20 különleges gyümölcs a Világból – 2. rész

durian_in_black.jpg

Hallottál már a gyümölcsről, ami olyan büdös, hogy ki van tiltva buszokról is? Vagy a fáról, ami a törzsén növeszti a bogyóit? Különleges gyümölcs rovatunk 2. részében most ezeket is megismerheted.

Félreértés ne essék, egyik sem méregteleníti a rákot, vagy éppen robbantja le a kilókat stb. Máshol egyszerűen ez az alma, körte vagy épp az eper. Szóval szándékosan nem foglalkozunk most beltartalmi csodaértékekkel, mivel nem nyújtanak egészségügyileg semmi extrát, amit kis hazánkban nem lehetne megkapni. Pusztán érdekesek, szépek, és lehet bennük gyönyörködni. És ha egyszer valakinek lehetősége adódik, azért próbálja ki őket mindenképp!

Az első adag különleges gyümölcsöt itt találod: 20 különleges gyümölcs a Világból - 1. rész

5. Rózsaalma

A mirtuszfélék családja tartozó trópusi fa gyümölcse a délkelet-ázsiai Maláj-félszigeteken, és az Indiához tartozó Andamán- és Nicobar szigeteken elterjedt. A bogyótermés 4-6 cm hosszú, körte formájú gyümölcs. A lilás-rózsaszínes héj alatt fehér a gyümölcs húsa, melyben 1 nagy mag csücsül. A magot egy vattacukor-szerű (de ízetlen) háló veszi körül.

8035501606_33bf180079_z.jpgUgye milyen szépek?
(kép: flickr.com)

Az íze állítólag nem hasonlít az almához, inkább a nálunk védett, vadon termő gyapjaskörte termésére emlékeztet, a hús víztartalmának aránya pedig a görögdinnyére hajaz, tehát nem egy kemény gyümölcsről beszélünk.

1024px-wax_apple.png

(kép: wikipedia.org)

Nyersen is eszik, salátát is készítenek belőle, de például Indában, Kerala tartományban savanyúságot is készítenek belőle, a chambakka achar-t.

love_apple.jpgEgy tál chambakka achar
(kép: secretindianrecipe.com)

Itt tesztelik épp:

 6. Jabuticaba

A jabuticaba is a mirtuszfélék családjába tartozik, az Amazonas mentén élő trópusi, örökzöld brazil szőlőfa termése.  A vékony héjú bogyók 3-4 cm átmérőjűek, és a földtől a csúcsig, a fa teljes egészében a törzsön és az ágakon ülnek. Elég szép látványt tud nyújtani egy ilyen fa.

jabuticaba-834458_960_720.jpgElég szürreális megoldás...

800px-myrciaria_cauliflora.jpg(kép: wikipedia.org)

erdekesvilag_hu.jpgA virágok is jól mutatnak
(kép: erdekesvilag.hu)

Tesztelik: 

 

 7. Marang

A marang egy csendes-óceáni eperfa elég bizarr gyümölcse. Ha valakit Borneó vagy a Fülöp-szigetek felé vetne a sors, mindenképp próbálja ki helyettem is! Állítólag kissé büdös a héja, a durián-ra emlékeztet a szaga, melyről hamarosan még lesz szó. Az íze pedig a wikipédia szócikkének egyik íróját egy krémesebb, lédúsabb banánra emlékeztette. Úgy néz ki, mint egy yuggothi gyümölcs, egy mi-go eledel. Érdekes, hogy a magjai is ehetőek főzés vagy sütés után. A magjából pedig marangmagvaj gyártható. A sok lepucolt csilló-szerű héj pedig nagyon jól hasznosítható vizek megtisztítására olyan mérgező festékanyagoktól, mint például a metilén-kék.

8617970989_2b9fbe8366_z.jpgHogy nézhet így ki egy gyümölcs?
(kép: flickr.com)

arto_odor_lf_070202_ipe.jpg(kép: wikipedia.org)

Egyénként nálunk fellelhető, rá hasonlító rokona a sajnos nem ehető epernarancs vagy narancseper. (Még a fügével és a faeperrel van közeli rokonságban, de rájuk nem nagyon hasonlít.) Aki barangolt már például a békési mezőségben, könnyen találkozhatott is vele. Én sosem felejtem el, amikor gombászás közben egy romos tanya mellett ráakadtunk, és el kellett fogadjam, hogy sajnos ez nem ehető, ez nem egy narancs. A Falu élet blog írója is ilyen élményeken merengett el, hasonló emlékeiről, ráadásul érdekes képekkel tarkítva: A titokzatos gyümi – az epernarancs

katpatuka.jpgTe láttál már itthon narancsepret? (kép: wikipedia.org)

 8. Durián

durian_in_black_1.jpg(kép: wikipedia.org)

Na, ez a gyümölcs annyira büdös, hogy konkrétan nem lehet felvinni tömegközlekedési eszközökre például Szingapúrban.

800px-singapore_mrt_fines.jpgHa felmerészkedsz egy duriánnal a buszra, még meg is büntetnek! (kép: wikipedia.org)

A szaga legjobban úgy jellemezhető, mint a disznótrágya, terpentin és hagyma keveréke tornazoknival beütve. Méterekre érezni. Nagy helyi népszerűsége ellenére, a nyers gyümölcsöt Délkelet-Ázsiában tilos bevinni olyan létesítményekbe, mint pl. hotelek, metró, repülőterek és egyéb tömegközlekedési eszközök. – írja róla Richard Sterling utazós-kajás blogger.

