C-vitamin: de mégis mennyi az annyi?

8757757198_067b156ca3_z.jpg

Biztos, hogy minden zöldség és gyümölcs tele van C-vitaminnal? A fekete szeder és a répa is tele van vele? Gondoltad volna, hogy a jó öreg karalábé dúskál C-vitaminban?  Kiszámoltuk, mennyit kellene megegyünk az egyes zöldségekből és gyümölcsökből, hogy fedezzük a napi C-vitamin szükségletet. Volt, amin meglepődtünk és volt, amire számítani lehetett.

Számos ajánlás van a napi szükséges C-vitamin bevitelre, a nemzetközileg általánosan elfogadott adatokkal számoltunk, mégpedig egy átlagos felnőtt férfi 90 mg-os napi C-vitamin igényével. Az adatok nyers terményekre vonatkoznak, és az értékek felfelé vannak kerekítve.
(Nőknél ez a mennyiség 75mg/nap, de mivel betegségtől, életmódtól, stressztől függően ez az érték nő, így feleslegesnek éreztem külön feltüntetni a nőknek szánt adagokat. A napi 4 g-nál nagyobb mértékű C-vitamin fogyasztás nem ajánlott, azt hiszem, a 90 mg így nőknek is belefér.)

Lássuk, a napi C-vitamin adagot tartalmazó zöldség- és gyömölcsösmennyiségeket csökkenő sorrendben

17. Zeller

zeller.jpg

16. Alma

alma.jpg

15. Répa

repa.jpg

14. Őszibarack

eper.jpg

13. Cseresznye

cseresznye.jpg

12./1 Meggy

meggy.jpg

12./2 Sárgabarack

oszi.jpg

11. Zöldhagyma 

zoldhagyma.jpg

10. Fekete szeder

fekete_szeder.jpg

9./1 Paradicsom

paradicsom.jpg

9./2 Málna

malna.jpg

8. Pöszméte

gooseberry-176450_960_720.jpg

7. Fokhagyma

aromatic-84691_960_720.jpg

6. Káposzta

keposzta.jpg

5. Ribizli

ribizli.jpg

4./1 Eper

oszib.jpg

4./2 Karalábé

karalabe.jpg

3. TV paprika

paprikafeher.jpg

2. Fekete ribizli

black-currant-1508533_960_720.jpg

1. Csipkebogyó

rosehips-974577_960_720.jpg

Ami a C-vitamin tartalmat illeti, egyértelműen a csipkebogyó vezeti a listát. Van egy jó hírünk, távol-keleti hasonmása, a goji bogyó is eltörpül mellete, mint ahogy azt már itt is írtuk: Csipkebogyó kontra goji bogyó - Megéri fizetni a goji bogyóért?

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr878899676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zb74 2016.07.19. 10:50:30

Igen, a karalábé C-vitamin-tartalmáról tudtam.
Egy időben jóformán mindennap el is majszoltam egy zsenge karalábét, nyersen.
A legtöbb ember szívéhez azonban valószínűleg közelebb áll az étkezési paprika.
A felsorolásba érdemes lett volna a - Kína mérsékelt övi vidékein őshonos, de nálunk is megtermő - kivit is felvenni, hiszen abból 1-2 darab fedezi a napi szükségletet.
Érdekesség, hogy az állati termékek közül a sertésmáj tartalmaz jelentősebb mennyiségű C-vitamint; a USDA-adatbázis szerint több mint 25 milligrammot.

nutritiondata.self.com/facts/pork-products/2195/2

Persze eléggé rizikós ügy nyers májat enni, a hőkezelés során pedig a C-vitamin egy része elbomlik. Kérdés, hogy milyen és mennyi ideig tartó hőkezelés mekkora mértékű lebomlást eredményez (a resztelés pl. csupán néhány percig tart). Újabb érdekesség, hogy a már említett USDA-adatbázis szerint a brezírozott - régebbi szakácskönyvek szóhasználata szerint "brézben főtt" - sertésmáj C-vitamin-tartalma majdnem megegyezik a nyers májéval: nutritiondata.self.com/facts/pork-products/2196/2

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2016.07.19. 11:28:54

@Zb74: szia! Köszi az infókat! A kiwit szándékosan hagytam ki, igyekeztem itthoni klasszikus terményeket bemutatni.

HgGina 2016.07.20. 23:13:20

Régóta tudjuk, hogy kb. 100 mg, amit a szervezet be tud építeni, a többi távozik. Ezt annyiban lehet módosítani (amennyire tudom, erre voltak klinikai vizsgálatok)i, hogy a flavonoidok elősegítik a C-vitamin hasznosítását, ezért célszerű nagyobb flavonoidtartalmű étellel együtt bevinni. Ezek főleg a sötét és a vörös színű gyümölcsök, zöldségek. Ezzel a hasznosuló C-vitamin személytől függően akár 150-250 mg/nap mennyiségre növelhető.
Azt még mindig nem értem és nem is hiszem, hogy Szent-Györgyi napi 10 g-ot evett volna, amint azt sokan terjesztik.

