanol-izocukor-szeszgyárak. Ennek a mennyiségnek csak a töredéke, a maghéj kerül takarmányba. Ugyanez a játék mehet tovább a többi, vegyesfelhasználású növénnyel is de a vegán faszkalapoknak ez sem elég, az idén még nyolcvan, jövőre már nyilván kilencven százalék lesz aztán lassan megszívják mert elfogynak a hazudható százalékok.
Ez ugyanakkora kamu mint amikor benyögik, hogy egy kg marhahús előállításához 15000 liter víz kell. Persze, az a hülye tehén lebontja a vizet... A víz visszakerül a körforgásba nem vész el de milyen jól hangzik, hogy 15000 liter...

qwertzu 2019.09.12. 15:31:17

@Boar.: Amúgy azért 15000 liter, mert beleszámolják a legelőterületre lehullot összes csapadékot.

Boar. 2019.09.12. 15:39:44

@qwertzu: Ami akkor is lehullott volna, ha nem legel ott semmi...

sírjatok 2019.09.12. 16:38:30

Az összes mezőgazdasági üvegházhatású gáz kibocsátás kb 10%-a az ipari ugyanilyen kibocsátásának. Szó szerint fingreszelés ezen rugózni.

Oppala 2019.09.13. 12:50:58

@Boar.: Olvasd el a Greenpeace forrását is, megtalálod őket a pdf-ben. Elolvastam, azért kellett kijavítanom. Nem vagyunk barátok. Miért kell megölni ezeket a hasznos állatokat? Az ipari felhasználás nincs a számításokban. A rengeteg víz a takarmány öntözéséhez kell, ez nyilván változó, a 15000 liter egy átlag. Az ivóvíz beszennyeződik az állatipari felhasználás során.

Oppala 2019.09.13. 12:52:01

@qwertzu: Elolvastam a cikket, azért kellett kijavítanom. Természetvédelmi területet, békén hagyott állatokkal.

Oppala 2019.09.13. 12:53:09

@sírjatok: A valóság: "A GRAIN és az Institute for Agriculture and Trade Policy (IATP) által készült tanulmány szerint a hús- és tejipar megelőznek minden más ágazatot, még a olajipart is, a klímaváltozásra mért hatásuk szempontjából. A GRAIN a tanulmányról készült jelentésben azt írja:" prove.hu/a-hus-es-a-tejipar-jobban-hozzajarul-a-klimavaltozashoz-mint-az-olajipar/

Boar. 2019.09.14. 11:38:18

@Oppala: Nem "barátom"-nak neveztelek hanem baromnak. Mert az vagy. Hozod a formádat, a vegán "vitakultúrát" mely szerint ha sokat ismételgettek egy hazugságot és sokszor idézitek egymás hazugságait akkor az igaz lesz. Belinkeltem neked a vetésterületeket...vezesd már le belőle, hogy jön ki az általad említett százalék? Mely kultúrákat tekinthetünk tisztán takarmányfelhasználásúnak és a vegyes felhasználásnál hány százalék a takarmány célú?
Azokat a "hasznos állatokat" azért kell megölni, hogy megegyük. Nem kívánok egy barom vegánnal erről hitvitát folytatni, a fogazatunk, az emésztőrendszerünk elegendő érv a húsevés mellett a finnyásságotok meg nem érdekel.
A takarmányt minimális mértékben öntözik, nálunk leginkább sehogy. A legelőket meg sehol. Amúgy az öntözővíz nem lesz "elhasználva", visszakerül a körforgásba.
Az állattartó telepek nem az ivóvízbázist legfeljebb a talajvizet szennyezik, bár erős ülepítés után kerülhet ki onnan bármi.
Motyogod magad elé a demagóg faszságaidat, bizonyítani semmit nem tudsz max. egy másik hülye hazudozását tudod felhozni, lehet, egy olyan hülyéét aki tegnap még rád hivatkozott.

bugenhagen 2019.09.16. 09:09:15

Az emberiség még a jelenlegi állapot mellett is képes arra, hogy mindenkit ellásson élelemmel, az állattenyésztés mellett is. Nem az állattenyésztés jelenti az akadályt, hanem a hozzá nem értés, a rossz szervezés, az elosztás hiányosságai.

