A túldimenzionált szója

nevtelen_8.png

Kevés növény örvend ekkora közutálatnak, mint a szója. Pedig nagyon értékes növényi fehérjeforrás. Van-e valós okunk félni a szójától?

Feltettem egy szójás képet a Facebookra a szója fehérjetartamáról, és jött is pár komment, hogy a szója "hormontartalmáról". Ez elgondolkodtatott, hogy mekkora félelem is uralkodhat itthon a szójával kapcsolatban, és ez egyáltalán mennyire jogos. Lássuk, mi is a helyzet szója ügyben.

Miért enne egyáltalán valaki szóját?

A szója fehérjéi értékesek, és vannak, akik nem húsból szeretnének esszenciális aminosavat kinyerni, vagy csökkenti szeretnék a húsfogyasztásukat. Esszenciális aminosavak pedig, ellentétben a hiedelemmel, a növényekben is vannak, csak általában kisebb mértékben, mint a húsban, tojásban vagy tejtermékekben. Számos definíciót találtam arra, hogy mi is az a teljes értékű fehérje. A szójafehérjék újabban teljes értékűnek vannak minősítve több definíció szerint is.  A Magyar Fogyasztóvédelmi Hatóság például így határozza meg a fogalmat: „Azon tápanyag, amely az összes esszenciális aminosavat tartalmazza” és a szójafehérjét is ide sorolja.

Habár esszenciális aminosav-tartalma nem olyan kedvező, mint az állati fehérjéké, a szójatermékek közül a liszt és a szójafehérje-izolátum tartalmazza olyan koncentráltan az esszencális aminosavakat, hogy ha valaki nem fogyaszt állati eredetű fehérjét, annak a szója ebből a szempontból hasznos lehet. 10-15 dkg zsírtalanított szójaliszt, vagy 7 dkg szója fehérje izolátum már lefedi egy 70 kg-os felnőtt napi esszenciális aminosav szükségletét, és egyben az egész napi fehérjeszükségletét is, azért ez is tegyük hozzá. A szója fehérje izolátum emészthetősége és hasznosulása megegyezik a tejjel, tejfehérjével vagy a tojással.

Azért azt ne feledjük, hogy a szójabab, vagy a tofu nem tartalmazza olyan koncentráltan sem a fehérjéket, sem a fehérjéket felépítő esszenciális vagy nem esszenciális aminosavakat, mint a szójaliszt vagy a szójafehérje-izolátum. Vegetáriánusoknak, vegánoknak nagyon hasznos lehet az alábbi kalkulátor (sajnos csak angolul elérhető), ami segíthet kiszámítani nagyjából mennyi esszenciális aminosavat tartalmaz a napi étrendjük: katt ide!

oi.png

A fehérje előállításhoz szükséges nitrogént nitrogénkötő baktériumok segítségével tudja felvenni a szójanövény. Esetenként a szójababot vetés előtt össze is keverik speciális nirtogénkötő baktériumfajokkal.

Hol az igazság?

Akinek van egy kicsi lelkiismerete is, az úgy, hogy ismeri a szójával kapcsolatos szakirodalmat, szerintem nem képes kijelenteni, hogy a szója mindenképpen ártalmas.

Próbálnék valami konszenzusra jutni, hogy akkor most veszélyes-e a szójafogyasztás vagy sem. De egyszerűen itt is csak mértékekről beszélhetünk, hogy: igen, van az a szójamennyiség, ami ártalmas lehet, de könyörgöm, miből nem lehet annyit enni, hogy ártson? Átnyálaztam egy csomó tanulmányt, kísérletet, amik a szójafogyasztás előnyeit/hátrányait fejtegetik. De egyszerűen akkora a mennyiség, és annyira változatosak a kísérleti vagy megfigyeléses modellek, hogy egy egész könyvet lehetne erről írni, és be kellett lássam, nem fog beleférni egy blogposztba. Elkezdhetném, a szőrszálhasogatás kategóriába esne. De ha valaki fizet egy csomó pénzt, nagyon szívesen kimazsolázom az erről szóló szakirodalmat, és bemutatom, miért nem lehet konkrét táplálkozási ajánlásokat levonni a legtöbb kutatási anyagból. :)

Nagyon sok kísérletet vagy megfigyelést ugyanis nem lehet túl komolyan venni, mert a vizsgálati modellt nem lehet emberekre vonatkozóan a gyakorlatban értelmezni, vagy az már eleve hibás. Vannak, akik nagyon meg szeretnének győzni minket arról, hogy a szója rossz, és vannak akik arról, hogy nem az. Gondoljunk bele, mekkora biznisz van a húsiparban, és mekkora biznisz van az állati eredetű fehérje pótlására szolgáló szójaiparban… Nem is csoda, hogy ennyire pörög ez a téma, és igyekeznek minket mindenről meggyőzni.

