5 ok, amiért tanuljunk főzni

stove-1728509_960_720.jpg

  1. Az életben maradás egyik alapfeltétele

Képesnek lenni főzni hihetetlenül megnyugtató, és biztonságérzetet nyújtó képesség. Minden élőlénynek alapvető létfeltétele az élelem. Hogy meg tudja szerezni a táplálékát, és az embereknél az is szükséges, hogy el is tudja azt készíteni. Egy pillanatra gondoljunk bele, mi lenne, ha nem lenne civilizáció, vagy éppen már nincs. Vajon kinek a nagyobb az esélye a túlélésre? Nyilván annak, aki tudja, hogy az adott területen, évszakban hol milyen élelmet tud beszerezni, esetleg megtermelni. Hogyan tudja az előkészíteni, és hőkezelni. A baktériumok, vírusok és egyéb paraziták élelmiszerbiztonsági lánc hiányában potenciális veszélyt jelentenének, így nyerskoszton, lássuk be, nem sokáig bírnánk vígan. Én bevallom, az aktuális világeseményeket olvasgatva elég megnyugtató, ha az ember fejében, ha rosszra fordulnak a dolgot össze tud állni egy posztapokaliptikus szakácskönyv. :)

bricks-1846142_960_720.jpg

  1. Önismeret-fejlesztés, hobbi

Talán sosem voltak ilyen divatosak a különböző önismereti tréningek, kreatív motivációs szakkörök és hobbitippek. Már felnőtt színezőt is lehet kapni. Csodálkozom is, hogy a főzést még senki sem kiáltotta ki az egyik legjobb és leghasznosabb kreatív önismereti hobbifoglalkozásnak. Eleve ez az egyetlen módja, hogy rájöjj hogyan is érdemes étkezned. Mert ha megtanulsz egy bázisként tekinteni a konyhádra, ahol tudod miből mennyi van épp otthon, és jó-e még, akkor nincs olyan helyzet, hogy ne tudj összedobni valamit. Nem kell kész péksütiket, és rendel kajákon élj. Megkezdheted feltérképezni, a Te emésztésednek mi is kedvez és mi kevésbé. Uralhatod az alapanyagokat és jobban nyomon tudod követni az élelmiszerbiztonsági állapotokat az étkezéseidben.

cooking-1013455_960_720.jpg

  1. Mozgáskultúra

Művészi tökélyre fejlesztheted a vágási technikáidat, hogy hogyan játszol a serpenyővel. Szinte meditációs gyakorlatokká fejlesztheted a mosogatást és tűzhely takarítást. Ezeket persze akarva akaratlanul egyre hatékonyabb módokon oldod meg, szinte automatikusan. A házimunka pedig nagyobb energiaszükségletet követel meg, mint az alap anyagcserénk, vagy a szimpla ülő munka. A jó hír, ha többet főzünk, potenciálisan több, ráadásul egyre minőségi és finom ételt ehetünk. Megéri az esti videózás közben valami aktívat és hasznosat csinálni, például kenyeret dagasztani. Hamarabb eltelik az a 20-25 perc aktív karizom gyakorlat is.

pan-1583152_960_720.jpg

  1. Hatalom

A pénzt nem lehet megenni. Az ételnek sokkal nagyobb hatalma van, mint gondolnánk. A képen szereplő néni biztosan nagy becsben van tartva a faluban.

cooking-1867316_960_720.jpg

Ha valaki tényleg tud főzni, az bármilyen emberi csoportosulásban értéknek számít. Vegyünk akár egy szimpla párkapcsolatot is (és itt nőkre, férfiakra is gondolok), vagy akár egy baráti összejövetelt, de akár a vendéglátást. Minél finomabbat és táplálóbbat főzöl, minél gazdaságosabban valószínűleg annál nagyobb megbecsülésre számíthatsz a csoport többi tagjától. Kicsit olyan, mintha tudat alatt is szeretnek veled jóban lenni az emberek.

  1. Főzni mindenki tud

Én hiszem, hogy mindenkiben megvan az az ösztön, hogy előállítsa a saját táplálékát, csak nem mindig használjuk ezt a képességünket. Szóval, ha azt gondolod, Te nem tudnál főzni, szerintem nyugodtan vágj bele valami egyszerűbe, akár legyen az a rántotta. Még a rántottát is örökké lehet tökéletesíteni, majd meglátod. Szerintem ezzel még talán még séfek is egyetértenek, vagy inkább pláne ők. Én például pár hónapja jöttem rá, hogy eddig rettenetes rántottát csináltam. Lehet téged is megmosolygott már egy szakács, mikor azt mesélted, hogy tudsz főzni. Ezt szerintem senki ne vegye nagyon magára, megvannak a végül is jogos okai. :) Csak gyakorold a főzést bátran!

 chef-450669_960_720.jpg

A lényeg, benned is ott szunnyad az otthoni szakács, csak bele kell, hogy vágj! Ha van egy kis szabadidőd, a főzés szórakoztató kikapcsolódássá válhat. Ha az időd megengedi, hogy tudhass főzni magadnak, ha akarsz, már szerencsés ember vagy, élj a lehetőséggel!

 

Két hét múlva alapanyagokkal, egészséggel, és főzéssel kapcsolatos tippeket olvashattok majd a Napi Táptudás Facebook oldalán. Ha nem szeretnél lemaradni róluk, kövess minket Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr3112179062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kicknick 2017.02.03. 16:03:48

1, olcsóbban jövök ki
2, tudom mit eszem
3, friss
4, rájövök hogy az étteremben milyen szarul főznek és már csak pizzázni járok oda (ezzel is spórolok)
5, az asszony meghálálja :D

elvagyok 2017.02.07. 09:00:13

i.a.p.
2.
kretív -> kreatív, Nem kell, hogy kész péksütikeN, és rendelT kajákon élj...

3. mosogatásT és tűzhely...

Van még pár egyéb apró hiba, nem lett valami összeszedett a mostani poszt, hol voltak a lektorok??? :-)

2.

Látszik, hogy rajongsz a főzésért, a felvetett gondolatok szerintem nem rosszak, de a gyakorlati megvalósulásuk, gondolok itt elsősorban az önismeret fejlődésére, hááát....

Amikor tanult emberek hisznek a lúgosítás "csodájában", olyannyira, hogy amikor elfogyasztanak egy lúgosítónak számító étket, utána nem sokkal érzik is, hogy jobban lesznek tőle, azért elgondolkoztat, hogy lehet-e a főzés / étkezés útján - legalább egészséges táplálkozás szempontjából, de akár tágabb értelemben is - önismeretre szert tenni, pláne fejleszteni...

Lehet, hogy én látom rosszul, de szerintem az emberek döntő többsége, még akkor is ragaszkodik az étkezési szokásaihoz, amikor egyértelműen ok-okozati kapcsolat van az étkezésük és a kialakult betegségük között. Persze ennek sok oka lehet...

Az általad leírt attitűd már eleve feltételez egy igen magas fokú önismeretet, illetve racionális gondolkodást, következetességet, tudatosságot, mert ha ezek hiányoznak, akkor eleve kudarcra van ítélve az önfejlesztő folyamat... Vagy el sem indul... :-)

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2017.02.13. 17:50:52

@elvagyok: Köszi az őszinte véleményt! A hibákat javítom. Nos, ez valóban nem a legtökéletesebb írásom, és a lektorok sem voltak túl éberek. Vissza fogok térni profibban a főzés témakörre. :)

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) érdekes (81) erdekes (2) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/