Oppala 2019.09.16. 11:28:54

Minden kérdésedre megtalálod a választ, és a tudományos tényeket a cikkekben és a forrásaikban. Ajánlom kommentelés előtt elolvasni. Logikátlan megölni állatokat, ha olyan hasznosak a legelők fenntartásában. Ráadásul semennyi állati élelmiszerre sincs szükségünk. www.cruelty-free-beauty.hu/l/miert-legyel-vegan/ A gyakran ivóvíz tisztaságú öntözővíz táplálta növényekben lévő fehérje 80%-a elpazarlódik, csak 10-20%-ából lesz állati fehérje, így a víz 80%-a is elpazarlódik. Az állatiparok szennyezése halott zónákat hoz létre, kórokozókat terjeszt, tönkreteszi a talajvizet, bűzzel borítja be a környéket. A haszonállatok évente több milliárd tonna ürüéket termelnek. Hollandiában már most több tehéntrágya keletkezik, mint amit legálisan fel tudnak használni a termőföldeken. A hatalmas mennyiségű trágya a vizeket és a levegőt is szennyezi, illetve az emberi egészségre is veszélyes.
A vizek eutrofizációját és az élővilág mérgezését okozza, ha véletlenül, árvizek révén vagy szándékosan az élővizekbe öntik az állati trágyát. Az utóbbi még annak ellenére is gyakori, hogy sok országban illegálisnak számít. A vizekből a trágyából származó mérgező anyagok az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerekre is kerülhetnek, ami például Kínában már most is nagy gondot okoz.
A levegőbe pedig olyan káros gázok kerülnek, mint az ammónia, nitrogén dioxid és hidrogén szulfid. Mindez a nagyüzemi állattartó telepek közelében élők egészségét kimutathatóan károsítja.
Emellett a trágya révén nagy mennyiségű metán is képződik, amely az üvegházhatáshoz járul hozzá, így a klímaváltozásban is jelentős szerepet játszik.
Az állatok betegségei (szalmonella, hepatitis A, stb.) a trágya révén szintén veszélyeztethetik az embereket is. A kezelésükre használt antibiotikumok nagy mennyisége egyre inkább antibiotikum-rezisztens baktériumok kialakulását eredményezi, ami egyre égetőbb problémát jelent napjaink orvostudománya számára is. www.theguardian.com/news/2019/mar/25/animal-waste-excrement-four-billion-tonnes-dung-poo-faecebook

bugenhagen 2019.09.16. 12:42:58

@Oppala: Köszönöm, olvastam már mindenféle vegán agymenéseket, és nem győztek meg. Amúgy pedig elvből nem olvasok el odahajigált linkeket. Aki nem képes arra, hogy az érveket a saját megfogalmazásában prezentálja, hanem csak annyira futja tőle, hogy "olvasd el ezt", meg "olvasd el azt", az nem vitaképes.

Állati táplálékra nincs szükségünk? Hát, nem tudom. Nagyon sok embernél komoly testi romlást okoz a vegán étkezés (rengeteget lehet erről olvasni különböző ex-vegán fórumokban és weboldalakon, youtbu-on), hiánytüneteket, a testi-lelki egészség romlását. Talán nem mindenkinél, de nagyon sokaknál. Az amúgy nem érv, hogy "nincs szükségünk állati táplálékra", mert hát például internet sincs szükségünk, meg teára és kávéra sincs szükségünk, meg csokoládéra, sincs, stb. stb., mégis igényeljük ezeket.

"Logikátlan megölni állatokat, ha olyan hasznosak a legelők fenntartásában." - már miért lenne logikátlan??? A legölt (az állatokat ugyanis nem megölik, hanem leölik vagy levágják) állatok helyére ugyanis újak kerülnek, tehát a legelő nem lesz elhagyatott.

Nyilván vannak problémák, amiket lehet kezelni illetve meg lehet oldani, mint ahogyan a növénytermesztésnek is megvannak a maga problémái és kihívásai ugyanúgy.