Eleve nem értem, miért a szója növényi „hormon” tartalmával ijesztgetnek egyesek, amikor ott vannak a hormonális fogamzásgátlók, hol ér fel egy hormonszerű hatással rendelkező növényi vegyület napi szintű fogyasztása egy rendszeres hormonkezeléssel? Most ezzel nem a fogamzásgátlók ellen szeretnék szólni, csak gondoljunk bele, hogy mennyire lenne ésszerű ezeket biztonságosnak nyilvánítani, ha a szóját pedig tiltólistára tennék a gyengébb hormonszerű hatással rendelkező vegyületei miatt…

Egyébként nemcsak a fitoösztrogének tudnak hormonreceptorokat aktiválni. Bizonyos zsíroldékony vitaminok is, például a D-vitamin vagy az A-vitamin is aktiválhat úgynevezett nukleáris hormon receptorokat, de még a koleszterin is! Ezek által még a génjeinkre is hatással vannak, te jó ég! :)

A túlzott szójafogyasztásnak lehetnek hátulütői, de a túlzott húsfogyasztás egészségügyi veszélyeiről is terjedelmes szakirodalom áll rendelkezésre. Erről már írtunk is, hogy heti 2-3 adag vörös- és/vagy feldolgozott húsfogyasztás nem ajánlott a tudomány jelenlegi állása szerint: Húsevés: pro és kontra.  Össze lehet-e mérni mondjuk a mindennapi húsfogyasztás veszélyeit a mindennapi szójafogyasztás veszélyeivel? Lassan egy hete a szójával kapcsolatos szakirodalmakat bújom a neten, de nem találtam semmilyen meggyőző bizonyítékot arra, hogy a túlzott szójafogyasztástól jobban kellene tartani, mint a túlzott húsfogyasztástól. De ha abból csinálnék pénzt, hogy a szója ellen kampányolok (pl. valami speciális divatos diéta irányzatot képviselnék) össze tudnék ollózni jó néhány ilyen-olyan eredményt, hogy a szója tiltólistás dolog képében tűnjön fel. Ugyanígy arról, is hogy milyen egészséges is ez a szója, ha az eladásában lenne érdekeltségem.

ui.png

Tofu feltétes pirított tészta. Az ázsiai konyha előszeretettel használja a szóját. 

A szójafogyasztással kapcsolatban a Ködpiszkáló blog cikkét ajánlanám elolvasásra, akik már szintén érintették a témát: Öl vagy elevenít? A szója növényi „hormon” tartalmával is foglalkoztak: Fitoösztrogének: vesélyesek vagy jótékonyak? Ezekből a szakmai posztokból is kiderül, hogy a szója fitoöszrtogénjeinek is lehetnek egészségügyileg pozitív de negatív hatásai is, mint szinte bármilyen más élelmiszer összetevőnek. Még egyes vitaminok túlzott bevitele is komoly egészségügyi kockázatokkal járhat.

Amit tényként kezelhetünk, hogy csecsemők táplálására nem javasolt szójatápszert alkalmazni. Annál, hogy egy adott egyénnek mennyi szóját érdemes/lehet fogyasztania mindig az egyéni tényezőket is figyelembe kell venni: nem/kor/hormonális állapot/betegségek/vegetáriánus vagy vegán-e az illető, egyáltalán allergiás-e a szójára stb. Ilyen kontextusban már van értelme a szója egészségügyi kockázatairől/előnyeiről beszélgetni. Ezzel kapcsolatban, ha valaki tanácsadóhoz fordulna, mindig hivatalos szakember segítségét kérje (dietetikus/táplálkozástudományi szakember). Összességében ismét annyit tudnék mondani, hogy a túlzott szójafogyasztástól nem kell jobban félni, mint a túlzott húsfogyasztástól.

(Ha valaki tud olyan kutatásról, ahol bebizonyosodott, hogy a szója fitoösztrogénjeivel komoly probléma van, kérem linkelje be! Nagyon szívesen elolvasnám, lehet nem olvastam valamit. )

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr2612359465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Treff Bubi 2017.03.22. 09:50:32

Sajnos nem találtam meg a forrást, de pár éve olvastam, hogy a szőja magas fitoösztrogén tartalmát egyetlen vizsgálat mutatta ki, azóta nem is ismételték meg, szóval elég gyenge lábakon áll ez az érv. (Ha más többet tud, örömmel veszem az infót.)

