Tél közepén is isteni zöldségeket lehet kapni, melyekből 30 percnyi munkával egészséges és tápláló fogásokat lehet varázsolni ,és a mosogatnivaló is minimális! Szezonális és szuper finom alapreceptek, melyek sokszínűen variálhatóak.
Téli sült zöldségtál (4 főre)
- 30 dkg burgonya
- 30 dkg zeller (ha leveleset vettél, akkor a szárát apróra kockázva szintén beleteheted, a levelét pedig felapríthatod és a frissen sült zöldségekbe keverheted, mint a petrezselymet)
- 30 dkg cékla
- 30 dkg répa
- 30 dkg édesburgonya/karalábé
- 1 nagy fej hagyma (vörös vagy lila)
- 5 gerezd fokhagyma
- só, bors, köménymag, kakukkfű
- olaj, (balzsamecet)
Tisztítsd meg a zöldségeket és vágd fel őket nagyjából 3x3 cm-es kockákra. Nyugodtan mehetnek egy nagy tálba, hogy csak egyet kelljen majd elmosni, vagy akár azonnal a tepsibe. Azonban mindenképp most meg őket pucolás után, hogy ne maradjon rajtuk föld. A céklát vágd kb. fele ekkorára, mert ez a legkeményebb. Ezt érdemes utoljára hagyni, különben minden piros lesz... Nem kell szabályosnak lenniük. A hagymát vágd ketté, és hosszával vágj belőle vastagabb szeleteket. A fokhagymagerezdeket csak szeld félbe.
Fogj egy tepsit, amiben a zöldségek elférnek nagyjából egy szintben (ne legyenek egymáson több rétegben). Keverd össze őket 4 evőkanál olajjal (én sima napraforgóolajat használok hozzá), sóval, borssal, kakukkfűvel és köménymaggal (ez lehet őrölt is). Aki egy kis savanykást ízt is szeretne belecsempészni, itt 2 evőkanál balzsamecetet is beletehet, ez még pont kellemes hozzá.
Önts rájuk 1 dl vizet és mehet is a sütőbe! Na most ez az a rész, ahol mindenki a saját sütője szerint kalkuláljon... Én gázsütőben kis lángon 30 percig sütöm, majd még 10-20 percig kicsit rákapcsolok erősebb fokozatra is, hogy picit piruljon. Egyszer keverjük meg a zöldségeket, hogy egyenletesen süljenek. Elektromos sütők esetében 160-180 fok körül kalkuláljunk.
Felhasználási tippek:
- már önmagában is szuper, illetve köretnek
- főtt rizst/kölest/kuszkuszt/bulgurt stb. is lehet hozzá keverni. Így önálló ételként is fogyasztható, esetleg joghurtöntettel, magokból készült mártással.
- olajos magvakkal is felturbózhatod, ekkor finom csemege lehet hidegen is, akár tízóraira
Aszalt paradicsomos diópesztó
Habár az eredeti pesztótól távol áll, mégis legalább olyan finom kencéről van szó, ha nem finomabb! Én imádom kenyérre kenve, megszórva pirospaprikával, lilahagymával (ez olyan, mint egy vegán zsíroskenyér), de tésztával is isteni, vagy akár a sült zöldségeidet is megbolondíthatod vele.
A recept pofonegyszerű!
Hozzávalók 25 dkg-hoz:
- 1 bögre dió (2,5 dl)
- 6 db aszaltparadicsom
- fél bögre olívaolaj (a felét kiválthatod az aszalt paradicsom olajával, így még finomabb lesz)
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 csokor petrezselyem
Önts bele mindent a turmixgépbe, és pürésítsd össze a hozzávalókat. Ennyi. :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.