Szexizmus az asztalnál

person-2248567_960_720.jpg

Nincs még egy olyan irritáló kajatrend, mint a nőies és férfias ételek mítosza. Mert persze a kemény férfi gyomorba a véres steak illik, vagy a csülök hagymás krumplival, a lágy női gyomornak pedig a saláta és a sovány csirkemell illik legjobban. Ez nem csak egy ideológiai őrület, de még az egészségre nézve is kockázatos lehet.

Nem kétlem, hogy szuper marketing fogás nőiesnek vagy éppen férfiasnak beállítani egy-egy fogást vagy éppen alapanyagot, de ne felejtsük el, hogy ezek legtöbbször nem egészségügyileg megalapozott különbségek, inkább csak tudatalatti asszociációkon, társadalmi berögződéseken alapulnak. Sajnos a népesség nagy részére jellemző egy általános megbotránkozás, ha egy férfi ne adj’ isten valami nőiesnek vélt fogást választ.  Én is számtalanszor hallottam már konyhán felhördülni a pincér és szakács kollégákat, ha egy hímnemű vendég salátát vagy akár egy könnyű grillsajtos fogást mer rendelni, hogy: „Nézd már a b*zit!”

Egy vega vagy egyenesen vegán férfinek pedig nyilván tökei sincsenek, és teljesen életképtelen.

A kajaszexizmus elsődleges áldozatai a férfiak

Úgy gondolom, ez az a nemi alapú sztereotípia, aminek inkább férfi áldozatai vannak. A legtöbb férfiasnak tekintett ételrost-, zöldség-, gyümölcsszegény, viszont telített zsírokban, koleszterinben, bő olajban sült és feldolgozott hústermékekben gazdag. Kolbász, szalonna, pacal, csülök, stb. Persze, húsnak minden nap kell lennie egy férfi asztalán! Egy igazi férfi nyilván nem fog olyan baromságokat enni, mint rozskenyér, teljes kiőrlésű kenyér, hajdina, köles és sorolhatnám. Fehér kenyér szalonnával, tészta pörkölttel oszt csókolom. Azokat a hülyeségeket egyék csak a nők meg a melegek... A zöldségeket meg az állatok… És itt nagyon fontosnak tartom azt kiemelni, hogy míg egy (alapból vonzó) nőnél kifejezetten szexinek is tarthatja a társadalom, ha néha egy jó macsó kajával tömi a hasát, férfiaknál ez fordítva sosem működik sajnos (legfeljebb nőknek szánt reklámokban).
heidi-klum-carl-jr.jpg

Heidi Klum burgert reklámoz. Hát nem szexi? 

Ez gáz. Az, hogy egy étteremben mit rendel egy pasi, még hagyján, de az komoly következményekkel jár, ha a macsó étkezés a mindennapokat is meghatározza. Egyenes út vezet az aputest kialakulásához, amivel kéz a kézben járnak a szív- és érrendszeri problémák, vastag- és végbéldaganatok kialakulása, cukorbetegség stb. Megjegyzem, hazánkban ezek a vezető halálokok között vannak.
overweight-1449251776bs2.jpg

A magyar családfő archetípusa, részlet

A helyzetet bonyolítja, hogy több háziasszony is valójában a férfiasnak vélt étkezési szokásokat követi. Saját megfigyeléseim alapján, ez általában a konzervatívabb, hagyományos családmodellt követőknél gyakoribb. Nem sok nőnek van ideje még külön magára főzni, ezért ugyanazt eszi az egész család, és ez a menü valószínűleg a „ház urának” szájíze szerint fog összeállni. Így a „férfias” táplálkozásnak lehetnek női áldozatai is.
32897095836_c30b12e106_b.jpg

