Régi tartósítószereink: a jég
érdekességek az élelmiszer tartósítás történetéből (3.)

„Olyan, mint a jégverem!” – ismerős? „A dermesztően hideg helyiségről mondjuk. Előfordul, hogy az érzéketlen, minden iránt közömbös emberről is elhangzik. Nőről is mondják becsmérlőleg (vö. Hideg, mint a jég).” – írja Ujváry Zoltán. A régi jégvermek többnyire szalmával fedett gödrök voltak, melyekbe a téli időszakban hordták a befagyott folyókról vagy tavakról metszett jeget többnyire - de ne szaladjunk ennyire előre!

Mezopotámiában több ezer évvel ezelőtt már léteztek hűtővermek, amelyekbe a hegyekből szállítottak jégdarabokat. A vermeket gondosan letakarták faágakkal, hogy jobban megvédjék a melegtől. A sumérok kedvelték a hűtött italokat, többféle sört is készítettek (akárcsak a görögök) – hiába, a mai Irak területén elhelyezkedő folyóköz a sumérok idejében sem lehetett sokkal hűvösebb…

selection_of_ice_tools_1.jpg

A jégszállítás eszközei a 19-20. században

A mediterrán – tehát igencsak meleg – vidék ókori népei is ismerték a jéggel való hűtés luxusát. Nero császár (Kr. u. 37-68.) nagy kedvelője volt a fagyos nyalánkságoknak: az antik rómaiak a gyümölcsleveket mézzel édesítették, ibolyával, fahéjjal, korianderrel és rózsavízzel fűszerezték. Ezek a hűtött édességek leginkább a mai jégkására hasonlíthattak. A jeget többnyire az Alpokból hozták a futárok bőrbe, szalmába csomagolva a leggazdagabbak számára. A svájci Bázel közelében a régészek a 2010-es években olyan több méter mély nyílásokat fedeztek fel, melyeket a rómaiak egyfajta hűtőszekrénynek használhattak. A jég és a hó télen elöntötte a nyílásokat, mely lehetővé tette a rómaiak számára a sajtok, borok és az osztriga tartását a melegebb hónapokban is (a hó a legutóbbi kísérletekben egészen júniusig elállt a nyílásokban!).

A rómaiak étkezési szokásokról itt és itt és itt írtunk korábban.

Nagy Sándorról jegyezték fel, hogy katonatisztjeinek a csaták előtt szűz hó, gyümölcslé és bor keverékéből álló frissítőt szolgáltatott fel. Indiai hadjárata során (Kr. e. 327-326) Petra városának ostromakor harminc jégvermet ásatott, melyeket lombokkal fedetett le. Ide hozták a Hindukus hegység havát, melyből valóban „hódító" hideg élénkítő szer készült: Sándor serege bevette a várost.

Európa határain túl, a keleti világban is alkalmaztak néhány hűtési praktikát. Egy ókori, kínai verseskönyvben olvashatók azok a sorok, amelyek egy jégverem rituális fölnyitásáról és használatáról szólnak.

Iránban a Kr. e. 5. század óta alkalmaznak sajátos épületeket a jég tárolására és az élelem hűtésére. Ez a Yakhchāl azaz „jéggödör”, mely egy földalatti tároló veremből és egy jellegzetes felszín feletti részből áll. Egyes több száz éves példányai ma is alkalmasak a jég eltárolására akár egész nyáron.

yakhchal_of_yazd_province.jpg

Régi Yakhchāl az iráni Yazd településről

A középkori Európában már egyes nagy urak túlzásba is vitték a jég élvezetét. Így járt az anekdota szerint Habsburg Károly spanyol herceg (1545-1568) is (aki számunkra elsősorban Friedrich Schiller költő 1788-ban bemutatott Don Carlos című művéből lehet ismert), aki 1568-ban tüdőgyulladás következtében halt meg, amely feltehetően a túl sok jeges ital fogyasztásának következménye volt – talán nem véletlenül éppen a forró Spanyolhonban érte ilyen vég, már ha hinni lehet e történetnek...

800px-alonso_sanchez_coello_infant_don_carlos_of_spain_google_art_project.jpg

Alonso Sánchez Coello festménye a nyalakodós spanyol hercegről 1584-ből

Amíg Európa legnagyobb jégbeszállítói a 19. század elején a norvégok voltak, addig Dél-Amerikát és Távol-Keletet az észak- amerikaiak látták el vele.

1280px-norway_ice_trade.jpg

Jégberakodás Norvégiában a 19. század végén

Jellemző a korabeli viszonyokra, hogy amikor Londonba először érkezett nagyobb mennyiségű jég, a helyi hatóságok nem rendelkeztek arra alkalmazható vámszabályokkal. Mire az ügyet adminisztrálhatták volna, addigra a 300 tonnányi áru elolvadt…

world_ice_trade_1856.png

Az észak-amerikai jég útja a világkörül a 19. század közepén

Mint sok minden más, a jégvermek végét is a technikai fejlődés hozta el: az első „hideg csináló gépet” az amerikai John Gorrie szabadalmaztatta 1851-ben.

gorrie_ice_machine.png

John Gorrie jégmasinája korabeli ábrán

Az alig pár évvel később feltalált, Ferdinand Carré-féle abszorpciós hűtőszekrény szenzációszámba ment, hiszen kánikulában akár két, néha három napig is frissen lehetett tartani benne az élelmiszert – ám még csaknem száz évre volt szükség a hűtőgépek általános elterjedéséhez! Egészen a 20. század közepéig a magyar gróf éppen úgy jégveremből hozatta a hűtött pezsgőt, mint ahogy a paraszt a kútba eresztette róka ízű házi borát.

lossy-page1-1280px-girls_deliver_ice_heavy_work_that_formerly_belonged_to_men_only_is_being_done_by_girls_the_ice_girls_are_delivering_nara_533758_tif.jpg

Az első világháború az addig hagyományosan férfimunkának számító jegesember szakmában is munkaerő hiányt eredményezett, így ez a „lehetőség” is megnyílt a női munkavállalók számára (jégszállító lányok az USA-ban az első világháború idején)

A 20. század első felében, hazánkban a falusi és városi kocsmák jellemző tartozéka volt a jégverem, hiszen a hűtött italt nem vetette meg nyáron a vendég sem.

mujeg1.jpg

Az 1910-es években már egyes vidéki városokban is láttak potenciált az élelmes üzletemberek a műjég bizniszben, mely azonban még mindig a hagyományos jégvermeket szolgálta ki ekkor (hirdetés a „Békés” című lapból, 1913. május 4.)

mujeg2.jpg

Persze egy kis piackutatás nem ártott volna itt se a befektetőknek…

Főuraink vidéki kastélyai elképzelhetetlenek voltak jégvermek nélkül. Sokunknak mára inkább csak retro-filmes élményeinkből ismert a jegesember fogalma, aki a jeget a régi pesti bérházakba is be-behordta, ahogyan a "fridzsider-szocializmus" is inkább a történelemkönyveink mint emlékeink tartozéka, pedig mint láthatjuk az a bizonyos fridzsider korántsem volt mindig olyan természetes...

Balázs

Nem volt elég? További táplálkozástörténeti érdekességek várnak facebook-oldalunkon!

Források:

Rédey Judit: Hideg nyalat és spanyol tekercs. A fagylalt, a jégkrém és a parfé története (Budapest, 2007).

Új Néplap (2004) 175. szám.

Ujváry Zoltán: Gömöri magyar néphagyományok (Miskolc, 2002). 

Képek: wiki.

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr2514599956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) érdekes (81) erdekes (2) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/