3 tipp, hogy jobb vendéglátós legyél – a konyhalányok

14470582_1143323359037855_7404449319714991360_n.jpg

Kedves étteremvezetők és tulajdonosok! Vajon miért olyan nehéz jó konyhai kisegítőt találni? Miért megy ki a munkaerő külföldre? Miért nem kell sajnálni a Londonban mosogató bölcsészeket? Mivel nemrégiben megszereztem a szakács képesítést, gondoltam ismét belevetem magam a vendéglátásba. Azon belül is még Level 1 szinten, azaz konyhalány, mert még van hova fejlődjek. Van néhány újabb gondolatom a témában. Igazából minden vendéglátósnak érdemes ezekre odafigyelni, de talán a vezetőknek, tulajdonosok számára a legérdekesebb.

Ki is a konyhalány: az a személy, aki a ranglétra legalján ál, mégis talán a legkeményebb munkákat végzi. Mosogatás, takarítás, pucolás, darabolás, saláták, desszertek, és SOS helyzetek megoldása (kifolyt zsírfogók takarítója, boltbarohangátor stb.). Egyéb elnevezések: mosogató, kézilány, kisegítő, de a munkakörök eltérhetnek.

1. Ne sajnáld le a mosogatót!

A mosogatás nem egy alja munka! Rendes, kétkezi munka, amit nem lehet elsumákolni, elsikkasztani, elodázni. Kimentél külföldre mosogatni? Nyilván azért, mert jobb életkörülményeket tudj teremteni magadnak. Jobban megbecsülik a munkádat. Ráadásul olyan szituációkat kell, hogy megoldj nap, mint nap, amitől nagyon rátermett ember leszel. Fizikailag, gyakorlati szempontból és mentálisan is fejlődsz. Ebben nincs semmi ciki, és szerintem aki kint él, az is kevésbé érzi magát annak. Viszont itthon se anyagilag se emberileg nincsenek túlbecsülve a konyhalányok. Nem az a szomorú, hogy kimennek mosogatni emberek, hanem az, hogy ezt itthon élettragédiaként tekintjük.

Mégis mi a ciki abban, hogy valaki konyhai kisegítésből él meg? Semmi.  A ciki az, hogy ebből a munkából ma szinte lehetetlen jól élni.  Ha étterem-tulajdonos vagy, és lelépnek a konyhai kisegítőid, érdemes átgondolnod, vajon rendesen meg vannak-e fizetve. Az meg pláne szép emberi tett, ha néha elbeszélgetsz velük, elégedettek-e a munkahelyükkel.

Mi lenne, ha itthon is jobban meg lennének fizetve a konyhai kisegítők? Ha „külföldön” is csak a létminimumot sikerülne ezzel megkeresni, és emberileg sem lennének megbecsülve a mosogatók, nyilván nem menne ki annyi ember. Lehet. könnyebb lenne jó konyhalányokat találni, ha meg lennének fizetve, és jobban meg lennének becsülve ezek az emberek…

Milyen hasznos skilleket sajátíthatsz el konyhai kisegítőként?

 

  • Tökéletes időbeosztás. Az idő mindig szorít, a feladatok száma pedig csak nő. Közben fel kell lenni készülve a vészhelyzetekre is. Ha nem koncentrálsz, elúszol.
  • Streszkezelés. Összezárva lenni napi 13 órákat emberekkel pár négyzetméteren, akikkel több időt töltesz, mint a szeretteiddel, nem feszültségmentes. A munkád nagy része kapkodásból áll ki a meleg, szagos zsírgőzben, és elárulhatom, hogy nem jóga muzsika a háttérzaj. Főleg utasítgatnak, és határidő „azonnal”. Nem véletlenül szokták a konyhát a csatatérhez hasonlítani. Itt megszilárdul az ember tűrőképessége, és megtanul összpontosítani. Ráadásul ételt kidobni se valami lélekmelengető élmény…
  • Életveszélyes helyzetek kezelése. Van itt minden. Forró víz, vegyszerek, éles szúró-vágó eszközök, szétroncsolódott és balesetveszélyes sziták, forró zsiradék, tűz, elektromos eszközök nedves helyeken. És persze embertelen meleg és levegőhiány. Viszont te nem pánikozhatsz be, hatékony kell maradj.
  • Stratégiai és taktikai gondolkozás. Azért lássuk be, agyban is ott kell lenni, hogy minden időre el legyen mosogatva, a megfelelő körforgás szerint (figyelve, hogy mikor melyik eszközre lehet majd nagyobb szükség), a pályád fel legyen töltve (saláta, desszert hozzávalók, stb.), és nagyjából patent legyen a konyha folyamatosan.Vannak munkák, ahol jobb esetben van egy privát tered, és alkalmanként kell kommunikálj, együttműködj a munkatársaddal. Na, a vendéglátás nem ilyen. Itt folyamatosan közösben kell gondolkodni, egy valódi hierarchia-láncban. Nem könnyű, de szerintem épp ezért egy kis vendéglátós tapasztalat segít, hogy jobb emberismerő légy. Egy ilyen környezetben nagyon a szívedhez tudnak nőni emberek, mivel olyan, mintha sorstársak lennétek.
  • Önismeret. Konyhalányként sok a lelkiismereti döntés. Pl. kitakarítom-e még az a zugot is a hűtőben? Felseperjem-e azt a sarkot is, úgyse látja senki…? Leesett a földre a kaja, kidobjam-e? Napi pár órányi mosogatás közben is van min gondolkozni. Fejlesztheted magad, hogy még precízebb és pedánsabb legyél. A munkád sokat elárul rólad.

