Az édesburgonya, azaz batáta nem egészségesebb a hagyományos burgonyánál. Egyszerűen csak más arányban találhatóak meg benne a tápanyagok. Most utánajárunk, hogy hozzád melyik illik inkább. Olvasd el a cikket, ez segíteni fog eldönteni hol a helye az édes- és a klasszikus burgonyának az étrendedben.
Elöljáróban:
Az édesburgonya és a klasszikus burgonya is a Burgonyavirágúak (Solanales) rendjébe tartozik, ám az édesburgonya a hajnalkával közelebbi rokonságban áll, mint a hagyományos krumplival. A hagyományos burgonyának földalatti módosult szárrészét fogyasztjuk, az édesburgonyának pedig a gyökérgumóját. Az édesburgonya Magyarországon is megterem, de sajnos inkább külföldről hozzuk be (és sajnos sokszor a sima egyszerű krumplit is).
Térjünk a lényegre:
Most összehasonlítunk azonos mennyiségű 10-10 dkg), héj nélkül főtt krumplit és édesburgonyát. Azért főttet vizsgálunk, mert nyersen nem nagyon eszik az ember ilyesmit, habár a batáta nyersen is finom, érdemes kipróbálni egyszer. Természetesen rengeteg burgonyatípus létezik más és más beltartalmi értékekkel, ezért általánosított adatokat veszünk. (Az összehasonlításhoz használt adatok az USDA-United States Department of Agriculture adatbázisából származnak, a hagyományos burgonyáról ITT az édesburgonyáról ITT találhattok részletes adatokat.)
1. Az érdekel melyik hizlal jobban?
10 dkg főtt krumpli 86 kalória, 10 dkg főtt batáta pedig 76 kalória... Tehát nincs óriási különbség a kettő között. A szénhidráttartalmat tekintve kemény 2g-al kevesebb szénhidrátot tartalmaz az édesburgonya, ám a szénhidrátokon belül is 5,7g az egyszerű cukor tartalma, míg a mezei krumplinál ez csak 0,9g. Egy több mérést összegző tanulmány szerint a főtt édesburgonya jobban megemeli a vércukorszintet az egyszerű főtt krumplival szemben. Ez jó hír a sportolóknak, rossz hír a cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak. Természetesen nem magában esszük a főtt krumpliköretet, így ez a hatás módosulhat. A zsírtartalmuk elenyésző.
2. A vitamintartalomra mész?
Amennyiben az A-vitamin előanyagát (a β-karotin-t), a C- és az E-vitamint szeretnéd mindenképp valamelyik burgonyából bevinni, az édeset válaszd, mivel ebben ezekből a vitaminokból lényegesen több van a hagyományos krumplihoz képest. B1, B3 és B6 vitamint illetően viszont a mezei krumpli jobban teljesít.
3. Az ásványi anyagtartalom érdekes számodra?
Amennyiben kálium szegény diétán vagy, a főtt édesburgonya előnyösebb alacsonyabb káliumtartalma miatt. Ha épp káliumban gazdag köretet keresel, a sima főtt burgonyát válaszd. Magnéziumból az édesburgonya kétszer annyit tartalmaz, mint a hagyományos. Általánosan elmondható a többi ásványi anyagról is, hogy a főtt édesburgonya többet tartalmaz, azonban a különbség elenyésző.
4. Érdekel a rosttartalom?
Csekély 0,7g-al tartalmaz több rostot a főtt batáta, a magasabb rosttartalom miatt tehát ne költs többet rá. Nem ezzel fogod bevinni a napi ajánlott rostbevitelt.
5. A koleszterin miatt aggódsz?
Már láttam olyan édesburgonya hirdetést, amiben azzal népszerűsítik, hogy nem tartalmaz koleszterint. Nyugodtak lehetünk, olcsóbb társa, a mezei krumpli sem tartalmaz, sőt a növényi táplálékok úgy általában nem tartalmaznak állati koleszterint...
Színesítheted az étrendedet az édesburgonyával, de nem kell elhagyni a régi, jó öreg krumplit sem, mivel mint láttuk, nem egészségesebb egyik a másiknál, csak más és más céllal kell őket fogyasztani. Akinek nem engedi meg a pénztárcája, hogy édesburgonyát egyen, ne keseredjen el, attól nem lesz egészségtelenebb az étrendje, mert "csak" hagyományos krumplira telik. :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Jazo 2016.06.16. 21:22:55
i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2016.06.16. 21:52:02
Zb74 2017.04.04. 12:10:04
Rugovicsvalagba 2018.02.06. 00:25:39
Hmmmmm
Ilyen érveléssel az egy gramm sót és 15 dkg rizst tartalmazó étel nem egészségesebb, mint az 1g rizst és 15 dkg sót tartalmazó, csak más arányban találhatók meg benne a tápanyagok.
:-)))