5 tévhit a szénhidrátokról

noodles-1246320_640.jpg

Savasodunk-e a szénhidrátoktól? Rákot okoznak? Kik a jók, kik a rosszak közülük? Egyáltalán egészségesebb-e egy szénhidrátszegény étrend a normál étrendnél? Lássunk öt népszerű és erős kijelentést a szénhidrátokról, amelyek enyhén szólva is túlzóak. 

1. A szénhidrátok savasítanak

blood-17305_640.jpg

Szervezetünkben az összes emészthető szénhidrát végül glükózzá, azaz szőlőcukorrá alakul át, és ebben a formában kerül be a májból a vérkeringésbe. A vérünk közege vizes, a vérplazma 90%-át víz alkotja. A vér kémhatása enyhén lúgos.  A szőlőcukor vizes oldatának kémhatása pedig semleges. A vérben keringő glükóz mennyisége érdemben nem befolyásolja a vér pH-ját. Ha nagyon kevés szénhidrátot fogyasztunk, az alternatív energiaforrásként szolgáló ketontestek mennyisége megemelkedik a vérben, ezeknek a kémhatása pedig savas. Hogy ne tolódjon el savas irányba a vér kémhatása, a felesleges ketontesteket a szervezet a vesén, és a tüdőn keresztül távolítja el. Az optimális szénhidrátbevitel tehát nemhogy savasítana, hanem épp hogy segít elkerülni, hogy savas kémhatású ketontestek képződjenek. Ezt bővebben ITT fejtegettük már.

2. A szénhidrátok rákot okoznak

jb.jpg

A cukor és az egyéb szénhidrátok sem okoznak rákot. Ez a megfogalmazás teljesen helytelen. A túlzott szénhidrát- vagy azon belül is a túlzott cukorbevitel megnövelheti egyes rákos betegségek kialakulásának kockázatát. De ugyanígy vannak hasonló megfigyelések a túlzott zsír- és fehérjebevitellel kapcsolatban is.

 3. Vannak jó, és vannak rossz szénhidrátok

ici.jpg

Kezdjük ott, hogy a szénhidrátoknak nincs tudatuk… Nem is fogják fel, hogy létezünk. Nincs stratégiájuk arra, miket fognak művelni a testünkkel, ha egyszer belejutnak végre. Vannak olyan típusú szénhidrátok, amelyekkel csínján kell bánni, és vannak olyanok, amelyekkel kevésbé. Inkább táplálkozási szokásaink lehetnek jók vagy rosszak.

 4. A szénhidrátszegény étrend az egészséges

lowcarb.jpg

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) ajánlása alapján a napi energiabevitelünk 55%-át szénhidrátokból célszerű fedezni. IDE kattintva találunk egy szuper kis kalkulátort, aminek a segítségével ki is tudjuk számolni, ez az esetünkben ez pontosan mennyi szénhidrátot is takar. Az étrendünknek arányaiban nézve szénhidrátokban dúsnak kell lennie, hogy a táplálkozásunk a hosszú távú egészségünket szolgálja. Azonban természetesen nem mindegy milyen formában és mikor eszünk szénhidrátokat. Ha mondjuk cukros üdítőkkel fedezzük az a bizonyos 55%-ot, akkor az természetesen nem egészséges.

Egyébként léteznek olyan szénhidrátokban csökkentett és zsírokban/fehérjékben gazdag diéták, melyeket orvosi terápiák során alkalmaznak, és egyes betegségekben segíthetnek embereknek. Azonban ezek terápiás, épp egy betegség kezelésére szolgáló, folyamatos kontroll alatt álló étrendek. És ami fontos, hogy időszakosak. Testsúlycsökkentésre ilyen étrendeket használni hosszú távon nem ajánlott, ráadásul kutatások bizonyítják, hogy az abbahagyásuk után vissza is térnek a kilók. (Bár szerintem majdnem mindenkinek van legalább egy ismerőse, aki már járt így.)

 5. A szénhidrátcsökkentett termékek egészségesebbek

diabetes-and-the-low-carb-debate-1440x810-1.jpg

Ez egy nagyon jó marketingfogás az élelmiszerek piacán, csakhogy megtévesztő. Egyetlen termék sem lesz pusztán attól egészségesebb, hogy csökkentették benne a szénhidrátok mennyiségét. Egyébként miért nem a normál szénhidráttartalmú verziójukból eszünk inkább megfelelő mennyiséget? Alapból nincsen szükségünk szénhidrát-csökkentett termékekre, pláne a pénztárcánknak. Nagyon sokan nem ismerik a szénhidrátok mibenlétét és anyagcseréjét. Minél többet tanulunk róluk, annál inkább rájöhetünk, hogy egy kis önkontroll mellett mennyit és hogyan fogyaszthatunk normál szénhidrát tartalmú élelmiszerekből. Arról nem is beszélve, hogy a szénhidrátcsökkentés érdekében számos plusz összetevőt belepakolnak a termékekbe, például zsírokat és fehérjét, amikből szintén nem tanácsos túl sokat fogyasztani.

 

Szeretnél többet tanulni a szénhidrátokról, a mibenlétükről és az anyagcseréjükről? Érdekel hogyan fogyaszthatod őket biztonságosan, és vajon mi lehet a valóság a sok low-carb diéta irányzat mögött? Akkor gyere el egy ingyenes előadásra, ahol választ kaphatsz a kérdéseidre, és tudatosabb fogyasztóvá válhatsz. Ezáltal kevésbé leszel kiszolgáltatva a sok divatos diétás ajánlásnak, és megtanulhatsz mögé látni a dolgoknak. Tanulni jó, pláne ha az egészségünkről van szó! A részletekért kattints IDE.

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr1212379451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stenonis 2017.03.29. 06:18:40

A szénhidrát márpedig savasít.
Legalább is azok állítják, akik szerint a citrom (pH~2,5) lúgosít.
Teccikérteni :)

Veghetáry János 2017.03.29. 12:19:07

Az élet sajnos szépen rácáfolt ezekre az 50 éves sommás féligazságokra.
Bélfóra... Mond valamit ?

Terézágyú 2017.03.30. 13:53:36

@Stenonis:
Igen, a citromSAV, amelyik SAVanyú, az lúgosít... :))))))))

Terézágyú 2017.03.30. 13:54:46

@Veghetáry János:
"Bélfóra... Mond valamit ? "

Nem. A bélflóra nem mond semmit, mert nem tud beszélni...

elvagyok 2017.04.03. 22:10:07

@Terézágyú: a citrom lúgosító hatásáról én is hallgattam "értekezést", alig bírtam elmenekülni... :-)))

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) érdekes (81) erdekes (2) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/