Mit egyek a húsvéti kajakóma után?

food-1629375_960_720izi.jpg

Vége a húsvétnak, kiettük a maradékokat is. Megülte a hasadat a sok sonka és tojás? Habzsoltál a házi süti kínálatból? Lehet, hogy most érdemes jobban odafigyelj arra, mi is kerül a tányérra.

Talán az ünnepek éppen azért lettek kitalálva, hogy ilyenkor áldozhassunk a mohóság oltárán. Jóllehet, a hét főbűn teljes elnyomása is patologikus lehet a személyiségünkre nézve, nemcsak a túlzott megélésük, bár nem vagyok pszichológus. Megvolt a néhány napos tivornya, összeehettünk mindent, itt az ideje kicsit visszavenni.

Amiből bőven fogyaszthattunk húsvétkor: koleszterin, nátrium, cukrok és alkohol. A tojásban jelentős mennyiségű koleszterin található, a pácolt sonkák jó sósak, és cukros sütikből, üdítőkből is könnyen megszalad ilyenkor a mennyiség, az alkoholról nem is beszélve.

Kapjunk rá a sima vízre!

water-1160541_960_720.jpg

Ha sok volt a sós sonka, és az alkoholokkal is barátkoztál az elmúlt napokban, most különösen érdemes odafigyelned a folyadékfogyasztásra. Az alkoholnak és a nátriumnak is van egy kvázi szárító hatása a szervezetre nézva. Nagyon leegyszerűsítve, kihatják a szervezetből a vizet. Ráadásul ha túl sok cukrot fogyasztunk, egészséges emberekből is a normálisnál több glükóz (szőlőcukor) távozik a vizelettel, ami szintén szereti vízmolekulákkal körbevenni magát, így gyakorlatilag vizet visz magával.

A héten nem árthat, ha megiszunk napi 2-3 liter vizet.

Adjunk egy kis takarmányt a mikrobiótának, kössük meg azt a koleszterint!

dietary-fiber.jpg(kép: blogher.com)

A húsvéti menü nem a magas rosttartalmáról híres. A vastagbelünkben élő baktériumoknak viszont ezek a „kedvenc” tápanyagai. Gondoljunk egy kicsit rájuk, és iktassunk be a héten 1-2 napra szárazhüvelyesekből készült ételeket, zabot, netán teljes kiőrlésű gabonafélékből készült élelmiszereket. Turbózd fel a zöldség- és gyümölcsfogyasztásodat! Ezekben az élelmiszerekben jelentősebb rostmennyiség található, használd őket bátran! 10 dkg (kb 7 evőkanál) zabpehely például fedezi a napi rostbevitel 40%-át! A rostoknak számos egyéb haszna is van. Például, ha „leállt” az emésztésed az össze-vissza evéstől, a rostok megkönnyítik azokat a nehéz nagydolgokat… De a koleszterin egy részét is megkötik a bélben, így egy része nem tud felszívódni, hanem távozik. A koleszterin epével ürül, ám ennek egy része vissza is szívódik. Ha az epe koleszterintartalma találkozik a rostokkal emésztés alatt, a rostok ezeket is megköthetik, és kevesebb fog visszaszívódni. Így a koleszterin „ürítést” is hatékonyabbá teheted.

Elég volt a cukrokból egy időre…

6a00d834520ed269e201538e768626970b.jpg

Ha nagyban ment a süti habzsolás, üdítőzés, kíméld egy kicsit a hasnyálmirigyedet, mivel bőszen termelte az inzulint az ünnep alatt. A héten megtisztelheted azzal, hogy elhagyod a hozzáadott cukrokat. Nem kell süti, fagyi (úgyis rossz az idő), de cukor se a kávéba/teába. Persze ezekkel a dolgokkal amúgy is óvatosan kell bánni, de talán most különösen.

