Amikor egy diéta azt ígéri nekünk, hogy cukormentes, mindig legyünk szkeptikusak. Az ételeink legnagyobb része ugyanis alaptermészetüknél fogva tartalmaznak egyszerű cukrokat.
Azonban valamit ne felejtsünk el! Az élelmiszerek természetes cukortartalma különbözik a kristálycukor cukorösszetételétől. Eleve egy zsírokból, fehérjékből, rostokból és egyéb szénhidrátokból álló közegen található, így nem azonos mondjuk egy cukros üdítő cukortartalmának minőségével. A cukrokat azonban maximálisan kizárni nem lehet, és nem is kell. Erről itt írtunk is korábban: Maximális cukor-stop? Mesélj még!
A gyümölcsök és zöldségek legjobb „étel-barátaink” közé tartoznak, nagyon jó példák arra, hogy bár lehet egy élelmiszernek természetes cukortartalma, attól még lehet rendkívül egészséges. A legtöbb ételnek lesz egy alap cukortartalma, így a cukormentes megnevezés csak speciális esetekben használható.
Mikor cukormentes az étel?
Az FDA (Food and Durg Administration) hivatalos álláspontja szerint csak akkor, ha az étel vagy élelmiszer egy adagja 0,5 g-nál kevesebb cukrot tartalmaz.
Tehát aki eltökélt cukormentes „diéta” hívő, az ódzkodjon egy csésze (kb 12 dkg) nyers sárgarépától is, mert ebben már 6,1 g egyszerű cukor található.
Ez a tál répa sosem volt cukormentes
Hogy szemléletesebb legyen, egy szelet steak például tényleg cukormentes, azonban ha megeszünk hozzá mondjuk 1 csésze (18 dkg) főtt spenótot, már át is léptük a 0,5g-os határt. Így egy steak-főtt spenót kombináció már nem nevezhető cukormentesnek.
Mit jelent az, hogy „hozzáadott cukrot nem tartalmaz”?
Ezt lehet feltüntetni, ha az ételt/élelmiszert nem ízesíttették kristálycukorral, mézzel, melasszal, fruktóz tartalmú kukoricasziruppal, malátasziruppal vagy cukornádsziruppal.
Azért a hozzáadott cukortól sem kell alapból megijedni. Az American Heart Association (magyarul kicsit furám hangzik: Amerikai Szív Szövetség) ajánlása szerint is nőknél napi 6, férfiaknál napi 8 teáskanál hozzáadott cukorbevitel megengedett. A kedvelt magyar orvosi portál, a www.webbeteg.hu is erre hivatkozik. Így ha épp kicsit savanyú a paradicsomszósz, ha helyesen táplálkozunk, és nem tiltja meg az orvos, nyugodtan utóízesíthetjük egy kis cukorral (már aki szereti így). Nem ennyitől leszünk betegek és/vagy kövérek.
Ami fontos, hogy ismerd a jelöléseket és kerüld a „cukormentességet” ígérő kamudiétákat!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.