Oppala 2019.09.16. 13:00:18

@bugenhagen: Minden kérdésedre megtalálod a választ, és a tudományos tényeket a cikkekben és a forrásaikban. Ajánlom kommentelés előtt elolvasni. "Nagyon sok embernél komoly testi romlást okoz a vegán étkezés (rengeteget lehet erről olvasni különböző ex-vegán fórumokban és weboldalakon, youtbu-on)" Kérlek bizonyítsd a fantáziáidat, amik ellentmondanak egészséges vegánok milliónyinak személyes tapasztalataival és a tudományos állásponttal. "Az Ausztrál Dietetikusok Szövetsége, a Kanadai Dietetikusok Szövetsége, a Physicians Comittee for Responsible Medicine, a Brit Dietetikusok Szövetsége, és a több, mint százezer dietetikust számláló Academy of Nutrition and Dietetics is azon az állásponton van, hogy a megfelelően összeállított növényi étrend minden életkorban (beleértve a gyerekkort és az idősebb kort is) és állapotban (beleértve a szoptatás és terhesség időszakát is) teljes körű és kielégítő az ember számára. A Pécsi Tudományegyetem Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézete pedig az Orvosi Hetilapban közölt egy tanulmányt a növényi étrend előnyeiről, ami szintén ezt támasztotta alá. Sőt, ők a cikkben a növényi étrendet olyan bizonyos tipikus mai népbetegségek kezeléséhez és megelőzéséhez is megfelelő módnak tartották, mint az elhízás, a szív-érrendszeri és tumoros megbetegedések, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a csontritkulás. Ugyanezt támasztotta alá többek között a fenti szervezetek mellett a Harvard Health Publication két kutatása, a John Hopkins Közegészségtudományi Iskola, az American Journal of Clinical Nutrition és a JAMA International Medicine is egy tanulmányában. Továbbá ne feledkezzünk meg arról, hogy már a WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet is közzétette az állásfoglalását a vörös és feldolgozott húsok karcinogén hatásairól." www.cruelty-free-beauty.hu/l/miert-legyel-vegan/ Ha el lehet kerülni a hasznos állatok megölését, miért ne tennénk? Ha kutyákról lenne szó, akkor is azzal érvelnél, hogy születnek újak?

bugenhagen 2019.09.16. 14:41:39

@Oppala: Már mondtam, hogy az nem vitaképes, aki nem tud mást, mint linkeket hajigálni.
Az nem fantázia, hogy a vegán étrend sokaknak megártott, kivételesen most én is közlök egy linket, ahol össze vannak gyűjtve ezeknek az embereknek a történetei:

benhunt.com/stories-from-people-given-up-veganism/

De rengeteg más helyen is van.

A vörös és feldolgozott húsok karcinogén hatásairól annyit, hogy ez nagyon csekély, összesen annyit jelent, hogy kb. 3%-kal nagyobb esélye van annak rákot kapni, aki ilyeneket fogyaszt.

A kutyákról az a véleményem, hogy az európai kultúrkörben nem szokás kutyát enni, Ázsiában viszont sok országban szokás, ha az ott élőknek ez jó, engem nem zavar.

> Ha el lehet kerülni a hasznos állatok megölését, miért ne tennénk?
Mert éppen azért hasznosak, mert meg lehet őket enni, ez adja a hasznukat, szóval ez olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy ha el lehet kerülni a bor megivását, akkor miért ne tennénk - azért tenyésztjük őket, hogy megegyük. Ilyenformán a kérdés értelmetlen.

Oppala 2019.09.16. 17:01:43

@bugenhagen: Hiába mondod, nincs igazad, minden információ elérhető. A magukat vegánnak hazudó influencerek jelenségéről: prove.hu/13-dolog-ami-az-ex-veganokat-jellemzi/ A nem vegánok rosszul táplált gyerekei több százszor annyian vannak, mégsem erről írnak az újságok, ez hogy lehet? Néhány bizonyítatlan történet nem változtat azon a tudományosan bizonyított tényen, hogy a nem egyoldalú vegán étrend egészséges. "A vörös és feldolgozott húsok karcinogén hatásairól annyit, hogy ez nagyon csekély, összesen annyit jelent, hogy kb. 3%-kal nagyobb esélye van annak rákot kapni, aki ilyeneket fogyaszt." Kérlek utald át nekem minden hónapban a vagyonod 3%-át, hiszen ez csekély mennyiség! "A kutyákról az a véleményem, hogy az európai kultúrkörben nem szokás kutyát enni, Ázsiában viszont sok országban szokás, ha az ott élőknek ez jó, engem nem zavar." Tudnál a kérdésre is válaszolni? Tudod, erre: "Ha kutyákról lenne szó, akkor is azzal érvelnél, hogy születnek újak?" "Mert éppen azért hasznosak, mert meg lehet őket enni," Akkor a kutyákat is meg kell ölnünk, hiszen ehetőek. Próbáld ezt megbeszélni egy kutyabaráttal. A bor, vagy más alkohol ivására sincs semmi szükség.

