Mi legyen az idén? Mi is ez a gasztrobiológia?

15841650_10208379564555295_632739992_n.jpg

Te mit szeretnél tudni a táplálkozással kapcsolatban? Szólj bele, idén miről is szóljon blog és facebook oldala. Itt az újév, és jó lenne egy kis segítség, hogyan is tegyük számodra is hasznossá és érdekessé a Napi Táptudást.

A Napi Táptudás 2016 áprilisában kezdte meg működését, tehát még nagyon fiatalok vagyunk, jól jönne néhány tanács a jövőre nézve. Az idén nagy változtatások vannak tervben, amivel kapcsolatban a Te véleményed, észrevételed, pozitív vagy éppen negatív kritikád is számít. Ami a legfontosabb: miről olvasnál szívesen?

Eddig nem sok személyes információt lehetett megtudni se a szerkesztőkről se az oldalról vagy a blogról, ezért most röviden szeretném bemutatni, miről is van szó.

A Napi Táptudás gasztrobiológiával foglalkozik. Azaz végső soron a táplálkozásunk átfogóbb, biológiai szemléletével. Ebbe beletartoznak a biokémiai, élettani dolgok is, ami inkább a figyelmünk központjában van. Ez az általánosabb táplálkozási tanácsadás részét képezi. Lényegében mit is eszünk, mi benne az egészségesebb vagy éppen egészségtelenebb, hogyan hat ránk, hogyan árthat, stb. Ne feledjük, hogy mi emberek is technikailag állatok vagyunk. Az, hogy mit eszünk és hogyan, egy nagyobb biológiai rendszer része is, mint a saját szervezetünk. Hogy mit és mennyit együnk, rögtön más megvilágításba kerül, ha saját magunkon kívül egy kicsit kifelé is tekintünk. Számomra például minden jel arra utal, hogy az egészséges táplálkozás bizony egyben fenntartható is kell legyen. Ráadásul fantasztikus kulináris élményekben lehet részünk, ha így gondolkodunk. Persze, hogy mindannyian a legjobbat és legegészségesebb táplálékokat akarjuk, de nem lehetünk önzőek és mohóak, mivel a tápláléklánc részei vagyunk.

Mivel az egészséges táplálkozás mindenkinek más és mást jelent, én igyekszem figyelemben venni, hogy minden ember más és más biológiai lény. Éppen ezért nem érvényesül mindenkire ugyan az a szabály. A ételeink kiválasztásában és elkészítésében pedig érdemes megfigyelni az élőhelyünk jellegzetességeit, adottságait, az éghajlatot. Illetve, hogy az adott földrajzi területen élő (pl. Kárpát-medence) emberi populációnknak hogyan érdemes fedeznie táplálékszükségleteit, hogy minél tovább hatékonyan és békében táplálkozhassunk és éljük az életünket.

Röviden a csapatról

Az ötlet az én fejemből pattant ki. Papp Andrea vagyok, gasztrobiológus (biológus, okleveles táplálkozástudományi szakember és kezdő szakács). A vőlegényem, Attila, és az egyik tesóm, András segít a szövegek és hivatkozások átnézésével, gyakorlatilag ők a lektortok. Nélkülük a Napi Táptudás nem tudna létezni. Emellett számos barátom segít rengeteg jótanáccsal, építő jellegű kritikával. Éppen ezért szeretném most megköszönni többek között mindkét Mártinak, Leventének, Anitának, Balázsnak, Sztominak és Máténak a sok segítséget és mindenkitől, aki biztat és támogatja a munkát. Külön köszönet az Index-nek, akiknek hála a legtöbb poszt az Index főoldalán is megtalálható volt.

Tavalyi sikerek

A blog 2016 áprilisában indult, és azóta több sikerrel büszkélkedhet. Az 5 ok, amiért becsüld meg a vendéglátósokat c. poszt jelenleg 61 878 megtekintésnek és 23 ezer like-nak örvend. Ami különösen kedves számomra, mivel úgy tűnik sikerült valamit leírni, amivel nagyon sok vendéglátós kolléga együtt érez. Ez nekem is plusz erőt adott ahhoz, hogy vissza is térjek a vendéglátásba, szerencsére már kezdő szakácsként. Emellett, hála az Index-nek is, a további legnépszerűbb írások is húszezres olvasottsággal rendelkeznek. A Lipóti Pékség Pékújságának tavaly decemberi számában pedig megjelent egy cikkem, illetve közreműködtem a Pillangó Fejlesztések Babos könyvében, mint társszerző.

Természetesen olvasók és követők nélkül ezek a dolgok mind nem jöhetek volna össze, szóval nagyon szépen köszönöm minden kedves olvasónak!

Az idei tervek

2017-ben sokkal profibbá szeretném tenni a blogot és a facebook oldalt is. Nagy Balázs, egy régész és néprajzkutató barátom is segíti majd a munkát, akinek az írásával már ITT találkozhattatok. Sokkal interaktívabb lesz a Napi Táptudást, éppen ezért érdekelne, hogy ti mire lennétek kíváncsiak? Jöhet bármiféle kérdés! Senki se érezze kellemetlenül magát, akármi is érdekli.

Tavaly nagyon sok mindent kipróbáltunk. Volt tesztes próbálkozás, minden nap egy érdekesség valamilyen heti témában stb. Jól jönne egy kis visszajelzés, mégis hogyan csináljuk a jövőben, hogyan tud a leghasznosabb táplálkozásos-gasztronómiai infókat nyújtani a Napi Táptudás. Minden kritikának örülök, lehet az akár látvánnyal kapcsolatos, grafikai, szakmai stb. Ha valami nem tetszik, azt se tartsd magadban!

Szóljatok hozzá kommentben itt vagy Facebookon, privát üzenetben, vagy akár e-mailen. Az e-mail cím: taptudas@gmail.com

Végül az egyik kedvenc Anthony Bourdain idézetemmel zárnám a posztot, és kívánnék mindenkinek fenséges ételekben gazdag új évet:

Az ételnek hatalma van. Ez a hatalom inspirál, ámulatba ejt, sokkol, izgat, gyönyört okoz és megérint. Arra is képes, hogy nekem és másoknak örömet okozzon.

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr212072151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.01.09. 03:11:46

Olyan nincs, hogy az ember csak úgy, simán élvezi, bármiről is írtok? Az eddigi posztok tetszettek, köszönet az eddigiekért!
Na jó, hogy kritizáljak is, ne csak bókoljak, nyelvtannáci leszek: "...akinek az írását már ITT találkozhattatok."
Ezt újra kellene fogalmazni :)

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2017.01.09. 14:29:08

@vanvelemenyem: Köszi az észrevételeket! Javítottam az elírást. :)

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2017.01.16. 09:55:41

@Linn: Köszönjük! lesz erről is szó. :)

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) érdekes (81) erdekes (2) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/