Csokoládépuding gyümölcs - ez most komoly?

20 különleges gyümölcs, amikről még nem nagyon hallhattál, avagy ami tuti nem terem meg a nagypapa kertjében - 1. rész

1. Nyugati szamócafa „eper” - a mediterrán eperfa

448px-strawberry_tree_berry.jpg

(kép: Nealmarques, wikipedia.org)

A nyugati szamócafa a hangafélék családjába tartozó örökzöld cserje, a Földközi-tenger partvidékén, Portugáliában, és DNY-Írországban is gyakori.  Mézelő virága van, a méznek van egy enyhén keserű íze. Termése ősszel érik be az előző évi virágokból. A gyümölcs 2 cm átmérőjű, piros, mirigyes bogyó. Latin neve Arbutus unendo, melyben an unendo állítólag Plinius, ókori római polihisztor mondására utal, azaz "unum tantum edo" , „csak egyet eszem”. Azt nem tudni, hogy ezzel arra utalt-e annyira finom a gyümölcs, vagy épp az ellenkezőjére.

Jarded Rydelek, a Weird Fruit Explorer („Furcsa gyümölcs felfedező”) szerint kissé a mangóra és az őszibarackra hasonlít az íze, enyhén savanykás, mint a még épp éretlen őszibaracké. Itt is egy videó a gyümölcs teszteléséről: 

A nyugati szamócafa eperből elsősorban lekvárt és alkoholos italokat készítenek, mint például a portugál medronho, ami egy erős brandyféleség, vagy az albán raki. Sütiket is készítenek belőle.

arbutus_unedo_crumble_cake.jpg

Faszamóca morzsa torta (kép: NzFauna, wikipedia.org)

Plusz érdekesség: a nyugati szamócafa, mint szombólum

275px-escudo_de_madrid_svg.png

Nyugati szamócafa és medve Madrid címerében.

Hieronymus Bosch, az elég rejtélyes középkori holland festőnek a Gyönyörök kertje című hármas oltárképén is megjelenik a nyugati szamócafa faepre. Korábban, a XVII. század elején Eper-festménynek is nevezték a művet, később pedig Vágynak.

hieronymus_bosch_the_garden_of_earthly_delights_garden_of_earthly_delights_ecclesia_s_paradise.jpg

Találd meg az összes epret a képen! Hieronymus Bosch: A gyönyörök kertje - középső panel

hieronymus_bosch_038.jpg

Emberek szüretelik a faszamócát, valaki talált egy óriás példányt. Közben egy bagoly figyel.
(Hieronymus Bosch: A gyönyörök kertje - középső panel részlet)

2. Csokoládépuding gyümölcs vagy fekete datolyaszilva

5436526023_e73f21a9ac_b.jpg

(kép: Scott Zona, flick.com) 

A csokoládépuding gyümölcs egy trópusi ébenfafaj (Diospyros nigra) termése. Mexikóban, a Karibi térségben és Kolumbiában elterjedt. A gyümölcs megjelenésre paradicsomszerű, 5-10 cm átmérőjű. Mikor beérik, a belseje puhává és sötétbarnává válik, akárcsak egy csokoládépuding. Állítólag kissé az íze is ehhez hasonlít, egy kis mogyorós, kávés beütéssel.  Éretlenül nem ajánlatos kipróbálni, mivel ekkor még keserű, és irritáló hatású. Az éretlen gyümölcsöt könnyű kiszúrni, mivel a gyümölcshús keményebb és világosabb.

 A videó alapján nem túl guszta: 

4. Ackee

weird-fruit-ackee-2.jpg

(kép: marymount.edu)

Az ackee egy trópusi szappanfaféle (Blighia sapida) gyümölcse. Ez a fa eginkább a nyugat-afrikai trópusi vidékeken, és Karibi térségekben elterjedt. Közeli rokona a licsinek és a vadgesztenények. Maga az ackee is elég bizarrul néz ki, mintha tényleg a licsi és a gesztenye ötvözete lenne.

2013_11-411-169_akee_fruit_part_seed_aril_i-s_bobo-dioulasso_bf_thu14nov2013-0953h.jpg

Ackee termés keresztmetszete. (kép: Rik Schuliring, wikipedia.org)

A termés körte alakú, érett állapotban a színe világos piros, narancssárgás. A belsejében általában 3 db fekete fényes mag található, melyek fehéres-sárgás, krémes-szivacsos húsrétegeken csücsülnek, ezek a magleplek. A maglepleket szokták fogyasztani. Állítólag a rántottához hasonlít az íze. A jamaikai konyha különösen kedveli az ackee-t, híres nemzeti ételük a sózott, szárított tőkehal ackee-val.

800px-ackee_and_saltfish.jpg

 Jamaika nemzeti étele: ackee szárított, sózott tőkehallal és coleslaw saláta, egy igazi soul food
(kép: gailf548, wikipedia.org)

Plusz érdekesség: a jamaikai hányás kór

Az éretlen ackee, és az ehetetlen részek fogyasztása 6 óra múlva hasi panaszokat, hányást, rohamokat, dehidratációt, akár kómát és halált is okozhat. Ezt a mérgezéses kórképet hívják jamaikai hányás kórnak Ez bennük található hypoglicin nevű toxin miatt van. A toxin gátolja a zsírok lebontását, így azok a májban felhalmozódnak. A cukoranyagcserében is zavarok alakulnak ki, ha kiürültek a szervezet glükózraktárai (glikogén). Így hipoglikémia lesz, azaz a vércukorszint a normálisnál alacsonyabbá válik.

 Ebben a videóban például halálos trópusi gyümölcsként hirdetik: 

4. Buddha keze vagy ujjas citrom

800px-buddhas_hand_1.jpg

Én még nem tudom eldönteni ijesztő vagy vicces-e, ahogy ez a citromféle kinéz, de ha egyszer látja az ember, sosem felejti el, az biztos. A növény a Távol-Keleten őshonos, Indiára és Kínára vezethető vissza.

Ennek a citromnak viszont nincs se leve, se citromszerű húsa. Igazából Kínában nem is eszik meg. A buddhista vallás kedvelt spirituális gyümölcse, a hagyomány szerint Buddha az összezárt ujjú gyümölcsöket részesíti előnyben a nyitott ujjúakkal szemben, mivel ezek az imára zárt ujjakra hasonlítanak. Ezt a citromot főleg vallásos ételfelajánlásként használják a buddhizmusban, templomokat és otthonokat díszítenek vele, nagyon kellemes illataromája miatt. Tehát természetes légfrissítőként népszerűbb, mint ételként. Valamint Új Évi ajándéknak is tökéletes, ha valaki épp Kínába hivatalos szilveszterezni.

1024px-castello_collezione_degli_agrumi_06.jpg

Összezárt ujjak (kép: Sailco, wikipedia.org)

A konyhában elsősorban desszerteket ízesítenek vele, kandírozott gyümölcsöt készítenek belőle és alkoholos italokat.

Azért a Weird Fruit Explorer arc ezt is megkóstolta nyersen: Szerinte a citromhoz hasonlít leginkább, csak kevésbé erős az íze.

menton_val_rahmeh_05.jpg

Maga a növény is elég impozáns
(kép: Parisette, wikipedia.org)

Hamarosan folytatjuk a sor a következő 4 különleges gyümölcs bemutatásával. A lista legvégén pedig megismerheted a világ talán leggyönyörűbb gyümölcseit.

 

Kövest a Napi Táptudást a blog.hu-n és/vagy a Facebookon, hogy ne maradj le a folytatásról!

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr3811783243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) erdekes (2) érdekes (81) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/