bugenhagen 2019.09.16. 19:53:28

@Oppala: Csúsztatsz, torzítasz.
Mi az, hogy magukat vegánnak hazudó influencerek? Nem arról beszélek. Egyszerűen van egy cosmó ember, akinek nem tesz jót a vegán koszt, ennyi. Olyan is van, akinek jót tesz, meg olyan is, akinek eleinte jót, aztán pedig rosszat Ex-vegánok sora számol be arról, hogy amikor vegán volt, például kórosan lesoványodott, elveszett a libidója, nőknél elmaradt a menstruáció, fogszuvasodás lépett fel, memóriazavarok, izomtömeg-vesztés, stb. Amikor visszatértek a vegyes kosztra, a tünetek megszűntek. Mutogathatod nekik a szakértők szakvéleményét, ők maradnak a vegyes kosztnál, mert nekik az vált be. Ennyi.

>A nem vegánok rosszul táplált gyerekei több százszor annyian vannak, mégsem erről >írnak az újságok, ez hogy lehet?

Ez a hamis dilemma című technika. Nem két étkezés van a világon, vegán és nem-vegán, hanem ezerféle. A nem vegánok rosszul táplált gyerekei nem azért rosszul tápláltak, mert húst (tejet, tojást) is esznek, és egyébként dehogynem írnak ezekről, írnak bizony, nagyon is sokat.

>" Kérlek utald át nekem minden hónapban a vagyonod 3%-át, hiszen ez csekély >mennyiség!

Megint egy iszonyatos csúsztatás. A vagyonom 3%-ka konkrét összeg, a 3%-kal nagyobb esély viszont egy valószínűség. A legtöbb olyan ember, aki húst eszik, nem lesz rákos, vagy ha igen, akkor nem ezért. Például apám 81 éves, egész életében sok húst evett, mert szereti, és soha semmiféle rákja nem volt, most akkor mi van???

"Ha kutyákról lenne szó, akkor is azzal érvelnél, hogy születnek újak?" "
Nem gondoltam volna, hogy alapdolgokkal nem vagy tisztában.

Nos, akkor kezdjük az alapoknál.
A kutyákat az európai kultúrkörben (Ázsiát most hagyjuk) nem a húsukért tartják, hanem vagy mint munkakutyákat, vagy mint társasági kutyákat. Ezért nem is szokták megenni őket.
Ezzel szemben a tyúkokat, kacsákat, disznókat, pulykákat a húsukért tartják, ezért azokat meg szokták enni.
Így már érthető?
Ezzel az erővel én is megkérdezhetném, hogy ha a répát megeszed, akkor a rózsát miért nem eszed meg?

bugenhagen 2019.09.16. 21:27:57

@Oppala: Egyébként én is kutyabarát vagyok. 25 éve mindig volt/van kutyám, egy időben 4 volt egyszerre, tavaly óta már csak egy, mert a másik kimúlt (és nem meghalt).

