Te ennél állati enyvet?

11.jpg

Úristen, mi ez? Savas-lúgos hidrolízissel vonják ki állati hulladékokból? Pfúj! Te megennéd? Hacsak nem vagy vega vagy vegán, miért ne?

Az állati enyv legtisztább formája: a zselatin

Mégis mi ez? Most a zselatinról beszélünk, amit mostanában divatos állati enyvnek hívni egyes lejárató kampányokban. A zselatin gyakorlatilag az állati enyv legtisztább formája, lényegében úgy készül, hogy az állati csontokat, porcokat és bőrt tisztítás után főzésnek és savas vagy lúgos hidrolízisnek vetik alá. Sav alatt elsősorban a sósavat vagy akár a kénsavat kell érteni. Tehát az állati (elsősorban sertés és szarvasmarha) csontot, porcot, bőrt sósavval roncsolják és így a kollagént is hidrolizáltatják, hidrolizált kollagént kapunk. Ha enzimatikusan és/vagy lúggal és/vagy savval hidrolizálják a kollagént, akkor sem lesz egyik változat egészségtelenebb vagy egészségesebb a másiknál… Ezek a technológiával és a felhasználással kapcsolatos dolgok, nem egészségügyi természetűek. Hogyan hatékonyabb/olcsóbb előállítani a zselatint, milyenek legyenek a gélképző tulajdonságai, stb. 

Ha például szakállas saskeselyűk lennénk, olyan hatékonyan el tudnánk végezni magunknak a kemény csontok emésztését, és a kollagén-hidrolizálást, hogy csak na! Ennek a madárnak az étrendjének akár 90%-a csontokból áll. De nekünk ez nem megy, pedig jó lenne kinyerni minél több értékes anyagot az elfogyasztásra szánt állatokból, ha már levágjuk őket. Sebaj, mi feltaláltuk a zselatingyártást, hogy ne vesszen kárba az a sok értékes anyag.

bartgeier_gypaetus_barbatus_front_richard_bartz.jpg

A szakállas saskeselyű még a csontot is megemészti, olyan az emésztőrendszere.

Miért egészséges kollagént enni?

Ezekhez mind szükséges kollagén: csontok, porcok, ízületek, kötőszövetek, fogak, inak, bőr, izmok, a belső szervek és erek falának felépítése, a megfelelő rugalmasság biztosítása. De a sebgyógyulásban és szövetek regenerálásban is fontos szerepe van. A kollagéntermeléshez elengedhetetlen kellék a C-vitamin és a cink. A kollagénnek négy különböző típusa van, és mindegyiket elő tudjuk állítani. Legnagyobb részben a glicin és prolin aminosavakból épülnek fel.

cia.jpg

Ilyen szép rostszerű képleteket képeznek bizonyos típusú kollagének.

Ezek nem eszenciálisak, azaz ezeket is elő tudjuk állítani a testünkben. Azonban aminosavakat előállítani bonyolult dolog, sokszor egymásból alakítgatjuk át őket, és kimutatták, hogy ha nem eszünk meg eleget a kollagént felépítő egyik fő aminosavból, a glicinből, akkor nem tudunk annyit megtermelni belőle, hogy fedezze a napi kollagén termeléshez szükséges mennyiséget. A zselatinnál (hidrolizált kollagén) pedig nincs glicinben és prolinban gazdagabb élelmiszer. Jogos a kérdés, hogy „odajut-e” a megevett glicin és a prolin a kollegéndús szövetekbe. Egereket vizsgálva arra jutottak, hogy az elfogyasztott hidrolizált kollagénből származó glicin és prolin a porcszövetekben és a bőrben halmozódott fel jelentős mennyiségben, valószínű, hogy bennünk is hasonló dolog történik.

A hidrolizált kollagén/zselatin fogyasztása pedig pozitívan befolyásolhatja a bőr, a kötőszövet és az ízületek egészségét. Egyes kutatásokban hatásosnak bizonyul ízületi megbetegedések kezelésére, bár vannak szakemberek, akik szerint kérdéses a hatékonysága. A sportolással kapcsolatban is kutatják, mivel az edzés során megterhelt izom-és kötőszövet sérüléseinek javításához elengedhetetlen a kollagén. Sőt, idős férfiaknál a kutatók azt találták, hogy 2 hónapon keresztül napi 15 g hidrolizált kollagén elfogyasztása heti három erőnléti edzés mellett növelte az izomteljesítményt azokhoz képest, akik edzettek, de nem kaptak kollagént.

Van-e különbség az olcsó étkezési zselatin és a drága hidrolizált kollagén étrend-kiegészítők kollagénje között?

