Puffadsz? Ezek a dolgok is állhatnak a háttérben

29114882332_df9e15e496_b.jpg

Manapság már mindenki puffad. Diéták és termékek tucatjai állnak rendelkezésre a gázos ügyek kezelésére. Tiszteld meg azzal a glutént vagy a laktózt, hogy mielőtt őket kezdenéd el hibáztatni a tünetek miatt, belegondolsz pár egyéb megoldásba is. Most tabumentesen átveszünk négy olyan dolgot, amit érdemes tudni, mielőtt diagnosztikai tesztekre meg termékekre költesz.

Először is, ha komoly tüneteket észlelsz magadon, mindenképpen menj el orvoshoz! Viszont önmagában a puffadás és a hasi diszkomfort érzet még nem biztos, hogy valami súlyos allergia vagy intolerancia jele.

Vedd át ezt a négy pontot, és légy őszinte magadhoz! Ha egyik dolog se nagyon magyarázhatja a problémáidat, akkor van értelme továbbgondolni a puffadásos tüneteidet.

1. Nem iszol elég folyadékot droplets-fountain-water-bird-71544.jpeg

Gondolj bele! Eszed azt a sok szilárd kaját, annak egy nagy utat kell megtegyen a feldolgozás végéig, és komoly mennyiségű síkosító anyagokra és emésztőnedvekre van szükség, hogy végbemenjen a folyamat. Megfelelő folyadékbevitel nélkül a szervezet takarékoskodik a vízzel, „sűrűbbre kell csinálni” ezeket az emésztőnedveket is. Ha belegondolunk, mennyire ragacsos tud lenni csak az ember szája is, ha ki van száradva… Megfelelő folyadékbevitel nélkül (átlagosan 1.5-2 liter/nap) az egész emésztésed lassabb, nehézkesebb lehet, és bizony ezért puffadhatsz is.

2. Rendszertelenül eszel
14861055148_ea70204d58_b.jpg

Egyik nap nincs reggeli, csak kávé étgyomorra, másnap kutyafuttában behabzsolod a péksütit? Este 11-kor még nagyban vacsorázol? Össze-vissza eszel? Vajon mit „érez” ilyenkor az emésztőrendszered… egyik nap alig van mit feldolgozzon, másnap meg nem győzi a munkát. Az is előfordulhat, hogy napokig alig viszel be rostot, majd amikor eszel valami töményebben zöldséges dolgot végre, a bélbaktériumaid nem győznek betelni a sok kajával, beindul egy erős szaporodási kedv, annak pedig néha meglepően gázos jelei lehetnek.

 3. Habzsolod az ételt

1-1270038917lg5l.jpg

Ha alig rágsz,  és azt is kb tátott szájjal, közben egy csomó levegőt is nyelsz. Ezt teljesen öntudatlanul is csinálhatod, például amikor rohanás közben eszel, kapkodsz. Az a sok levegő összegyűlik a gyomrodban, majd pedig alul vagy felül, de távozni fog…

 4. Meg fog jönni
patient-woman-portrait-coffee-girl-face-841165.jpg

Nyilván ez most csak a nőket érinti. Ugye a női és a férfi biológiája több helyen is igen eltérő. A menstruáció előtt és alatt olyan hormonális és fiziológiai változáson megyünk át, ami bizony az egész kismedencei környéket felforgatja. Van, akinél több nappal a menstruáció első napja előtt elkezdődnek a tünetek, másoknak csak később. Az okok a prosztaglandin nevű hormonban keresendők, amelynek megemelkedik a termelődése ebben az időszakban. Eredeti célja a méhizomzat kontrakciójának, összehúzódásának kiváltása, de ugye hat a bél simaizomszövetére is. Teljesen normális biológiai jelenség, ha a menszeszed előtt/alatt puffadsz vagy gyakrabban mész WC-re. Ha gyakran puffadsz, érdemes kiszámolni, nem pont a mensturációd környékére időzíthető-e ez a rendszeresen visszatérő puffadósabb időszak. Ennek a dolognak nem kellene tabunak lennie, több nőtársamat is sikerült megnyugtatni, mire fény derült a „rendszeres puffadásnak” beazonosított tünetek pontos időszakára, és kiderült, pusztán erősebb premensturációs tünetek.

Bizony, ilyen kis apró életmód-hibák, vagy éppen biológiai okok is állhatnak a puffadás mögött. Egyébként meg mindenki szokott puffadni, ne legyünk prűdek. Nem biztos, hogy manapság mindenki ennyire puffad, mint azt a reklámok sugallják, lehet inkább csak egy normális testi jelenséget kezdtük el tabuként kezelni. Valakik meg ebből jó pénzt keresnek…

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr2313121902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nand 2017.11.02. 08:38:00

Mindig is ki akartam próbálni azokat a tamponokat, betéteket, amiktől olyan mosolygósak lesznek a széplányok a tévében...

dr. mesterséges színezék 2017.11.02. 11:02:58

@Netuddki.: Laktózérzékenyek által fogyasztható tej, amiből kispórolta a laktázt a gyártó műszak.

dr. mesterséges színezék 2017.11.02. 11:06:43

@Nand: Meg biztonságban is érzik magukat, amikor a Libresse Security vigyáz rájuk.

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) érdekes (81) erdekes (2) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/