Oppala 2019.09.17. 12:47:03

@bugenhagen: Vannak néhányan, akik nem etikai okból próbálják ki a vegán étrendet, ezek közül páran rosszul csinálják, és abbahagyják. Ennek nincs jelentősége, mert a számuk nem szignifikáns. Csak Európában 75 millió vegán, és vegetáriánus él, és legalább ugyanennyien csökkentik tudatosan a húsfogyasztásukat etikai, ökológiai és egészségügyi okokból. www.livekindly.co/75-million-vegans-vegetarians-europe/ A tudományos álláspontot a megfelelően összeállított vegán étrend egészséges voltáról már linkeltem, de még egyszer ha valaki nem olvasta volna még. www.cruelty-free-beauty.hu/l/miert-legyel-vegan/
Hanyag szülők mindenféle étrenden alultáplálják a gyerekeiket, de a médiának a vegán szó az ultimate clickbait, ez okoz torzulást az emberek fejében, pedig bizonyított, a jó hír, hogy semelyik életkorban sincs szükség állati élelmiszerre. 370 1 és 3 év közötti vegán, vegetáriánus és mindenevő gyerek egészségét vizsgálták Németországban, az eredmény: a vegán gyerekek sem magasságban, sem súlyban nem voltak elmaradva. www.zdf.de/verbraucher/volle-kanne/vegane-ernaehrung-bei-kindern-100.html
A 3% sok, vagy kevés? Hány százaléktól kell foglalkozni egy problémával?
Te megint nem a kérdésre válaszoltál, pedig egy könnyen érthető eldöntendő volt. Igen, vagy nem? Nem mások étkezési szokásai volt a kérdés. Először azt mondtad, az elég indok az ölésre, hogy ehető-e a hús. Tehát a kutyákat jogos megölni, ha utána megesszük őket. Most is emellett érvelsz, hiszen azokat az állatokat is jogos megenni, akiket ezért tartunk, tehát, ha egy telepen kizárólag vágásra szaporítunk kutyákat, akkor teljesen jogos és etikus megölni és megenni őket.
A rózsának nincs akkora tápértéke és ízélménye, mint a répának, de mivel az állatokkal ellentétben a növények nem éreznek fájdalmat, nincs tudatuk, és élni akarásuk, morálisan nem lenne elítélhető egyik megölése sem.
Kutyabarátként simán a megölésük mellett érvelsz, ami fura.

bugenhagen 2019.09.17. 14:00:17

@Oppala: A 3% kevés, mondhatni nem szignifikáns. Szerintem legalább 20% fölötti értéknél mondhatjuk, hogy szignifikáns (de még az sem biztos).
Én morálisan nem ítélem el az állatok leölését (NEM megölését, mert azt az emberre mondjuk), levágását, úgyhogy ezen nem érdemes rugózni. Morálisan az abortuszt ítélem el, amire viszont a vegánok érzéketlenek, mivel az állati életet többre becsülik, mint az emberit, ami fura. Azokat a kutyákat, amiket leölnek, általában ezért is tartják. Egyébként Európában is van hagyománya kutyák megevésének, nem is akárhol, hanem Svájcban.

Szerintem meg nem mindenkinek való a vegán étkezés, sokaknál okoz súlyosan kellemetlen tüneteket. De ha valaki vegán akar lenni, hát legyen, csak ne akarja másokra ráerőltetni, főleg nem a gyerekeire. A gyerek majd eldönti felnőttkorában, hogyan akar étkezni. És persze kutyát-macskát vegán módon tartani állatkínzás.

Oppala 2019.09.18. 14:28:37

@bugenhagen: Szerintem se sok a fizetésed 3%-át átutalni nekem, mondhatni nem szignifikáns. "Én morálisan nem ítélem el az állatok leölését" Akkor a kutyákat, macskákat is nyugodt szívvel lehet ölni? "NEM megölését, mert azt az emberre mondjuk" Azért találtunk ki más szavakat ugyanarra a dologra, hogy elfogadhatóbb legyen a szörnyűség. hu.wikipedia.org/wiki/Karnizmus "Morálisan az abortuszt ítélem el, amire viszont a vegánok érzéketlenek" Hazugság. Hány felmérést végeztek a témában? "az állati életet többre becsülik, mint az emberit" Hazugság. Ajánlom a veganizmus fogalmának megismerését: "A veganizmus az állati eredetű termékek használatának mellőzése és az ehhez kapcsolódó filozófia, ami elutasítja az érezni képes állatok árucikk státuszát; amely megnyilvánul a táplálkozás, a szórakozás, a ruházkodás és a higiéniai termékek választásában is." hu.wikipedia.org/wiki/Veganizmus "Azokat a kutyákat, amiket leölnek, általában ezért is tartják." És ettől ez már helyes? Ettől azok az állatok már nem akarnak tovább élni, nem küzdenek az életükért a megölésük során? "Egyébként Európában is van hagyománya kutyák megevésének, nem is akárhol, hanem Svájcban." Mindegy hányan csinálják, szükségtelen és morálisan nem igazolható. "A gyerek majd eldönti felnőttkorában, hogyan akar étkezni." Nyilván, addig nyugodtan egyen édességet, chipset, igyon hozzá kólát és energiaitalt, vagy amit csak akar. Minden szülő kontrollálja mit eszik a gyereke. "És persze kutyát-macskát vegán módon tartani állatkínzás." Hazugság. Itt tudsz rendelni megfelelő vegán állateledelt és informálódhatsz a témában. www.vegapet.hu

