Vége a húsvétnak, kiettük a maradékokat is. Megülte a hasadat a sok sonka és tojás? Habzsoltál a házi süti kínálatból? Lehet, hogy most érdemes jobban odafigyelj arra, mi is kerül a tányérra.
Talán az ünnepek éppen azért lettek kitalálva, hogy ilyenkor áldozhassunk a mohóság oltárán. Jóllehet, a hét főbűn teljes elnyomása is patologikus lehet a személyiségünkre nézve, nemcsak a túlzott megélésük, bár nem vagyok pszichológus. Megvolt a néhány napos tivornya, összeehettünk mindent, itt az ideje kicsit visszavenni.
Amiből bőven fogyaszthattunk húsvétkor: koleszterin, nátrium, cukrok és alkohol. A tojásban jelentős mennyiségű koleszterin található, a pácolt sonkák jó sósak, és cukros sütikből, üdítőkből is könnyen megszalad ilyenkor a mennyiség, az alkoholról nem is beszélve.
Kapjunk rá a sima vízre!
Ha sok volt a sós sonka, és az alkoholokkal is barátkoztál az elmúlt napokban, most különösen érdemes odafigyelned a folyadékfogyasztásra. Az alkoholnak és a nátriumnak is van egy kvázi szárító hatása a szervezetre nézva. Nagyon leegyszerűsítve, kihatják a szervezetből a vizet. Ráadásul ha túl sok cukrot fogyasztunk, egészséges emberekből is a normálisnál több glükóz (szőlőcukor) távozik a vizelettel, ami szintén szereti vízmolekulákkal körbevenni magát, így gyakorlatilag vizet visz magával.
A héten nem árthat, ha megiszunk napi 2-3 liter vizet.
Adjunk egy kis takarmányt a mikrobiótának, kössük meg azt a koleszterint!
(kép: blogher.com)
A húsvéti menü nem a magas rosttartalmáról híres. A vastagbelünkben élő baktériumoknak viszont ezek a „kedvenc” tápanyagai. Gondoljunk egy kicsit rájuk, és iktassunk be a héten 1-2 napra szárazhüvelyesekből készült ételeket, zabot, netán teljes kiőrlésű gabonafélékből készült élelmiszereket. Turbózd fel a zöldség- és gyümölcsfogyasztásodat! Ezekben az élelmiszerekben jelentősebb rostmennyiség található, használd őket bátran! 10 dkg (kb 7 evőkanál) zabpehely például fedezi a napi rostbevitel 40%-át! A rostoknak számos egyéb haszna is van. Például, ha „leállt” az emésztésed az össze-vissza evéstől, a rostok megkönnyítik azokat a nehéz nagydolgokat… De a koleszterin egy részét is megkötik a bélben, így egy része nem tud felszívódni, hanem távozik. A koleszterin epével ürül, ám ennek egy része vissza is szívódik. Ha az epe koleszterintartalma találkozik a rostokkal emésztés alatt, a rostok ezeket is megköthetik, és kevesebb fog visszaszívódni. Így a koleszterin „ürítést” is hatékonyabbá teheted.
Elég volt a cukrokból egy időre…
Ha nagyban ment a süti habzsolás, üdítőzés, kíméld egy kicsit a hasnyálmirigyedet, mivel bőszen termelte az inzulint az ünnep alatt. A héten megtisztelheted azzal, hogy elhagyod a hozzáadott cukrokat. Nem kell süti, fagyi (úgyis rossz az idő), de cukor se a kávéba/teába. Persze ezekkel a dolgokkal amúgy is óvatosan kell bánni, de talán most különösen.
Most tényleg nem ártana omega-3 zsírsavakat enni.
Állati eredetű, telített zsírokban, és finomított szénhidrátokban gazdag ételekből bőven kijuthatott mostanság. A sok telített zsiradék, koleszterin és a túlzott szénhidrátbevitel többek között növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. (Arról folyik a tudományos vita, hogy valójában melyik mennyire és hogyan.) Nyilván nem egy húsvétnyi idő alatt, de azért kompenzáljunk ilyen téren is. Szerencsére az omega-3 zsírsavak többek között csökkentik a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Omega-3 zsírsavak közül halakban a DHA, EPA található meg, növényekben az alfa-linolénsav.Minden verzióból szerepeljen a tányéron. A héten nagyon is célszerű lenne legalább egyszer halat enni. Alfa-linolénsavért pedig fogyasszunk sok diót, olajok közül lenmag- és dióolajat.
Ünnep volt, meg kellet enni a maradékokat is, nehogy kárba vesszenek, előfordul, hogy sokat és össze-vissza eszik az ember. Azért most már álljunk vissza a tudatos táplálkozásra.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Zb74 2017.04.19. 15:59:10
A zöldségek és a gyümölcsök viszont tényleg jó rostforrások, és a többségüket sózni sem kell.
Nézzünk néhány példát!
Egy közepes méretű körte rosttartalma kb. 6 gramm. Egyetlen körtéé!
Az almában kicsit kevesebb van, de egy nagyobbacskában azért így is akad 4-5 gramm.
A málna szintén igen jelentős rostforrás, bár ilyenkor inkább csak mélyhűtve kapható.
A sárgarépa, cékla, brokkoli rosttartalma "csak" 3 gramm körül van tíz deka zöldségre vetítve, de mindegyikből simán meg tudunk enni harminc-negyven dekát is, ami már jelentős rostbevitelt is jelent. Egyik sem igényli különösebben a sózást, pláne, ha sütve fogyasztjuk. A három zöldség közül kettő - a répa és a cékla - ráadásul kifejezetten olcsó is.
Egy közepes méretű - mondjuk, húszdekás -, héjában sült édesburgonya rosttartalma 6-7 gramm. Mivel édes, sózást szintén nem igényel (ellentétben a krumplival, ami sótlanul élvezhetetlen)! Mondjuk, olcsónak nem nevezhető.
Harminc deka kelbimbóban több mint 11 gramm rost található. Sózni ezt sem szükséges; némi bors, frissen tört kömény és kevéske citromlé elég az ízesítéséhez.
Ha mindenáron hüvelyesekben gondolkodunk, akkor a(z ilyenkor fagyasztva kapható) zöldborsó és a blansírozott, sótlan földimogyoró ajánlható, mert egyiket sem muszáj sózni ahhoz, hogy ízletesnek találjuk. A gabonák közül ugyanez egyedül a kukoricáról mondható el.
totii 2017.04.20. 11:59:06
Dehogynem, krumpli íze van. Én nem szoktam sózni a sült krumplit, nem azért, mert nem akarok sót enni, hanem mert jó íze van így is.