A kollagént is lehet „kicsit” vagy „nagyon” hidrolizálgatni, és ez változtatja a gélképző képességét. A hidrolizált kollagénes táplálék-kiegészítőkben a kollagént annyira hidrolizálják (itt enzimes bontás is történik), hogy elveszíti gélképző képességét, míg az étkezési zselatin ugyebár meleg vízben feloldva, majd lehűtve gélt képez. Ha kisebb fehérjedarabokra hirdolizálják a kollagént, az gyorsabban felszívódhat, ám az étkezési zselatin is ugyanúgy fel fog szívódni, csak lassabban, mert még emésztgetni kell még kicsit. Miért jobb az a nem gélképző hidrolizált kollagén, amiért 10-szer annyit fizetünk, mint az olcsó étkezési zselatinos hidrolizált kollagénért? Van-e bármi előnyünk abból, hogy gyorsabban felszívódhat? Én nem tudom, mert semmilyen épkézláb bizonyítékot nem találtam arra, hogy ez valóban jobb lenne, sosem hasonlították össze az étkezési zselatin egészségügyi vonzatait a táplálék-kiegészítős kollagénnel szemben. De ha valamiről lemaradtam, szeretettel várom az erről szóló kutatásokat!

Ebben a videóban szép látványosan bemutatják, hogy nem képez gélt a táplálék-kiegészítős hidrolizált kollagén, a zselatin hidrolizált kollagénjével szemben. Magyaráz arról  is a lány, hogy szerinte jobban felszívódik és hasznosul a nem gélképző hidrolizált kollagén, csak éppen hol a bizonyíték, hogy valóban jobb egyik a másiknál?

Etikai vonatkozások

Természetesen, ha valaki vega vagy vegán, akkor elutasítja a zselatint, ami a személyes meggyőződésük miatt teljesen érthető. Éppen ezért ne zselatinos sütivel kínálgassuk vega vagy vegán barátainkat. Mindenevőként én viszont úgy gondolom, azzal, ha megeszem a zselatint, hozzájárulok ahhoz, hogy ha már megölnek állatokat, akkor a lehető legtöbb részüket hasznosítsuk is. Az én szememben ez már egy pont a fenntartható, azaz környezetkímélőbb étkezéshez. Kicsit ki is kérem magamnak, ha valaki lenéz azért, mert hajlandó vagyok megenni az állati enyvet, számomra ez is a lelkiismeretes mindenevés része.

Egy testépítőknek étrend-kiegészítőket forgalmazó oldalon elég meghökkentő szöveget találtam a hidrolizált kollagén gyártásról: „Manapság egy újabb alternatívája akadt az állatból kivont kollagénnek. Bár drága, ez az emberi kollagén, melyet halottakból, placentából vagy abortált embriókból nyernek ki….” Remélem, senki sem veszi komolyan, hogy ez így létezik...

Nem az arcbőrön keresztül emésztünk

Kedves nőtársaim! Bizonyára próbáltak már jó drága kollagénes arckrémet eladni nektek azzal a szöveggel, hogy a kollagén hozzájárul a bőr feszességéhez, stb. Ez igaz is. Csakhogy az arcbőr nem az emésztőrendszer része. A kollagén túl nagy molekula ahhoz, hogy felszívódjon a bőrön keresztül, azért teszik kozmetikumokba, hogy a krém állagát javítsa, zselésítse. A nagyon apróra ’darabolt’ kollagén fehérjék egy része tényleg felszívódhat bőrön át, ám hogy ez szépen be is épülne a bekent bőrfelületre, arra nincs megfelelő bizonyíték. Inkább ne csak a csirkemellet együnk, fogyasszuk el a csirke bőrét is, ne rettegjünk a kötőszövetesebb húsoktól, együk meg a sült oldalast, ha már kollagénre vágyunk! És persze ott van még a jó kis húsleves-csontleves vagy a kocsonya is, amik szintén tartalmaznak kollagént.

 kocsonya.jpg

A lényeg: ne ijedjünk meg a zselatintól, újabban csúfosabb nevén állati enyvtől, hacsak ideológiai okaink nincsenek rá. Nincs benne semmilyen ördögi dolog. Azért próbáljuk meg ne a szétcukrozott és színezett gumicukor formájában fogyasztani, vagy legalábbis csak óvatosan. Nyugodtan együk meg az állatok kollagéngazdag részeit is. Persze azzal számoljunk, hogy ezek a részek általában zsírosabbak is. Aki hidrolizált kollegénre vágyik ilyen vagy olyan okoknál fogva, annak lehet, hogy nem érdemes többet költenie rá az étkezési zselatin áránál. És még valami: a növényi „zselatinok” szénhidrátalapúak, összetételben semmi közük a fehérjealapú zselatinhoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr6812328121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csokis2 2017.03.11. 09:25:58