Azok a nőcis falatok

Kedves hölgytársaim, rajtunk senki sem csattan fel, ha salátákat, zabkását, zöldség- és gyümölcsturmixokat és egyéb könnyed ételeket eszünk. Viszont én nagyon sok nőnél látom azt, hogy már-már eluralkodik rajtuk az egészségmánia, és kizárólag ilyen ételeket hajlandóak enni. Ezekben a csajos wellness kajákban nincs meg az összes szükséges tápanyag! Mi is ehetünk körömpörköltet, csülköt, megehetjük a csirke bőrét. Tömjük csak néha magunkba a kollagént, ez a kötőszövetes húsrészekben van benne, nem a színhúsokban. (A kozmetikumokból egyébként nem szívódik fel a kollagén, ezt már itt tárgyaltuk: Te ennél állati enyvet?) A belsőségekben rengeteg a vas, B12-vitamin, folát stb. Csupa értékes és nemtől függetlenül esszenciális tápanyag! Ezek a tápanyagok színhúsok közül legkevésbé a csirkemellben, leginkább a vad-és marhahúsokban találhatóak meg.

Az egzotikus, szuperegészségesnek hirdetett élelmiszerekkel is elsősorban a hölgyeket célozzák meg. A kókuszolaj, chia mag, vagy az avokádó sem illik a férfihoz, a nőhöz bezzeg annál inkább! Találkoztam egyszer egy férfival, aki mesélte, hogy náluk 40 ezernél kezdődik a heti bevásárlás (2 főre!), mert a párjának a munkája miatt tartania kell a súlyát, és ezért kókuszolajat, rizstésztát és egy csomó hasonló "reform" élelmiszert kell fogyasztania… Hiába próbáltam meggyőzni, hogy ez nonszensz, nem sikerült. Az elvarázsolt, misztikus tájak alapanyagai már tudat alatt is hatnak a női pszichére, hiszen sok nő szeretne különleges, egyedi, varázslatos lenni. Egy titokzatos nő profiljába pedig sokak szerint illenek az egzotikus ételek, mint kókuszvirágcukor, tápióka-keményítő vagy éppen ciha mag.
annette_white_in_arborek_village_in_raja_ampat_indonesia.jpg

Mi nők olyan különleges, titokzatos lények vagyunk, hogy azt olykor kivételes, exkluzív ételekkel kell kifejezzünk...

És itt most megemlítenék valamit. Személyes megfigyeléseim alapján, a férfiak többségének sokkal inkább vonzóbb az a nő, aki jóízűen és válogatás nélkül eszik szinte bármit, mint aki méricskéli az ételeket, és csak „fitness” falatokat vesz a szájába.

Egyéb kajás nemi sztereotípiák:

Az étcsoki férfias, a habos sütemények meg nőiesek. Nemtől függetlenül inkább az előbbit válasszuk.

A nőkhöz inkább az édes bor illik, a száraz bor férfias. Nemtől függetlenül az utóbbit válasszuk gyakrabban.

A sör nem nőies, a nők legfeljebb ízesített "söröket" isznak. Persze, a nő legfeljebb csak a jó cukros lónyálakat igya, az nagyon egészséges…

A férfi degeszre eszi magát, és legalább kétszer szed, ezzel jelzi, hogy ízlett az asszony főztje. Elég nagy probléma, ha már mértékkel enni sem férfias. Szerintem a legtöbb magyar családban van legalább egy férfitag, akinél státuszszimbólum a hatalmas has, és aki pukkadásig eszi magát, ha leül az asztalhoz. Nagyon nem jó trend…
overfed.jpg

(kép: http://gainridiculoushealth.com )

Természetesen nemek szerint is vannak eltérések, kinek mire kell odafigyelni a táplálkozása során, de ezek ne ezek ne nemi sztereotípiákon nyugodjanak, mert ezek sokszor többet árthatnak az egészségünknek, mint használnának. Nem attól leszel macsó pasi, hogy húst eszel hússal, vagy embertelen mennyiségeket is meg tudsz enni egyszerre. Valamint nem attól leszel jó nő, hogy kókuszkrémes gyümölcsturmixot reggelizel salátával és megrögzötten számolod a kalóriákat.

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr5513049782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gekko 2017.10.23. 11:50:06

Nekem nem okoz gondot a sok saláta, sovány hús, és az abszolut rozs kenyér fogyasztása. E miatt még sosem néztek sem nőiesnek, sem melegnek. De amúgy is leszarnám, főleg, ha egy kripli tenné.

