Fafülgomba ingyen!

13349070_991610134227987_1939488846_n.jpg

Nem kell feltétlen az Ázsia boltokba rohanni.  A kínai kifőzdék különlegességének, a fafülgombának (vagy fafülegombának) bizony van hazai verziója is. Aki szeret a természetben barangolni, és szerencsés, bizony ingyen is összeszedhet magának belőle egy adaggal.

A fafülgombák nemzetségén (Auricularia) belül is a júdásfülgomba (Auricularia auricula-judae) terem meg kis hazánkban. Kocziszky Andrea gombaszakellenőr Gombamánia c. blogján azt írja, hogy ez állagra és ízre is tökéletesen megfelel a kínai fafülgombának a felhőfülfombának (Aurticularia aurticula). Ezt mi is megerősíthetjük, szedtünk és ettünk is már júdásfülgombát. Egyébként a júdásfülgombát és a felhőfülgombát is csak fafülgombának hívják általában. 

13348782_991610154227985_577464270_n.jpg

Az itthon is fellelhető fafülgomba, a júdásfülgomba. A képet a testvérem készítette az egyik Békés megyei lelőhelyén.

auricularia_polytricha_03.jpg

A Távol keleti fafülgomba változat, a felhőfülgomba (szerző: Σ64 , forrás: Wikipédia)

A júdásfülgomba elnevezés egy érdekes hiedelemből származik: eszerint Iskarióti Júdás egy bodzafára akasztotta fel magát, miután elárulta Jézust. A júdásfülgomba pedig Júdás visszatért szellemét szimbolizálja, amely ott virít a bodzafákon, emlékeztetve minket az öngyilkosságára. 

Egyébként a júdásfülgomba tényleg bodzafákon a leggyakoribb, és ráadásul ez az egyetlen gombánk, amely egész évben terem, ahogy azt Kocziszky Andrea is írja. Akit elszánta magát egy kis gombászatra, az a Gombamánia blogon és a Wikipédián is találhat részleteket a gomba gyakori élőhelyeivel és a vele össze nem tévesztendő gombákkal kapcsolatban.

FONTOS: bármilyen gombát is szedünk össze a természetből, mindenképp vigyük el bevizsgáltatni gombaszakellenőrhöz! Ezt Magyarországon a kijelölt piacokon ingyen elvégzik.

Fafülgomba és a táplálkozás

Ami a táplálkozást illeti, nyersen nem ehető. Alapos mosás után, jól átfőzve fogyasztható. Szárítva jól tartósítható, vízbe áztatva könnyen visszanyeri eredeti formáját. Állaga a gumira emlékeztet, íze nem túl jellegzetes, de van, aki így is szereti.  Ami a tápértékét illeti, 10 dkg júdásfülgomba mindössze 25 kalória. Gyakorlatilag nincs benne zsír, fehérjetartalma elhanyagolható (10dkg-ban van 0,5g), a fennmaradó szárazanyagrész szénhidrát, vitaminok és ásványi anyagok.

Vitaminok közül B1 és B5 vitamint tartalmaz jelentősebb mennyiségben, azonban ezek a vitaminok nagyon sok élelmiszerben megtalálhatóak. Ami az ásványianyag-tartalmát illeti, 10 dkg nyers fafülgombában megtalálható a napi ajánlott rézbevitel 22 %-a és a napi ajánlott szelénbevitel 16%-a. Részletesebb tápanyag információ ITT található.

Ami a júdásfülgomba egészségre gyakorolt hatását illeti, akad olyan kutatás, amely szerint csökkenti a vér koleszterinszintjét, és jó hatással van a koleszterin anyagcserére.  Olyan vegyületet is találtak ebben a gombában, amely antikoaguláns, azaz véralvadásgátló hatásokkal bír, így aki vérhígítót szed, az legyen vele óvatos, mivel a gomba és a gyógyszer hatása összeadódhat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr518770650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

feri_néni 2022.12.09. 14:32:26

csak sikerült valamiért öngyilkosságról írni egy gombákról szóló cikkben. tényleg beteg a magyar néplélek. egyébként érdekes cikk

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) érdekes (81) erdekes (2) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/