Okozhatnak-e rákot vitaminok?

3497034347_da4b1e15c9_o.jpg

A megfelelő vitaminbevitel nagyon fontos az egészségmegőrzés szempontjából. Az elégtelen vitaminbevitel hozzájárul többfajta rákos megbetegedés kialakulásához. De mi a helyzet a ló túloldalával? Okozhat-e rákot a túlzott vitaminfogyasztás? Van különbség a vitaminkészítmények és az étel természetes vitamintartalma között?

Különböző élettani- és kórállapotok (pl. várandósság, betegség) hatására megemelkedik a szervezet vitaminigénye. Azonban odafigyeléssel, minőségi és megfelelő élelmiszer alapanyagok használatával így is tudjuk fedezni az adott vitaminszükségletet. Bizonyos esetekben, orvosi javaslatra azonban szükségessé válhat (hitelesített) étrend-kiegészítők fogyasztása.  Azonban szükséges-e vitaminkészítményeket szedjünk alapból? Amennyiben nincs orvosi indoka, nem feltétlen egészséges vitaminkészítményeket fogyasztani. Az ajánlott napi bevitel többszöröse egyes vitaminoknál egészségügyi problémákat okozhat. Akár olyan krónikus betegségek kialakulását is elősegítheti, mint bizonyos rákos megbetegedések.

A Cancer Council of Australia, ( magyarul furán hangzik, de lényegében Ausztrál Rák Tanács) álláspontja szerint a túlzásba vitt vitaminkészítmény fogyasztás rákos megbetegedések kialakulását segítheti elő. Ezzel Dr Tim Byers, a Világ egyik legelismertebb rákkutatója is egyetért. A szakemberek egyetértenek abban, hogy megfelelő vegyes táplálkozás mellett bevihető az emberi szervezet számára szükséges optimális vitaminmennyiség. Az élelmiszerek természetes vitamintartalma másképp érvényesül az emésztés során, mivel ezek nem tisztított formában tartalmazzák az adott, vitaminnak nyilvánított vegyületeket. Az élelmiszerekben található többi vitamin, ásványi anyag, rost stb. kölcsönhatásba kerül egymással, így más hatások érvényesülnek a szervezetünkben. A nem megfelelő táplálkozás tisztított vitaminformákkal való korrigálása nem felel meg az egészséges életmód feltételeinek. Az alábbi példák a túlzott vitaminfogyasztás veszélyeivel kapcsolatban egyik esetben sem az ételekben található vitaminokkal, hanem a vitaminkészítmények magas vitamintartalmával függnek össze.1426046438_0509f0b61e_o.jpg

Gyerekeknek szóló vitaminkészítmény reklám a '70-es évekből 

Arra, hogy a vitaminos táplálékkiegészítők szedése csökkentené a rákos megbetegedések vagy egyéb betegségek kialakulásának kockázatát, nincs bizonyíték. Sőt íme, néhány vitamin, melyek túlzott mértékben fogyasztva potenciálisan szerepet játszhatnak betegségek kialakulásában is, a teljesség igénye nélkül (A felsorolt vitaminok pozitív hatásaira most nem térünk ki, általában ezek úgyis közismertek):

β-karotin: Az A-vitamin elő-anyaga, főleg növényi táplálékban található meg, de az élelmiszeriparban és táplálék-kiegészítő gyártók is használják, így számos ipari termék eleve magas koncentrációban tartalmazhatja. Sárgás színe miatt egy kedvelt ételszínezék. E-száma is van, ő az E-160a számú adalékanyag. Az alábbi élelmiszerekben alkalmazzák leginkább: 

  • Vaj, margarinok (mennyiségi korlátozás nélkül)
  • Sajt, majonéz (mennyiségi korlátozás nélkül)
  • Reggeli gabonapelyhek (mennyiségi korlátozás nélkül)
  • Fagylalt, desszert
  • Kolbász (max. 20 mg/kg)

Túlzott mennyiségben elősegítheti a tüdőrák kialakulását, ezen belül is különösen a dohányzó emberek veszélyeztetettek. A CCA ( Ausztrál Rák Tanács) a 18 mg-nál magasabb β-karotin tartalmú étrend-kiegészítők fogyasztását nem javasolja, különösen dohányzóknak nem.

A-vitamin: természetes forrásai az állati eredetű termékek (húsok, tejtermékek, tojás). A túlzott A-vitamin bevitel veszélyeire ugyanaz igaz, mint a β-karotinra.

E-vitamin: elsődleges forrása a növényi olajok és magvak. Azonban Dr Byers is megemlít egy 35 ezer főt 13 éven keresztül vizsgáló amerikai tanulmányt, mely azt találta, hogy a túl sok E-vitamin kapszulát fogyasztó férfiaknál 17%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki prosztatarák. Egy hasonló tanulmány is emelkedett kockázatot mutatott, azonban ez inkább dohányzó férfiaknál volt kimutatható. 

Folsav: a folsav elsődleges forrásai az állati máj, hüvelyesek, brokkoli stb. A túlzott folsavbevitel azonban megemelheti bizonyos daganatos megbetegedések, köztük például a végbéldaganatok kialakulásának valószínűségét. 

A fenti pár példa csak ízelítő volt a nem indokolt, túlzott vitaminkészítmény-fogyasztás veszélyeiből. Igaz, hogy csak 1-1 példát hoztunk ezekkel kapcsolatos kutatásokra, azonban ha utánakutat valaki, még számos másikra találhat. Valószínűleg a vitamingyártó cégek érdekei is szerepet játszanak abban, hogy a vitaminhiány veszélyeire inkább felhívják a figyelmet, mintsem a „túladagolásra”. Igenis problémát okozhat az is, ha indokolatlanul sok vitamint fogyasztunk, ráadásul tisztított, tabletta, por stb. formájában.

5574219804_8e15b553b7_o.jpg

Egyes vitaminok főbb természetes forrásai

főbb források: Dr Byers interjú , CCA

képek forrásai: www.flickr.com

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr858740450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zb74 2017.04.12. 00:04:58

A folsavval kapcsolatban fontos még azt is megemlíteni, hogy az 5,10-metiléntetrahidrofolát-reduktáz (MTHFR) génjének ismert egy pontmutációja, amely igen gyakori a magyar lakosság körében (11,5% homozigóta és 42% heterozigóta, vagyis összességében a hazai populáció több mint fele érintett!), ami azzal jár, hogy az érintett személy a szabad folsavat nem, vagy nem megfelelő mértékben tudja hasznosítani. Így a folsav szedése még haszontalan is az ő esetükben (a vérükben mért szintje magas lehet, de sejtszinten a hatását nem fejti ki megfelelően). Számukra a metilfolát szedése jelenthet megoldást, de annak is lehetnek mellékhatásai. A mutáció megléte laborban meghatározható, de alapból ritkán szokta kérni az orvos.

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) erdekes (2) érdekes (81) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/