commando 2017.03.22. 10:05:02

A távol-keleti konyhák alap élelmiszere és fűszere a szója. Szójabab csíra, tofu (szójatúró), szójabab paszta (édes, csípős, stb.) és hát természetesen a legalább 10-15 fajta szójaszósz, melyet gyakran a pácolás és főzés (pirítás) során a konyhasó helyettesítésére használnak. A túlzott konyhasó bevitel is káros. Ha néhány "tudományos" elemzés igaz lenne, (angol orvosok megállapították.....?!? :-) ), akkor Thaiföldön, Kínában, Japánban stb. már nem is élnének emberek.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.03.22. 10:07:40

Amiről nem olvastam a cikkben, az, hogy a szója szinte 100%-ban GMO (USA, Dél-Amerika).
/Egyébként én sosem bírtam.../

2017.03.22. 10:45:16

Amit olvastam a szójáról, az a növényi kártevők ellen termelt méreganyagáról szólt. Itt jön be a gmo. Viszont így más módon kell megvédeni a növényt.
A másik, hogy erősen allergén. Erre utalt Hofi is...
A keleti népek szójafogyasztását meg nem hozhatjuk fel érvnek. Teljesen más a szervezetük toleranciája.
Példa: Afganisztánban annak idején a szovjet elvtársak az éhezést tejjel próbálták csökkenteni. Eredménye hasmenés lett a lakosság körében.
Az angol egészségügyben nyilatkoznod kell, milyen rasszhoz tartozol. Ugyanis ennek alapján gyógyszereznek.

jandera 2017.03.22. 12:16:26

A szójabab jelentős mértékben tartalmaz dihidrogén-monoxidot, ami egyes estekben akár halált is okozhat! Ez a veszélyes vegyület több ezer ember életét oltotta már ki.

gyongyi70 2017.03.22. 12:33:37

@Mitzi von Küche: de Európában létezik nem gmo szója, főleg emberi fogyasztásra szánt élelmiszereket készítenek belőle (egyébként Amerikában sem haltak ki még az emberek, pedig 30 éve esznek gmo-t)

gyongyi70 2017.03.22. 12:34:54

@Treff Bubi: egyébként a nőgyógyászok szerint a fitoösztrogének klimaxra gyakorolt jó hatása pl. nem több, mint placebo hatás, ezért ha innen nézzük, nem is kell félni tőle

fordulo_bogyo 2017.03.22. 13:19:17

@Mitzi von Küche: "Amiről nem olvastam a cikkben, az, hogy a szója szinte 100%-ban GMO"
Azert nem olvastad, mert ez taplalkozasi szempontbol antimatematikus: nem oszt, nem szoroz. Irrelevans.

fordulo_bogyo 2017.03.22. 13:21:42

@Könnyen elkaptuk, uram!: "A másik, hogy erősen allergén."
Ahogy a foldimogyoro, tej, tojas es sok mas finom es hasznos elelmiszer is LEHET allergen.
Aki allergias ra, az termeszetesen kerulje, aki nem az, az nem aggodjon amiatt, hogy egyesebken allergiat okoz.
Meg viz-allergia is letezik. Ne igyunk vizet?

fordulo_bogyo 2017.03.22. 13:23:07

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ezt ala tudnad tamasztani valami konkretummel?
"A keleti népek szójafogyasztását meg nem hozhatjuk fel érvnek. Teljesen más a szervezetük toleranciája." Mire alapozod, hogy a szoja eseten mas a toleranciajuk?

fordulo_bogyo 2017.03.22. 13:34:21

@Treff Bubi: Attol tartok, teves az informaciod: " pár éve olvastam, hogy a szőja magas fitoösztrogén tartalmát egyetlen vizsgálat mutatta ki, azóta nem is ismételték meg"

Google baratom 19100 szakmai cikket (scholarly article) talalt a szoja fitoosztrogen tartalmaval kapcsolatban, ezek kozul szamos cikkben merik is a kulonbozo fitoosztrogenek mennyiseget.

scholar.google.com/scholar?q=soy+phytoestrogen+content&hl=en&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart&sa=X&ved=0ahUKEwj6jfu3jerSAhWj2YMKHSGZBrMQgQMIHTAA

Konkretan par pelda a meresekre:
www.sciencedirect.com/science/article/pii/0002822394919399
ajcn.nutrition.org/content/72/2/395.full
www.tandfonline.com.ezproxy.library.wisc.edu/doi/abs/10.1207/s15327914nc5402_5
es igy tovabb...