Oppala 2019.09.18. 14:50:24

"tudományos körökben arról sincs már vita, hogy a fenntarthatóság, és a felmelegedés lassítása érdekében nagyon üdvös lenne csökkentenünk a hús- és a tejtermékek fogyasztását, tehát pont azokét a dolgokét, amik előállítását az EU évente több mint 9000 milliárd forintnyi euróval támogatja. Sőt, az ideális, de környezeti szempontból is fenntartható étrendhez egy átlagos európainak 77 százalékkal kellene csökkentenie a vöröshús-fogyasztását, és minden más húsból jócskán vissza kellene vágnia" 444.hu/2019/09/18/nagyon-beteg-a-vilag-agrartamogatasi-rendszere

bugenhagen 2019.09.19. 12:49:52

@Oppala: Köszönöm, továbbra sem érdekel a linkek hajigálását, nem kattintok rá egyikre sem. (én sem tolok linkeket).
Nem, egyik sem hazugság, amit írtam.
Nem, nem azért találtunk ki más szavakat, hogy bármit is igazoljunk,, hanem azért, mert az emberi minőségileg más, mint az állat. Normálisabb helyeken ezt a nyelv is tükrözi.

Szerintem az állatok leölése nem erkölcstelen és nem is szükségtelen.
Minden vegánnál azt tapasztaltam, hogy szerintük az állatuk aranyosak, cukik, védendők, "szeretetbombák", míg az emberek kártékonyak, undorítóak, fölöslegesek és úgy általában véve az a jó, minél ha minél kevesebben vannak. Ezért is nem érdekli őket az abortusz, mert alapjában véve emberellenesek.
A kutyák-macskák vegán táplálása bizony állatkínzás, attól még, hogy egyes agyamentek ezze kínozzák a kedvenceiket, nem lesz elfogadható. Saját kutyáimon-macskáimon is tapasztaltam.

Oppala 2019.09.19. 14:08:34

@bugenhagen: Szóval nem érdekel a valóság. Sokan olvassák a kommentjeimet, ők értékelik. "Nem, egyik sem hazugság, amit írtam." Kíváncsian várom a bizonyítékaidat. "hanem azért, mert az emberi minőségileg más, mint az állat." Ez nem ok arra, hogy ugyanarra más szavakat találjunk ki. "Szerintem az állatok leölése nem erkölcstelen és nem is szükségtelen." Akkor ha étkezési céllal valaki megöli a kutyádat, természetesen fizetne érte, akkor az rendben lenne? "Minden vegánnál azt tapasztaltam..." Hány vegánnal beszéltél erről a témáról? Hány tudományos kutatást olvastál a témáról? Tudod, miért hibás és értelmetlen általánosítani? "A kutyák-macskák vegán táplálása bizony állatkínzás" Mivel tudod bizonyítani a fantáziádat? A kapható tápok bevizsgáltak, engedélyezettek, évek óta bizonyítanak. "Saját kutyáimon-macskáimon is tapasztaltam." Hány évig adtál nekik, és milyen vegán tápot?

bugenhagen 2019.09.19. 15:24:57

@Oppala: Az enyémeket is sokan olvassák, hogy szerintük nem hazugság.

> Ez nem ok arra, hogy ugyanarra más szavakat találjunk ki
De, bizony, hogy ok. Az állatokra más szavakat használunk. Az ember meghal, az állat kimúlik (elpusztul, elpatkol, stb.). Az embert megölik, az állatot leölik, levágják. stb. stb. A magyar nyelv ilyen, mindig is ilyen volt (más nyelvek is egyébként). Nyilván nem véletlenül.

>Akkor ha étkezési céllal valaki megöli a kutyádat, természetesen fizetne érte, akkor az >rendben lenne?
Én nem adnám oda ilyen célra, de ha valaki úgy dönt, engem nem zavar (Svájcban még néhány évtizede is szokás volt, talán még ma is az).
Figyelj, vannak olyanok, akik kedvtelésből tartanak disznót. Nekik az sem tetszik, hogy mások levágják a disznókat, de attól még a disznókat levágják és megeszik, ha arra tartják őket.