Én azt gondolom, épp ezek miatt nem kell sajnálni a Londonban mosogató bölcsészeket sem. Ez nem egy olyan meló, amiből nem erősebben jössz ki. Sőt, igazából mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki az éttermi kisegítést egyszer! Olcsóbb, mint néhány önfejlesztő tréning. Bárki lehet mosogató, ha van egészségügyi kiskönyved, napi bejelentéssel pedig akár 1 napra is kipróbálhatod. Minden nehézség ellenére ez a munka megtanít arra, hogy életrevaló legyél!

2. Ne használd ki a mosogatót

Az a szép ebben a kisegítő/konyhalány/kézilány/mosogató dologban, hogy igazából bárminek vettek is fel, az a munkád, amit mondanak. Ez lehet tényleg csak mosogatás, előkészítés, takarítás, de általában minden új takarítós, rendbetevős dolog a kisegítőre hárul. Elromlott a zsírfogó, és csepeg, vagy valami szivárog stb.? Biztos, hogy a kisegítőnek kell kezelni a haldokló berendezések okozta károkat, amíg a tulajdonos nem szán pénzt a rendbetételükre? Persze ez addig húzódik, amíg csak lehet, amíg szerencsétlen mosogató tudja kezelni a tüneteket. Kedves tulajdonosok, ez így nagyon nincs rendben. Ha valami nem működik megfelelően, koszol, plusz munkát okoz a dolgozóknak, és nem akartok a rendbetételére költeni, legalább honoráljátok a plusz munkát. Nyilván mindenki félti a munkáját, és a ranglétra legaljáról nem biztos, hogy igazán felhangzik a panasz, de érdemes meghallani. Mindenki jobban szeret olyan helyen dolgozni, ahol a plusz munkáját észreveszik és kifizetik. Ha az egyik embernek úgy adódik, hogy egy másik munkáját is el kell végeznie aznap, akkor miért ne járna neki a másik munkáért végzett bér is? Ez számomra teljesen racionális és korrekt lenne.

Továbbá nem mindegy milyen munkakörnyezetben kell görnyedni, emelgetni, pakolászni. Fizikailag sem robban le olyan könnyen az ember, ha ésszerűen van kialakítva a mosogató, a csepegtető, a polcrendszer stb. Azért mert máshol nem figyelnek ilyen "apróságokra", még nem ok, hogy tulajdonosként ne szánj erre pénzt! 

3. Igenis kijár a bónusz a kisegítőnek is!

A konyhalány olyan, mint az orvosoknál az altatóorvos. A kezelőorvosnak és a nővéreknek népszerűbb meghálálni a munkájukat, de az altatóorvosról könnyen megfeledkeznek. Így van ez a kisegítőkkel is. Segíthet megtartani a jó munkaerőt az időnként bónusz, amiből szerintem nem maradhat ki a hátsó pálya sem!

Ha éttermed van, vagy éppen éttermet szeretnél nyitni, a te felelősséged, hogy mennyire becsülik meg az alkalmazottaid a munkahelyüket. Sajnos nehéz kisegítőként, mosogatóként hallatnia az embernek a hangját, hogy kihasználva érzi magát, sokan inkább le is lépnek külföldre. Menj oda az alkalmazottaidhoz, beszélgess velük, és igyekezz partner lenni a jobb munkakörülmények és fizetések kialakításában. Nem biztos, hogy megéri egy nagyobb nyereség az alkalmazottak kihasználása által. Előbb-utóbb egyre kevésbé rátermett emberekből tudsz csak válogatni, és esni fog a színvonal is. Ha folyamatosan embert keresel, és senki sem marad meg pár hónapnál tovább, nem valószínű, hogy a munkavállalóiddal van a baj.

Ígérem, ha szakács leszek, írok majd a szakácsokról is. Addig is, ha kisegítő/mosogató/konyhalány/kézilány vagy itthon vagy külföldön, és szívesen megosztanád tapasztalataidat írj e-mailt a taptudas@gmail.com címre. Így hátha kirajzolódna mik is a legnagyobb problémák, kiderülhetne miben más és miben ugyanolyan külföldön dolgozni stb. Ezekből pedig születhetne egy újabb cikk a témában. Segítsünk megérteni az embereknek miért is haldoklik a magyar vendéglátás.

Egyéb olvasgatnivaló a témában: 5 ok, amiért becsüld meg a vendéglátósokat 

Kövesd a folytatás a blog.hu-n vagy Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr6411780907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.11.10. 09:44:50

most talaltam ra blogodra, tok jol irsz!

Egy jotanacs, hasznald a tordelot, hogy ne kelljen a fooldalon vegiggorgetni a teljes posztot. Ez nemi atlathatatlansagot okoz, ha valaki cikkeket keres. Nehany sor es egy izgalmas kep utan vag be.(poszt folytatasa, a szerkesztes mezoben van egy ilyen gomb)

Illetve, ha beszelsz nemetul es egyszer lenne kedved oceanjaron is kiproblani magad commi de cuisine-kent (ez a belepo szintu szakacs) irj ram.

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2016.11.10. 16:12:25

@zseketto: Köszönöm szépen! A tanácsot is. Megtisztelő az ajánlatod, szerencsére épp tegnap kezdtem el kezdő szakácsként dolgozni egy nagyon szimpatikus helyen, de idővel elképzelhető, hogy megkereslek. Tényleg köszi! :)

2016.11.14. 13:37:00

@i.a.p.: nincs mit! Gyujtogessed a tapasztalatot ;-)

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) érdekes (81) erdekes (2) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/