Amúgy sajnos igaz, amit a posztoló ír.

nautilus123 2017.10.23. 12:00:26

Végre egy alig érintett téma ebben a körben. Nem egyszer kaptam már meg, hogy nő nem iszik sört, barátom meg a magyar férfi hogyhogy nem iszik pálinkát lecseszést. Vagy amikor az agyatlan plázamanci a társaságból rám fintorogva " juuj még sosem láttam nőt, aki disznósajtot eszik", meg ő vegán, aztán habzsolja a gumicukrot haha. Főleg nők sara ez szerintem, sok nő ezzel erősíti a képzelt nőiességét.

sdani 2017.10.23. 12:14:20

Egy igazi férfi leszarja, ha mások a kajája miatt nem tarják igazi férfinak.

Asidotus 2017.10.23. 12:16:16

Szerintem az alapja az lenne, hogy a férfiak nehéz fizikai munkát végeztek, és ahhoz kellett a kalória.
Ma már ez a férfiak többségére sajnos nem jellemző

Alick 2017.10.23. 13:10:16

@Asidotus: Ma viszont éppen a legtöbb kalóriát fogyasztó élsportolók étkezése tervezett, nem zabálhatnak csak úgy nehéz kaját.

murray 2017.10.23. 13:27:36

most bontottam le egy kibaszott több száz kilós téglafalat és talicskáztam hátra a szakadó esőben.
mégis mit egyek erre? kecskekaját? hogy félóra múlva munka helyett ott nyitogassam a hűtőajtót?

Mrs Broccoli 2017.10.23. 13:32:07

hát chia magot és avokádót én ugyan nem ennék... :( elég környezetszennyező a tömeges előállítása és "nyugatra" szállítása.

általában kikérem magamnak, amikor olyanokat mondanak nekem, hogy "női táskában sennit sem talál az ember", persze borzasztóan hálásak, amikor másfél másodperc alatt eléjük tolok egy megfelelő méretű ragtapaszt, amikor azt kérik. vagy telefontöltőt, vagy pót-pendrive-ot, vagy A4-es nájlon mappát.

kajálásban egyetértek a cikk írójával, nem a különbségekre kellene helyezni a hangsúlyt, nem attól leszünk nőiesebbek vagy fériasabbak... sosem a külsőségektől. a viselkedéstől. minden azon múlik, mit és hogyan adsz hozzá a világhoz.

én semi-vegetariánus vagyok (polotraiánus, de halat is eszem), és elfogadnám, ha a párom mindenevő lenne, de azt is simán, ha nálam sokkal szigorúbb vegetariánus lenne - a lényeg, hogy ő is engem. és ez szokott általában fájni: rokonaim, ismerőseim között vannak, akik mindmáig, sok év után is gúnyolódnak az evési szokásaimon.

mindemellett én is kénytelen vagyok elfogadni, amikor valaki egész nap fél szelet salátát eszik, hogy tetszen a férfiaknak/aktuális párjának... ez is beteges, és veszéles, nem csak a szíros steak! (ami nem is szíros, de hagyjuk - én úgysem eszem)

beteg a sok unatkozó ember mindenféle felállított teóriája, inkább olvassanak és beszélgessenek egymással... idegenekkel, mit és hogyan lehet másképpen.

Zb74 2017.10.23. 21:12:43

@murray: A választ a sajátod feletti hozzászólás tartalmazza.
Elsősorban a versenysportolók étrendjét lenne érdemes tanulmányoznod.

2018.04.25. 09:52:21

@murray:
Az biztos, hogy egy jó zsíros pacal nem fog sokat segíteni.

LoonyLuna · http://aedua.deviantart.com 2019.02.18. 09:28:30

Aki még nem látta, nézze meg a Sörgyári capricció című filmet. Magda Vasaryova művésznő kitűnő képet fog adni a nőies étkezési szokásokról. :D

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) erdekes (2) érdekes (81) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/