Terézágyú 2017.03.22. 13:45:08

Szójapörkölt!!! Hmm.... galuskával és ubisalival!............ nymmmmmmmmmm

elvagyok 2017.03.22. 21:46:11

Meg azt is tegyük hozzá, hogy az amerikai FDA 50 független vizsgálat alapján 25g-ban maximálta a kockázatok nélkül fogyasztható napi szójafehérje mennyiségét, s feltételezem nemcsak a fitoösztrogén tartalma, hanem egyéb kedvezőtlen hatása miatt is. De gondolom őket is félreinformálták, inkább magyar blogokat kellene olvasni... :-)))))

Az pedig külön örvendetes, hogy az egyik bejegyzésben még aggodalmaskodunk 0,2g nátrium miatt, most meg a hihetetlenül tudományos cikkben elfelejtjük megemlíteni, hogy sok feldolgozott termékben van szójalecitin és egyéb különféle szójakivonat, amelynek mennyiségéről aztán végkép nem tudni semmit, azaz honnan fogom tudni, hogy hol is tartok éppen a napi fogyasztásban??? :-)))

Azért valahol megnyugtató, hogy az esetleges kedvezőtlen hatások nyomába sem érnek egy fogamzásgátló mellékhatásainak, de végül is ennek is örülni kell... :-)))

Terézágyú 2017.03.23. 09:28:47

@elvagyok:
"Meg azt is tegyük hozzá, hogy az amerikai FDA 50 független vizsgálat alapján 25g-ban maximálta a kockázatok nélkül fogyasztható napi szójafehérje mennyiségét"

Ez pont olyan, mint az E-mizéria. Amikor felsorolják, hogy:

E-1 - betiltották az USÁban
E-2 - betiltották Ausztriában
E-3 - betiltották Spanyolországban
...

De a többi helyen ezek szerint nem tiltották be, vazze!!!!
Miért nincs felsorolva az a 100 ország, amelyik NEM tiltotta be ezeket??.....

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2017.03.23. 15:44:01

@elvagyok: Hol írja ezt az FDA?
A nátriumot a szójával, vagy annak vegyületeivel hogy lehetne egy lapon emlegetni? :)
Valóban, ha telepakoltam volna a cikket, akkor sokkal látványosabban juthattam volna ugyan erre a következtetésre, és biztos nagyon tudományosnak tűntem volna. Ez cikk most szerényebb lett.
Mit írtam is, a kommentekben várom a tudományos érveléseket egyes álláspontokkal kapcsolatban, de mint láthatod nem nagyon jött egy sem.

elvagyok 2017.03.23. 23:05:07

@Terézágyú: Na vegre egy szakerto, alig varom, hogy mondjuk 5 E... adalekrol egy atfogo tanulmanyt dobjon, hogy hol tiltottak be, hol engedelyeztek, milyen tanulmanyok alapjan, es persze kinek van igaza, s persze miert, s persze bemutatva, miert jutottak eltero eredmenyre az egyes kutatasok, ki hol tevedett, kiterve arra a nem mellekes tenyezore, hogy kik voltak a szponzorok... Hajra! :-)))

Az E mizeriarol meg annyit, hogy addig fogsz ekkora arccal minden alap nelkul eszt osztani, amig bele nem szaladsz egy jo kis autoimmun betegsegbe, na akkor majd ovatosabb leszel... :-))) Tapasztalatbol mondom.... :-)), Nem kivanom...

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2017.03.23. 23:09:44

@elvagyok: Légyszi ne személyeskedjünk! Nem tiltottam még ki senkit, és nem szeretném, hogy kelljen.

elvagyok 2017.03.24. 00:18:15

@i.a.p.: Ok, túlreagáltam, az utolsó bekezdésem stornó, de kitörölheted az egész hozzászólásomat, bár a lényeg nem fog változni... ;-)
...
Ami a nátriumot illeti, nagyon jól tudod, hogy mire reflektáltam, főleg milyen kontextusban, de ettől függetlenül "örömmel" látom, hogy ezek szerint a szója mégsem annyira ártalmatlan, mint eddig gondoltuk... .-)))

Ami pedig az eddig beérkezett, elemzésre szánt tanulmányok igen csekélyke számát illeti, nem biztos, hogy arra vezethető vissza, amire te gondolsz, de én keresek neked, kis türelmet... :-)))

Terézágyú 2017.03.27. 14:17:43

@elvagyok:
"látom, hogy ezek szerint a szója mégsem annyira ártalmatlan, mint eddig gondoltuk"

Nem, a szója az veszélyes!
Veszélyesebb mint soros vagy éppen a maffia!

satan.adam 2018.03.17. 13:27:48

@commando: Láttál te már távolkeleti népeket?
Kicsit és semmi férfias nincs bennük. Szőrtelenek, gyengék, kóreai vagy thai férfiakat nőknek nézik a férfiak.
És ez mind a szójának köszönhető

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) erdekes (2) érdekes (81) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/