Először is szeretném megköszönni, hogy megosztottad a Napi Táptudás posztját az oldaladon, és köszönöm, hogy kifejtetted a véleményed. Szerintem túlzottan magadra vetted az egyik posztomat. Úgy érzem, úgy helyes, ha erre válaszolok, mivel a szakmai kompetenciámat is kritizáltad. Ami valahol érthető, mert nem ismersz. Engedd meg, hogy én is kifejtsem az álláspontomat.
Nemrég az alábbit nyilatkoztad a posztról és a kompetenciámról a Facebook oldaladon:
Ha ennyire jelentéktelennek titulálod a Napi Táptudás posztját, és szakmai beleszólási „jogomat” a témába, nem is értem miért kellett ezt így kitenni.
Igazából én az Update munkásságának egy részét nagyon is elismerem. Felhívja a figyelmet arra, hogy túlsúlyos embereknek célszerű csökkenti a bevitt szénhidrátmennyiséget, menüket, recepteket is ajánl, emellett a testmozgás népszerűsítésének elkötelezett híve. Sőt vannak sajátmárkás termékei, mely számos alap élelmiszerterméket gondol újra szénhidrátcsökkentett formában. Ezeket a sikereiteket senki sem kérdőjelezheti meg, még ha nincs is orvosi vagy tudományos végzettséged.
A nagy szénhidrát-hisztéria című posztban valóban volt egy rész az Update-hez hasonló bizniszek irányvonalának is szánva, de a poszt alapvetően nem rólatok szólt. Hanem a szénhidrátokról keringő tévhitekről, és a szénhidrátcsökkentés szélsőségesebb, már-már ideologikus vonaláról. Nem is olyan régen még a koleszterin és a zsírok voltak kikiáltva ellenségnek, most pedig a szénhidrátok.
Szakmai szemmel nézve úgy vélem, az Update kommunikációja akarva-akaratlanul, de könnyen összezavarhatja a fogyasztókat a szénhidrátokkal és azok táplálkozás élettani szerepével kapcsolatban. A szénhidrátok árnyoldalait nagyon hatékonyan kommunikálja, de ez nincs egyensúlyban a túl kevés szénhidrátfogyasztás hátrányainak bemutatásával. Számos egyéb alap élelmiszerünk összetevőinek veszélyeire felhívja a figyelmet (pl. finomított cukor), de a saját termékek összetevőinek esetleges veszélyei nincsenek ilyen precízen reprezentálva.
Ami a posztomban valóban támadható lehet, az a saját gasztronómiai ízlésem és amilyen stílusban ezt kifejtettem, ezt nem tagadom. Én nem az Update termékeket kívánom, hanem az annál egyszerűbb ételeket. Sajnálom, ha ez bántó volt bárkire nézve. Úgy gondolom, élelmiszertermékek kulináris kifinomultságáról véleményt formálni van képesítésem, ugyanis igaz, hogy csak nemrég kezdtem ezt a szakmát, de szakács is vagyok. Bár ízlésről véleményt formálni ugye mindenkinek van joga.
Biológus és táplálkozástudományi végzettséggel rendelkezem. Részt vettem már táplálkozás-biokémiai, nutrigenomikai kutatásban, külföldi ösztöndíjjal is, ráadásul elhízással, zsírszövet-biokémiával kapcsolatos területen. Biológusként és táplálkozástudományi szakemberként is tudom, mi az a GMO, én magam állítottam már elő például GMO baktériumokat. Jelent már meg hivatalos szakmai írásom is, többek között külföldi dietetikai szaklapban. Önkéntes táplálkozási szakértőként tevékenykedem egy civil szervezetnél. A szervezet célja, filozófiája, hogy az egészséges táplálkozásnak fenntarthatónak is kell lennie. Úgy vélem az emberi fajt és táplálkozását érintő gasztrobiológiai témakörökben van kompetenciám véleményt formálni. Ettől függetlenül bármilyen szakmai oldalról szívesen fogadok építő jellegű kritikát.
A koromat firtató megjegyzéseddel pedig nem bántottál meg, talán a te véleményformálási jogodat is támadták ezzel fiatalabb éveidben.
Sok sikert kívánok az Update további fejlődéséhez, és korrekt tudományos információ közlésében, esetleg termékek fenntarthatóbbra formálásában szívesen segítek. Például bambuszrost helyett, ha ajánlhatom, próbáljátok ki az itthon is megtermelhető szárazhüvelyesekből kinyert élelmi rostokat. Ez szerintem egy nagyon update húzás lenne.
Nem támogat engem a ’cukorlobbi’, akármit is értettél ezalatt.
Tisztelettel:
Papp Andi
Aki követi a blogot, attól elnézést, hogy nem volt a beígért koleszterines teszt a héten. A helyzetre való tekintettel a héten egyszerű cukrokkal foglalkozunk a Facebook oldalon. Jövő héten jön a koleszterines teszt! :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
fordulo_bogyo 2016.12.01. 00:30:18
Zavaros feju handabandazo, tipikus sarlatan.
Csattanós maszlag 2016.12.01. 05:42:23
Mei Ling 2016.12.01. 08:27:55
herut 2016.12.01. 09:14:09
Gekko 2016.12.01. 09:26:35
elvagyok 2016.12.01. 09:39:43
Attilajukkaja 2016.12.01. 10:15:12
Ezt Norbertunk honnan tudja? Sokan egyszeruen csak meghaltak, anelkul, hogy orvos latta volna oket. Es ha latta, akkor sem tudta megmondani, pontosan mi volt a halal oka. Az en nagyapam pl. el sem jutott odaig, hogy cukros vagy rakos legyen, mert a negyvenes eveiben elvitte a TBC.
Szoval ez ervnek nagyon gyengus!
A paromnak gondja tamadt a cukraval, de meg nem cukorbeteg. Kiprobalt nehany Update termeket, de nagyon nem jottek be neki. Azota mas forrasbol szerzi be a szenhidrat-csokkentett, de finom peksutemenyeket. Azt mondja, a Norbie nagyon nem finomak.
pioneer2016 2016.12.01. 10:52:23
Nekem személy szerint, erős fenntartásaim vannak a Norbiék által előállított készítményekkel kapcsolatban. De hát aki hisz benne ...
i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2016.12.01. 19:44:47
A statisztikák alapján a Norbi követőknek legfeljebb a 0,002%-a kattintott rá. Tehát a Norbit követők pici hányada olvashatta mit is oszt. :D
elvagyok 2016.12.01. 23:27:45
Nekem csak annyi adatott, hogy kedves felesége mellet edzhettem, de Neked több jutott...
Nehéz pillanatok ezek, keresem a szavakat, de nem lelem őket. Úgy érzem, most végre kitörhetsz...
Nem tudom, honnan ez a 0,0000002%, de ha ennek csak a 0,000002%-a elgondolkozott, akkor nyertél...
Peace!
:D