Mi, magyarok felelős gasztrohősök vagyunk!

spices-529985_960_720.jpg

Igazából mindannyian azt akarjuk. Jókat, egészségeseket enni, első osztályú alapanyagokból. Amit megveszünk, majd megeszünk, ne legyen drága, de ne legyen „felfújt”, „agyonvegyszerezett”, „mű” stb. Nem a holland, ízetlen répát akarjuk! Nem akarunk vegetát tenni abba a húslevesbe, hogy legyen íze! És az a legjobb, hogy erre van is lehetőségünk!

Az alábbi panaszok a leggyakoriabbak:

„…ezek már nem azok a zöldségek és gyümölcsök mint régen…”

„… az a zöldség amit a Tescoban megveszel, nem tartalmaz semmit…”

„… minden sz­­**t beletesznek már ezekbe az élelmiszerekbe…”

„… ezek már tele vannak vegyszerrel, gyógyszerekkel, meg GMO-val…”

„… behozzák ezt a sok külföldi sz**t…”

„… régen falun, nagyszüleim még….”

„… na, az még foghagyma volt, de ez?”

„… aztán csodálkozunk, hogy itt a sok allergiás…”

Tegye a kezét a szívére, aki még nem hallotta legalább az egyik dolgot valakitől, vagy épp nem ő mondta!

Szerintem elég sokan tudjuk, hogy mit akarunk, csak nem hisszük el, hogy valójában igenis tehetünk azért, hogy jobb élelmiszereket kapjunk, olcsóbban, és akár ne menjen tönkre magyar mezőgazdaság.

Higgyük el, hogy vannak fiatalok Magyarországon, akiknek igenis nem büdös a kétkezi munka, és sokan nagyon boldogak lennének, ha egy magyar tanyán élnének, és a terményeikből élhetnének meg, békében, nyugalomban. A mi generációnk ugyan nem élt (még) át szerencsére háborút, nagy forradalmat, de szerintem nem túlzok azzal, hogy igenis egy világszintű bizalmatlan nyomás nehezedik ránk. Szeretnénk tenni valamit azért, hogy ne csak panaszokat halljunk, hogy mi csak rosszabb kaját ehetünk, mint régen, hogy tele vannak mérgekkel az élelmiszerek, pláne, hogy úgysem lesz jobb, csak rosszabb. Mert mennyi ember van már a Földön, a globális felmelegedés, a gazdasági érdekek, a politikai hatalom, a liberálisok, a fasiszták, és most már a migránsok is, mind mind ellenünk vannak, és úgysem lesz jó.

Nos, mindannyian egy hősként hangoztatjuk a nagy magyar Kárpát-medence Európa éléskamrája és társai. De mióta superfood a goji bogyó, és a chia mag, a jó kis csipkebogyó vagy lenmaghoz képest?

bio-etel.jpg(kép: hotdog.hu)

Jó hírem van. Vagyunk itt páran, akik komolyan azt gondoljuk, hogy mindenekelőtt a kereslet befolyásolja a kínálatot. Egy ember egy apró új változtatása is sokat számít.

 14963289_909332725835412_213768280868602460_n.jpg(kép: Felelős Gasztrohős Facebook, készítette: Kőfaragó Anna)

Épp ezért a Felelős Gasztrohős Civil Szervezet elhatározta, hogy fejleszt egy appot. A nagyvárosokban élők könnyebben megtalálhatják, hol tudnak kistermelői terméket vásárolni. Ugyanis léteznek hiteles, saját szemmel is leellenőrizhető kistermelők vidéken, akik szeretnének betörni a piacra. És bárcsak lehetnének még többen!

Tudjunk hozzájutni az itthoni kistermelők árujához!
Kezdjük el a bizalomkiépítést!
Pörgessük fel a vidéki gazdaságot!

Erről van szó, 1 perc 6 másodpercet vesz igénybe a videó az életedből: 


(Esetleg megbotránkozni készülő tudományos szakember kollégáktól, még a nagy kommentelési kényszer kitörése előtt, elnézést kérek, a „bio” és a „vegyszermentes” szavak használatáért. Illetve nem arról van szó, hogy "bio, öko, GMO mentes = jó, ipari, mesterséges, hightech, GMO = rossz. Ez nem egy szakmai diskurzus, hanem az emberekhez szeretnénk szólni. Nyilván ezek támadható fogalmak, és majd lesz ezekről is szó bővebben.)

Ha már 1000 Ft-al támogatja valaki az ezt segítő applikácó fejlesztését, az óriási segítség! Összesen 500000 Ft-ra lenne szükség a kivitelezéshez.

Itt tudsz utalni, és itt olvashatsz a részletekről:

 

Egy kis bónusz:

5000 forint  felett: személyre szóló köszönőlevelet írunk, amiben elküldünk neked egy olyan receptet, amit máshonnan nem szerezhetnél meg! A receptet a Fenntartható Vendéglátóhelyek egyik séfje írja, külön nektek.

10.000 forint  felett: vendégünk vagy egy ebédre a tavaszra tervezett Szimplakerti közös főzésünkön, aminek pontos időpontjáról emailben tájékoztatunk. - Felelős Gasztrohős Alapítvány

Mindenkitől előre elnézést kérek, aki azt gondolja, hogy ez egy utópisztikus vágyálom. Mi nem gondolkodunk végletekben, pusztán szeretnénk megtenni a következő hősies lépést, hogy támogassuk a hazai gazdaságot, figyeljük a környezetünkre és érezzük jobban magunkat egy kicsit. És ami a legfontosabb, jókat együnk és egészséggel!

Ha pedig X év múlva lebombáznak minket, vagy tönkretesszük a Földet, esetleg már úgyis eladták előre a magyar gazdaságot stb., az legyen a legnagyobb bajunk, hogy most nem volt igazunk a Napi Táptudásban.

Ezzel a posszttal szeretné támogatni a Napi Táptudás a Felelős Gaszrohős Civil Szervezet-et, melynek a blog szerzője az egyik önkéntese. Felelős Gasztrohős önkéntes bárki lehet! Részletekért kattins IDE.

14729078_10153866621027021_2303034047893026527_n.jpgKöszönjük! A Felelős Gasztrohős Önkéntesei (kép:Felelős Gasztrohős Facebook)

Ha szeretnéd jobban megismerni az élelmiszereket, megismerni az itthoni alapanyagokat, elfeledett magyar „superfood”-okat, allergiákat stb. , kövesd a Napi Táptudás blogot Facebook-on! Minden nap egy gondolat vár titeket valamilyen, gasztronómia-táplálkozásbiológia témakörben. Jövő héten például a gluténről olvashattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr811955879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) érdekes (81) erdekes (2) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/