Régi tartósítószereink: a só
érdekességek az élelmiszer tartósítás történetéből (1.)

Az emberiség legrégebbi hozzáadott tartósítószerei között tartjuk számon a sót, melyet már évezredek, legkésőbb az új kőkor óta bányászunk hegyeinkből és párolunk le tengereinkből. Ennek egyik bizonyítéka az 1994-ben az Irán nyugati részén található Zandzsán város közelében előkerült 2600 éves sóbányász, aki feltehetően egy bányaomlás következtében veszthette életét, és a só máig egészen éppen megőrizte holttestét: a férfi arcán épségben megmaradt szemöldöke, bajusza és szakálla is (a szakirodalomba „saltman”, „sóember” néven vonult be, képtelen vagyok megállni, hogy le ne írjam: na, ő egy igazi showman, és nem az a bizonyos…).

800px-saltman1.jpg

Az a bizonyos sóember (Teherán, Irán)

Hasonló „rémtörténet” ihlethette a manapság elsősorban költészetéről ismert Tóth Árpádot is egyik scifi novellája írásakor is, melyben a nagy háború áldozatait tökéletes épségben megőrizte a rájuk szakadó sóbánya – a műben egy az Interstellart (Csillagok között) megszégyenítő időhurok is is bemutatásra kerül, de ez nem egy irodalmi blog, úgyhogy kénytelenek lesztek magatok utánajárni az alkotás címének ;) :P 

9-13. századi keletközép-európai eleink már éltek a sós vízben, lepénydarabbal, erjedő kovásszal való tartósítás módszerével az uborkánál, amit máig előszeretettel fogyasztunk. Amit csak lehetett kovászoltak a fenti módszerrel: a káposztát, répát, céklát – nem annyira ízlésbeli dolog volt ez, mind inkább kényszer: a fahordókban e képen eltett étel volt hivatva kitartani télen egészen a következő tavaszig.

pickled_cucumber.jpg

Kovászos uborka

A só szerepet kapott a tejfeldolgozásban is: a 18-19. századi hegyi pásztoraink

a gomolya kérgét lehámozták, szétmorzsolták, sóval összegyúrták, kis fadézsába nyomkodták és jól lezárták. Így készült az erőstúró (brinza).

A túrókészítés elengedhetetlen tartozéka volt a só, hiszen „ha nincs benne elég só, megrothad a túró.”

A tej és tejtermékek fogyasztásáról itt, itt, itt, itt, itt és itt írtunk korábban.

bryndza_cheese.jpg

Brindza

A 18. századból számtalan alkalommal panaszkodnak a magyar vidék jobbágyai sóhiányra – ami különösen fájhatott számukra, hiszen a sót nem pusztán ételízesítőnek használtak, szerepe volt az állatok etetésénél (nyalósó), a tartósításban, de még az építkezéseknél is: Somogy megyében a mészbe gyakran sót kevertek, így fertőtlenítve a falat és tartva távol a bogarakat.

piles_of_salt_salar_de_uyuni_bolivia_luca_galuzzi_2006_a.jpg

Sólepárlás Bolíviában 

A só valamennyi húsféleség tartósításánál nagy szerepet játszott, egyes húsokat azonban eleink ma már szokatlannak tetsző módon tartósítottak. A hűtésre a módosabbaknál a jégvermek, a többségnél a kutak szolgáltak, melyekbe alá eresztették gyakran a frissen vágott állatot is. A nyers juhhúst csalánnal vagy szénaréteggel fedték akár több napra is, a füstölést megelőzően – mely szintén ősi tartósítási eljárásunk – többnyire besózták (a húsok tartósításának másik bevált módja volt saját vagy más állati zsiradékban (sertészsír) történő eltevése vagy a pirítás).

1024px-selpologne.jpg

Kősó (nagyított felvétel)

Az 1900-as évek elején a hajdúságban nem csak a zöldségeket és a húsokat, meg a túrót, de a különböző fűszernövényeket is sóval tartósították. Érdekesség, hogy a „kősót” annyival többre becsülték az „őrölt sóval” szemben, hogy ebben az időszakban képesek voltak nagy utakat is megtenni az őrlés következtében gyengébbnek, erejét vesztettnek hitt sóval szemben a masszív darabokért.

Balázs

A gyümölcsök tartósításához lásd korábbi facebook-posztunkat.

Forrás:

Bencsik János: Paraszti és mezővárosi kultúra a XVIII-XX. században (Miskolc, 1993).

Dankó Imre: Ételkonzerválás Hajdúböszörményben a századfordulón. Nyakas Miklós szerk.: Hajdúsági Múzeum Évkönyve 3. (Hajdúböszörmény, 1977).
Hoffmann Tamás: Mindennapi történelem az ütközőzónában (Miskolc, 2004).

Sári Zsolt: Juh ételek a magyar táplálkozási kultúrában. Tóth Arnold (szerk.): Néprajz - muzeológia: Tanulmányok a múzeumi tudományok köréből a 60 éves Viga Gyula tiszteletére (Miskolc, 2012).

Szili Ferenc: Somogy megye kereskedelme a kései feudalizmus korában 1700-1848 (Kaposvár, 1988).

Tódor Enikő: Juhászat Homoródalmáson. Cseri Miklós - Bereczki Ibolya (szerk.): Ház és Ember, A Szabadtéri Néprajzi Múzeum évkönyve 25. (Szentendre, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, 2013).

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr3414600258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) érdekes (81) erdekes (2) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/