Kocsonya, körömpörkölt, ludas kása. Csupa trendi kaja lesz? Úgy járunk, mint a Strongbow ciderrel: régen 2 literes PET palackban árulták, ciki volt inni, de olcsóbb volt, mint az üdítő, aztán jöttek a marketingesek.

desw 2017.03.11. 09:54:23

@Csokis2:

"Kocsonya, körömpörkölt, ludas kása. Csupa trendi kaja lesz? "

Bizony! Szép lassan visszajutunk oda, ahonnan kiindultunk. A nagy reformtáplákozás előtti időkbe.

Volt már a "egészségtelen vaj, margarin a tuti", aztán kiderült, hogy jöbb a vaj és baromi káros a margarin. Volt a "zsírt ne, csak étolajat!", aztán most ez is megfordult.

Én maradok a jó kis házikosztnál, meg kolbász, zsír, kocsonya, sertés és marha jó sok zöldséggel és gyümölccsel. Bolti szemétkaját pedig (felvágottak, félkész ételek, ...) még a macskának sem adok.

midnight coder 2017.03.11. 11:04:35

"Éppen ezért ne zselatinos sütivel kínálgassuk vega vagy vegán barátainkat."

Vegánokkal ugyanúgy nem barátkozom, ahogy szélsőséges iszlamistákkal, vagy gyakorló sátánsitákkal sem. Nem igazán kedvelem a szektásokat.

oldalas 2017.03.11. 13:09:00

undorító, helyette inkabb agar-agart!

Beer Monster 2017.03.11. 21:24:51

@desw: " Volt a "zsírt ne, csak étolajat!", aztán most ez is megfordult. "

Dehogy fordult.

Haggyma 2017.03.12. 21:58:18

Nagyon szeretem az állati enyvet! Csak nem így hívom :) Csirkét például azért szeretem a kuktában főzni (legyen az pörkölt vagy csirkeaprólék-leves), mert annyira puha és zamatos lesz a csirkecsont, hogy még a combcsont is szétmállik a számban, és egy fia csont se megy veszendőbe. Az étel leve pedig sokkal könnyebben megkocsonyásodik, ha kihűl: kenyérrel is fenséges. A kuktás csontpuhító trükk sajnos sertés- és marhacsontnál nem válik be.

Beer Monster 2017.03.13. 09:07:38

@Haggyma: Meg azokkal jobb is nem kísérletezni, azt súgja nekem az életösztön.
Mi a csirkére a recept?

Haggyma 2017.03.13. 18:39:06

@Beer Monster: Semmi különösebb recept nincs a csirkére azon túl, hogy fél óra-órát főzöm a kuktafazékban nyomás alatt.
Tehát a pörköltnél: az apróra vágott hagymát megpárolom egy kis olajon, ráteszem a csirkedarabokat, megforgatom, hogy kicsit minden oldala megsüljön, megszórom pirospaprikával, megkeverem, felöntöm egy kis vízzel (kb. a hús magasságának feléig - úgyis fog levet még ereszteni), megsózom, lezárom a kuktát, és hagyom főni minimum fél órát.
A csirkeaprólék leves még egyszerűbb: beleteszek minden hozzávalót a kuktába (csirkeaprólékot, jó sok zöldséget, fűszereket), felöntöm annyi vízzel, amennyi jól ellepi, lezárom a kuktát, és ha felforrt (azaz elérte a túlnyomást), takarékon főzöm szintén fél óra-órát.
Egyébként a marhapörkölt is így lesz omlós, puha. No meg a disznópörkölt. No meg a zúzapörkölt.

Terézágyú 2017.03.14. 09:06:11

"Mindenevőként én viszont úgy gondolom"

Na végre, hogy ilyen blog is van!!!

Terézágyú 2017.03.14. 09:08:23

"Ha például szakállas saskeselyűk lennénk, olyan hatékonyan el tudnánk végezni magunknak a kemény csontok emésztését, és a kollagén-hidrolizálást, hogy csak na! Ennek a madárnak az étrendjének akár 90%-a csontokból áll."

Ehelyütt érdemes lett volna kitérni a kutyákra is...
Azt mégiscsak jobban ismerjük, mint a szakállas saskeselyűt :)

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) erdekes (2) érdekes (81) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/