>Minden vegánnál azt tapasztaltam..." Hány vegánnal beszéltél erről a témáról?
Legalább egy tucattal, kivétel nélkül mindegyikük azt mondta, hogy nem érdekli őket az abortusz témája. A naposcsibe, az igen, az emberi magzat, az meg kit érdekel.
Nem tudom, hogy vannak-e tudományos kutatások a vegánok hozzáállásáról az abortuszhoz, még nem találkoztam ilyenekkel.

>Tudod, miért hibás és értelmetlen általánosítani?
Ez egy álkérdés... Mindig mindenki általánosít, máskülönben nem lehetne élni, mert nem lehet mindig mindent egyenként vizsgálni. A világ így működik, másként nem is tudna.

>A kutyák-macskák vegán táplálása bizony állatkínzás" Mivel tudod bizonyítani a >fantáziádat?
Mivel tudod bizonyítani, hogy ez "fantázia"?

>"Saját kutyáimon-macskáimon is tapasztaltam." Hány évig adtál nekik, és milyen >vegán tápot?

Azt tapasztaltam, hogy a növényi táplálékokat nem szeretik, például rizs, krumpli, zöldségek, gabona - egyikhez sem fűlik a foguk. Ellentétben mondjuk egy jó kis velőcsonttal (kutya) vagy például májkrémmel (macska), ez 100-ból 100-szor bejön.

Amúgy meg húsevő állatok, igaz?

bugenhagen 2019.09.19. 15:31:58

@Oppala: Külön világban élünk. Tudod, én falusi gyerek voltam. Abban az időben a falvakban még elég komoly állattenyésztés folyt. Minden háznál volt minimum tyúk meg disznó, de sok helyen volt még kacsa, liba, pulya, tehén, ló, de még nutria is. Nekem az állat nem valami egzotikus cukiság, hanem a természet része. Nem filmekből meg netes videókból ismerem az állatokat.

Na, szóval ebben a világban az emberek még maguk vágták le az állatokat. Láttam egy tucat disznóvágást - még segédkeztem is a böllérnek -, az ebédre való tyúkot, kacsát a nagymamám vágta le, azt is sokszor végignéztem. Egyáltalán nem volt tőle rossz érzésem, és másnak sem - az egész faluban nem akadt egy vegetariánus vagy vegán sem. És a gyerekek egészségesek voltak, kövér gyerek szinte nem is akadt. A tejet a szomszédból hoztuk, frissen fejték, még tőgymeleg volt, amikor elhoztuk. Senki nem volt rá allergiás.

Abban az időben nem volt még kutya- meg macskatáp sem, egyszerűen nem létezett ilyesmi. A kutyák meg a macskák többnyire húsos-zsíros ételmaradékokat kaptak, és ezzel elvoltak. Azt is láttam, milyen az, amikor a macska madarat, egeret fog, és játszik vele, jóízűen megeszi, "játszik mint macska az egérrel" - ez a kifejezés nem véletlenül született meg. Sok ilyen dolgot láttam. Ezért is tudom pontosan, hogy a kutya meg a macska bizony ragadozók, és a ragadozók étrendje való nekik, fütyülök rá, hogy akárki bevizsgálta - ragadozókat növényi koszton tartani állatkínzás. A haszonállatok arra valók, hogy megegyük őket, pár évtizede ezt még mindenki tudta, ma már a városban nevelkedett, természettől elidegenedett generációk jönnek mindenféle agymenéssel, ami az általános társadalmi hanyatlás egyik jele.

Oppala 2019.09.19. 16:05:50

@bugenhagen: Nem tudtad megindokolni, bizonyítani, hogy a degradáláson, érzelmi eltávolításon, a bűn elfogadhatóvá tételén kívül van más oka az állatok ellen elkövetett kínzások, és ölés máshogy nevezésének.

"Én nem adnám oda ilyen célra" Hogyhogy nem? Minden húst meg kell enni, ami ehető, az állatok azért vannak, nem? Nyugodt szívvel végig tudnád nézni, ahogy kutyák torkát elvágják, percekig szenvednek és meghalnak? "attól még a disznókat levágják és megeszik, ha arra tartják őket." Ez nem teszi morálisan elfogadhatóvá.