Most tényleg nem ártana omega-3 zsírsavakat enni.

food-1720422_960_720.jpg

Állati eredetű, telített zsírokban, és finomított szénhidrátokban gazdag ételekből bőven kijuthatott mostanság. A sok telített zsiradék, koleszterin és a túlzott szénhidrátbevitel többek között növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. (Arról folyik a tudományos vita, hogy valójában melyik mennyire és hogyan.) Nyilván nem egy húsvétnyi idő alatt, de azért kompenzáljunk ilyen téren is. Szerencsére az omega-3 zsírsavak többek között csökkentik a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Omega-3 zsírsavak közül halakban a DHA, EPA található meg, növényekben az alfa-linolénsav.Minden verzióból szerepeljen a tányéron. A héten nagyon is célszerű lenne legalább egyszer halat enni. Alfa-linolénsavért pedig fogyasszunk sok diót, olajok közül lenmag- és dióolajat.

Ünnep volt, meg kellet enni a maradékokat is, nehogy kárba vesszenek, előfordul, hogy sokat és össze-vissza eszik az ember. Azért most már álljunk vissza a tudatos táplálkozásra.

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr9212436761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zb74 2017.04.19. 15:59:10

A rostbevitel fontos, de ha a sóbevitel csökkentését is célul tűzzük ki magunknak, akkor a hüvelyesek és a (mégoly teljes kiőrlésű) gabonák nem biztos, hogy a legmegfelelőbb választást jelentik. Próbáltál már sótlan babot/lencsét/kenyeret/bulgurt/rizst stb. enni? Ha igen, tudod, mennyire élvezhetetlenek ezek az ételféleségek só nélkül.

A zöldségek és a gyümölcsök viszont tényleg jó rostforrások, és a többségüket sózni sem kell.
Nézzünk néhány példát!

Egy közepes méretű körte rosttartalma kb. 6 gramm. Egyetlen körtéé!
Az almában kicsit kevesebb van, de egy nagyobbacskában azért így is akad 4-5 gramm.
A málna szintén igen jelentős rostforrás, bár ilyenkor inkább csak mélyhűtve kapható.

A sárgarépa, cékla, brokkoli rosttartalma "csak" 3 gramm körül van tíz deka zöldségre vetítve, de mindegyikből simán meg tudunk enni harminc-negyven dekát is, ami már jelentős rostbevitelt is jelent. Egyik sem igényli különösebben a sózást, pláne, ha sütve fogyasztjuk. A három zöldség közül kettő - a répa és a cékla - ráadásul kifejezetten olcsó is.

Egy közepes méretű - mondjuk, húszdekás -, héjában sült édesburgonya rosttartalma 6-7 gramm. Mivel édes, sózást szintén nem igényel (ellentétben a krumplival, ami sótlanul élvezhetetlen)! Mondjuk, olcsónak nem nevezhető.

Harminc deka kelbimbóban több mint 11 gramm rost található. Sózni ezt sem szükséges; némi bors, frissen tört kömény és kevéske citromlé elég az ízesítéséhez.

Ha mindenáron hüvelyesekben gondolkodunk, akkor a(z ilyenkor fagyasztva kapható) zöldborsó és a blansírozott, sótlan földimogyoró ajánlható, mert egyiket sem muszáj sózni ahhoz, hogy ízletesnek találjuk. A gabonák közül ugyanez egyedül a kukoricáról mondható el.

totii 2017.04.20. 11:59:06

@Zb74: "Mivel édes, sózást szintén nem igényel (ellentétben a krumplival, ami sótlanul élvezhetetlen)!"
Dehogynem, krumpli íze van. Én nem szoktam sózni a sült krumplit, nem azért, mert nem akarok sót enni, hanem mert jó íze van így is.

Terézágyú 2017.04.21. 13:43:27

Nekem most a húsvéti rántottcsirkéhez majonézas kukorica volt ... :) Az oké? :)

Zb74 2017.04.21. 14:30:17

@Terézágyú: Rántott csirke húsvétkor? Sonka helyett? :-D

mildi 2018.04.04. 16:11:53

@Zb74: kapaszkodj meg: só nélkül eszem a sült krumplit.

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) érdekes (81) erdekes (2) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/