Késapati Tamás 2016.07.21. 01:27:33

@HgGina: egy szál cigi 100mg -ot "von el" é de a rossz minőségű levegő is stb... 100mg én nenm elégszem meg az fix.. éredekes, hogy ha nem fogyasztok legalább 1,5 grammot vérzik az ínyem fogmosáskor...

agyamputáltak 2016.07.21. 01:55:13

ennek a C-vitamin dolognak kicsit alaposabban utána kellett volna nézni :-) az a 90mg jó lesz olyan 500-3000mg közöttinek, bizonyos egészségügyi állapot és megemelkedett szükségletek függvényében

fordulo_bogyo 2016.07.21. 04:38:12

Valami zavart erzek az eroben... ezeket a szamokat nezve mindekinek skorbutban kene fetrengenie. Segitenel feloldani az ellentmondast?

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2016.07.21. 09:31:28

@fordulo_bogyo: Nyilván nem csak zöldségen és gyümölcsön él az ember egész nap, és nem csak ebben van C-vitamin. De gondolom ezt Te is tudod.
"Kiszámoltuk, mennyit kellene megegyünk az egyes zöldségekből és gyümölcsökből, hogy fedezzük a napi C-vitamin szükségletet"
A cikkel arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy attól mert minden zöldség-gyümölcs termékre rányomják, hogy tele van C-vitaminnal, még nem biztos, hogy így is van.

fordulo_bogyo 2016.07.21. 17:22:41

Egyszer kiszamoltam az ember C-vitamin felhasznalasat, most csak a lenyeget irom le a logikanak.
Egy altagember testeben 300 - 2000 mg C vitamin van.
Tanulmanyok szerint atlagemberek eseten 6-8 honap C-vitamin mentes etrend utan jelenik meg a skorbut (de van olyan tanulmany is, ahol mar egy honap utan, ha eeve keves C-vitamin volt a szervezetukben).
Nezzuk a legextremebb helyzetet:
Vegyunk egy honapot, 30 nap.
Induljunk 2000mg-rol (jo C-vitamin ellatottsag).
2000mg/30nap = 66 mg/nap a C vitamin fogyasztas (ennel kevesebb, mert a skorbut kialakulasakor meg nem nulla a C-vitamin szint.
Az atlagos helyzet 2000mg 6 honap (180 nap) azaz 2000mg/180 nap = 11mg/nap
Az efolotti mennyiseget nem hasznalja fel szervezet, az csak ott van a szervezetben es kiurul.

Zb74 2016.07.26. 11:43:58

@fordulo_bogyo: Na, várj egy picit, ezt most nem teljesen vettem. Azt mondod, hogy hacsak nem eleve hiányállapotból indul az illető, hanem alapból megvan a megfelelő ellátottsága, akkor napi 11 mg bevitele elegendő a jó ellátottság fenntartásához?

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2016.08.04. 18:11:25

@fordulo_bogyo: Nem írnál erről egy vendégposztot? :)

agyamputáltak 2016.08.06. 00:23:58

@i.a.p.: a 90mg az a VICC kategória. 500mg-ról indul a sztori, de az emberek nagy %-ánál ajánlottabb az 1-2ezer mg. erről nyomokban sincs említés. értem én, hogy a gyümölcsök vitamintartalma így meg úgy, de már az alap kiindulási pont téves.
arról meg már nem is beszélve, hogy a gyümölcsök vitamintartalma termőhelytől függően hatalmas különbségeket produkál. értelmetlen ajánlgatni, ráadásul az érdemleges vitaminszint beviteléhez szükséges mennyiségek elfogyasztása nonszensz.

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2016.08.07. 16:43:27

@agyamputáltak: Pedig az ajánlás ilyen érték körül mozog, ott a hivatkozás. Teljesen igazad van abban, hogy a zöldségek, gyümölcsök vitamintartalma függ a termőhelytől stb. Épp ezért a kiszámolt adatok átlagértékeket mutatnak. Ezzel a termőhelyes dologgal egyébként érdemes lesz foglalkozni a jövőben, csak ez a poszt ne erről szólt.
Fordulo_bogyo kommentje szerint a 90mg pont hogy túl sok. Neki is felajánlottam, neked is felajánlom, hogy írj egy vendégposztot a témában, és szívesen kiteszem :)

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) erdekes (2) érdekes (81) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/