"hogy nem érdekli őket az abortusz témája." Ez nem jelenti, hogy az állatokat felsőbbrendűnek tartják. "Nem tudom, hogy vannak-e tudományos kutatások..." Akkor csak a saját véleményedet állítod be igazságnak. A kettő között hatalmas különbség van. hu.wikipedia.org/wiki/Secundum_quid

"A világ így működik, másként nem is tudna." A társadalom ettől szenved, emiatt nyomodnak meg életek, ennek segítségével öltek meg a nácik emberek millióit.

"Mivel tudod bizonyítani, hogy ez "fantázia"?" "a significant and growing body of population studies and case reports have indicated that cats and dogs maintained on vegetarian diets may be healthy" www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5035952/ A temékeket bevizsgáltatták, és emgedélyezettek, állatorvosok ajánlják őket allergia esetére. Sokkal jobbak, mint a vágóhídi hulladékból készült nem vegán eledelek.

"a növényi táplálékokat nem szeretik" Nem ez volt a kérdés, hanem hogy megfelelő, bevizsgált vegán tápot mennyi ideig adtál nekik.
"Amúgy meg húsevő állatok, igaz?" „A kutyáknak és a macskáknak tápanyagokra van szükségük, nem összetevőkre. Nincs arra vonatkozó tudományos bizonyíték, hogy ne lehetne növényi-, ásványi- és szintetikus összetevőkből olyan eledelt készíteni, ami mind íz-, mind tápanyag-, mind biológiai hasznosíthatóság szempontjából tökéletesen kielégíti annak a fajnak a szükségleteit, amely számára készült.”
- Prof. Andrew Knight, University of Winchester"

A részletes visszaemlékezésed a gyerekkorodra nagyon érdekes, de semmit sem bizonyít az állításaid közül. Most már nincs szükség állatok tárgyként kezelésére, testrészeik, váladékaik fogyasztására.

bugenhagen 2019.09.20. 08:57:23

@Oppala:
>Nem tudtad megindokolni, bizonyítani, hogy a degradáláson, érzelmi eltávolításon, a >bűn elfogadhatóvá tételén kívül van más oka az állatok ellen elkövetett kínzások, és >ölés máshogy nevezésének

Azzal bizonyítom, hogy rámutatok arra a tényre, hogy az emberi és az állati élet nem egyforma értékű, és nem kezelendő egyformán (mellesleg ezt a jogrendszer és az erkölcs is tükrözi).

Ez a Wikipedia szócikk egyáltalán nem releváns. Nekem az összes tapasztalatom a vegánokkal az, hogy az embereket utálják, lesajnálják, lenézik, ugyanakkor az állatokat felmagasztalják. Még egyetlen vegánnal sem találkoztam, akit az abortusz érdekelt volna (és jó néhánynál rákérdeztem).

Tudod, a vegánok önellentmondásba keverednek, amikor azzal jönnek, hogy a kutyát-macskát etessük növényi táplálékkal. Mert egyrészt azzal szoktak jönni, hogy az emberi szervezet a növényi táplálék megemésztésére való (most ne menjünk bele abba, hogy ennek mennyi az igazságtartalma), mikor viszont azt hallják, hogy a kutyának - tipikus húsevő, az egész szervezete állati táplálék emésztésére van optimalizálva - akkor meg azt mondják, hogy ja, az nem is érdekes... Most akkor fontos, vagy nem fontos, hogy a szervezet mire van optimalizálva??? Embernél fontos, kutyánál-macskánál meg mégsem???

A gyerekkori tapasztalataim azt bizonyítják - amit egyébként már sokan megállapítottak rajtam kívül -, hogy a mai vegán mozgalom a természettől elidegenedett, az állatokat dokumentumfilmekből meg házi kedvencek révén ismerő városi generáció szellemi terméke. Akik állatok között nőnek fel, azoknak meg sem fordul ilyesmi a fejében.

bugenhagen 2019.09.20. 08:59:47

@Oppala: Javaslok egy egyszerű kísérletet. Tegyél le egy kutyának jobb oldalra egy szárított disznófület, bal oldalra pedig a legjobb minőségű vegán kutyatápot. Aztán nézd meg, melyiket választja - az állatok ösztönösen azt a táplálékot választják, ami a legjobb nekik.

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) erdekes (2) érdekes (81) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/