A spenótban is megtalálható vegyület keletkezhet nukleáris hulladéktárolókban
Kutatók kísérleti körülmények között megfigyelték, hogy a nukleáris hulladéktárolók falában lévő bitumenből milyen anyagok szabadulhatnak fel gamma-sugárzás hatására. Az is lehet, hogy ők maguk szintén meglepődtek, amikor a spenótban is fellelhető oxálsavat megtalálták a keletkező anyagok között. Persze nem kell egyből rosszra gondolni...

 
Mit lehet tudni az oxálsavról?
 
Rengeteg mindent. Most koncentráljuk arra, ami a táplálkozást illeti.
 

Számos kultúrnövényünk finom ízéhez járul hozzá, úgymint a sóska, brokkoli, káposzta, petrezselyem, vagy a már említett spenót.

Lehetőleg ne együnk meg belőle önmagában egyszerre, tisztán(!) 15-30 grammnál többet, ez ugyanis már halálos mennyiségnek számít (oxálsavból, nem spenótból :) ). Az aggódóknak csak arra kell figyelniük, hogy semmiképp se egyenek meg egy ültő helyükben 1,5kg nyers spenótot vagy 1 kg petrezselymet. :)
smile hangulatjelsmile hangulatjel
Ha a szervezetünkben felszaporodik az oxálsav mennyisége, az elősegítheti a vesekövek kialakulását, valamint az ízületekben is szeret felhalmozódni a felesleg. Ez azonban normál, vegyes táplálkozás mellett nem valószínű, hogy problémát okozna. Ráadásul főzés közben, hőhatásra mégiscsak bomlik belőle.
Az oxálsav az emésztőrendszerben előszeretettel megköti a kalciumot, így annak egy része nem tud felszívódni. Ami egyrészt szomorú, mert pont az oxálsavat tartalmazó növények sok kalciumot is tartalmaznak, de nézzük a dolog jó oldalát: így legalább az oxálsav egy része szintén nem szívódik fel... :) 
smile hangulatjel
Azért lássuk be, nehezen találnánk olyan táplálék-összetevőt, amivel kapcsolatban ne lehetne ugyanígy megijeszteni az embereket, mint szegény oxálsavval...
Összességében: nehogy felhagyjunk az oxálsav tartalmú zöldségfélék fogyasztásával (hacsak az orvos nem rendeli úgy), csak itt is tudjuk a mértéket!

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr968694038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) erdekes (2) érdekes (81) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/