Ezekre figyelj, ha a városban termesztesz zöldséget!

flickr3.jpg

Miért ne termeszthetnél otthon, akár kert nélkül is valamilyen zöldségfélét? Vannak azonban dolgok, amikre érdemes odafigyelni. Ezekről a dolgokról kérdeztem Réthy Katalin agro-ökológust és biokertészt.

Itt egy youtube videó, a vizuálisabb típusoknak, miről is lesz szó:

Vannak olyan zöldségek, amelyek egy balkonládában is termeszthetők?

Nagyobb kaspókban a teraszon sokféle növény termeszthető (kisebb termetű paradicsom, paprika, akár cukkini vagy uborka is). Balkonládában kényelmesen termeszthetők levélzöldségek, elsősorban kisebb hajtások, például bébispenót, zsenge rukkola, ázsiai káposztafélék, retek, cékla, répa, hagyma, de bármilyen fűszernövény is. Zsákban (pl. egy nagy sittes zsákban) akár krumplit is termeszthetünk! Érdemes odafigyelni a teraszunkra jutó napfény mennyiségére, fényigényes növények a paradicsom, paprika, tök és uborkafélék, a burgonya. Kevesebb fénynél inkább salátát, gyökérzöldségeket termesszünk.

Mivel társasházban lakom, és nincs erkély, olyanok is vannak, amelyeket az ablak virágládájába is ültethetek muskátli helyett?

Igen, elsősorban kisebb tápanyagigényű növényeket, például salátát, fűszernövényeket, ehető virágokat termeszthetünk kisebb virágládákban.

plant-1474807_960_720.jpg

(kép: pixabay.com)  

Mennyit kell foglalkozni velük?

A legfontosabb a folyamatos vízellátás, mindig tartsuk nedvesen a földet. A paradicsomot, paprikát érdemes egy kisebb karóhoz kötözni és az alsó leveleket lecsipkedni. Az uborkát felfuttathatjuk egy ablakrácsra is.  Fontos még a megfelelő tápanyagellátás, balkonkertészkedés esetén érdemes jó minőségű palántaföldet használni, és akár otthon komposztálni a háztartási maradékot, ezzel javítva a tápanyagellátást.  Ha még nincs házi komposztunk, akkor kertészeti áruházban kaphatunk természetes eredetű, akár bio minősítésű tápanyagokat folyékony tápoldat vagy pellet formájában, melyeket trágyából, komposztból vagy akár algákból készítenek.

Ezek mennyire teremnek gyorsan? Mekkora terméshozamra gondolhatunk egy nyár alatt?

Fűszernövények esetében akár az egész éves szükségletünket is tudjuk fedezni a teraszról, a zöldségek esetében inkább kiegészítő mennyiségeket tudunk megtermelni. Egy tő koktélparadicsom megfelelő tápanyagellátás mellett pár hét alatt 3–4 kilót is teremhet.  A salátanövények, a retek 5–6 hét után már teremnek, a nagyobb termésű zöldségnövények tenyészideje akár 4–5 hónap is lehet.

orchard-1114524_960_720.jpg

(kép: pixabay.com)

Igényelnek növényvédő szereket? Mikor mondhatom „bio”-nak az így megtermesztett zöldségeimet?

Érdemes bio növényvédő szereket alkalmazni (pl. csalántea, kamillatea erősítésnek, tejes lemosás gombás betegségek ellen). A városban általában nehezebben találják meg a kártevők a növényeinket, ezért könnyebb dolgunk van, mint a vidéki kertészeknek. Nem javasolt növényvédő vegyszereket használni, ezek adagolása, egészségügyi határértékei nehezen kalkulálhatók kezdő kertészeknek. Ha jó minőségű palántaföldet, komposztot használtunk és nem permeteztünk vegyszerekkel, akkor nyugodtan nevezhetjük „bio”-nak a terményt (amíg nem eladásra szánjunk, ekkor ugyanis bio-minősítés szükséges).

flickr2.jpg

(kép: flickr.com)

Én Budapest belvárosában lakok, egy forgalmas útszakasz mellett. Így is megéri az ablakban termeszteni zöldségeket, nem kell félni a forgalom szennyező hatásától?

Szennyezettebb területeken inkább a lakásban termesszünk növényeket, fűszereket a konyhaablakban, salátanövényeket akár egy tálcában. A legjobb beltéri eredményeket a csírákkal érhetjük el, ezek nagyon egészségesek és gyorsan, olcsón elkészíthetők. Ha mindenképpen kültéri termesztést szeretnénk, akkor javasolt inkább terméseket, gyökérzöldségeket termeszteni, amelyeket fogyasztás előtt alaposan meg kell mosni.

Köszönjük Katinak a sok hasznos infót, jövő héten hétfőn megnézzük mennyire egészségesek a csírák, és hogyan tudunk otthon csíráztatni.

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr2112532993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) erdekes (2) érdekes (81) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/