Egy tuti tipp, hogy a szénhidrátok ne az úszógumidba landoljanak

thick-373064_960_720.jpg

Szerintem eddig is nyilvánvaló volt, de most a tudomány is bebizonyította, hogy a dolog működik! ;)

Az izmaink és a zsírszövetünk is inzulin segítségével veszi fel a glükózt. (Minden emészthető szénhidrátból glükóz képződik a testünkben.) Az inzulin a glükózt felvevő "kapukat" kinyitja a glükóz számára, így a sejtek majd szépen fel tudják venni. Nem minden sejtnek van erre szüksége glükózra, de az izom- és zsírszövet sejteknek pont igen. Tudományosan is bizonyítható, hogy a testmozgás hat az izomsejtekben található génekre, és hatására több glükóz felvevő "kapu" fog termelődni. Tehát ezzel két legyet is üthetsz egy csapásra: nemcsak kalóriát égethetsz, hanem felturbózhatod az izmaid glükóz felvevő képességét.

f4_large.jpg

Itt egy  kép a részletekről, akit érdekel. (forrás: http://physiologyonline.physiology.org/content/20/4/260)

Itt a tavasz, sportidő van, nyakunkon a bikiniszezon. Nyomás ki a szabadba mozogni, segítsük a glükóz "útját" az izmokba, hogy ne tévelyeghessen el hurkákat gyártani! :)

forrás: 

http://physiologyonline.physiology.org/content/20/4/260
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23899560

Táptudás előadások:

szénhidrátos

cukros

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr8712398175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elvagyok 2017.04.03. 22:21:40

Erről több helyen lehetett már olvasni, sőt, számszerűsíteni is tudták, hogy a sportolás intenzitása milyen mértékben hat a szervezet génállományára. Ami ebből számomra lényeges: nincs minden véglegesen determinálva, azaz a szervezet igenis képes alkalmazkodni, adoptálódni a megváltozott "környezethez", életmódhoz.

Persze ez felveti az egyén felelősségét is, de ezt már senki nem akarja meghallani... :-)))

Epikus SZTK · http://www.oek.hu/oek.web 2017.04.06. 12:04:22

@elvagyok: Ez a blogcikk nem a génállomány megváltozásáról szól. Arról szól, hogy vannak glukóz transzporterek, amik akkor is aktiválódnak az izmokban, amikor azok működésben vannak - sport, edzés stb. Egyébként meg akkor aktiválódnak, amikor eszünk, ekkor az inzulin aktiválja őket, de ilyen esetben még a zsírszövetben is megjelennek a sejtek felszínén - ez egy elég jó módja a megemelkedő vérglukóz szint szabályozásának. Azaz, ha sportolsz, csökkentheted a vérglukózszintet. Ezért javasolják igen intenzíven inzulinrezisztencia esetén a sportolást pl.

És tényleg, a sportolás intenzitása milyen mértékben hat a szervezet génállományára? Ez mit jelent?

elvagyok 2017.04.10. 23:21:18

Nem baj, ha nem volt érthető, amit írtam, előfordul... :-))

"És tényleg, a sportolás intenzitása milyen mértékben hat a szervezet génállományára? Ez mit jelent? "
Ez annyit jelent, hogy az edzés intenzitása kihat a génállomány módosulásnak mértékére.
De ennél sokkal fontosabb lenne, ha kutatnák, hogy ez a változás mennyire tartós és átöröklődik-e vagy sem...

Na ezt nem meglepő módon nem nagyon kutatják... :-)))

Epikus SZTK · http://www.oek.hu/oek.web 2017.04.11. 13:24:18

@elvagyok: "Ez annyit jelent, hogy az edzés intenzitása kihat a génállomány módosulásnak mértékére." Ez mit jelent? Mije változik a génállománynak? Mit jelent az, hogy "génállomány módosulása"? Nem értem, mi áll a fogalom mögött, hogy képzeljem el?

Zb74 2017.04.20. 00:45:04

@Epikus SZTK: Szerintem ő nem a "génállomány módosulását" akarta írni, hanem bizonyos epigenetikai változásokra akart utalni.

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) erdekes (2) érdekes (81) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/