Bűzének fokát talán az szemlélteti legjobban, hogy egy minden bizonnyal méltán ismeretlen grindcore banda egyenesen róla nevezte el magát:

Számos állatot vonz a durián szaga. Ugyanis épp ez a buké csábít el mókusokat, orángutánokat, elefántokat, sőt egyenesen tigriseket, akik elfogyasztják a gyümölcsöt, a magokat pedig... lerakják jóval odébb, stílusosan, így terjed a durián. Ez alól a szaghatás alól mi sem vagyunk kivételek, a vásárlók is a szagok alapján választják ki a vélhetően legjobb minőségű duriánt.

800px-durian_customer.jpg
A vásárló megszaglássza a duriánokat, hogy megszerezze a legtökéletesebb példányt
(kép: wikipedia.org)

Hiába büdös, viszont nagyon finom, épp ezért közkedvelt csemege Délkelet-Ázsiában. Állítólag semmilyen gyümölcshöz sem hasonlít az íze, amit mi ismerhetünk, van aki sajthoz, borban karamellizált hagymához, butterscotch puddinghoz hasonlítja.

A délkelet-ázsiai konyhában népszerű fagylalt-, sütemény-alapanyag, van, aki fermentálja, de nagyon népszerű a duriános palacsinta is. Ráadásul chipset is készítenek belőle, ez az úgynevezett kripik.

durian_cr_pe_in_malaysia.jpgDuriános palacsinta Malayziából (kép: wikipedia.org)


Figyelem, a következő részben olyan különleges gyümölcsök jönnek, amiket lehet nem is gondolnád, de itthon is tudunk termeszteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr5411943133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Division 2016.11.10. 00:17:55

Városligetben van néhány epernarancs fa.

ComLo 2016.11.10. 04:39:42

Amikor kiköltöztem DK Ázsiába, az egyik célom az volt, hogy minnél több egzotikus gyümölcsöt kipróbáljak ... hamarosan azonban rá kellett jönnöm, hogy mi nem véletlenül azokat a déligyümölcsöket ismerjük, amiket. A legtöbb egyszerüen túl, íztelen, vagy annyira extrém hogy azért nem tudjuk megenni. PL a fent említett rozsaalma, habár 1-2 magyar női gasztroblogon ódákat zengtek róla, valójában egy nagyon gyenge, földízű retek, csak kicsit édesebb (de csak nagyon picit!).
Talán az egyetlen kivétel, a mangusztán ... az európaiként is iszonyat élvezetes, akinek adtam belőle az szinte függő lett. citrusféle, de sokkal-SOKKAL jobb íze van, és kellemesebb texturája. Azt meg azért nem ismerjük, mert leszedés után kb 10 napot áll el, baromi fagyérzékeny, még üvegházban sem tudták termeszteni, és a termelés 80%-t kína felvásárolja, mert ott az terjed róla hogy potencianövelő.
Durián pedig akkor jó, ha jó erős az illata (állítólag a thai a legjobb fajta). Én a hányás, és a csatornaszag keverékét érzem rajta mindig, egy ismerösöm kissé részegen, a női nemiszerz íllatához és ízéhez hasonlította. Állagra kicsit pudingos, ízre pedig vaniliapuding, kis szalonnás hagymás karamelles banános beütéssel, csak édesebb és savanykásabb ... igazából leirhatatlan. Ha valaki kipróbálja okvetlenül érdemes csinálni reakcióvideót, vagy képeket jót lehet rajta szórakozni :-) . És hogy milyen erős az illata ... én hazahoztam egy egészet egyszer repülőn csomagban. csomó réteg zacskó+újságpapír+törölköző+ruhák+a börönd, és mire a reptérről hazaértünk szüleim az utastérben elkezdték érezni hogy "valami rohad" :-) .

ymel 2016.11.10. 07:07:57

A@ComLo: a dudu (papaya) azert eleg fincsi Dk-Azsiaban - de lehet, h az van Mo-on is importbol, passz. A mango is kiraly, meg az avokado is, de ezek meg tutira vehetok ott is, bar biztos nem olcso

Void Bunkoid 2016.11.10. 07:35:55

Óriási riszpekt a grindcore népszerűsítéséért :))))

gigabursch 2016.11.10. 07:41:50

A narancseper egyébként a nevezéktanban magyarul az oszásznarancs néven fut, szinonímája a narancseper. Az epernarancs akkora marhaság, mint a normannfenyő.

Nazareus 2016.11.10. 08:10:07

A durien tényleg finom, ha csak tehetem eszek. Nagyritkán Magyarországon is tudok venni aranyárban.

ComLo 2016.11.10. 12:39:19

@ymel: Nekem (és ugye innentől ez full szubjektív) a papaya sosem jött be, egy darabig egyébként ull azt hittem az srágadinnye (amit egyébként annyira nem szeretek), mert szerintem full olyan íze van. Avokádó szintúgy, barátnőm oda van érte, én tartom a két lépés távolságot.
A mangó tényleg SOKKAL jobb és olcsóbb, de a legnagyobb meglepetés számomra az érett ananász volt ... köszönőviszonyban sincs azzal amit otthon ettem ...

GMS 2016.11.10. 14:17:02

Andaman és Nicobar szigetek - Google térkép ismerős?? Ha Nikolámon járt már vki, az mesélje már el, hogy hol van!

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) erdekes (2) érdekes (81) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/