Hagyományos krumpli és édesburgonya. Melyiket válaszd?

uzfo.png

Az édesburgonya, azaz batáta nem egészségesebb a hagyományos burgonyánál. Egyszerűen csak más arányban találhatóak meg benne a tápanyagok. Most utánajárunk, hogy hozzád melyik illik inkább. Olvasd el a cikket, ez segíteni fog eldönteni hol a helye az édes- és a klasszikus burgonyának az étrendedben.   

Elöljáróban:

Az édesburgonya és a klasszikus burgonya is a Burgonyavirágúak (Solanales) rendjébe tartozik, ám az édesburgonya a hajnalkával közelebbi rokonságban áll, mint a hagyományos krumplival. A hagyományos burgonyának földalatti módosult szárrészét fogyasztjuk, az édesburgonyának pedig a gyökérgumóját. Az édesburgonya Magyarországon is megterem, de sajnos inkább külföldről hozzuk be (és sajnos sokszor a sima egyszerű krumplit is). 

Térjünk a lényegre:

Most összehasonlítunk azonos mennyiségű 10-10 dkg), héj nélkül főtt krumplit és édesburgonyát. Azért főttet vizsgálunk, mert nyersen nem nagyon eszik az ember ilyesmit, habár a batáta nyersen is finom, érdemes kipróbálni egyszer. Természetesen rengeteg burgonyatípus létezik más és más beltartalmi értékekkel, ezért általánosított adatokat veszünk. (Az összehasonlításhoz használt adatok az USDA-United States Department of Agriculture adatbázisából származnak, a hagyományos burgonyáról ITT az édesburgonyáról ITT találhattok részletes adatokat.)

1. Az érdekel melyik hizlal jobban? 

10 dkg főtt krumpli 86 kalória, 10 dkg főtt batáta pedig 76 kalória... Tehát nincs óriási különbség a kettő között. A szénhidráttartalmat tekintve kemény 2g-al kevesebb szénhidrátot tartalmaz az édesburgonya, ám a szénhidrátokon belül is 5,7g az egyszerű cukor tartalma, míg a mezei krumplinál ez csak 0,9g. Egy több mérést összegző tanulmány szerint a főtt édesburgonya jobban megemeli a vércukorszintet az egyszerű főtt krumplival szemben. Ez jó hír a sportolóknak, rossz hír a cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak. Természetesen nem magában esszük a főtt krumpliköretet, így ez a hatás módosulhat. A zsírtartalmuk elenyésző.

2. A vitamintartalomra mész?

Amennyiben az A-vitamin előanyagát (a β-karotin-t), a C- és az E-vitamint szeretnéd mindenképp valamelyik burgonyából bevinni, az édeset válaszd, mivel ebben ezekből a vitaminokból lényegesen több van a hagyományos krumplihoz képest. B1, B3 és B6 vitamint illetően viszont a mezei krumpli jobban teljesít. 

3. Az ásványi anyagtartalom érdekes számodra?

Amennyiben kálium szegény diétán vagy, a főtt édesburgonya előnyösebb alacsonyabb káliumtartalma miatt. Ha épp káliumban gazdag köretet keresel, a sima főtt burgonyát válaszd. Magnéziumból az édesburgonya kétszer annyit tartalmaz, mint a hagyományos. Általánosan elmondható a többi ásványi anyagról is, hogy a főtt édesburgonya többet tartalmaz, azonban a különbség elenyésző. 

4. Érdekel a rosttartalom?

Csekély 0,7g-al tartalmaz több rostot a főtt batáta, a magasabb rosttartalom miatt tehát ne költs többet rá. Nem ezzel fogod bevinni a napi ajánlott rostbevitelt.

5. A koleszterin miatt aggódsz?

Már láttam olyan édesburgonya hirdetést, amiben azzal népszerűsítik, hogy nem tartalmaz koleszterint. Nyugodtak lehetünk, olcsóbb társa, a mezei krumpli sem tartalmaz, sőt a növényi táplálékok úgy általában nem tartalmaznak állati koleszterint...

Színesítheted az étrendedet az édesburgonyával, de nem kell elhagyni a régi, jó öreg krumplit sem, mivel mint láttuk, nem egészségesebb egyik a másiknál, csak más és más céllal kell őket fogyasztani. Akinek nem engedi meg a pénztárcája, hogy édesburgonyát egyen, ne keseredjen el, attól nem lesz egészségtelenebb az étrendje, mert "csak" hagyományos krumplira telik. :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr78784442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jazo 2016.06.16. 21:22:55

Egyszer ettem édesburgonyát, de annak olyan íze volt, mintha sárgarépát kereszteztek volna a krumplival...szóval teljesen más az íze és szerintem ez a legfontosabb. Nem alternatívái egymásnak, csak annyira mint egyik zöldség a másiknak. Köretnek lehet burgonya helyett édesburgonyát választani, pont úgy ahogy lehet pl. rizst is. Teljesen más íz, más étel készíthető vele.

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2016.06.16. 21:52:02

@Jazo: Teljesen igazad van. De hidd el nekem, nem egy ember próbálja mégis a klasszikus krumplis ételeket is édesburgonyával elkészíteni, mivel azt hiszi a klasszikus krumpli egészségtelen, és az édesburgonya pedig valami egészséges alternatívája...

Zb74 2017.04.04. 12:10:04

@Jazo: A (narancs)sárga bélű édesburgonya íze tényleg olyan, mintha a sárgarépát keresztezték volna a krumplival és a sütőtökkel. A fehér bélű nem ennyire ízgazdag, csak simán édes. A lila batáta a legkevésbé édes, ugyanakkor érdekes ízű és nagyon mutatós. Kiváltképp a "telibe lila", amelynek egyenletesen sötétlila színe van, és nem csak lila erecskék szövik át a húsát. Egyébként a batáta Magyarországon is megterem - termesztik is rendesen -, így akár magunk is kiültethetjük a palántákat. A krumplival ellentétben - amelynek csak a gumója ehető; többi része mérgező - az édesburgonyának a levelét is nyugodtan meg lehet enni.

Rugovicsvalagba 2018.02.06. 00:25:39

"Az édesburgonya, azaz batáta nem egészségesebb a hagyományos burgonyánál. Egyszerűen csak más arányban találhatóak meg benne a tápanyagok."
Hmmmmm
Ilyen érveléssel az egy gramm sót és 15 dkg rizst tartalmazó étel nem egészségesebb, mint az 1g rizst és 15 dkg sót tartalmazó, csak más arányban találhatók meg benne a tápanyagok.
:-)))

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) érdekes (81) erdekes (2) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/