Téli sült zöldségtál és aszalt paradicsomos diópesztó

25353831_1967594183566478_30333953468765782_n.jpg 

Tél közepén is isteni zöldségeket lehet kapni, melyekből 30 percnyi munkával egészséges és tápláló fogásokat lehet varázsolni ,és a mosogatnivaló is minimális! Szezonális és szuper finom alapreceptek, melyek sokszínűen variálhatóak.

Téli sült zöldségtál (4 főre)

  • 30 dkg burgonya
  • 30 dkg zeller (ha leveleset vettél, akkor a szárát apróra kockázva szintén beleteheted, a levelét pedig felapríthatod és a frissen sült zöldségekbe keverheted, mint a petrezselymet)
  • 30 dkg cékla
  • 30 dkg répa
  • 30 dkg édesburgonya/karalábé
  • 1 nagy fej hagyma (vörös vagy lila)
  • 5 gerezd fokhagyma
  • só, bors, köménymag, kakukkfű
  • olaj, (balzsamecet)

Tisztítsd meg a zöldségeket és vágd fel őket nagyjából 3x3 cm-es kockákra. Nyugodtan mehetnek egy nagy tálba, hogy csak egyet kelljen majd elmosni, vagy akár azonnal a tepsibe. Azonban mindenképp most meg őket pucolás után, hogy ne maradjon rajtuk föld. A céklát vágd kb. fele ekkorára, mert ez a legkeményebb. Ezt érdemes utoljára hagyni, különben minden piros lesz... Nem kell szabályosnak lenniük. A hagymát vágd ketté, és hosszával vágj belőle vastagabb szeleteket. A fokhagymagerezdeket csak szeld félbe.

Fogj egy tepsit, amiben a zöldségek elférnek nagyjából egy szintben (ne legyenek egymáson több rétegben). Keverd össze őket 4 evőkanál olajjal (én sima napraforgóolajat használok hozzá), sóval, borssal, kakukkfűvel és köménymaggal (ez lehet őrölt is). Aki egy kis savanykást ízt is szeretne belecsempészni, itt 2 evőkanál balzsamecetet is beletehet, ez még pont kellemes hozzá.

Önts rájuk 1 dl vizet és mehet is a sütőbe! Na most ez az a rész, ahol mindenki a saját sütője szerint kalkuláljon... Én gázsütőben kis lángon 30 percig sütöm, majd még 10-20 percig kicsit rákapcsolok erősebb fokozatra is, hogy picit piruljon. Egyszer keverjük meg a zöldségeket, hogy egyenletesen süljenek. Elektromos sütők esetében 160-180 fok körül kalkuláljunk.

rwrwrw.jpg

Felhasználási tippek:

- már önmagában is szuper, illetve köretnek

- főtt rizst/kölest/kuszkuszt/bulgurt stb. is lehet hozzá keverni. Így önálló ételként is fogyasztható, esetleg joghurtöntettel, magokból készült mártással.

- olajos magvakkal is felturbózhatod, ekkor finom csemege lehet hidegen is, akár tízóraira

Aszalt paradicsomos diópesztó

Habár az eredeti pesztótól távol áll, mégis legalább olyan finom kencéről van szó, ha nem finomabb! Én imádom kenyérre kenve, megszórva pirospaprikával, lilahagymával (ez olyan, mint egy vegán zsíroskenyér), de tésztával is isteni, vagy akár a sült zöldségeidet is megbolondíthatod vele.

A recept pofonegyszerű!

Hozzávalók 25 dkg-hoz:

  • 1 bögre dió (2,5 dl)
  • 6 db aszaltparadicsom
  • fél bögre olívaolaj (a felét kiválthatod az aszalt paradicsom olajával, így még finomabb lesz)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 csokor petrezselyem

Önts bele mindent a turmixgépbe, és pürésítsd össze a hozzávalókat. Ennyi. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr713530699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) erdekes (2) érdekes (81) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/